Makan Malam di Restoren 99 Island Langkawi, Makan Pagi Roti Canai Orang Melayu Langkawi dan Berlepas Pulang Ke Kuala Lumpur | Part 16 Terakhir Travelogue Langkawi | Julia Johari
Booking.com

Makan Malam di Restoren 99 Island Langkawi, Makan Pagi Roti Canai Orang Melayu Langkawi dan Berlepas Pulang Ke Kuala Lumpur | Part 16 Terakhir Travelogue Langkawi


Tudiaaaaa, baru nampak part terakhir di Langkawi versi blog Julia Johari. Ni baru bercuti 4 hari 3 malam berkajang part hang karang, kalau pi seminggu berpuluh part kah nak hitung? Pitam sat hahahha sebenarnya bukan nak menunjuk hang paling teror buat travelogue ehhh dak aihhh, ni ceq nak habaq biar jelas biar terang lagi bersuluh. Pengalaman setiap destinasi julia suka detail setiap entry baru lah bila time sesi throwback tu rasa ohsem sangat, kalau kawan-kawan nak minta rujukan ni dia part yang detail, so tak mau bebel ke laut sangat tengok gambar atas tu Ikan Siakap Tiga Rasa macam nak terbalik kuali, fuhhhhhh jilat pinggan oooo makan.

Makan Malam 
Restoren 99 Island Langkawi, Mukim Kedawang Langkawi

Macam mana nak pi sini? 
Awat lograt kedah sangat ni tak tau, layan ja lah, nak pi sini sempoi. 

Landmark
Hang set kat Waze "Pasaraya Kedawang Langkawi" sampai je pasaraya ni confirm ia sebelah kiri anda, pi depan sikittttt je pandang belah kanan jalan besar jumpa restoren ni dok dalam sikit deretan belakang kedai. 


Makan Malam Speacial di 99 Island Restoran di jalan Kedawang Langkawi yang ditempah khas dari seseorang tapi last sekali suami yang bayaq hehehe malu ooo orang yang tempah siap beli kat kedai fresh-fresh bawa pi masak kat kedai ni je. Orang tersebut dirahsiakan hal kekeluargaan.
Speacialnya menu:

-Ikan Siakap 3 Rasa

-Ketam Masak Cili
-Sayur Campur
-Sup Ayam
-Sirap Laici
-Tea o Ais. 

Sedap sangat semua menu diatas, berbaloi pi Kedawang ambil masa 30 min dari Pekan Kuah

Lagi satu hati2 makan kt area Pantai Cenang, sana rate tourist oversea...kalau tak nanti terkena bayar 200 ke atas padahal order yang sgt biasa je pun...hati2 sebelum kena sembelih. 

Ketam Masak Cili
Menyorok sambal cili tu bawah ketam, berair ayaq liuq teringat balik makan sini, ratah 1 ketul ketam pun tak larat nak makan sebab besar betul ketam ni. Fuh!

Sup Ayam, Sayur Campur dan nasi tambah 
 Amboi nasi tambah pun nak interframe...kah !

Memang layan makan satu family kat sini, kawasan sangat luas, meja makan bersepah ada, semua orang Melayu banyak makan kat sini, cadangan dari orang tersebut cakap sini memang murah berbanding di Pantai Chenang, yahuuuuuuuuuuuu seafood lover!

Puyuh Goreng
Puyuh goreng memang meletop kat sini, suami tapau 2 ekor burung puyuh goreng bawa makan kat hotel, bauuuuuuuuuuuuuu semerbak dalam kereta lagi panas-panas, perut dah kenyang tapi tangan dok menguis guis nak, hahhaa memang sedap weh, tulang puyuh tu ranggup boleh ratah macam tu tanpa belas kasihan lagi dah....fuhhh rekemen mai makan sini.

Total bawah RM100
Jimat habis !

Selingan jumpa kawan baik.......
Tak sunyi julia pi Langkawi, ada kawan lama tempat kerja lama dahulu, sekarang Ayu tinggal bersama suami di Langkawi. Syokkk ooo pi ziarah ayu tengah sarat mengandung anak kedua laa ni, dia rajin masak bihun goreng, dan lain-lain. Macam mana kami tak sayang sangat kat hang ayu, mmmmuahhhhhh, terima kasih layan kami baik-baik, nanti ada rezeki julia sekeluarga mai visit ayu tau. Jaga diri !

Makan Pagi Roti Canai Orang Melayu Kedah
Nak makan roti canai orang Melayu dekat mana Langkawi?
Haa tau dak nak pi Dataran Helang? Pi cari deretan kedai makan contoh macam belakang suami julia ni tulis Restoren Penarak. Kami bukan nak pi pekena laksa sini, dah makan laksa kt tepi airport tu paling win sangat so di tengah kedai ni lah ada kedai melayu jual roti canai lembut sedap oooooooo. Mai terjah....

