Julia Johari
Booking.com

Alirkan caj menarik, rezeki murah!

Tahun 2017 ini didoakan kita semua lebih ke arah mengalirkan caj-caj menarik seperti diatas, bila kita hendakkan matlamat tersebut...kita go for it. Kita tumpu betul-betul, kita doa betul-betul, pohon agar Allah pandu kita, yes, julia nak tahun ini nak pelbagaikan pembelajaran bidang niaga, sambil bawa kereta pun fikir, apa sahaja dalam fikiran fikir untuk apa lagi aku pecahkan zon selesa selain niaga yang sedia ada.

Terkadang kita rasa nak cuba sesuatu yang baru, mungkin kena banyak bahan kajian yang benar lagi menarik. Suka dengan lautan niaga yang terbentang luas, tapi nak cari yang minat tu bukan senang...kena kesungguhan yang tinggi nak biasakan...macam memula daku terjebak dengan ephyra, secara tak langsung dari review atas blog, guna dan semakin suka sampai boleh jadi satu kerjaya sampingan aku sehingga kini...dekat 2 tahun lebih dah sebagai pengedar ephyra, until now ia penyumbang besar ke arah untuk aku capai matlamat yang dah lama aku idamkan.

Now, julia suka kalau pembaca julia sendiri alirkan caj-caj menarik diatas untuk kita terus berdiskusi bincang apakah niaga yang boleh ditembusi, berkata tentang modal, banyak aje bidang niaga yang perlukan marketing dan modal di tanggung pengusaha...(itulah kaedah dropship) kalau korang nak jadi agen ephyra boleh hubungi julia...will explain to you all the tips. 

Jumaat yang indah, now live nak travel ke Pantai Timur...2 jenis hotel akan kami menginap, satu di bandar dan satu lagi di kawasan pantai....cant wait, doakan julia sekeluarga sampai ye....take care everyone, ingat semat dalam hati "Good Vibes Only".


Cuti Sekolah 2017


Awal tahun 2017, ramai yang tercari-cari jadual sah cuti sekolah. Nak rancang percutian tapi tak ada idea, jangan risau. Julia dah review pelbagai hotel dan tempat menarik sekitar dalam Malaysia dengan bajet percutian yang sangat murah dan berbaloi seisi keluarga mahupun percutian baru kahwin.

Jadual cuti diatas julia ambil dari sumber Kementerian Pendidikan Malaysia (MOE) yang sah. Dari jadual diatas kita sebagai ibu dan bapa boleh merancang sebaik mungkin jadual cuti dengan baik agar tidak terlalu banyak anak-anak ponteng sekolah kerana nak merealisasikan niat kita yang suka bercuti.

Maka rancang-rancanglah elok-elok. Pastikan bajet percutian sekolah tidak menganggu bekalan anak-anak ke sekolah nanti bila lepas cuti panjang.

Nak cuti murah dan tempat menarik?


Sumber: http://www.moe.gov.my

Bukit Tinggi Percutian Romantik Setiap Masa !

Sabtu lepas 14 Januari 2017, bukan trip di rancang, tapi trip plan lepas masak makan pagi suami tanya nak pi jalan Bukit Tinggi tak? Perghh 5 tahun lebih julia tak jejak sini, pi sini masa baru-baru lepas kahwin, masa tu berdua, sekarang dah bertiga. 

So trip santai kali ini kami bersetuju nak pi Bukit Tinggi Colmar Tropicale kali kedua khas untuk orang ketiga dalam hidup kami siapa lagi kalau bukan abam Qi.

Hujan renyai jam 2 tengahari, hmmm suasana dingin, nyaman dan  berkabus dirasakan tika sampai di puncak Bukit Tinggi ni, dari KL ke Bukit Tinggi tak sampai 2 jam perjalanan (kalau tak jem). Orang selalu tanya, best kah pi Bukit Tinggi, ada yang kata bosan, ada yang kata tak banyak pun port nak berjalan.

Aku tak indah bicara, hanya manusia yang mengagumi.
Kalau tanya julia, for sure kita tanya hati kita. Apa sebab tujuan kau ke sini selain selfie dengan bangunan ala-ala france. Jawapan julia, "Saya suka kepada kedamaian, suka alam flora dan fauna yang indah, jauh dari kesesakan kota, jauh dari mall, jauh dari segala hiruk pikuk jem di KL" itulah jawapan julia.

