Thursday, November 23, 2017

Queen of the day !

Thursday, November 23, 2017 0 Comments
Thanks husband to all this surprise shopping 11.11.17 dating date! Bukan ada sambutan apa-apa pun alahai. Semua dia bayar siap paksa suruh masuk kedai gegirl dan pilih tau tak, baju keje la, baju basahan la, kasut la apa ni paksa2 ni beli kt pasar malam je awakk kita org kg Gombak je kasut made in Gombak la kita membesar πŸ˜‚. 

Segan dibuatnya sbb tak reti nak susahkan husband, jenis dari dulu kalau nak apa2 suka cari duit sendiri je tu pun kedekut nak beli tuk diri pelik kan julia kan dasar suka menyimpan #perangai pastu suka pakai apa yg hado sampai lunyai baru pk sejuta kali nak beli ke tak haha. 

Di doakan moga murah rezeki dan dia sihat selalu. Alhamdulilah, rezeki jgn ditolak kan. Ada satu amoi ni nampak kami beli banyak beg plastik, dia puji 'ayooo...husband banyak sayang sama you la...untung you!' 

Haha kemain amoi tu puji 7 petala melangit sbb beli barang dengan dia haha thanks a lot husband mmmuah! Tq sbb make my day #malutapimahu 😘😍❤

Di doakan semua husband2 dlm dunia ni murah rezekinya utk isteri dan anak2 mereka. Sebaik2 sedekah, sedekah utk keluarganya dahulu paling Allah suka. Barakallah 😘

My skinny boy semakin sihat, walaupun kurus, dia sebenarnya kuat makan. Umur cam abang Qi memang tengah aktif, sekarang dia tengah consume Appeton Lysine...nanti aku story pasal perkembangan dia dalam 2 minggu, sekarang dalam tempoh percubaan...nampak segar muka abang Qi tau...

Appeton tu kan multivitamin, haa eloklah dia pun jarang makan buah dengan sayur. Tak pe tunggu perkembangan.

Monday, November 20, 2017

Macam mana cara nak tunjuk kita sayang kat dia.

Monday, November 20, 2017 4 Comments

Ada kala bila dah berkahwin, makin lama makin malu nak tunjuk sayang kita kat si dia kan, apa kata korang patahkan ego tu sekejap, bangun pagi, balik malam kerja pun, cuba buat perkara yang asing bagi korang, katakan I love you! This Much, No Lie !

Mesti si dia senyum dan berkaca air matanya kan, setiap pasangan halal suka kata-kata yang keluar dari anak tekak dan diterjemahkan di mulut, bukan selalu kata-kata di WhatApps semata, emosi di situ tak dapat diluahkan. 

Maka luahkanlah sekali sekala...biar aura kasih sayang tu mengalir selalu, katakan pada si anak dengan gaya mendepakan tangan seluasnya, kata sayang padanya, kata kita sentiasa ada untuknya.

Pasti dia pergi ke mana sahaja, tak sabar nak pulang awal lihat kita...serius buatlah. Seronok berkasih sayang dengan status halal...

Wednesday, November 15, 2017

Orang-orang yang suka beri alasan, 99% kegagalan menghampiri.

Wednesday, November 15, 2017 20 Comments





Gagal itu indah pengalaman, dari gagal lah kita kenal diri kita, kalau semua senang dapat dalam dunia dan akhirat, terkadang kita terlupa untuk ucap syukur, kadang-kadang bahasa badan kita tidak menunjukkan kesungguhan menikmati nikmatnya syukur.

Maka, hadapi dengan tenang saat dalam garisan gagal...itu bermakna kita sudah melepasi satu fasa mencuba, kita kena cuba lagi, lagi dan lagi...insyaAllah, doa dan usaha tak jemu pasti rezeki dilimpahi bukan dari sudut yang kita nak...tapi fikir dari sudut rezeki lain yang Tuhan hadirkan pada kita...kita sedari tak?

Julia pun banyak kali gagal...pernah sedih, pernah rasa hiba, tapi masa yang mengubati julia dengan membanyakkan baca buku motivasi, mujur la hati julia dilahirkan suka baca buku unsur sebegitu, bila julia baca, julia suka kongsikan di sini. Maka bukan julia tahu seorang, tapi bila di kongsikan biar pembaca juga tahu dan dapat menongkah terus kehidupan yang unik ini dengan kuat. 

Senyap itu ada kala mengubati diri dari melakukan kelalaian, senyap itu menjaga lidah dari terus berkata nista, senyap itu terkadang lebih tajam dari berkata-kata, maka pilihlah senyap yang bijak penuh pengisian di dada, dan kongsikanlah pada sesiapa yang kita rasa ada pendengar dan pembaca yang nak tahu. 

Jom sedar...ucaplah Alhamdulilah, berterima kasih pada semuanya, bukan pada Allah semata-mata, tapi berterima kasihlah setiap hari pada insan-insan yang hadir secara langsung dan tidak langsung. Pilih kebahagiaan, nanti datang kejayaan, datang keuntungan dan datang keukuhan dalam bidang kita ceburi. 