Amboiii ceq posing kalah che ta nooo hahhahaha tangan kemah berpaut nak order roti canai dua keping letewwww...awat sekeping tak kenyang ka? Hahhahahaha ni la kedai orang Melayu jual pagi-pagi, ingat senang nak cari? Fuhhh pusing pusing asyik jumpa kedai mamak je naik lemau badan, cari orang Melayu buat roti canai la baru win....

Abang Qaiser ilman dok sakan dengaq keletah pakcik dua orang tu dok menyakat dia lograt kedah pekat kaw kawwwwww...aku dengaq pun rasa melilau hahhahahaa Qi macam biasa muka bajet macho sangat, pakcik tu tanya nak roti canai kaaa dik?
Di jelingnya balik hahahhaha siann pakcik tu kikikiki

Lograt sangat pakcik dua orang ni dok menyembang hahahhaha tv depan diorang pun kalah, tapi syok lah rasa macam dok kedai kopi zaman dulu-dulu, dengaq depa sembang kuat kuat pun tak rasa terganggu, sebab ada je cerita hehhehe

Tudiaaaaa layan nooo...haishhh lapaq

Hat ni sapa punya? Ceq julia punya la 2 keping roti tudiaaaaaa, mau karam Langkawi amal cam ni hari-hari. pekena plak milo o panas kaw kaw aduyaiiiiiiiiiii terbalik la Air Asia sat gi nak balik KL hahhahahhahhahha sedap!

Tepat jam 2 petang kami naik dah AA balik KL, selesai semua check in. 


Kenangan 4 hari 3 malam di Langkawi tak mungkin di lupakan, entah bila nak ke sini lagi, jangan dah ber cucu cicit plak baru nak mai hahhahaha walaupun dah 4-5 kali ke sini atas urusan kerja atau kursus, tapi trip inilah paling ohsemmm sangat ! 

Qi nanti dah besar sila khatam cerita umi tau, okey tamat sudah travelogue Langkawi, sila khatam link dibawah mmmuahhhhhhhhhh.



Jangan Terlepas Episod Travelogue Langkawi Dibawah...
Langkawi Aku Datang | Part 1 click HERE
My Hotel Langkawi | Part 2 click HERE
Laksa Kaw Ikan Sekoq | Part 3 click HERE
Breakfast Tempat Sedap | Part 4 click HERE
Langkawi Duck Tours | Part 5 click HERE
Tempat Makan Sedap Langkawi | Part 6 click HERE
Pasar Malam Pekan Kuah Langkawi | Part 7 click HERE
Muzium 3D Art in Paradise Langkawi | Part 8 click HERE
Makan Malam di Restoren Haji Ali Nasi Kandar Asli Langkawi | Part 9 click HERE
Langkawi Bird Paradise Wildlife Park | Part 10 click HERE
Tips Beli Coklat & Seluar Jeans Murah Langkawi | Part 11 click HERE
Kereta Sewa Murah Langkawi | Part 12 click HERE
Pantai Cenang | Part 13 click HERE
Cara Terbaik Saya Bergambar di Dataran Helang | Part 14 click HERE
Beras Terbakar dan Minyat Gamat Nusantara Langkawi | Part 15 click HERE
Makan Malam, Makan Pagi dan Berlepas Pulang ke KL | Part 16 click HERE

Tamat Travelogue Langkawi 2015 !

17 comments:

  1. Perghhh kak jujuuu ketamm tu buat ena nak menangis menengoknyaaa

    ReplyDelete
  2. terliur pulak tengok makanan tuh. huhu

    ReplyDelete
  3. Nti entry sis akk rujuk satu2 bila dah nk l langkawi nex year k...

    ReplyDelete
  4. Pehhh pehh pehh. Kecur air liur daku. Hahahah

    ReplyDelete
  5. dah beberapa kali ke langkawi, tapi masih tak pakar makan makan di sana :D

    ReplyDelete
  6. Yeay..! Akhirnya boleh baca edisi lengkap hehe tu pun sbnrnya ada je terbaca dua tiga entry langkawi jenuh tgu ju habih cerita sbb nak jadikan panduan hikhik.. ^_^ suka baca cerita ju sebab details cukup tak sempat nak tnya soalan ;)

    ReplyDelete
  7. pergh julia.....awesome gila entry.....byk gila part2....n very detail. love to read this kind of detail!..... tq for the post julia....boleh jd direktori!

    ReplyDelete
  8. jue.. tq entry langkawi. dkna terjah per 1 yea.. hahaha nak holiday :)

    ReplyDelete
  9. hamboiii ju..lepaihh mkn siakap 3 rasa teruihh tukaq loghatt naa..hahaha..
    alahaiiii..ruginye ju citer lambat..klu x aritu bole pegi..
    ehhh..tp mlm 1st tu ujan..mmg xleh kemana pun..hiks!

    ReplyDelete
  10. ketam tu bikin aida kecur air liur !!!!
    sedap nyer...

    ReplyDelete
  11. Mane nak carik lemak mlm2 kat langkawi..??

    ReplyDelete
  12. Mane nak carik lemak mlm2 kat langkawi..??

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com