So kalau hati korang jenis suka kepada mall dan kawasan yang padat dengan life cities tempat ni mungkin korang rasa tak berbaloi....so tanya hati korang ye...jangan tanya hati orang, sebab yang datang ke sini akan bawa balik satu perasaan FREEDOM, suasana dingin dan rasa romantik sangat...best!

Perkampungan Bertemakan Perancis.

Julia sangat mengagumi kawasan peranginan ini bertemakan seni bina Perancis. Memang dari 5 tahun lepas julia datang sampai sekarang bangunan ini tetap utuh macam ini. Paling best tengok jalan ini semua dibina macam seakan kita berada di luar negara. 

Saje selfie depan ni, abadikan kenangan jalan-jalan pertama tahun 2017. Walaupun ia kali kedua, ia tetap dirasakan seperti pertama kali ke sini. 


Jemput klik short video julia rakam live tika berada di sana.




Memang abam Qi yang teruja sangat, maklumlah dia pertama kali ke sini, sebutan pertama dia tau apa dia cakap....wahhh macam RAJA LAH. Hahahhaha itulah dia dok ulang, macam NAK CARI HARTA KARUN lah umi. Mesti dia ingat betul-betul istana macam cerita kartun dia tu hehehe.
Entry ni banyak gambar julia selfie...so bertabah ye hahaha, lawa sungguh tak pernah tak lawa kat sini...serius weh cakap je Bukit Tinggi port ni memang wajib kena amik gambar walaupun ramai orang tak pernah reda! 

Yey gambar bertiga dapat jugak, terima kasih staf Colmar Tropicale sudi ambilkan. Nak letak tripod tengah-tengah jambatan ni kang orang nak lalu tak boleh pulak kan...hahhaha

Walid bersama abam Qi...esok dah dewasa kita datang lagi ambil gambar port yang sama mesti sama tinggi dengan walid.

Memang tak senang duduk budak ni, asyik nak tengok itik bawah kolam tu, kami tengok di jendela lobi hotel colmar tropicale.


Ratu cermin...pantang nampak mesti snap dlu sedas kehkehkeh. I nak bagi tahu, ini ruangan food & beverages Colmar Tropicale punya hotel. Cantik!

Tempat makan ni sangat romantik, disinilah port makan pagi sampai malam. Suasana macam ala-ala zaman dulu kala kan...unik dan sangat cosy.

Boleh tahan harganya, tapi kalau bijak ambil salah satu pakej buffet at least kan boleh meraikan sesuatu yang dihajati disini lebih bawa makna, jimat pun kena ada gaya...yang lain kita bawa bekal sendiri jimat sikit. 

Port nak makan dessert, halal. Best port ni, bermacam aneka jenis pencuci mulut ada macam kek, pastry, minuman dan yang ringan-ringan la.

Woahhh, sedap-sedap tengok kek ni weh...harga standard RM8-RM10 gitu one slice...okey tau sebab sedap!

Kami rehat dan cuci mata, sambil borak-borak kisah masa depan, tajuk perbincangan for sure pasal tabungan dan kisah sekolah abam Qi...memang menarik bila makan-makan ringan dan bincang soal keluarga jauh dari tempat asal...at least tak stress dan terbuka minda. 


Serius sangat sedap! 
Berebut dengan abam Qi...hahhahaha gaduh aje anak beranak ni kan...asal umi punya je abam Qi mesti kata dia punya...adoiiiii 

Hehehe, hero-hero julia yang mencuit hati...tanpa mereka aku tak punya apa-apa selain Allah...

Gaya makan, gaya duduk dah macam orang kaya dik Qi...tapi kek tu kongsi lah dengan umi sian tau umi terliur hahhahaha umi punnnnnnnn

Haaaaa ko!
Terkeluar perangai sebenar kan masa makan hahaha, husband snap dendiam, rupanya kami dok usya geng mat saleh datang sini kiki...tak sedor teman di intip macam ni kahkahkah

Aku terkejut, setahu julia 5 tahun lepas tak bayar kan tiket masuk sini, tapi this year kami nak dekat sampai Bukit Tinggi ada nampak signboard besar cakap harga tiket...hahahhaha...cuak gila. Yelah seingat julia tak ada kot 5 tahun lepas...so inilah harga tercatat dibawah.

