Julia Johari
Booking.com

8 Tip Diet Mudah Sahur by Kevin Zahri



Scroll punya lah juju scroll terjumpa page Kevin Zahri, alahaiii rindu dengan tips-tips dia weh, aku share sini bukan nak kurus, tapi seboleh-bolehnya nak share benda yang baik kalau kita boleh cuba ubah walaupun sebesar biji sawi... itu kata aku. Kalau korang nak totally ubah, why not, say YES!... bila baca mudahnya nak bersahur, tak payah dah nak tung ketang periuk masak nasik tu sangat lah...just pilih yang senang zass terus di makan dan sudah semestinya lagi tahan lama kenyang tu...

Stok kurma dah siap ada beli dalam fridge 2 kotak besar, so nak cuba esok pagi rendam kurma dalam susu semalaman dan esok pagi2 breakfast kurma susu...waaaaaaa best yer...kita cuba k, nanti tak ada lah masa bulan puasa nanti perut tanjat ke, buat2 pengsan ke kan hehehe...kita test sampai pukul berapa perut juju leh bertahan esok until what hour... will see!

So julia mohon Mr. Kevin Zahri untuk julia share input berguna disini ye, tak lama lagi kita semua nak puasa kan, so nak bertenaga dan sihat jom kita try nanti sama-sama, less oil, less salt, and less sugar...but put lots of BIG SMILE.

1. Jangan skip sahur.

Sahur penting untuk bekalkan nutrisi, air dan tenaga untuk amalan berpuasa. Lagi-lagi dalam keadaan cuaca yang panas dan lembab di Malaysia.


2. Komplex Karbo.
Pastikan karbohidrat kompleks menjadi pilihan diet anda semasa bersahur. Kenapa? Karbohidrat kompleks bekalkan sumber tenaga yang lebih perlahan dan lebih mengenyangkan.
Contoh sumber: Roti perang, nasi perang atau nasi putih yang ada serat dan rendah GI (glycemic indeks)

3. Target Kalori: dalam 500kcal
Secara purata, target pengambilan kalori untuk hidangan sahur should be dalam lingkungan 500kcal. Pastikan ada sumber protein dan karbohidrat berserat. Contoh hidangan:

  1. Segenggam nasi, lauk ayam, sayur dan air.
  2. Roti perang 2x keping + sapu, tuna ikan dalam sos tomato (awas sos-sos biasa tinggi garam)
  3. 1x mangkuk cereal berserat + susu lemak rendah.

4. Protein yang bersih.
Makanan berprotein seperti ayam, ikan sangat mengenyangkan dan mengambil masa berjam untuk lalui proses penghadaman.

5. Elak Garam.
Garam adalah penyerap atau penyimpan air. Ya betul ia penting untuk kurangkan dehydration semasa bersukan tapi dalam keadaan berpuasa, pengambilan sumber makanan bergaram seperti biskut, kicap, masakan bergoreng etc ia lagi cepatkan dehyration dan akan buat anda cepat berasa haus.

6. Elak Kafein
Kafein dalam minuman seperti teh tarik, teh hijau, Nescafe, kopi, milo dan lain-lain adalah diuretik – kualiti yang memaksa badan buang air. Ini lagi mempercepatkan dehydration semasa berpuasa.

7. Kenali kandungan kafein minuman
Air gas, teh dan coklat pun biasa mengandungi kafein. Kandungan kafein dalam setiap minuman berbeza-beza. Jadi kalau nak minum air coklat (contohnya) tidaklah menjadi masalah yang besar tapi kalau boleh, kurangkan kuantiti pengambilan.

8. Jangan minum banyak sangat!
Lagi banyak anda minum, lagi cepat badan akan membuangnya dan lagi lah cepat anda anda berasa haus. Sebagai panduan: Jumlah: 2-3 gelas sederhana dah cukup. Suhu: Paling baik yang suam. Kalau yang ais pun boleh tapi pagi-pagi buta, badan agak terkejut dengan air ais. Jenis? Kalau nak air manis pun, jangan lebihkan dari air kosong. Contoh: 1 gelas manis, 2 gelas air kosong.

Komentator Best: 
Nak lagi power, rendam kurma dalam susu ke air suam sebelum tidur. Sahur nanti minum tahan ooo sampai berbuka. Khasiat pun ye. Ohh makan pisang kalau ada. Potasium dalam pisang buat badan bertenaga. Tak ada kurma, milo dengan oat pun okey... 

