Julia Johari
Booking.com

Anak Merdeka Qaiser ilman - 4 Tahun



Dah petang baru update, nak kata kerja banyak tak sangat, nak kata free tu...dendiam je lah rahsia haha...tapi mood nak update tu hilang dekat gambar atas ni...haaaaa mood aku nak travel...tu sebab aku rasa tak ada mood nak buat kerja apa pun, otak dan badan aku dah ada kat sana dah, tunggu nak pi je huwaaaaa...cepat lah masa.

eh aku tak packing baju lagi...malam ni la kan..hmmm baju anak je lah update baru...mak pak pakai apa yang hado...koyak ke rabak ke...ala jahit balik...sian ke anak makin membesar nak pakai baju dah agak ketat...hehe cepat betul budak bertuah ni membesar, esok dia genap 4 tahun tau korang...

Abang Qaiser ilman Happy Birthday in advance!
Malam ni countdown MERDEKA yang ke 59 tahun tema SEHATI SEJIWA gitu...esok juga Qi genap umur baru 4 TAHUN. Pencapaian dia terkini FREE DIAPERS + SUKA SEMBANG.
Haaa dia memang kuat sembang, kuat nasihat umi dia balik....

Umi, jangan cakap kurang ajar....
Umi marah lah orang ni gitu gini...
Umi tak baik...

Nampak tak aku kena balik hahahhaa, terkadang aku malu, nak suruh anak buat baik, tapi aku ter terrrrrrrr sekali terhambur perkataan tak sepatutnya...yelah emosi ni kadang2 tak boleh tahan...tapi bila budak kecik cam dia bagi nasihat...terus aku termalu sendiri...nampak sangat dia cermin juju...insaf...xmau buat lagi dah depan dia.


Juju dengan suami pulun kumpul duit, semata abang Qi nak naik kereta biru...ternampak satu gambar kawan dia naik kereta tu...dia dok ulang laaaaaa hari hari...tak tau nak cakap apa dah...dia cakap bila umi nak bawak pi PEKAT...aku tak faham PEKAT ke PEKAN...dulu ada lah bawa dia sekali outstation kerja walid dia...lately dok ulang Bila nak gi PEKAT umi....denggg! tak faham apa maksud dia..tanya balik dia senyum hahaha

Titik peluh julia, hasil duit berblogging + ephyra dapat julia beli tiket diatas...alhamdulilah, tak kacau duit gaji langsung. Suami belanja hotel...cun!

Dua-dua dah booked...Ya Allah perkenankan doa kami pergi dan balik dengan baik dan selamat...korang selamat berholiday ye...juju holiday panjang ni...start esok sampai ahad...5 hari cuti...

Selamat Hari Jadi Encik Qaiser Ilman...umi deko sampul kertas diatas sebagai hadiah untuk esok hari, umi dan walid akan serahkan by hand pada abang Qaiser ilman...harap hanya sampul ini buat Qaiser ilman tak sabar nak pi... (BIG HUG)

Salam Anak Merdeka - Qaiser ilman

CERAMIC PHOTO TILES abadikan kenangan terindah untuk dilihat setiap hari !


Belum pernah seumur hidup julia dalam dunia blogging terfikir nak framekan header blog julia sendiri. Berpuluh puluh jenis header julia tukar setiap tahun, tapi langsung tak terlintas nak framekan. Korang pernah terfikir tak sesuatu yang tak pernah terfikir abadikan kenangan terindah dalam hidup korang melalui gambar yang di print atas tiles? 

Jenis Gambar Menarik Perhatian...
Ramai yang guna teknik medium photobook, print online gambar murah beberapa sen sekeping, dan tak juga ketinggalan menggunakan frame serta gantung gambar di rumah guna gambar biasa tu. Tapi tu semua menggunakan kertas, adakalanya habuk hinggap dan nampak biasa sahaja dipandangan.

Kini yang menariknya, bila sesuatu gambar kenangan yang kita sayang nak tengok dan lihat hari-hari dipaparkan diatas permukaan glossy dan bersinar serta kukuh tak ke korang rasa wauuuuuuuuu, hebatnya!

Photo Tiles viral kah?
Mana tak hebatnya, tiles macam kat rumah kita tu boleh print gambar atas tu weh, tak ke korang rasa terpukau dengan teknologi gambar sekarang. Harga? Tak mahal lah, mampu milik, yang pastinya sang penerima hadiah atau kita sendiri melihat pasti mekar senyuman di bibir melihat hasil dari Dots Per Inch

Lihat pembungkusan photo on tiles dibawah ni, nampak ekslusif dengan menggunakan bubble form sebagai pelindung utama dari punca tiles retak. 
Size Photo Tiles 15 x 20 (Add on frame)
Total RM62

Murah & Besar!
Lihat belakang frame, sempurna.
Ada kayu kecil, itu untuk dimasukkan ke dalam lubang ditengah belakang photo tiles supaya tegak berdiri.