Dewasa RM15
Kanak-kanak RM8

Okeylah masih boleh lagi bayar...cuma nak datang kali ketiga kena fikir banyak kali hahahahha

Banyak aktiviti korang boleh join disini tau apa-apa korang sampai sana dapatkan detail jelas di kaunter hotel ye. 

Ada group buat teambuilding sini pun ramai, syok yer.
  1. Japanese Village
  2. Animal Park
  3. Horse Trails
  4. Botanical Garden
  5. Flying Fox
  6. Golf



Itu sahaja kembara julia minggu lepas, minggu ini akan ke Pantai Timur juga insyaAllah, destinasinya dimana...tungggguuuuuuuuuuu :)

COLMAR TROPICALE, BERJAYA HILLS
KM48, Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Karak
28750 Bukit Tinggi, Bentong, Pahang
Malaysia

Unexpected Bunch of Fresh Flowers Bouquet !



So surprise day! Around 10 am nombor yang tak dikenali call...truttt truttt...dok fikir nak angkat ke tak, nak angkat ke tak hahahaha...tapi this year what ever it is kena angkat, mana tau time ni lawyer housing loan call untuk signature ke, apa-apa tentang aset info kena angkat call dah... then tanya siapa ni...

Hi Julia,
Saya dari @notjustflowers.my nak hantar fresh flower bouquet to you now, congratulations!!! 

Oh my god, oh my god!!! So surprise thank you!!! Oh my Allah! Happiness is... an unexpected bunch of flowers! You make my day awwwww, siapa tak terkejut babe! 

Serius today I'm wearing green colour, so bila terima by hand this bunch of fresh flower dah rasa macam nak pengsan...yelah...seumur hidup mana pernah dapat fresh flower bouquet tau...

Mesti korang nak tahu kan macam mana julia boleh tetiba dapat fresh flower ni, julia menang grand prize Giveaway yang dianjurkan baru-baru ini from blogger popular Miss Innanie Ariffin di instagram beliau dan paling paling touching sekali sahabat blogger Kak Nurul Izwa sendiri yang tag mesej giveaway ni kepada julia seperti dibawah....

Siapa tak rasa sebak, siapa tak rasa nak nangis...for sure saya sangat hargai mesej ikhlas khas darinya. Terima kasih kak. Barakallah semua dari Allah. 


Wangi sangat-sangat fresh flower ni you ols, rasa nak makan je, dah la julia memang minat warna pink purple turqoise green awwwwwwwww melting...so sweet !

Whole day today make me so joyfull and cheerfull, rasa macam nak mandi bunga sekali hahahaha, semoga Allah murahkan rezeki mereka semua...tanpa anda semua, julia is nothing kecuali Allah. 

Thank you!
Thank you!
Thank you!

Rezeki tarikh 11 Januari 2017


Alhamdulilah, tarikh cantik 11/1/2017 hari Rabu. Allah permudahkan urusan julia hari ini bersama suami tercinta. Terima kasih doa kalian pagi tadi, semua berjalan dengan lancar baik between pihak bank dan developer tak sangka subhanallah, moga Allah murahkan rezeki kalian jua tahun ini dan masa akan datang. Amin... #sujudsyukur
Tips juju korek rahsia: #banksukatengokhasiltabungantetap (scoring juga diambil kira melalui tabungan simpanan tetap, amalkan sebab bank suka kalau kita rajin menyimpan $$$ ---> 90% dalam tangan)
Permudahkan orang lain, sedekah selit-selit selalu...Allah permudahkan jalan kita, janji Allah benar belaka. Now, ready hunting for second low cost this year...yehaaa 



(Klik gambar untuk paparan jelas)


Selesai urusan pertama hari ini, beralih kepada episod kedua, lama betul julia tak intai dan survey prestasi blog. Walaupun tak maintain update untuk minggu ini, lihatlah rekod setiap minit ada sahaja public Google dan klik entry link blog julia...rata-ratanya semua kisah percutian...paling tertinggi carian hari ini kisah Check In Air Asia...oh ramai rupanya masih tidak tahu ye, moga entry berkenaan memudahkan korang ye.


Alhamdulilah, sujud syukur dah tadi...gembira tu tak terbayang, Allah je yang tahu...kami berdua berpakat nak survey habis-habisan rumah low cost this year...korang jom sama-sama kita berlumba tingkatkan hasil tabungan tau...lepas tu sama-sama terjun dalam bidang hartanah...walaupun julia dulunya seorang zero knowledge about hartanah, but now bila dah berkecimpung sendiri, baru faham terms setiap ideologi pembelian hartanah...jangan serik belajar, julia pun tengah belajar lagi ni...tapi tak sangka 1st step berjaya...alhamdulilah.

