Pasar Malam Pekan Kuah Langkawi Murah Sungguh | Part 7 | Julia Johari
Booking.com

Pasar Malam Pekan Kuah Langkawi Murah Sungguh | Part 7

Jikalau anda ke Pulau Langkawi, pastikan anda booking flight kena salah satu hari antara hari RABU & SABTU sahaja. Tau sebab apa, di Pekan Kuah ada Pasar Malam terpanjang yang korang boleh borong makanan, pakaian dan apa jua jenis barang yang MURAH! MURAH! Perghhh, memang best dari pasar malam kat KL tu, bukan setakat bersih, tapi masyarakat dan penjualnya sangat ramah tamah. Sepanjang jalan kami dapati ramai pelancong asing juga ambil kesempatan berkunjung ke pasar malam dan mencuba pelbagai variasi makanan murah disana.

Lokasi di Mana?
Haaa soalan ni memang femes, jikalau anda menginap kawasan Pekan Kuah di My Hotel macam julia sekeluarga menginap, satu bonus bagi anda. Tak perlu naiki kereta sewa, terus turun dari My Hotel dan menuju ke Pasar Malam yang berhampiran, jalan kaki je sangat dekat. 

Jimat duit minyak, yang best ye macam-macam dapat. Itulah kelebihan menginap di My Hotel, kawan opis dan orang hotel bagi tahu ada pasar malam hari Rabu, kebetulan julia punya flight memang sampai hari Rabu so malam tu kami terjah terus pasar malam yeyyyyyyy.

Turun je dari hotel tengok sebelah kiri ada jambatan khas ke pekan kuah tu, tempat beli coklat aummm...tapi kami nak pi pasar malam je.

Air Paper Beg
Tudiaa, pelik tengok depa jual Air Paper Bag hehehhe, murah je pun, nanti korang pi beli tau...menarik.

Somtam
Macam somtam je, ke buat kerabu mangga kot, dari tadi julia tengok ramai orang dok berkunjung gerai akak ni, meriah

Nasi kandar wawasan
Suami julia beli nasi kandar wawasan, perghhh banyak kali tanya adik ni betul ke RM3 je...aah kak betul xd ada hidden caj pun, hooreyyyy, sekali rasa makan kat hotel memang sedap, daging dia lembut, nasi minyak pun sesedap rasa, adik ni bungkus cepat betul, suka tgk cara dia bungkus laju2...pakar sungguh!

Pulut durian dan pulut mangga
Tudiaaaa, kelip kelip mata tengok pulut durian dan pulut mangga, besar plak tu buah buah tu kan, heaven sungguh makan, tak mahalllllllll

Cempedak Goreng & Keropok Lekor
Wowwwwwww dari jauh hidung kena tarik dengan satu bau, apa lagi kalau bukan si cempedak goreng, huwaaaaaaa manisssssss ye, gilaaa laki bini makan, beli RM5, makan sampai fengsan, keropok tu pun sedap rasa ikan banyak, lembut dan sedap makan. 
Nikmat!

Nasi Lemak Bilis Telur & Nasi Lemak Ayam
Menariknya, Nasi lemak AYAM tu memang RM1, ayam yer besar juga, puas hati. Murah kan, sambal pun sedap, nasi bilis telur pun telur sebelah, ya Allah murahnya rezeki peniaga disini, masak dan jual macam bagi makan anak beranak dirumah, kalau di KL tak dapat lah jamu makan murah mcm ni, nasi lemak biasa pun dah RM1.50 telur suku je...di Langkawi anda akan rasai nikmat makan murah jika tahu tempatnya seperti pasar malam. Julia borong 4 bungkus hahahha.

Sesambil tunggu suami nak beli buah rambutan 1 ikat RM4 je, haishh murah, manis dan isi tebal serta lekang, julia lihat di setiap jalan dalam pasar malam kuah ini ada tong sampah, bagusssssss, patutlah bersih ke kawasan, terbaiklah, sila contohi Langkawi, perbanyakkan tong sampah di pasar malam KL pula ye, pening lihat sampah sarap bertaburan sepanjang jalan di KL, maaflah malu nak mengaku orang KL bila datang sini hahahahhaha.