Terpandang, terpanah, terus hati dan otak throwback ke zaman silam...bagaimana julia berkecimpung dalam dunia blogging selama lebih 5 tahun. Tak sangka, kini header blog julia yang terbaru di framekan dalam bentuk photo tiles...terusik hati...rasa sangat bersemangat bila melihat ia duduk terletak diatas meja.

Kayu yang diselit dibelakang photo tiles ni kukuh, saat julia masukkan kayu didalam frame ni terus automatik terletak dan elok je frame berdiri, so tak perlu risau kalau tak nak letakkan diatas meja boleh digantungkan di dinding, sebelum tempah dengan Dots Per Inch tanya dulu ye.

Tadaaa, kalau abadikan gambar kenangan bersama keluarga tercinta ataupun kenangan terindah dengan rakan mahupun sesiapa sahaja pasti terpalit rasa rindu dan cipta satu kelainan yang teramat sangat. Album tak dapat di lihat setiap hari sebab ia kena di belek satu persatu...tapi dengan photo tiles yang shining ni hari-hari boleh tengok susun atas meja...

Lihat ! 
Berseri meja pejabat julia sekarang, asal nak sampai opis je terpandang, asal nak lalu je terpandang, asal nak buat kerja je mesti terpandang terus mengingatkan julia untuk rajin update info baik-baik di blog...pencetus semangat dan motivasi julia bila hadap photo tiles ni tau....itu yang kita nak, gambar pun boleh beri kita semangat dalam apa jua kita nak lakukan setiap hari.

Tak puas tengok hasilnya, julia ada ambil video, melalui video anda pasti dapat rasa hasil yang berkualiti melalui photo on tiles.




 Testimonial Ceramic Photo Tiles
Bila scroll di IG Dots Per Inch terus terpaut sebab terlihat gambar pelanggan dibawah ini di abadikan dengan cara kelainan tersendiri, dibawah ni gambar tanpa frame kayu...pun nampak cantik kan.

Julia pilih bentuk macam ni, nampak padu sikit bila di letakkan atas meja.


Ramai tanya harga dan pakej ceramic photo tiles yang boleh dipilih, lihat jadual dibawah tertera size dan harga ikut kehendak yang diminati, bila lihat kualiti dan hasil gambar julia di tiles, jauh lebih murah dan puas hati. Boleh dijadikan hadiah untuk di pos atau anugerah hari jadi, hadiah persaraan mahupun sebagai cenderahati kenangan.

Terima kasih Dots Per Inch berjaya buat julia tersentuh melihat header blog julia di print atas Ceramic Photo Tiles...lepas ni boleh order lagi...nak print gambar travel dengan family yeyy...korang pe lagi jom ikuti cara-cara tempahan di bawah.

Cara-cara untuk membuat tempahan 

1. Hantar gambar anda melalui emel ke faizol.noh@gmail.com dan nyatakan sekali saiz yang anda hajati.
2. Setelah siap proses design, gambar akan dihantar semula kepada anda bagi tujuan pengesahan.

3. Proses mencetak mengambil masa 3-5 hari.

Boleh buat tempahan melalui:
Emel: faizol.noh@gmail.com
Phone: 011-1327 5919
Facebook: Dots Per Inch
Instagram: dots.per.inch

FOOD TRUCK PARK Tapak Urban Street Dining Paling Ohsem!


Jumaat belah malam tu suami cakap nak bawa julia dan Qaiser ilman try makan kat food truck yang terletak di kawasan sebelah Hotel Corus KL, berdekatan dengan KLCC tau. So julia always say YES kalau tempat yang belum pernah jejak, lagi pun tak pernah beli makanan version by food truck ni, selalu tengok mat salleh omputih je femes kat luar negara amalkan budaya perniagaan food truck, rupanya kat KL ni pun hebat juga ye.

Lepas solat maghrib, terus speed dengan kereta kat sini, dari Gombak ke KL belah malam mujur tak berapa jem sangat, pi waktu hari bekerja nampak tak berapa sesak kat sini...tapi hampir jam 9 malam ke atas perghhhhhhhh berduyun umat Melayu dan pelbagai bangsa ke sini juga ye...

Parking dulu
Melilau cari parking...nak dijadikan rezeki, tak sangka ada plak parking kat dalam Hotel Corus tu, kebetulan, bayar pun tak mahal per entry RM5 je, itu ikut nasib, kalau tak nak cari parking tepi jalan food truck ni masyaAllah bersusun kereta, lagi satu juju tak nampak keliling pulau food truck park ni disediakan parking hmmmmm...pepandai nak hidup.

Terkejut!
Masuk-masuk terus mata terbuntang, wauuuuuuuu meriahnya kat sini, food truck disusun secara bulatan, best lah nak pusing satu-satu tak termiss mana-mana kan...kebanyakkan orang melayu kita berniaga, so jom suppport orang Melayu berniaga kat sini lah port sesuai...