Petua Merawat Resdung Cara Alami Asmak Herbs



Resdung, mesti pernah dengar kan penyakit yang selalu di dengari saban setiap hari. Resdung ialah sejenis penyakit hidung yang terjadi akibat berlakunya keradangan pada sistem membran sinus. Apa itu sinus? Sinus ialah rongga dalam kawasan tulang muka yang mengandungi udara dan permukaanya di seliputi mukosa (kulit yang mengeluarkan mukus atau hingus).

Faham dah kan istilah resdung? Semua orang ada gejala ni, antara serius dengan tak serius, julia pun ada tapi tak sampai peringkat serius lagi lah. Cuma suami julia dah detect dia memang kerap bersin bertalu-talu diwaktu pagi. Itu sebab julia nak cuba amalkan dulu dan berkongsi petua ini dengan suami. 

Bagi kalian pula julia nak buat tinjauan, korang tahu tak macam mana nak kaji diri kita sendiri ada resdung ke tidak, tak tahu? Pernah alami situasi sebegini?

1. Hidung ketat
2. Hidung berair
3. Bersin berkali-kali
4. Sakit di bahagian sebelah muka, sebelah lagi tak sakit pula.


Itulah gejala awal RESDUNG! 

Jika ada haa jangan risau, julia nak memperkenalkan petua alami cara mengatasi resung dengan menggunakan ubat resdung herba dari Asmak Herbs.

Asmak Herbs dirumus khas daripada herba terpilih, dijalankan dengan teknologi R&D dan mempunyai sijil KKM sah dan pastinya selamat untuk diamalkan sejak umur 3 tahun ke atas. 

Produk muslim Asmak Herbs ini bertaraf GMP TIADA BAHAN KIMIA MAHUPUN STEROID. Ianya diramuankan dari herba2 terpilih, antaranya:
  1. Akar Mengkunyit
  2. Akar Serapat
  3. Lada Sulah

Penting! BAGAIMANA NAK TAHU GEJALA RESDUNG SERIUS?
  1. Sering mengalami hidung tersumbat 
  2. Mempunyai lendir dari hidung dan tekak 
  3. Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata 
  4. Sakit tekak berpanjangan dan berulang 
  5. Gejala alahan hidung seperti kerap bersin dan gatal hidung terutamanya pada waktu pagi                          
  6. Mengalami jerawat dimuka dan badan 
  7. Kulit kepala berkelumumur, gatal dan rambut gugur 
  8. Sering berasa sakit kepala, pening dan migrain 
  9. Demam atau rasa tidak sedap badan yg berpanjangan
Kelebihan Asmak Herbs Anda Perlu Tahu !
  • Menggunakan kapsul halagel 
  • Dihasilkan dari kilang bertaraf GMP dan Halal.
  • Mendapat MAL dari KKM sejak tahun 1997 lagi.
  • Sesuai untuk semua dari umur 3 tahun dan ke atas (kecuali ibu mengandung) 
  • Tidak perlu rawatan yang melecehkan, membuang masa dan kos tinggi. 
  • Berkesan untuk mereka yang ada masalah pernafasan termasuk asma kerana ia akan membantu melegakan (Resdung dan asma saling berkaitan tanpa anda sedari)
  • Diperbuat dari herba terpilih yang diproses sendiri dari awal sehingga akhir dengan prosedur yang ketat, bersih dan suci. 
  • Bebas dari bahan kimia berbahaya dan kandungannya semulajadi 100% 
  • Melegakan resdung seawal 3-14 hari bergantung kepada tahap resdung. 
  • Makan bila perlu sahaja,apabila dah semakin baik, boleh hentikan pengambilan. Jimat bukan? 
Hanya makan bila perlu sahaja. Kalau gejala resdung dah baik, tak perlu amalkan dah, mungkin terus tiada langsung dah resdung lepas amalkan Asmak Herbs. Lapang je hidung dan dada rasa sebab julia cuba amalkan dalam 3-4 hari untuk tahu bagaimana herba ini berfungsi. 
"39 DARI 55 RESPONS MENGATAKAN PRODUK ASMAK HERBS INI TELAH MEMBANTU MEREKA MELEGAKAN RESDUNG SEAWAL 3 HINGGA 14 HARI"

Testimonial diri julia
Nyata respon yang diberikan sangat lembut kesannya, pernafasan rasa lancar dan segar. Sebab julia ada masalah batuk yang susah nak baik sebenarnya...ada lendir-lendir yang agak susah nak di buang di anak tekak. 