Barakallah, semua dari Allah. 

Wednesday, November 8, 2017

Perit kesakitan dirasai dalam kesenyapan!

Wednesday, November 08, 2017 14 Comments

Terkadang aku teringat, masa sakit aku diuji semahunya, merintih minta simpatiNya, menagih kekesalan dalam diri dosa dengan Nya, yang aku tahu dia maha penyembuh, dia maha segalaNya, bila hati ini kuat mengatakan sesungguhnya engkau maha mengasihani, kasihanilah hamba mu ini dgn kesempurnaan kesihatan seperti manusia normal lain

Menangis, tersedu-sedu, ampunilah aku...ampunilah aku...yakin dia sahaja menyembuh, ubatan hanya asbab, tanpa kuasaNya tiada kata sepakat utk ubat2 ciptaan manusia. 

Sekarang...baru nikmatnya rasa sihat, nikmatnya rasa fasa kesembuhan, nikmatnya rasa lega, nikmatnya rasa kesayangan Allah itu sampai ke hati...Allah...aku sujud...aku mahu insaf...insaf kerana dosa harian yang aku buat...ya Allah, engkau uji kerana aku leka, leka dengan duniawi...permudahkanlah ibadah hamba mu dan rakan2 ku dalam pekerjaan. 

Sampaikan nikmat kesihatan dan rezeki pada kami sebaik2 rezeki yang sesuai. Kerana engkau tahu apa yang terbaik buat setiap hamba mu. Aku redha, aku sayang...aku sayang Allah. Ingat dia...nescaya Allah jaga kita...kalau kita di jemput pergi semasa tengah ingat dia...alangkah baiknya. 😍

----------------------------------------------------------

Aku di uji, 6 bulan lebih lamanya, kulit jari tangan dan kulit jari di ibu kaki sehingga ke buku lali jadi berkuping. Kulit bercerai dari tempat asalnya, isi merah kelihatan berkuping-kuping. Luka secara tiba-tiba kerana kekeringan kulit yang melampau tanpa aku ketahui puncanya.

Sedih?

Aku biarkan ia berlarutan, sampaikan aku melangkah ibu jari aku tetiba berdarah, merekah, mengalir darah merah.

Saban hari aku memandu kereta, aku memandu dengan ibu jari kaki berdarah, rasa sengal, aku lap tisu yang ada dalam kereta...aku teruskan berjalan...tanpa memikirkan apa terjadi pada diri aku.

Tarik hand break...pecah isi jari tangan, pedih...Allah...masa itu air mata mengalir sederasnya. Ujian apakah Allah beri...darah mengalir di mana-mana.

Kulit aku mula merekah, kering, gatal tanpa sebab diketahui...lama aku rujuk pada doktor. Aku cakap dah 3 minggu terjadi...doktor ingat ia kulit fungus (kulit naik kulat) di beri ubat kulat...tak baik malah makin bertambah parah.

6 bulan lamanya aku ulang alik klinik kerajaan dan klinik swasta...aku cerita benda yang sama ulang-ulang. Semua doktor hanya mampu berfikir di depan komputer...memikirkan ubat apa yang sesuai untuk aku...

Sedih! 
sangat sedih...seolah-olah aku serah kulit aku pada mereka...tolonglah...peganglah jari aku...peganglah kulit aku...walhal aku tahu yang beri kesembuhan hakikatnya Allah.

Setiap kali nak masak, nak mandi, nak solat...bila ibu jari kaki dan jari jemari terkena air...seakan isi merah terkena air yang sangat perit...bayangkan kulit yang membaluti isi ku semakin merekah...tak nampak fasa kesembuhan padahal setiap hari aku bergelumang dengan pelembab dan ubat steroid. 

Kenapa aku cerita? Kenapa aku tak sorokkan terus je kisah ini...aku cerita sebab aku tahu di luar sana ada yang mengalami senasib dengan aku...antara serius dengan tak serius...sambil aku menaip ni, aku buka audio bacaan yassin, mendayu-dayu rasa bila teringat pengalaman ujian dari Allah.

Ya, aku tau kesan ubat steroid sangat tak elok untuk jangka masa panjang...tapi aku tak ada pilihan. Saban malam sahaja setiap hari aku mengaru kulit di tangan dan di jari kaki...di tempat lain semua normal...hanya di situ kulit aku jadi bercelaru...kenapa...kenapa...apa sebabnya?

Awalan doktor aku terkena dermatitis sejenis ekzema. Tak sangka...umur awalan 3 series aku di uji. Orang yang pernah melalui tahu betapa rasa sakitnya ia terjadi...aku sabar, aku kuat semangat, aku nak lawan...aku nak positif...aku tak boleh stress...kalau aku stress susah nak baik...

Aku tekad!
Aku berdoa tak putus-putus pada Allah...sebab aku tahu aku dah usaha bermacam-macam jenis ubat...hari-hari selama 6 bulan lebih aku bawa ubat pelembab dan ubat steroid, ubat makan ke mana sahaja...suplimen ephyra aku amal hari-hari...vitamin pasal kulit apa aku tak makan...semua aku ambil secara giliran.