Time berbuka nanti, jgn terus bedal yang berat. Slow and steady walaupun korang lapar giler. Minum air dulu, makan kurma, buah apa yang ada atas meja. Makan kuih. Selang berapa minit baru makan berat. Nasi lauk pauk yang ada. Ni untuk elak perut korang tetibea buncit masa bulan puase dan elak jadi malas nak g terawikh.. Good luck korg!!!

CINTA SATE Sanggup Menapak Jauh Semata Nak Makan Sate Fresh!


Aduyaiii...Isnin sudah kan, petang dah ni, petang-petang cam ni syok dok teringat kalau makan sate kan huhhhh #kalahorangmengandungpunyamengidam...dah lah selalu mengarang entry time perut tak cukup kenyang lagi ini yang mengundang nestapa gundah gulana, tahap mengidam aku ni boleh kata saban bulan, saban tahun, saban hari, tak ada istilah ngimdam time preggy...ngidam aje hahhaa balik ni tak tau nak masak apa sebab dalam ice box semua dah licin habis tonyoh semua weekend lepas hahahha...tangki besaq tu yang seminggu je licin, ratah lauk je lebih heeeeeeee....

Beberapa minggu lepas, saje ajak suami nak pi usya MRT yang dibina tu sampai kawasan mana... sekali haaa sampai kawasan Kajang melopong mulut aku weh, punya lah besaq stesen MRT tu betul-betul turun dekat Restoren Haji Samuri, fuhhh meletop lah lagi pas ni bisnes pak samuri korang ni ye...asal naik MRT nampak sate....asal turun MRT je nampak sate...haishhhh boleh tak cukup supply and demand ni pak samuri oiii...

Alih-alih suami plak tetiba baris que masuk kedai pak samuri...kannn dah cakap tadi...suami aku pun sangkut...dah tu aku dengan hulubalang tecik tu pun sangkut samalah hahahhaha #untungbolehmakanpree hahhaha 

Aku suka makan kat sini, suasana tu lah lain betul macam dulu2...bukan nak cakap dekat KL tu tak ada cawangan dia, tapi lain rasa dia...lain sangat...dari segi kesegaran ayam dan daging sate tu kat sini je win...kt bandar KL kureng sangat2...sebab tak fresh, daging dan isi ayam macam rasa lama...tu lidah aku cakap lah...sebab pesen tak berapa cerewet dalam makanan pun aku dah rasa gitu, apatah lagi yang cerewet sungguh2 kan...
Sekarang dah kena bayar parking sini...amboiii mujur singgit je kena...okey la kereta pun selamat...

Port terbaik ni haa...aku suka makan kawasan atas...bukan tak nak dok bawah, kat bawah selalu full house...kat atas sapa pun tak ada...lagi satu tak yah order dari bawah, order kat atas pun boleh...yeyyy tak yah nak berangkut dulang sate semua tu kan...best, port pun boleh pilih...

Tu depan tu ada playground, apa lagi si Qi tu tak habis2 ceramah perdana lah nak pi situ hmmm best jugak playgorund tu...lepas makan boleh bawa anak2 main...senang hati tak yah pi jauh2.

Cinta sate.....huhhh ni semua suami yang belanja...keje aku? Cop meja dan termenung tgk orang lain makan... hahahhaha tu je keje aku 

Selongok haa sate ayam dan sate daging...yang ni syok layan dengan kuah kacang pekat2...huhhh nakkkkk! jauhnya kajang...lagi2 time nak makan waktu opis...gilerrr!

Terliur air liur hahaha...okey ini rare sikit...itu sebab sikit je suami order...sate arnab paling mahal, rasa dia ada lah sikit bau arnad tu huhh...tp okey ar lembut dan sedap...sate kambing pun best...sate ikan macam rasa ikan tu la hmmm rasa x okey sgt kat tekak aku...sate hati pun okey...