Suami & anak mendahului jalan di depan dari julia, melilau cari meja, julia macam biasa blogger hunter gambar dulu hahaha dia dah faham dan suami memang kenal julia suka kan gambar, terima kasih abang mmmuahh...

Rezeki kedua, jalan punya jalan dengan ramai orang ni kat meja, tetiba suami ternampak satu meja berdekatan food truck ni kosong, perghhh rezeki lagi..orang lalu lalang pun tak perasan ke meja tu kosong....rezeki Qaiser ilman, dapat meja dekat food truck jual air mango...bingo!



Terus julia beratur, haaaaaaaaaaa yang ni paling ohsem, kami anak beranak suka minum air mango, big cup RM5 sahaja, puas hatilah...beli 1 share 3 orang. 

Bihun sup daging + Sup tulang bersama kuih cili kicap dan sejenis pes cili merah, di gaul bersama makan dengan bihun sup perghhhhhhhhhhhhh lagi...dengan dagingnya yang lembut, kuahnya yang sedap sampai rasa ke urat keting puji melambung-lambung tau...serius puas hati makan sini...sedap belaka...harga?

RM7-RM10 lebih kurang gitu satu mangkuk plastik sini...terbaik...portion pun besar kenyang terduduk hahaha

Air Dr Brew dengan Air Big Cup (pink) tu paling menawan hati julia kat sini, Big Cup Pink tu menarik, beli bekas RM5 dan dia top up air tambah RM5 gitu lebih kurang...Qaiser ilman nak air strawberry, sedap betul...bekas tu tahan sejuk weh...owner tu cakap lepas ni datang bawa je bekas ni nanti top up air bayar RM4 aje...okeyyyyyyyyy ni paling menarik!

Antara food truck yang julia sempat snap...kebanyakkan kat sini memang banyak tema western, ada juga menu nasi tu tapi tak banyak lah...so kalau nak makan macam-macam dan tak nak bayar mahal kat sini port sesuai seisi keluarga.

Seronok betul Qaiser ilman, menikmati makanan di Tapak Urban Street Dining ni....

Perut dah kenyang tapi mulut tu gatal nak rasa menu western plak...suami beli chicken chop...sedap ada kuah blackpepper dengan sos cili...layan makan dengan menu sampingan,..harga RM12 gitu kata suami...not bad...banyak tau isi ayam ni...jenuh nak habis kongsi 3 orang.

Konsep makan disini bagaimana?

Self service, dari saat kita beratur nak beli makanan sehingga pilih tempat duduk dan habis menjamu selera di meja dan kawasan sekitar, kita kena pastikan kutip semua bekas dan cawan yang digunakan dan buang ke dalam tong sampah yang disediakan berdekatan anda, selalunya di tengah-tengah food truck park tau banyak tong sampah ada.

Lepas tu ambil tisu lap meja makan tu bersih-bersih, memang budaya disini begitu, sebab kami dapat meja dan bawah meja pun dalam keadaan yang sangat bersih, hebat korang tau, memang hebat sebab julia perhatikan kawasan sekitarnya sangat bersih dan tak berbau asap rokok. Good job!

Sampai sekarang teringat nak tapau air mango RM5 kat sini tau...kena pi lagi lah jawabnya hahaha suami kemaruk nak cuba mango susu plak sama sup tulang yang ohsem tu...perghhhhhhh happening malam tu kami pi...korang bila lagi...jom terjah sesama lagi nak...open table jom!

Landmark Food Truck Park:
Sebelah Hotel Corus KL, berdekatan KLCC

Hunting Promosi Susu Dutch Lady RM1 di 7 Eleven

Gambar diatas julia snap telah dapat kebenaran dari staf 7 Eleven terlebih dahulu, gambar original snap by Julia.

Malam tadi balik dari seminar perghh penat, letak handbeg, mandi segala rehatkan badan. Tengok Qaiser ilman ligat tengok kartun dekat TV, saje scroll instagram dan facebook sesambil tu sebab 2 hari tak tengok posting kawan-kawan, haruslah yang mana nampak posting masa tu julia mesti like atau komen.

Terkejut Baca Status Promosi 7E
Scroll punya scroll nampak blogger kak azrine post di FB ada promosi di 7E - RM1 untuk satu kotak kecil susu Dutch Lady, perghh tetiba macam nak pi 7E malam tadi je tapi tak larat plak...so anggap esok macam tak ada lah kot rezeki nak grab banyak susu kegemaran abam Qaiser ilman ni hmmm

Bangun pagi jam 4 pagi weh tetiba mata macam segar bugar, hmm buka intagram kebetulan posting blogger rara masa tu, dia beli susu dutch lady juga di 7E banyak pulak tu, perghhh terus bingkas bangun mandi sesiap nak pi kerja, lepas solat Subuh doa dengan azam mana tahu masih ada lagi rezeki Qi.