Aku tak give up...aku baca kisah dermatitis, aku dengar video dermatitis di you tube...mereka cerita kisah mereka senasib macam aku...bagaimana mereka sembuh dengan mengubah lifestyle mereka...

Catit, 

Ulang dengar, 

Aku praktik.

Paling terkesan perkongsian mereka adalah ubah corak lifestyle dulu kepada eat clean.

Ya, aku mula guna cuka kurma dalam setiap minuman, aku letakkan dalam 1 sudu besar. Setiap hari doktor cakap kena minum 2 liter air suam, aku add on cuka kurma niat kerana Allah semoga ia cuci darah.

Pesan doktor terakhir yang merawat aku katanya:
  • Tukar semua kasut yang julia pakai - beli baru, beli yang jenis berjenama, kulit. Elakkan plastik PVC. Mungkin julia alah pada sesetengah bahan di kasut.
  • Tukar sabun badan - aku guna sabun jenis antibacterial, korang faham kan banyak sabun tu sekarang dipasaran cth dettol dan antabax serta seangkatan dengannya tak boleh guna. Aku dah guna bertahun ke semua sabun badan tu, so kulit aku reject. Doktor suggest suruh aku guna sabun badan Dove.
  • Tukar sabun cuci baju - aku dulu pengguna setiap pencuci sabun debu jenis Daia, doktor cakap sabun cuci baju ada kala tajam tanpa kita sedari kita alah pada serbuk cuci baju. Doktor sarankan guna jenama Dynamo. Aku tukar semuanya, nampak perubahan cukup drastik sekali. Kulit nampak dah mula tak gatal. 
  • Elakkan ikan tertentu - ikan selar, ikan kembung dan ikan sardin/tuna/makeral dan ada ikan yang aku tak ingat lagi yang tak boleh makan. Itu penyumbang kepada kegatalan melampau. Tapi sotong aku makan tak gatal plak, ikan masin, ikan bilis dan ikan cencaru doktor cakap okey tak ada masalah boleh makan macam biasa. Nanti dah nak sembuh, boleh makan macam biasa. So puasa sikit untuk kulit sihat. 
  • Banyakkan minum air - doktor suruh minum air 2 liter...yang ni sebelum suruh aku dah amal banyak kali kat opis hmmm.
Bila aku tukar semuanya...tak sampai seminggu, kulit jari-jari kaki tangan kembali sembuh. Allah, hari-hari berbunga rasa hati, 6 bulan lebih aku mengalami keperitan kulit yang reject dan alah pada sesuatu barang.

Kasut jenama scholl, sabun mandi Dove (pati delima), kurangkan makan makanan penyebab gatal kulit, rajin sapu ubat pelembab/steroid guna senipis di kulit dan paling penting doa...minta kesembuhan.

Ya aku di fasa kesembuhan, hari-hari kongsi dengan orang tersayang cakap kulit julia dah cantik, dah tak merekah, dah tak berkuping, tak tak buruk, dah tak nampak jari hitam.

Pernah pergi rumah orang, tak dapat nak basuh pinggan, aku malu...sebab aku tak boleh guna sabun pinggan sebarangan. Sekarang aku masih lagi guna jenama Sunlight. Nanti nak tukar kepada organik baru jumpa brand tu. 

Kadang-kadang orang sakat aku.
"Kulit orang kaya lah, kulit orang mahallah" aku tahu sakatan mereka lagi menghiris lebih teruk ke dalam isi merah aku tu...tapi aku ni sejenis hati yang dah kebal...aku biarkan ia berlalu pergi...aku kena rawat kulit aku...aku nak ia ada kulit, bukan isi...kesian kulit aku tak ada baju, asal lalu air je...meraung aku...kesakitan yang tak terperi...ada mereka tanya perasaan aku?

Aku rasai dalam kesenyapan yang maha dasyat, aku sampai ambil tangan anak dan kaki abg Qi aku cakap kat dia, umi nak kulit macam abg Qi, ada kulit dan isi duduk dalam kulit. Budak 5 tahun macam abg Qi hanya mampu bertanya dan bertanya...kenapa kulit umi tu...kenapa dan kenapa...selalu cakap kat dia...doakan umi, umi tak tahu dik, umi tahu Allah je dapat bagi kesembuhan...mengalir air mata masa bawa kereta...berkaca-kaca air tumpah...yang aku tahu Allah maha mendengar apa aku rasa. 

Aku suka guna pelembab brand dibawah:

Setiap masa ada dalam beg, asal aku basuh tangan aku mesti sapu dia lepas tu. Selesa dan kulit bau rasa coklat hahaha. Kalau ditanya aku barang apa sebenarnya yang buat aku tetiba nak sembuh?

Tiada jawapan spesifik.
Aku ubah aku guna sebelum ini, aku beli barang yang berjenama dan mahal. Bukan kerana nak menunjuk, tapi kulit aku memerlukan ia ke arah itu, aku tak ada pilihan. 