Baju Kemeja Pasar Malam 
Julia sempat borong baju kemeja cantik2 di pasar malam kuah, gilaaaaa RM10 je sehelai untuk semua jenis fesyen, size besar pun ada, kemeja weh kalau kat kl mau yer RM50 ke atas paling murah untuk size besar, ni kat pasar malam kuah RM10 je, aku sarung je kat situ try, tak payah malu bukan buka baju pun, sarung je kan kot muat, aah ada size besar banyak, peniaga pun peramah, suka lah aku beli 2 helai, diorang kata boronglah banyak2 kak balik KL leh jual hahahahhaha hakak ko tak kuasa nak jual baju, cerewet sikit hehehhe.

Puas hatilah, terus beli wide shawl kt situ nak matchkan dengan kemeja kotak2 ni, amacam omey tak hahahahha (selesa material cotton serap peluh). Keesokkan harinya julia terus pakai, so korang jangan bawa baju banyak2 mai Langkawi, pi je pasar malam borong baju RM10 murah2, sampai sekarang aku nyesal beli 2 pasang je huwaaaaaaa.
Pasar malam di Pekan Kuah memang terbaik, korang masukkan dalam tentatif ye, jimattt habissss. Next part will be 3D Art Muzium, stay tune readers, mmmuahhhh!


Jangan Terlepas Episod Travelogue Dibawah... 
Langkawi Aku Datang | Part 1 click HERE
My Hotel Langkawi | Part 2 click HERE
Laksa Kaw Ikan Sekoq | Part 3 click HERE
Breakfast Tempat Sedap | Part 4 click HERE
Langkawi Duck Tours | Part 5 click HERE
Tempat Makan Sedap Langkawi | Part 6 click HERE

14 comments:

  1. tu dia... byk nya akk borang mknn.... gulp.. Ty akn pi Okt ni haihs leh jadi sasau la cmni...

    ReplyDelete
  2. bestnya dpt pergi pasar malam ^_^

    ReplyDelete
  3. aishh..nak kna g langkawi jgk nie..:)

    ReplyDelete
  4. Pasar malam sana memang best.. Murah2.. Rambang mata dibuatnya.. Hahaha tambah2 ena yang suka makan ni

    ReplyDelete
  5. RIndu pasar Malam masa kat UNi. Murah gini la huhuhu. murah sungguh jimat duit naaa.

    3 Sebab Anak kuat Mengamuk

    ReplyDelete
  6. Murahnyaaaa lahaii. Kalau kta kat KL ni hah memang rare kalau jumpa nasi lemak ayam seringgit aje :P

    ReplyDelete
  7. ok.. fifi memang tak pernak pergi p.malam langkawi.. kalau ade rezeki.. next trip boleh try..

    ReplyDelete
  8. in sha Allah nk pegi..flight ktorg ari rabu jgk..mlm tu blh singgah cni..

    ReplyDelete
  9. ari tu x gi pasar mlm, julia.
    tapi pernah la pergi dulu kala.
    memang best :)

    ReplyDelete
  10. Assalam julia,
    iols kenai itu jambatan :)

    ReplyDelete
  11. jue.. sabtu malam ke ? atau jumaat malam sabtu?

    ReplyDelete
  12. My hotel (Azio hotel) just in front of pasar malam hari sabtu..Ya Allah Ya ampun..mmg byk jualan makanan yg murah2 dn paling penting sedap..aku ternampak udang lipan goreng tepung yg tak pernah aku jumpa kt mna2 tp ada jual kt sni..3 ekor besar cuma RM5/- jer!!! dh la fresh plk tu..burger daging/ayam klu kt pasar malam KL RM2.50 tp kt sni boleh dapat RM1.50 dgn bahan ckup lengkap mcm kt KL..ayam goreng cuma RM2/- seketol dgn cukup perasa tak mcm kt KL RM3/- pn tp rasa semacam tak cukup garam..yg lain2 tu malas nk citer kna try sendri.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com