Bawa kereta terus hantar Qaiser ilman ke ruman pengasuh, terus menuju 7 Eleven, kat kawasan julia ni memang ada dua 7E yang berdekatan. Tapi lain cerita setiap kedai...tau sebab apa meh sini nak story...

Kedai 7 eleven pertama...
Matikan enjin terus bingkas dari kereta menuju kat pintu 7 eleven, tanya dua adik yang kerja di kaunter, "Assalamualikum selamat pagi, adik tumpang tanya betul ke ada promosi susu Dutch Lady RM1?"

Jawab diorang, ye ada, sini. 
Boleh beli sekarton tak?
Oh tak boleh kak, seorang hanya 2 kotak susu kecil ni saje.
Hmmm macam mana ada kawan saya boleh beli sekarton ye?
Maybe kawasan 7 Eleven tempat diorang tu banyak stok, stok kami tinggal banyak ini je kak.
Ohhh, kalau macam tu akak beli 2 lah, 4 boleh tak? Alaaa 4 je pun.
Tak boleh kak...2 sahaja untuk 1 orang.
Hmmm okeylah beli 2 je (dalam hati hmmm kalau tau bawak Qaiser ilman tadi baris beli, tapi masih tak puas hati)


Menuju terus ke Kedai 7 eleven yang kedua...berdekatan sangat dengan 7 eleven pertama tadi tak sampai 500 meter pun.

Masuk-masuk ternampak seorang ladies beli sekarton susu dutch lady...terus rasa hati berbunga riang...weeeee lepas ladies tu dah beli susu, baru tanya.

Assalam adik, akak nak tanya betul ke ada susu dutch lady jual RM1
Yes ada kak ni.
Oh nak tanya, boleh ke beli sekarton macam kakak tadi?
Boleh...saya tak kisah, siapa cepat dia dapat.
Oh nak tanya lagi...kalau beli 2 karton boleh tak? Kalau tak boleh tak apa akak faham.
Boleh tak ada masalah.

Terus rasa, Ya Allah terima kasih luaskan rezeki anak ku...memang susu ni susu kegemaran Qaiser ilman, setiap kali pi mana pun dia mesti nak minta belikan susu ni...harga asal mau dekat 2 ringgit kot satu kotak kecik ni...

Tengoklah, banyak lagi rupanya...rezeki.


Menjawab pertanyaan rakan Facebook.
  • Expired date pertengahan tahun 2017
  • Ada perisa Original, strawberry, coklat
  • Limit bagi sesetengah kedai 7 E, nasib.
  • Last promosi 5 hari insyaAllah 28 Ogos 16
  • Stok berapa lama? Sekejap ye Qaiser ilman minum, tapi sehari julia bagi sekotak kecil je la...yang lain simpan by day.


Promosi 5 hari 7 Eleven, insyaAllah tamat 28 Ogos 2016
1 karton = 24 kotak susu
2 karton = 48 kotak susu
Total RM48
abaikan 49 tu sebab julia beli roti bun ikan bilis hehehe.

Terima kasih 7 eleven, Dutch Lady Malaysia dan kawan-kawan yang menghebahkan promosi best ni, seronok bila rezeki hari pertama gaji hari ni julia dapat beli 2 karton untuk Qaiser ilman...bagi yang rasa julia ni tamak, alhamdulilah.

Cuba FAHAMI sebentar.
Konsep Welfare dengan Konsep Perniagaan
Terima kasih berfikiran begitu, sebab anda tak tahu perasaan seorang ibu yang mempunyai anak kecil walaupun seorang anak, tetap berusaha untuk dapatkan harga murah. Inilah konsep perniagaan, siapa cepat, dia dapat. Kalau duduk dan berkata nanti orang belakang tak dapat merasa, itu konsep kebajikan, kena faham konsep welfare adalah barang yang kita tak perlu hunting keluarkan duit, itu barulah dinamakan kena ingat orang belakang.

Konsep perniagaan, siapa laju, dia dapat untung, siapa lambat, siapa banyak songeh sangat satu kotak pun tak dapat, tak apa kalau anda pergi ke satu kedai berkata eh bukan terhad ke...cubalah ke kedai lain, mana tahu nasib menyebelahi anda macam julia...satu perkara lagi...

Rezeki anak jangan dipersoalkan...itu Allah dah catat, jika bukan berpihak kepada anda hari ini, Allah sedia rezeki yang lain. Yang penting usaha pergi cari, hunting keluar keringat, bukan duduk dan bebel tak ingat orang belakang, banyakkan membaca kisah perniagaan.

Semakin banyak mengeluh, akan terkebelakang sebab tak berani nak cuba...khas bagi mereka yang berfikiran diatas. Selamat hunting.

Rambut Gugur Teruk! Nutri M Anti Hair Loss Regimen.