Nak tengok kulit aku tu tak payah kot, biar aib tu aku dan suami yang tahu. Sekarang aku mulai gembira dan bersemangat, melangkah dengan kaki tak sakit akibat kulit merekah teramat sangat, darah tak mengalir lagi. Jari semakin sembuh...moga ia berpanjangan.

Doakan ya korang...Allah uji sebab Allah tahu kemampuan aku untuk harungi. Semoga Allah kurniakan kesihatan baik untuk aku dan anda semua amin. 

Terima kasih sudi baca luahan julia...ia sangat-sangat menyedihkan...diakhirnya Allah suntik sedikit kesembuhan ibarat di beri bunga dari taman syurga. Subhanallah!

Tuesday, November 7, 2017

Rebut tiket penerbangan murah dengan Traveloka Make 11.11 Fly !

Tuesday, November 07, 2017 20 Comments
 

Find Cheap, Flight Fast with Traveloka Make 11.11 Fly! Wah menarik kan, ramai di kalangan rakan-rakan julia sendiri sedang mencari tiket penerbangan murah untuk holiday bersama keluarga ataupun secara backpackers di hujung tahun ini ataupun di tahun 2018.

Tiket penerbangan (samada perjalanan luar negara atau dalam negara) memang mahal tapi jika kita bijak memilih dan membeli sewaktu promosi berjalan, memang berbaloi. Kadang kadang kita belum tahu kemana hendak bercuti. Haa cuba la usha harga tiket waktu waktu promosi ni. Mana tau dapat ilham melalui harga tiket yang murah nanti.

Ada apa dengan Make 11.11 Fly!
Untuk pengetahuan anda semua, Traveloka bakal mengadakan kempen promosi tiket penerbangan - Make 11.11 Fly! Sempena 11.11 yang juga dikenali sebagai “Singles’ Day”, dimana kebanyakkan brand dan online stores mengadakan kempen promosi jualan hebat. Traveloka juga turut melancarkan promosi jualan khas untuk penerbangan. Ya, ada pelbagai jenis destinasi flight yang akan di promosi secara menyeluruh dan sudah semestinya harga murah. Yey julia pun tak sabar nak tunggu!

 Kelebihan tempah penerbangan dengan Traveloka
Ramai tanya, Traveloka hanya buat carian Air Asia sahajakah? Eh bukan Air Asia sahaja, ada penerbangan dari syarikat MAS dan Malindo hasil tinjauan julia sendiri. Apa yang perlu anda buat ialah hanya buat satu carian destinasi, kita akan dapat buat perbezaan untuk 3 jenis penerbangan dalam satu masa. Menarik bukan?

Boleh dikatakan kebanyakkan syarikat penerbangan yang ada di Malaysia merupakan rakan penerbangan Traveloka. Boleh check out list syarikat penerbangan lain yang juga menjadi rakan penerbangan antarabangsa seperti di bawah.

Selain itu, Traveloka pernah dipaparkan di media antaranya:

1.     The Star
2.     The Sun
3.     New Straits Times
4.     Yahoo Finance
5.     Vulcan Post
6.     Asia one

Paling julia sukai tentang Traveloka ini ialah ada peringatan (notification reminder) di berikan untuk julia survey:

     Peringatan harga
     Easy reschedule
     Best price guarantee
     Passenger quick pick


Selain itu, ada satu lagi yang menarik bila mencari melalui Traveloka ialah fungsi “Find lowest price estimation”. Haa kat sini kita boleh buat perancangan memilih tarikh penerbangan berdasarkan budget yang ada. Harga anggaran pun dah membantu sangat untuk perjalanan yang lebih cost effective.


Mudahnya Tempah Melalui Traveloka
Seterusnya, selepas anda buat pembelian melalui Traveloka, tak perlu cetak e-ticket tau. Anda hanya perlu tunjuk e-ticket penerbangan anda melalui apps sahaja. Nampak tak contoh julia kongsikan diatas 'Airline Booking Code (PNR)'. Boleh self check in di kaunter mahupun di mesin check in di airport. Jimat kertas!

Tu untuk pembelian tiket, untuk hotel just tempah, bayar dan munculkan diri di lobby hotel. Check in menggunakan nama yang dibooking melalui apps. Dan selesai pengurusan check in hotel. Sangat mudah.

Pengalaman sendiri pernah buat tempahan Traveloka
Julia sendiri pernah tempah melalui Traveloka, tarikh yang julia nak menginap sudah penuh dari website tempahan lain. Buntu rasa, tarikh yang julia nak dengan harga mestilah harga mampu bayar.

Kebetulan Traveloka je tak buat carian, terus klik website Traveloka. Search kawasan Kuantan Pahang.

Hotel yang julia nak tu ada dan available. Harga pun dalam linkungan bajet julia. Terus tempah terus tak tunggu dah. Kadang-kadang kalau kita lihat website tempahan lain dah penuh, cuba Traveloka. Memang tarikh yang asalnya di tempat lain kata penuh, tapi di Traveloka ada pula.