Bermacam ubatan doktor dan ubat farmasi julia guna pun sangat susah juga nak baik...itu sebab walaupun julia tak ada resdung tapi Asmak Herbs ini boleh membantu melancarkan sistem pernafasan sekaligus mengurangkan masalah bau mulut. Terbaik.

Bukan setakat julia, ramai juga berkongsi testimoni di page khas Asmak Herbs tau...teruja baca kesan pantas herba alami ini bertindak ke atas mereka.





Asmak Herbs 30 biji
Harga asal RM46
Promosi RM39 sahaja
 Free Postage.

Jangan tunggu lama untuk mengubati masalah ini, makin lama tunggu, makin lama berlarutan kan susah nak hidup gaya sihat, ambil peluang ini mencuba, ada harga diskaun berbaloi boleh dinikmati.

Sekiranya berminat nak mencuba pil resdung ini, 
boleh ke link di bawah atau hubungi terus:


Hotline HQ : 019 - 970 8897
Website rasmi syarikat : http://mham.com.my/

Ig : mham.sdnbhd

Fb Page : Ubat Resdung Herba

Buku sekolah tadika dah dapat


Anak dah masuk sekolah tadika so macam biasa lah cerita awal tahun dalam blog julia sudah semestinya kisah abam Qaiser ilman bersekolah kan. Pagi semalam adalah hari kedua persekolahan, semangat walid pick up abang Qaiser ilman dari sekolah petang tu, sekali walid serahkan segugusan buku-buku Tadika PASTI tahap 1 khas untuk 5 tahun. Julia memang puji cara bungkusan cantik macam kat atas. 

Sangat terbaik lah, kemas dan teratur, wording pun jelas siap tulis khas 5 tahun, terus rasa mak Qaiser ilman nak masuk tadika balik...boleh? Hahaha 

Throwback...
Tiba-tiba terus julia dibawa ke alam tadika masa julia kecil suatu tika dulu, julia adalah kelahiran Tadika ABIM,...boleh di bilang satu atau dua buku je pun tu zaman 90an. Zaman sekarang lihatlah, perhatikanlah...anak baru umur 5 tahun tapi silibus pembelajaran tadika sekarang kemain jauh ke hadapan...terbeliak biji mata tengok.

Sebab dah berpuluh tahun tak handle bab-bab buku sekolah, sekali hadap...terus pandang muka anak...terus bagi tahu...Qaiser ilman, jangan koyakkan buku...jaga baik-baik tau! 

Angguk je dia hahahahha kita tengok macam mana dia jaga buku dia tu kan :p


Berbelas buku, baru sesi umur 5 tahun
14 belas buah buku haaaaaaaa ulang lagi sekali 14 buah buku tau...sekali tengok macam ada pengulangan nama tajuk buku latihan yang berulang kali, nampak sama tapi tak serupa. 

Rupanya ada siri 1 dan siri 2. Hampir ingat cikgu terletak double hehe rupanya tak...memang cover sangat serupa, sekali belek ada tulisan kecil depan buku ikut siri rupanya...okey baru alert sikit.

Cantik-cantik buku latihan tadika PASTI...julia belek satu-satu malam tadi, bestnya....rasa tak sabar nak ajar tiap-tiap malam dekat abam Qaiser ilman dulu hahaha...tapi biar cikgu ajar lah...nanti dia dah tau awal bosan pulak kan...lagi pun buat latihan di sekolah lagi syok ramai kawan leh ikut sama-sama buat.

Paling suka intai siapa penulis setiap buku-buku ilmiah tadika PASTI...lulusan dari UK penulisnya...wah, moga perkongsian ilmunya memudahkan anak-anak kelahiran PASTI mudah menerima ilmu...terutama membaca, menulis dan mengira. 


Hujung minggu ni nak cari pembalut buku yang jenis tebal dan tahan lasak, almaklumlah nak guna untuk setahun, budak-budak guna fefaham lah kan, lunyai kang tak sampai setahun hehehe...nak tulis nama dan print sticker. 