Berkelip-kelip mata tengok set Nutri M ni haha

Bila sikat rambut tak kiralah lepas mandi ke...balik keje ke, mesti rambut segenggam kat sikat tu bila kumpul, tak pernah tak banyak hari-hari gugur :( ...huhhh pening kepala lagi satu lantai rumah, atas bantal, atas katil, atas sofa rambut juju aje...rimas asyik kena mop...mujur plak tak botak rambut tebal...tapi tetap risau banyak kali tukar shampoo gitu gak.

Kelemumur tebal - aku perasan bukan setakat rambut je gugur, pakej kelemumur tebal pun datang sekali perghhhhhh putih je kat tengah-tengah kulit rambut, gatal tu tak sangat tapi dia berkuping halus, kalau garu memang kemain ligat dia keluarkan putih-putih tu geram!

Suami bebel, anak bebel...
Mana tak kena dengar bebelan, asal diorang bangun tidur je rambut juju yang gugur ni boleh pulak melekat dekat muka diorang hahahahha korang bayangkan lah betapa azab ye rasa rambut gugur macam tak ada perasaan, sesuka hati berterbangan menyinggah muka orang lain aduyaiii ni dengan keluarga sendiri tak apa lah...kalau anak dara? Mak dara? Lelaki macho yang rambut tak berapa nak kuat sangat tetiba nak hampir botak...tak ke rasa malu?

Merintih dan malas nak cari penyelesaian.
Ya, aku pakai jer shampoo biasa aku pakai tu, setiap kali basuh rambut, setiap kali tu lah aku tarik buih-buih shampoo tu rambut pun ikut sama sekali putus...kalau nak cerita betapa azabnya jaga rambut jenis kering, jenis kerinting besar-besar, jenis mudah rapuh dan jenis kena setiap kali basuh rambut kena sapu perapi....gila kan keje aku citer pasal rambut je...mujur bertudung, kalau free hair mau rambut aku jadi afro ko hahahaha.

Apa aku maintain dulu?
Penat la, asyik kena buat rebonding, susah nak jaga rambut mudah putus, setiap tahun aku pulun simpan duit nak buat rebonding setahun sekali u olss...sebabnya masalah diatas, aku dah tak tahan nak maintain rambut kering, tu tak cerita rambut berkelemumur, aduiiiiiiiii penat tukar shampoo!

Hmmm, aku penat dah, pastu kak ita - cadangkan julia cuba NUTRI M, apa NUTRI M? Nutri Metics ke? hahahhahaha bukanlah ni NUTRI M, sebut betul-betul NUTRI M.

Apa Kelebihan Nutri M?
NUTRI M ANTI HAIRLOSS REGIMEN syampoo & hair tonic - syampu rawatan untuk pulihkan masalah rambut gugur sesuai bagi lelaki dan perempuan. 

NUTRI M menggunakan PATI BUNGA SAFFRON sebagai salah satu kandungan bahan dalam NUTRI M ANTI HAIRLOSS REGIMEN kerana kandungan vitamin pada pati bunga saffron mampu menyejukkan kulit kepala, membaiki folikel rambut rosak penyebab rambut gugur serta ke semua pati herba didlaam Nutri M menyerap hingga ke akar rambut sewaktu rambut dicuci. 

Ia sekaligus melancarkan peredaran darah dimana ia mampu merangsang dan menggalakkan pertumbuhan rambut baru.


Ini menjadikan NUTRI M ANTI HAIRLOSS REGIMEN sebagai sumber "vitamin" terbaik pd kulit kepala dan akar rambut.

Bukan badan saja perlukan vitamin...rambut juga perlukan vitamin bagi memastikan rambut kekal sihat, tidak botak dan tidak beruban sebelum waktunya.



Kandungan Herba Ajaib Nutri M:
  1. Akar Halia - Meningkatkan peredaran darah bagi kulit kepala dan menggalakkan pertumbuhan rambut baru.
  2. Akar Ginseng - Kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral terutamanya B1 dan B2 untuk sihatkan kulit kepala dan membantu pertumbuhan rambut baru
  3. Bunga Za’faran - Kandungan antioksidannya yang tinggi membantu kurangkan kesan sampingan hasil proses oksidasi pada tisu kepala dan badan.
  4. Chinese Knotweed - Mengandungi antioksidan dan anti penuaan untuk kembalikan kekuatan dan keremajaan rambut.
  5. Touki Ekisu - Herba yang kaya dengan vitamin B12  dan anti fungal untuk memperbaiki kondisi kulit kepala


Pengesahan Nutri M
  1. Halal 
  2. Disahkan selamat oleh KKM / NOT 150905157K
  3. Diyakin ribuan pengguna sejak tahun 2010.
  4. Seawal 2 cucian - nampak perubahan! 
  5. Tiada chemical & hanya menggunakan 100% 12 herba tradisional & semulajadi.