Cara julia tempah pun semua menggunakan apps Traveloka melalui telefon bimbit. Mudah, cekap dan efisien. Terkadang suami nak kerja luar kawasan atau saudara mara nak datang KL ramai tak cukup bilik, nak tempah hotel julia memang tolong bagi pihak diorang.

Untuk mudahkan mereka check in di hotel berkenaan hanya whatapss sahaja number booking. Selesai masalah hanya sekelip mata.

Kebaikan guna aplikasi Apps Traveloka.

1. Travekola mudah di capai dan senang faham - Senang guna terus dan ianya percuma tak perlu daftar susah. Antaramuka yang user friendly dan juga menyimpan sejarah tempahan/transaksi yang pernah dibuat. 

2. Traveloka banyak cara transaksi bayaran – Pelbagai saluran pembayaran seperti kad kredit, debit kad, perbankan internet, paypal, atau bayar di 7-Eleven melalui MOLPAY. Mudahkan. 

3. Traveloka bantu buat perbandingan harga - kalau nak tempah hotel dan flight, Traveloka memang banyak sediakan khidmat perbandingan yang sangat menarik. Boleh pilih ikut selera ikut budget masing-masing. Daripada mewah ke rumah tumpangan atau melihat senarai best picks yang ada.

4. Traveloka boleh tempah untuk orang lain - ya, ini yang julia cerita pengalaman di atas, bukan untuk diri sendiri tapi boleh tempah untuk orang lain, mana tahu nak bagi hadiah dan surprise untuk keluarga tersayang cara ini sangat berbaloi! 

5. Traveloka tiada caj tersembunyi - Harga terpampang adalah harga jelas dan harga itulah yang kita bayar. Tiada kos tambahan tersembunyi. Dari proses carian, pemilihan dan pembayaran, harga kekal sama. Sampai mana-mana destinasi tak perlu bayar dah senang.

6. Traveloka selalu buat promosi kepada ahli - untuk anda yang belum jadi ahli, sila daftar segera dan nikmati pelbagai jenis promosi flight dan hotel. 


Tahu tak, tempah melalui apps Traveloka lagi banyak diskaun!
Lihat contoh di atas julia ambil info dalam Traveloka:

• App: 10% OFF, up to RM40
• Web: 5% OFF, up to RM25

Macam julia sekarang dah mula survey dan merancang untuk fly bersama keluarga pada pertengahan bulan Januari 2018 atau bulan Februari, julia tick ke semua yang julia nak termasuk pencarian hotel dan tick juga untuk extra diskaun mana tahu ada dia akan highlightkan terus.



Bila kempen ini akan berlangsung?


Kempen promosi tiket penerbangan Traveloka Make 11.11 Fly akan berlangsung selama 3 hari mulai 10, 11 dan 12 November 2017. Senang sahaja, untuk dapat harga menarik, sekurang-kurangnya tempah untuk:

1. Min tempahan 2 pax tiket penerbangan pergi balik
2. Travel ke mana sahaja pilihan anda mahukan

Mudah! Tak susah pun dengan Traveloka semua menjadi mudah. 

Apa impian anda? Impian julia ialah...
Ya, macam bulan lepas julia sekeluarga sudah ke Bangkok Thailand selama 4 hari best sangat sangat best, kali ini di mana destinasi percutian seterusnya julia nak tempah bersama keluarga nantikan kemuncak 11.11 Fly with Traveloka yang akan berlangsung beberapa hari sahaja lagi. Tak sabar!

Jom serbu Make 11.11 Fly!

Monday, November 6, 2017

Coffee Table untuk dekorasi ruang tamu idaman.

Monday, November 06, 2017 29 Comments

Julia sekarang tengah buntu. Itu nak minta pandangan korang, coffee table mana yang paling win di mata korang, coraknya semua julia sertakan disini. Meja coffee table kat atas tu paling murah setakat ini RM70 lebih je, ada warna hitam, putih dan warna kuning emas kot lupa dah haha.

Rasa macam nak beli 2 set, sebab nak letak lampu meja sebelah sofa nampak omey sikit kan. Ke beli dua meja yang berlainan, 1 macam kat atas, satu lagi macam kat bawah.

Di bawah ni corak Nordic style yang sangat simple tapi nampak elegan sangat, macam sesuai rasanya di jadikan coffee table. Bila tengok warna putih tu lawa plak, tgk corak berkayu pun lawa gak...haish pastu pening nak buat pilihan aduiiiyai.
Meja diatas semua setiap satu berharga dalam 100 lebih je. Maksud 100 lebih tu macam RM108 gitu la. Takpe korang tolong vote jap yang mana mata korang nampak cun. Aku nak rehat mata jap...pening nak pilih hahaha...susah betul nak buat keputusan.

Home sweet home. 
Warna Bronze Coklat + White + Grey. 
Sekali nampak macam warna hitam kan sebenarnya itu warna bronze coklat.

Rasa-rasa coffee table yang mana sesuai dengan tema Gothic Style Deco. Banyak lagi kena belum realisasikan deko chandeliar, frame wall, kabinet hiasan dan coffee table. Fuh orang cerewet susah buat pilihan.