Kata cikgu, boleh tinggal semua buku ni di sekolah atau nak bawa balik. Maybe nak bawa balik 1 atau dua buku je kot, terutama PASTI Adikku Pandai Membaca, yang itu sangat unik. Malam tadi ajar 5 min ikut membaca abam Qi ikut pulak mau plak dia mak garang ngajor...haishhh rasa nak beli whiteboard kecik dengan marker...setiap malam setengah jam umi nak ajar abam Qi membaca. Hahahaha weekend ni lah cari.

Semangat betul rasa anak dah sekolah, rasa macam kita pun kena sama-sama buat revision kan setiap hari. Walaupun anak baru sorang, dah terasa bahang peperiksaan tau, amboi sampai ke tahap tu dah mula rasa...mestilah, baik awal-awal dah rasa bab tu at least mak ready selalu nak ajar dia kan, tak la harapkan semua kat sekolah 100%. 

So korang, tahniah bagi anak2 kalian yang sudah bersekolah...didoakan semoga semua dipermudahkan urusan. Amin

Jumpa lagi !

Tiada Tangisan Hari Pertama, Semangat Berkobar!


Set jam seawal 5 pagi, kebetulan julia ambil cuti rehat sehari hari ini. Buatkan sarapan roti sapu kaya dengan air milo hangat, gerak si abang Qaiser ilman jam 6 pagi. Senyuman terukir diwajahnya walaupun mata tertutup rapat. Katanya baguskan Qaiser tidur awal semalam....hahahha boleh pulak puji diri sendiri amboiii budak bertuah ni.

Bangun pagi gosok gigi !
Jam 6.30 pagi julia dah jerang air panas, campur dengan air paip sejuk tu tahan dalam satu baldi warna hijau muda juga. Habis semua jadi hijau hari ni tau hehehe sebab nak sedondon punya pasal. Pertama kalinya abang Qi mandi, tak menangis, relaks sebab mandi air hangat kan. Mak dia tak beli lagi pancuran air water heater tu...nenantilah..selagi boleh jerang air panas kita buat dulu style mak mak zaman dolu-dolu ye.

Lepas dah siap mandi, terus pakaikan baju tadika dia...siap nak pakai kasut terus dalam rumah dengan ber stoking bagai hahaha yang umi pun belum mandi lagi...baru bergegas mandi dan rehat tengok tv dulu seround sebelum jam 7.30 pagi gerak ke sekolah.

Inilah cikgu tadika paling cun tahun ini hahahhahahhaha...jangan marah, mak cun hari ini serba hijau sedondon dengan anak...barulah semangat mak pun nak pi sekolah gituuu kikiki

Kenangan berdondon-dondon dengan uminya...umi hantar Qaiser ilman ke sekolah pagi ini...sambil tunggu walid datang sekejap ke sekolah nak hantar sendiri ke sekolah...so dari dalam kereta lagi si abam Qi dok lah paksa umi...umi jom lah turun nak pergi sekolah dah...dia dok tgk ramai kawan-kawan dah turun pi sekolah tu sebab tak saborrrr kikiki

Menyorok tepi jendela intai anak...
Alhamdulilah, melihat sikapnya yang bersemangat tak sabar nak masuk sekolah....terus cikgu tulis nama di name kad tampal di kocek bajunya 'Qaiser' mudah panggil kata cikgu. Dari jendela julia dan suami intai, dia tengah sibuk beratur dengan kawan-kawan sebaya...bila cikgu tanya siapa umur 6 tahun angkat tangannnn...hahahha abang Qi angkat tangan jugak...cikgu tanya siapa umur 5 tahun....dia pun angkat tangan jugakkk...hahahha cikgu ketawa...mak Qi pun ketawa...semangat semua umur dia ngaku aduyaiii anak...

Jadi contoh hari pertama
Lagi satu, sempat julia intai di ruang jendela sekolah, cikgu panggil nama Qaiser...sebagai contoh bagaimana nak tanggal stoking dan letak dimana kalau nak pergi ke tandas. Terus abang Qi tanggalkan stoking letak di tepi kawasan tandas tunjuk pada rakan-rakan sebaya 5 tahun. Good boy! (senyum je mak pak Qi tepi tingkap bersama parents lain hehe)

Memang ada anak2 parents lain yang menangis...tapi biasalah itu asam garam setiap anak2 kan...kita hormati anak2 kecil ini...bagi mereka selesa...walaupun abang Qaiser ilman di asuh oleh atok dan nenek sejak kecil dengan home schooling sahaja, dia petah berkawan dalam sekelip mata tanpa tangisan, diwajah hanya senyum alhamdulilah...siapa sangka!