Pengalaman Julia sendiri selama 3 minggu menggunakan NUTRI M ANTI HAIRLOSS REGIMEN 

Balik rumah aku belek je kotak Nutri M ni, hmmm aku nak mandi nak shampoo rambut terus buka penutup shampoo ni, wahh semerbak bau haruman herba, warna hijau lumut gitu, pekat. 

Shampoo Nutri M
Campur air sikit kat tapak tangan agak-agak berbuih terus shampoo dan urut lembut kat akar rambut...bau herba dia tak berapa kuat sangat, tapi bau dia buat aku tenang, sebab rasa macam dok kat spa pulak bau ni. 

Tonik Nutri M
Lepas cuci rambut, aku sapu tonik Nutri M, tujuannya utamanya untuk KUATKAN AKAR RAMBUT dan bagi RAMBUT BARU TUMBUH.

Kesan 1 Minggu
Aku urut dalam 5 minit gak la kat kepala, lepas tu bilas dengan air biasa, lap rambut sampai kering terus guna tonik rambut Nutri M. Seminggu aku guna macam tak nampak lagi hasil, rambut gugur tu tetap gugur sama je...adehhhhh, mula la aku rasa nak give up.\

Kesan 2 Minggu
Pastu aku bagi peluang lagi minggu kedua, tak apa aku sabar, sebab aku rasa tetiba rambut aku dah hilang gatal, dulu aku kalau berpeluh sangat mula ar rambut rasa gatal, kelemumur tu berkuping-kuping. Tapi aku perasan walaupun rambut gugur, kelemumur tu hilang...serius hilang!

Penghujung minggu kedua aku baru perasan, setiap kali sikat rambut dah mula rambut kurang melekat dekat sikat, dulu sebelum guna Nutri M, segenggam tapak tangan rambut gugur, fuhhh mujur tak botak.


Kesan Minggu Ketiga
Bukan nak puji melambung Nutri M, aku sendiri dapat rasakan rambut aku yang bersawang lebat kering ni dah mulai ringan dan rasa tak gatal dah, penah nak test garu-garu kepala letak cermin depan nak tangkap kelemumur, ehhhhh tak ada pun yang jatuh...wahhh...

Anak rambut dah mula nampak kuat, sikat rambut pun tak mudah putus macam dulu, dulu baru sikat sikit dah berjujuran rambut putus, perghhhhhhhh...sekarang bukan langsung tak gugur, ada gugur tapi dah berkurangan berbanding dulu. TQ Nutri M, kena rajin guna lah pas ni...tak leh skip.

Lagi best, julia suka kaji testimonial pelanggan sebelum ni yang menggunakan produk Nutri M, lagi teruk masalah diorang rupanya wah!




Harga Set Nutri M
Asal RM59
Promosi RM49 sahaja

Kagum baca testimonial diorang kan, so far alhamdulilah Nutri M banyak bantu julia, walaupun lambat sikit hasilnya tapi julia kagum ia 100% herba, buka chemical produk, setiap orang lain-lain hasilnya kan, yang penting produk natural tak pernah tak best! Murah pun murah yes...terima kasih sangat dekat kak ita dan kak miza perkenalkan dekat julia set Nutri M ni, triple happy!

Nak Order? 
Facebook: Nutri M
Instagram: nutri_m
WhatsApp: 019-6657254

Sayangnya... Kebun Abah Ditinggalkan Tetap Keluar Hasil.

Hampir 16 tahun lamanya juju tinggalkan kebun abah ni semata sambung pengajian dan kejar kerjaya...keringat peluh 16 tahun lepas masih segar dalam ingatan...mesin rumput, menebas, meracun lalang, pikul air baldi siram hampir satu ekar setengah dari bermacam jenis anak pokok buah kami belai kami manjakan dengan mencangkul rumput agar ia bersih...antaranya pokok durian, dokong, rambutan, cempedak dan aneka sayuran dibatas...


Kini juju kembali...menangis tepi pokok-pokok yang ku sayang dan tinggalkan dulu...tak sangka 20 pokok dokong ni tetap semua mengeluarkan hasil tanpa baja, kecuali pokok durian hampir ke semuanya protes depan juju aku sedih.... tanpa sembang2 selamat pagi mcm dulu, tanpa sesiapa hiraukan melainkan peneman belukar...ni lah hasil dari Allah...20 pokok hasil yang sama sampai ke hujung dahan manis pulak tu tanpa baja...adik beradik kini menongkah kembali mahu jaga kebun ni kembali kenangan kami disini...julia insaf puas puas!



Gerak!
Jam 7 pagi, macam biasa Qaiser ilman tak ada masalah nak gerak bangun pagi waktu weekend, sabtu lepas kami gerak sekali dengan family guna kenderaan 4x4. Kenderaan biasa memang tak galak naik sebab cerun curam dan jalan tak berapa cantik sebab berlekuk dan berlongkang tanah.