Thursday, November 2, 2017

Beli Rumah Tanpa Rekod CCRIS Boleh Lepas, Percaya Tak!

Thursday, November 02, 2017 17 Comments

Semua orang ada impian untuk memiliki sekurang-kurangnya 1 rumah betul tak? Rekod kewangan julia sendiri, julia adalah seorang pemegang ijazah sarjana muda, mempunyai loan dengan PTPTN sebanyak RM20k selama 3 tahun pengajian sejak tahun 2004-2007.

Okey, bagaimana julia atur bajet kewangan julia? Bagaimana julia lunaskan bayaran PTPTN secara lumpsump dan terus diistiharkan merdeka sehari sahaja, pelik tapi benar. 

Kalau nak tahu julia ringkaskan di sini baca πŸ‘‰Simpanan tetap korang sebulan berapa?

Selesai baca, dah tahu pengalaman lepas julia macam mana kan. Terus kepada poin utama, bagaimana julia lepas beli rumah tanpa ada rekod CCRIS?

Tak faham CCRIS itu apa sila baca dibawah dulu:
  1. CCRIS atau Central Credit Reference Information System menyediakan laporan kredit dan diuruskan oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia. 
  2. CCRIS bukan sahaja mengandungi maklumat negatif seseorang, tetapi ia juga mengandungi maklumat positif, seperti permohonan pinjaman kredit yang telah diluluskan dan sejarah pembayaran semula yang positif. 
  3. Ia tidak mempunyai kuasa untuk menyenaraihitam mana individu, sebaliknya hanya membekalkan data untuk institusi kewangan bagi membantu mereka membuat keputusan.                                                                            [Sumber: comparehero.my]

Tak ada rekod kewangan amacam? Layan jelah angan aku tu haha
Ya, dah lah tak ada rekod kewangan langsung, kereta pun pada awalnya pakai kancil secondhand, pastu wakaf bagi ke pusat tahfiz, sekarang pakai kereta suami je. Bank mana nak talent customer macam ini. Takut oooo...prospek macam aku ini tak dapat di jangka, yelah rekod lepas tak ada langsung...nothing!

Cerita alkisah beli rumah idaman julia ni sangat menarik untuk julia rasa julia nak kongsikan untuk kalian. Julia selalu lalui kawasan berkenaan, kalau pergi atau balik dari kerja, hati julia tenang je melihat kawasan sekitarnya. 

Terus berdoa situ juga, "Ya Allah jika engkau izinkan aku nak tinggal dikawasan ini, nak beli rumah dikawasan ini. Tenangnya hati ku ya Allah. Engkau makbulkanlah. Amin". Itulah yang aku selalu katakan setiap kali aku lalu kawasan taman tu tau.

Masa tu tiada satu pun lagi rumah nak naik, tak nampak lagi projek bina rumah baru kat situ...yang ada adalah rumah lot2 besar dan taman perumahan biasa. Jalan raya pun bila lalu rasa aman damai sekali. Sejuk hati...kenapa aku rasa begitu...hanya Allah yang lebih ketahui.

Tak sangka tahun demi tahun, masa berganti masa, ada projek baru di kawasan berkenaan nak naik...mulanya hati tergerak, masih ada lagi ke rezeki kami untuk mencuba nasib. Bukan tak usaha cari tempat lain, tapi terlalu jauh bagi kami, kena hadap tol dan jem yang maha dasyat, aku tak sanggup. Poin aku nak dekat dengan rumah mama abah, kalau sakit demam ada lah aku nak jengukkan. Kak long sangat jawapan aku tu hehe.

Jumpa direct developer
Kami naik lah berjumpa dengan direct developer perumahan, masa tu niat nak tengok dan lihat je lah, sebab tak nak aim menggunung sangat nanti kecewa. Cuma aku beruntung sebab aku jumpa direct developer dan bukannya melalui orang tengah, sah-sah orang tengah makan untung dan kita kena keluar lebih banyak dari harga sebenar. 

Tengok rumah kondo contoh, aku kenan susun atur ruangnya, tak besar sangat tak kecil sangat, sesuai dengan minat aku tak berapa suka rumah besar, pening nak urus hehe.

Pastu suami tarik tangan tengok di papan kenyataan...ramai dah booking RM5k untuk book number rumah. Kami dok berdolak dalih...nak ke tak nak ke...maka kami dengar dulu penjelasan developer.

Dengar punya dengar, harga itu munasabah, bayangkan kalau rumah dah siap harganya mencecah RM500k ke RM600k lebih. Bayangkan...harga aku beli dalam RM300k lebih untuk 3 bilik, 2 bilik air dan lengkap segala kemudahan yang aku nak macam style hotel tu la ada gym, kolam renang, dewan dan bermacam lagi. 

Paling penting, tersangat dekat dengan rumah mama abah, tersangat dekat nak ke pejabat aku dan tersangat dekat dengan kemudahan sekolah, jalan raya dan tak kena tol langsung. Tempat yang aku doa itulah Allah makbulkan...masyaAllah! 