Acah-acah makan je si abam Qi tu weh...dia try nak makan tapi di luah balik banyak kali...memang tak reti makan sate budak bertuah ni...dia tau nasi nasi nasi...tekak melayu sangat...hahhaa

Mengundang sungguh gambar aku tengah santap ni...oiiiiiiiiiiiiiiii tolong lah juju tolonglah....lempang nak! hahhahaha

Aku nama je suka makan sate...selalu makan tak sampai 10 cucuk aku dah surrender...badan je besor tapi tangki aku ni kecik...tu aku pelik...orang kecik tangki besor...org besor tangki kecik...tu sebab aku simpan lemak lebih...lambat hadam hahahaha 

Okey ar harga dia, nak kata mahal sangat idoklah...nak kata murah sangat pun tak...tapi aku tekankan kesegaran setiap hidangan tu aku dapat kat sini...kiosk lain aku tak kenan...so kalau nak makan sate aku sanggup menapak ikut suami pi Kajang makan sate...cinta sateeeeeeeeeeee!

Korang makan sate selalu berapa cucuk sorang larat makan..cer citer?

Canggihnya Order Online Makanan Seafood Terus Ke Rumah - Crab Factory

Rindu weh nak makan seafood boil, ala seafood yang makan atas meja dengan alas kertas putih besar-besar tu kan... bestt ooo dah 2 kali makan dulu-dulu masa gathering dengan rakan-rakan blogger, dulu pi makan kat restoren dia lah, nak kena menapak dan kena set time dan hari nak pergi...but now boleh order online yeyyyyyy! Haa lagi mudah kan, duduk dekat pejabat ke, dalam kereta ke, dekat rumah ke, di mana sahaja kita guna handphone order online, terus dia hantar ikut destinasi yang terdekat dengan anda.

Pengalaman makan ketam dan seafood disini....


Bagaimana Cara Nak Order Online?

Pertama sekali korang kenalah duduk dikawasan Kuala Lumpur dan Putrajaya...sebabnya dia hanya hantar dikawasan terbabit sahaja. Kot-kot korang luar dari kawasan ini kebetulan turun KL nak makan seafood haaa boleh order online juga tau, boleh hantar kat hotel ke, kat taman ke, dekat mana sahaja asalkan area yang ditetapkan. 

Nak tahu kawasan terdekat anda, klik cawangan terbabit dan survey sendiri...

Bila dah kenalpasti kawasan terdekat anda, korang ikuti tutorial order online macam julia dibawah ye, senang je, siapa kata susah? Kalau dah teringin sangat nak makan seafood dan ketam yang sangat rare atau nak dijadikan surprise untuk tersayang inilah cara yang paling bijak!

Macam julia, julia order terus dari pejabat Parlimen Malaysia. Kawasan terdekat julia ialah Crab Factory iaitu dikawasan Petaling Jaya. So mula-mula sekali click page    www.crabfactory.com.my              

1. Log in atau daftar terlebih dahulu.



2. Masukkan alamat yang hendak di hantar, kalau error cuba adjust alamat berkenaan lebih ringkas.

3. Masukkan tarikh dan masa penghantaran, macam julia order 2 hari sebelum dan boleh adjust masa kalau tetiba ada emergency kan.        

4. Lepas dah set tarikh, pilih jenis seafood yang disukai mengikut bajet anda.

5. Seafood set - flower crab ni bagi julia sangat berbaloi order sebab banyak dan mudah dimakan.

6. Lepas ikut arahan jenis seafood dan sos, lihat di tepi order summary, disitu tercatat jumlah bayaran yang perlu dibayar.


7. Nak DISKAUN?
Sekarang julia nak belanja korang dengan diskaun RM100, tapi kena buat pembelian RM300 ke atas layak diskaun ni, bukan makan selalu, so grab diskaun ni berbaloi-baloi. 

Kod Diskaun...
"JULIAJ"


8. Bila dah masukkan kod diskaun berjumlah RM100, terus tekan klik proceed to checkout dan isi my details...klik next... next.  



9. Last sekali payment, melalui PayPal disini boleh bayar melalui kad debit dan kad kredit... 
Mudahkan, cepat dan jimat masa, kalau kata sibuk, ini cara paling praktikal order online.
Now jom kita bawa balik seafood bag ni terus ke rumah, nak makan dengan suami dan anak tercinta hoooyehhh.

Nak Komen Jujur... aku set masa order sampai 3.30 petang - 4.00 petang, Encik Aidil ni sampai 10 minit sebelum jam 3.30 petang wowwwwwww laju betul, dia terus call nombor julia sebab dah sampai bawah Bangunan Parlimen, dan terus aku cakap naik tingkat sekian-sekian.

Tadaaaaaaa...besar betul beg delivery dia kan...