Abah dan mama jauh ke depan, aku kematu melihat tanah 1 ekar setengah yang dulunya bersih, dijaga dengan baik kini naik belukar, mujur belukar yang tak terlalu teruk, senang di tebas rupanya...lihat suami pun khusyuk melihat setiap pokok buah-buahan yang ada disini.

Parang mana parang...


Bukan nak parang orang, tapi nak parangkan belukar, tak berapa tajam parang ni, kena asah lagi la hmmm...



Suami dah panggil tu, jom kait buah dokong, musim buah dokong tau penuh 20 pokok huh

100 pokok durian vs 20 pokok buah dokong
siapa yang win tanpa baja dan belaian kasih sayang selama 16 tahun?
Sudah tentu pokok dokong...abah cakap pokok dokong ni sangat tahan lasak, DEGIL, dia mampu lawan dengan pokok durian sekitarnya, kuat makan baja dan pandai cari makanan sendiri...hebat betul kau dokong...terkesima melihat buah dokong yang buah masak ranum dari hujung dahan ke hujung dahan...perghhhhhhhhhhh...macam dok dalam syurga!

Pokok durian ni dia nak orang, dia nak baja, dia nak cukup kasih sayang, sebab dia durian kahwin, seingat aku masa sekolah rendah bercucuk tanam kat sini dengan satu family jenis durian yang aku ingat D24, durian tepi parit, durian muntong, durian tidur, durian musang king (yang jadi mahal tu baru-baru tahun ni lah, sebenarnya dah lama aku rasa buah musang king masa kecik2 tapi pokok durian memula berbuah tak sedap sebab poko baru belajar berbuah masa tu), durian udang merah, durian daun hijau, durian kampung, durian kucing tidur dan bermacam lagi jenis spesis pokok durian...sayangnyaaaaaaa aku tinggal cam tu je...abah sekali sekala bagi tau kawan dia suruh ambilkan buah aje...

Buah durian tak ada...lihatlah bagaimana dia protes...semua macam ni la. Antara segan tak segan je naiknya. Tapi tinggi tau pokok durian kami tanam kat sini...x sangka! Dulu rendah je.

Diantara pokok durian 100 batang ni, di tengah-tengah teres tanah ada pokok dokong...lihat perbandingannya, pokok dokong ni subur dan semacam ia dibajakan pulak...pokok durian memang tinggi tapi sayang dahan besar reput...daun dah tak ada...dia menangis kot kan hmmm

Juju panjat pokok dokong yang paling rendah hahahhaha...bersih je pokok ni, banyak plak tu buah, kait jangan tak kait.
Adik ipar dan adik bongsu lah banyak kait buah dokong, aku kait guna batang buloh je, yang mana sampai aku tolak tolak guna galah tu sampai reput di bahagian tengah...tersadai je...hmmm adik aku perempuan panjat pokok dokong tau, lama gak dia kat atas tu, dokong paling bagus kait guna tangan dan kena jolok guna besen baru tak hancur dan pecah buah dia...

Kami kat bawah pokok dokong keje kutip buah yang bertebaran atas tanah, susah nak cari bila daun kering banyak huhhh geram! 


Budak kecik ni, baru 3 tahun 11 bulan, Qaiser ilman pertama kali masuk kebun dan masuk hutan yang penuh dengan nyamuk hutan...huhhhh mujur dia tak nangis, tapi dia jadi tersangat garang bila kutip buah dokong...serius garang wehhh...aku tengok je dia buat keje kutip buah tu, nyamuk keliling...ye aku tahu mesti korang tanya aku tak bawa ke alat penghalau nyamuk?

Aku lupa segalanya hmmm...lepas ni kena bawa ubat nyamuk lingkar tu...sian ke dia...tapi nyamuk hutan ni aku tak risau sangat sebab tak merbahaya macam nyamuk bandar tu...


Kepenatan, keletihan, bertebaran peluh, lama dah tak keluarkan isi peluh ni...huhhh rehat jap

Tengok! 
Umi suruh kutip buah dokong dia boleh plak isi minyak seround hahahahha, letih agaknya, budak 3 tahun lebih buat keje kebun, okey you win Qaiser ilman, juju start mula berkebun baru umur sekolah rendah tau, tapi Qi dah berkebun sejak umur 3 tahun...so Qi besar nanti lagi banyak kenangan berada di kebun atoknya nanti...untung Qi.

Sampel 1 pokok buah dokong mewakili 20 pokok dokong yang ada di kebun abah, beginilah hasilnya, terletak dikawasan Gombak, kawasan spesifik mana tu tak payah aku cakap lah kan. Fuhhh pening aku nak mengait, semua dahan berbuah.

Hasilnya!
16 tahun begini Allah nak bagi, tak insaf lagi tak tau lah julia, ni baru hasil 1 pokok, kalau 20 pokok tuai cam ni? Alamatnya kena jual kat pasar malam lah juju tapi konsep Abah ni lain...dia kata baik sedekah dari jual...lagi banyak pahala...cantik niat Abah tu...aku kalau bagi buah ni kat sapa-sapa sikit tak kiralah rambutan ke, betik ke, aku selalu sebut nama abah julia yang bagi...at least ada pahala sedekah yang aku dapat salurkan untuknya kan.