Maka hari pertama itu, ada agen bankers kebetulan datang di situ. Terus staf developer bawa jumpa julia dengan wakil bankers...nama bank di rahsiakan. 


Bincang punya bincang...sampai part CCRIS. 
Hahaha aku nak tergelak sebenarnya, memula aku tak faham CCRIS tu apa...padan muka. Aku tau cuma aku tak faham lebih mendalam..dengar2 gitu je lah. 

Pastu bankers explain la, aku cakap aku tak pernah berhutang mana-mana bank, PTPTN pun aku bayar lumpsump...tepuk dahi si bankers tu hahaha

Aku cakap baguslah dah selesai hutang, buat apa nak pening-pening, you tak percaya sama saya kah hutang PTPTN selesai bayar? Nak bukti?

Hahaha dia cakap, bukan tak percaya...saya percaya sama you...tapi saya mau tolong sama julia...kalau you tak ada rekod CCRIS, tak ada kad kredit langsung macam mana bank saya ni mahu kasi lulus itu loan...maksud saya macam mana nak tahu julia ni seorang pembayar hutang yang baik. 

Ooooo, panjang ooo aku depan dia muahahaha. Yelah, suami je ada rekod CCRIS dan tanggungan besar. So rumah ni aku layak nak beli cuma aku kena cari panel bankers lain...bukan dengan dia...wakil bank tu tarik diri awal2...kata dia nanti dia pass kepada kawan bankers dia yang lain mana tahu ada cara.

Sebab utama dia nak tolong?
5 sebab aku ada kelayakan ini, take note ya mana tahu korang nak ikut cara aku. 
  • ASB simpanan tetap 1k (simpanan gaji sendiri bukan loan ASB) sebulan tanpa culas sejak 2010-2017.
  • Rekod urusniaga perniagaan sambilan (6 bulan) aku kasi 1 tahun pun rekod terus.
  • KWSP (9 tahun bekerja)
  • PTPTN settle pun dia ambil rekod
  • Penjawat awam (jangan tanya loan gov ya, aku apply bank swasta)
  • Gaji minimum yang di kehendaki lepas

Inilah kriteria yang aku lepas beli rumah tanpa rekod CCRIS tau. Percaya tak? 

- ASB / Lulus sebab aku punya margin simpanan tinggi di ASB, aku tak pinjam loan ASB langsung, aku rajin menyimpan paling busuk RM500-RM1k sebulan tanpa gagal. Bukti rekod ASB kena cetak dan beri pada wakil bank yang urus bahagian perumahan korang tu. 

- Meniaga kecilan / Margin keluar masuk aku dengan #ephyra nampak membantu (korang kalau nak beli rumah sila rajin meniaga part time tak kisahlah online ke janji halal dan buat bukti transaksi semua melalui medium bank, bank sangat suka orang rajin meniaga kecik-kecik ni kira pendapatan pasif membantu lulus sangat tinggi, 

- KWSP aku boleh keluarkan dalam linkungan RM18k untuk pembelian rumah pertama. Bank nampak aku dah kerja lama, aku layak keluar duit max 18k mengikut 9 tahun aku bekerja. (Terus terang nak puji KWSP, dalam masa 4 hari hantar S&P dokumen kat KWSP, aku dapat mesej melalui hp, duit perumahan sudah masuk, ya sudah masuk! Cepat betul KWSP punya kerja cayalah) 

- PTPTN settle pun dia anggap aku layak sebab aku bayar sendiri lumpsump tau. Cuma aku tak sabar nak bayar bulan-bulan hahaha itu yang non hado rekod CCRIS. Kalau ada bankers pertama dah culik aku awal-awal.

- Penjawat awam, bankers ni memang suka kot kalau kata kerja dengan kerajaan mereka macam urus kita punya loan laju je, tak sampai seminggu tau dah jawapan. 

- Gaji minumum. Sekarang developer perumahan terutama rumah atas angin ni, mereka suka tetapkan aras gaji minimum untuk pembelian rumah. So tak sangka rezeki aku lepas fasa melihat iklan tepi jalan raya besar. Itu poin utama aku terus cari developer tu. Kalau tak lepas tak wujudlah pengalaman aku nak kongsikan hehe.

Ada banyak panel bankers developer perumahan ini bagi..sekajang kertas, kami kena hantar sendiri ke panel bankers yang mereka highlight kan. 


Hari tu tengok, hari tu buat keputusan, hari tu bayar RM5k...keje gila ke kejar peluang haha

Sebelum hantar...kami kena bayar downpayment rumah RM5k untuk ikat number rumah yang kami nak sangat tu...rumah aku mengadap pool dan paling hujung di koridor, aku tak suka rumah mengadap lif, aku suka privacy, suami pun suka pilihan itu. Maka terjadilah episod tanpa di sangka ikat number rumah...

Pergi ke Affin Bank masukkan RM5k, kembali ke developer serahkan butiran bayaran. Selesai? Ehhhh bermula fasa memeningkan belajar untuk sedia butiran peribadi dan sediakan rekod kewangan aku dan partner aku...partner aku tak lepas sebab tanggungjawab dia dah besar dengan bisnes dia. 