Julia beli total RM250, ada caj penghantaran dan GST dalam lebih kurang RM20, okey what, tak payah penat masak, tak payah penat pilih ketam di pasar, tak payah pikir nak bayar parking, terus 4 beg sampai bersekali dengan set kertas putih, apron plastik, sudu dan garfu.

Sambil tunggu suami balik dari kerja, terus semangat nak bentangkan kertas putih atas meja setting siap-siap, haaa nak tau list yang julia order, tu diaaa, berderet deret hehe.

Tadaaa...siap dah!
Suami dah balik yeyy...so jom kita buka 2 seafood bag tu, kertas putih dan apron tu memang crab factory sediakan, besar tau kertas putih tuh, satu meja boleh cover, aummmmmm

Menu yang julia order, sos sweet and sour, sedap sungguh, yang ni sangat win, ketam bunga dia besar dan panjang, puas hati makan.

Ni lah Meat Crab, kalau nak order yang ini pastikan korang ada alat nak pecahkan cengkerang dia, kalau tak ada aku guna cara amik hulu batu lesung tu untuk pecahkan cengkerang keras dia, sempoiii.

Menu sampingan, ada ayam, nasi dan lain-lain seafood.

Suami dan anak happy face!
Apa lagi Lets Get Cracking :)

Macam-macam ragam dan aksi lihat keletah diorang makan seafood dari Crab Factory, best ooo makan kat rumah, makan baju tidur pun boleh bersila makan duduk depan TV layan drama atau bola kan hehe


Yeyyy licin! Paling best tak payah basuh pinggan mangkuk, sekali wrap je terus buang dalam tong sampah, huhh kalau ramai ahli keluarga better grab voucher diskaun RM100 tu, apa-apa baca T&C dulu ye, ada tamat tempoh tau...selamat berketam seafood you olls! Mmmuah!

Crab Factory is Delivering NOW! Hooray!

Enter Code: JULIAJ


What you get: RM100 off when you order food of RM300.


With this code, they will be entitled to RM100 off when they order food of RM300. Free Delivery will be applicable.

Terms & Conditions
                a.   One time use only at all 3 Online Delivery sites.
b.   Valid till 30th June 2016
c.    Value can be used towards the food bill only. 
The system however can’t deduct the minimal delivery & processing fees and GST from the voucher.
d.   For the 1st 50 users per outlet


Hurry! 
Valid for the first 50 users at each website. Yes, you can order from all 3 websites and get the same deal for your 1st time purchase at each!





Enjoy eating crabs and all things yum at home!

Izeara Xtravaganza Tak Panas Punca Bella Melatah!


Kemain Bella marah meh sini kak juju nak nasihat sikit...

Kisah si bella ni dah viral satu Malaysia, "....secara logiknya produk slimming mana tak panas, memang tak panas, inilah produk Melayu, I dah buat report polis!"...katanya Bella...hmmm apa nak dikata dah, baru pakai sekali bising dah siap report polis bagai wehh mention cakap tak panas hahahhaa...

Adik Bella, memang produk kurus bella ni tak panas, speacial edition tau izeara xtravaganza ni. Kalau panas agak-agak rasa selesa tak nak buat kerja lain, badan rasa melekit dan panas semacam, surelah rasa macam rasa tak selesa. Ni produk kurus bella ni dok buat kerja diam-diam, dok cuci lemak bella diam-diam, so kasi masalah lah nak tunjuk produk ni beri kesan secara diam-diam....ni kutuk baru pakai sekali haishhh...


Akhirnya minta maaf...

Meh nak habaq...
Malaysia kan panas, cuaca lembab kadang-kadang cuaca panas so mana selesa nak pakai panas-panas, dengan keadaan nak pergi kerja lagi..So company ni bijak lah sebenarnya keluarkan produk yg baik untuk pengguna tau Bella...haa bila kak juju bersuara hehe

Mujur baru-baru ni julia perasan, tindakan Bella mintak maaf kepada semua rakyat malaysia terutamanya pada owner produk serum kurus Izeara Xtravaganza, kak juju rasa ini tindakan yang tepat & berani.. Bella sanggup akui kesilapannya yang jadi viral sehingga timbulkan kemarahan rakyat 1Malaysia tau sebab kutukan kepada produk Melayu...