Kebun abah ni dekat dengan air terjun sebelah je tau, air terjun yang korang lihat sekarang bukan macam ni tau, dulu luas sangat dan sangat cantik penuh batu batuan original dan tersangat licin, aku rasa sangat kesal, pihak pemaju sebelah kebun abah ni sejak 16 tahun lepas hanya tau clearkan tanah je sampai alur terjun pun diorang ubah!!!

Sejarah....
Aku kesal sangat dengan perbuatan diorang...sampai bila nak jadi macam ni...aku tanya Abah, abah cakap ni lah segelintir manusia yang kaut keuntungan, pentingkan diri...tak jaga hak alam sekitar...sayangnyaaaaaaaaaaa...dulu kat sinilah masa kecik-kecik lepas buat kerja kebun abah bagi upah mandi air terjun...

Ingat senang ke nak dapat upah mandi air terjun dulu?
Kena kerja keras, dan ikut arahan abah, gali lubang tanam pokok, meracun lalang, mesin rumput dan bermacam lagi...banyak weh cerita aku nak story kat korang.

Time musim kemarau zaman dulu sangat teruk, boleh dikatakan hampir kebanyakkan anak pokok durian layu, mati dan terkena fungus di daun dan batang pokok...serius cabaran besar kami satu family hampir setiap hari lepas sekolah berulang alik ke kebun nak merawat masalah ni...tak mungkin aku boleh lupa.

Kami pump air terjun guna generator tau sambung dengan paip plastik, bukan senang, kena sabar, kebun pulak curam bercerun, aku dan adik beradik lain kena pakai kasut but tinggi pi pasar tu tau semata tak nak cedera dari kena tunggul kayu, pacat tak yah cakap lah, tu biasa bukan luar biasa pacat sedut darah walaupun pakai but kasut tinggi hahahahhaa...how time flies.

Makan?
Kami masak guna kayu api tau, sedap sangat masak nasi guna kayu getah yang reput tu tau, lain macam rasa, masak maggi sedap, masak sardin sedap, tapi selalu masak nasi je, lauk mama dah masak sesiap malam sebelum nak pi kebun, makan?
Kadang-kadang atas pondok kebun, kekadang kat tepi air terjun, sedap weh makan lepas buat keje kebun nikmat...eh lagi satu ikan masin bakar tepi unggun api tu aku tak leh lupa...berebut nak makan hahaha

Kadang-kadang menyiram ke semua 100 pokok durian dari petang hingga ke malam jam 10 malam, aku ingat lagi, jam 10 malam masih di kebun bertemankan lampu suluh semata-mata nak siram anak pokok durian...lepas balik sekolah sesi pagi memang gitu rutin abah kadang kala banyak kali ulang alik ke kebun...

Ya, aku muda kecik masa tu, tipulah kalau aku cakap aku tak stress dalam hati, tak menangis dalam hati, aku tak dapat peluang aktif ko-k masa sekolah rendah dan menengah, kadang-kadang aku tak tau nak bagi alasan apa kat cikgu bila aku ponteng ko-k...abah aku sangat garang, adik-adik ikut perintah, baginya ko-k hanya membuang masa tak ada faedah, wehhhhh sampai sekarang baru aku tau kenapa abah aku cakap macam tu, memang betul pun apa nasihat dia, bukan tak boleh ber ko-k langsung, tapi ala kadar je lah...masuk univerisiti, masuk bidang kerja, sijil ko-k langsung tak diambil port pun...okey abah win!

Inilah sedikit coretan sejarah silam aku, aku dah ringkaskan...kalau nak lagi best mai lah datang kebun abah julia, sama-sama kita menebas, upahnya buah dokong nak tak?
Hehehe, pi ramai-ramai lah syok, leh buat pertandingan siapa group paling banyak kait buah dokong dia menang yeyyyyy, leh mandi air terjun sesama hehe.


KLIK VIDEO
Kenangan sangat.

Minggu depan kami nak upah orang menebas kebun, bagi clear sikit belukar tu, kami nak baja balik kebun durian, biar subur macam dulu...tak berbuah tak apa, julia faham durian sedang mengalami satu perasaan kurang kasih sayang...sekarang jom dekatkan balik perasaan tu...

Tak sabar nak lihat kebun abah semakin cantik, kata suami, mana tahu jadi rezeki kebun abah ni dijadikan satu kebun angkat dan kebun contoh Tourism Malaysia untuk pelancong datang visit melihat secara dekat pokok buahan tempatan...mana tahukan sebab ia sangat dekat dengan bandar KL tau...apa lagi jom rajin ke kebun dan bajai dengan kasih sayang...amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com