Umi bangga dengan pencapaian hari pertamanya hari ini. Masa julia menaip ni, tengah perasan jadi suri rumah sehari...bestnya...jap lagi nak amik abam Qi dari school...today half day je lah...esok full day.

Ramai tanya, banyak ye baju sekolah abang Qaiser ilman, kebetulan ada kawan julia yang baik hatinya sudi sedekah baju anaknya dulu sekolah yang sama...masih elok pandai anak dia jaga. Tu yang jadi rezeki buat abam Qi...alhamdulilah, memang besar tapak tangan julia tadahkan. Terima kasih sahabat, anda tahu siapa anda kan...julia doakan semoga kalian dimurahkan rezeki selalu. Amin.

Nak Pesan...nak ikut-ikut...kalau nak juga sebarkan...ingat juta kali !
Dekat kawasan mana dia bersekolah...biarlah rahsia. Korang, nak update anak2 perihal sekolah pun citer general sudah...part sulit sila simpan ketat2. Lagi satu, kalau nampak anak orang atau anak sendiri buat perangai kat sekolah berguling ke, tengah mengamuk ke, tengah apa-apa sahaja yang membuka aib si anak orang mahupun anak sendiri sila jangan sebarkan gambar. Lagi bagus jangan biasakan diri ambil gambar ke arah nak buka aib anak orang, sedih sikit sebenarnya ada segelintir yang juju ternampak viralkan gambar anak-anak yang sebegitu...tak elok...kalau orang buat cm tu kat anak kita macam mana....jaga lah aib anak orang lain...Allah jaga aib anak sendiri. Amin.

 Utamakan keselamatan nak sharing apa sekalipun...sharing location sila off kan, sekarang ni mcm2, so ambil maklum ye. 

Okey nak gi masak kejap...pastu nak amik anak soleh. Bye!

MyTOWN Shopping Centre #GOOSEYSELFIE


Pernah dengar MyTOWN Shopping Centre? Bagi korang yang belum pernah dengar ia merupakan sebuah bangunan shopping centre yang akan dibuka tak lama lagi pada awal tahun 2017. MyTown Shopping Centre terletak berhampiran serta bersambung dengan IKEA Cheras. Pusat membeli belah ini julia perhatikan dari jauh agak besar tau, tak sabar nak terjah nanti bila dah dibuka secara rasmi.

Berita gembira yang julia nak kongsikan dengan kalian hari ini ialah MyTown telah menganjurkan pertandingan selfie  dengan menawarkan hadiah-hadiah lumayan bernilai RM10,000 untuk dimenangi. Wahhh! Cara nak sertai pun mudah sangat dan korang boleh hantar penyertaan seberapa banyak yang boleh tiada had limit...honk-honkkk! 

Itik pun pandai selfie, korang lagi terer dari itik kan...apa lagi guna medium yang ada corakkan gambar korang tu puas-puas...mana tahu dalam banyak-banyak penyertaan korang terpilih...

Cara-cara menyertai pertandingan #GOOSEYSELFIE:
  1. Kemudian klik  “Join Now”. Baca arahan seterusnya untuk fahami langkah seterusnya untuk elakkan salah faham.
  2. Dan diikuti dengan klik  “Start
  3. Pastikan login dengan akaun peribadi Facebook anda sendiri
  4. Upload gambar sedia atau snap yang terbaru dengan mengunakan kamera phone atau webcam anda dan sila tambah elemen ‘goose’ pada gambar tersebut.
  5. Siap... Klik ‘Submit’.
  6. Kemudian share ke Facebook anda dengan jangan lupa gunakan #GOOSEYSELFIE

Itu sahaja, mudah sangat, julia dah hantar 2 penyertaan, satu gambar julia bersama suami dan satu lagi gambar my son.

Pengumuman penting!!! Setiap minggu 10 pemenang akan dipilih you olss! Rugi la tak cuba...jap lagi julia nak hantar lagi gambar hehe

Jangan lupa, jemputlah lah family korang dan kawan-kawan korang tu join pertandingan selfie #GOOSEYSELFIE yang dianjurkan oleh MyTOWN Shopping Centre. Jangan lepaskan peluang keemasan ini...tuah manusia Allah yang tahu...selamat tahun baru semua!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com