Abam Rani Kulup pun marah pada tindakan kurang cerdik Bella hahaha

Terkejut bila selidik...
Bila julia sendiri selidik dan google dan terus semak direct ke instagram produk serum kurus IzearaXtravaganza ni ramai je pengguna yang berpuas hati dengan produk kurus ni tau...So julia dapat simpulkan di sini bahawa produk ini sebenarnya di salah anggap oleh Bella dan produk ini siap ada mention Pelanggan mereka akan merasai seperti rawatan perlangsingan bernilai ribuan ringgit selepas menggunakan serum kurus Izeara Xtravaganza ni....lihat bukti terang dan nyata tau!

Apa Kelebihan Serum Izeara Xtravaganza...
  1. Merupakan serum kurus yang PERTAMA di pasaran yang tidak panas, tidak melekit 100% dan pastinya harga serum ini MAMPU MILIK! 
  2. Serum kurus pertama di Asia yang ada Cafeisilane C
  3. Ini adalah bahan yang paling pantas mencairkan lemak di bawah kulit.
  4. Melawaskan permbuangan air besar selepas 1 jam menggunakan Serum Izeara Extravaganza ni. 
  5. Hilang stretchmark lama dan baru melahirkan sekiranya korang menggunakan secara konsisten selama 7 hari 
  6. Lemak lemak tepu dan degil akan disingkirkan dengan cepat!

Owner beri penjelasan lanjut....

Testimonial Serum Izeara Xtravaganza...
Hasil semak dalam IG IzearaXtravaganza banyak sungguh testimonial pelanggan yang menggunakan produk ni tau... so Bella kena sabar, kena banyak moral support dan motivasi, mana tahu berkat kesabaran Bella dapat jadi macam diorang kat bawah tau.





Wauuuuuuu kagum tengok efek sebelum selepas ni...





Wangi & Tak Panas, itulah bijaknya !!! 
Yang paling penting ialah keberkesanan kan? Kalau Bella dan mohon maaf dan anda sendiri tak cuba, anda memang rugi sangat! Sebab selesa dan mudah dipakai ke mana sahaja tanpa perlu berpanasan, diam-diam lemak cair wauu!

Butiran lanjut boleh layari web rasmi Izeara Xtravaganza dan hubungi untuk tempahan, rasa panas pulak kalau tak order, jom nak dekat raya ni bila lagi !

No tel : +6013‑777 3617

Dating la apa lagi...


Amboiii tengok gambaq tu, dating kaaa...makanan macam lautan, larat ka tu nak habiskan hahahaha....alahhh korang ni bukan selalu dapat dating dengan orang yang halal, sekali sekala dating berdua cam ni,syok juga ye hahahhaa. Meat ball ikea tu memang tak boleh lawan dengan meat ball kat pasaran tu...dah rasa yang kat luar semua tak sedap...sory to say lah Ikea is the best...kenyang tau, murah pun murah...tak ada lah harga mencekik darah ye dok...

ehhhhhhhh korang tak percaya kan kami dating?
ni diaaaaa hulubalang sedara mara ipar duai sebelah suami...julia belanja diorang makan kat sini sebab diorang cakap tak pernah datang ikea...so why not belanja sekali sekala kan...rezeki Allah bagi lebih kongsi sama-sama ye dok...mana tau Allah gandakan lagi...aminnn
Abam Qi kalau dah jumpa sepupu dia memang tak ada makna lah nak dengar apa umi dia cakap suh pandang kamera hahahha



Syok tengok diorang makan...alhamdulilah


Lapaq balik haishhhh

Pillow Hand Bouquet Surprise Gift by Happy Art By Umie!


Tak sangka, letak handbeg kat opis tengok atas meja ada parcel, hmmm dok pikir rasanya minggu lepas tak ada buat sebarang pembelian online...nak berjimat cermat katanya untuk next vacay hahaha...tengok alamat eh julia la ni...hmmm maybe ada lah kot kenkawan dulu nak post something kan...bila bukak haaaaaaaaaaa

Terpampang nama tu...Julia Johari.Com fuhhhhh napa buat den rasa terharu sweet2 gitu ni...tengok tag belakang pillow hand bouquet ni rupanya dari happyartbyumie


Awwwww siap ada reben...TQ sgt-sgt. Terus jatuh cinta tengok gift ni tau, terus rasa semangat nak berblogging hehehehe. Ni namanya rezeki....terima kasih hargai julia ye. 



Bila usya page IG dia wowww memang kreatif lah air tangan dia, boleh buat bantal doodle, dan bermacam-macam tag lagi tau...

Nak usya mai follow 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com