So aku jelah talian hayat yang ada. 

Adakah talian hayat aku tu melepasi?
Hahaha awal-awal dah cakap lepas...tapi sebelum nak lepas tu aku lalui bermacam jenis wakil bankers ceritanya macam-macam. Tak perlu ulang lagi, korang dah tau jawapan kat atas ada. Memula bagi harga monthly bulanan rumah sangat tinggi, yelah tak ada rekod CCRIS ini yang aku kena hadap...
  • Bankers pertama - tak mau (rekod CCRIS non hado)
  • Bankers kedua - tak bagi jawapan seminggu lebih
  • Bankers ketiga - mahal sangat, rumah undercons pun dah kena bayar terus macam rumah dah duduk punya harga what !!!
  • Bankers keempat - islamic bank pun satu hal...lama sangat nak tunggu jawapan...entah ya entah tak...kalau tak cakap kan tak, tak ada aku ternanti-nanti haha
  • Bankers kelima - ya, tak sampai seminggu aku diberi jawapan, dia kata aku lulus, dan monthly payment tu aku setuju, aku cuma bayar interest ikut progress rumah sahaja...wahhhh rezeki aku dan suami. 
Itu pun aku minta pada dia bagi aku masa 1 minggu untuk aku buat keputusan sama ada aku nak atau aku tolak...

Puas aku berdoa, minta petunjuk dari Allah, betul kah perancangan ini...macam-macam la. Akhir sekali suami bagi kata sepakat...kita terima. Rezeki ni.


Akhirnya aku terima, dan bermula sesi jumpa lawyer rumah, sign surat Sales and Purchase (S&P) helaian demi helaian depan belakang dengan banyak set, tak boleh copy sign, semua kena sign fresh, berasap! Memang banyak ooo dokumen kena sign depan belakang. Nak kata aku 100% faham ayat undang-undang perumahan memang tak lah hahaha...

Aku cuma tanya beberapa ayat penting je kt lawyer rumah...

Kalau aku mati atau berlaku kebakaran...rumah ni ada insurans kah?
πŸ‘‰Ya ada Tokio Marine Life, nanti pewaris terdekat seperti anak atau suami yang akan terima.

Kalau terjadinya penceraian, bagaimana rumah ini diuruskan?
πŸ‘‰Penama isteri dan suami (JV name), tapi loan nama aku seorang, maka aku yang berhak 100% ke atas rumah dan ex suami berhak keluar. Depan lawyer direct aku tanya hahaha jangan malu tanya soalan semasa ya. 

Nampak tak soalan aku, aku tanya bukan aku mendoakan, aku tanya sebab aku adalah seorang yang sangat berjaga-jaga, jika berlaku aku tahu dah dengan lawyer rumah ini yang aku boleh mengadu perkara yang berkaitan sahaja pasal rumah. Done !

Hari pertama kami pinang tanah ini, inilah pandangan pertama kami.

Terkini, genap 11 bulan, kami datang balik tapak, dah siap sampai aras 9, facilities area tingkat 8 siap dibina, sekarang progress aras 10 ke atas which is resident house yeyyy! 

Untuk pengetahuan korang, aku tak beli under mana-mana Rumawip ke, PR1MA ke, ni 100% private developer punya. So masa bayar kos pentadbiran around 17k aku ada terima diskaun awal-awal dah dari developer which is berbaloi untuk kami. 

Itu sahaja kot pengalaman aku pasal macam mana aku berjaya lulus loan, tips utama kalau korang dari mana pun asal usul, tak belajar tinggi mana pun, tapi kalau korang rajin menabung, rajin buat part time bisnes, bankers memang bagi keutamaan kat korang percayalah. 

Aku tak ada tulis surat2 rayuan ye, semua suami aku edarkan pada panel bankers sama je pada hari yang sama form housing loan. Cuma jawapan hari yang berbeza yang tu korang doa lah banyak-banyak semoga dipermudahkan urusan. 

Semoga korang pun berjaya suatu hari nanti beli rumah sendiri ya, jangan putus asa, kalau aliran tunai simpanan korang tak cun, CCRIS tak cun, sekarang tanamkan azam nak cun kan balik at least 6 bulan mulai sekarang, kalau rajin tahan sabar untuk 1 tahun terus cantikkan simpanan dan CCRIS korang jika ada ya. 

Semoga entry ini memberi semangat kepada kalian untuk terus kuat berusaha menabung kerana Allah, nanti Allah permudahkan jalan, lagi satu, abaikan suara-suara langau manusia dan desakan suruh beli rumah cepat-cepat. Mereka tak tahu yang korang sedang mendaki gunung perlahan-lahan untuk cantikkan simpanan...sabar dan terus capai target!

Alhamdulilah, my dream house come true...nanti next entry aku share kenapa aku suka dok kondo berbanding dok rumah bawah hahaha...aku punya minat suka hati lah aku nak cerita. Bye!