Langkawi Bird Paradise Wildlife Park Memang Tempat Menyeronokkan Seisi Keluarga | Part 10 | Julia Johari
Booking.com

Langkawi Bird Paradise Wildlife Park Memang Tempat Menyeronokkan Seisi Keluarga | Part 10

Cuba rancang percutian anda bukan waktu cuti persekolahan, sebab lapang sangat nak berjalan ke mana pun. Bagi anak yang belum lagi bersekolah seperti Qaiser ilman sebab baru 3 tahun ia satu bonus sebab mak pak dia boleh book tiket percutian bukan waktu cuti sekolah dan berjalan didalam park ini seperti kita punya Wildlife Park!

Lihat gambar diatas, tangan julia sedang asyik beri makanan kepada burung Serindit yang berwarna warna, jinak dan tersangat peramah. Bila julia masuk ke kawasan ini, tidak lain hanyalah senyuman disana sini tak berhenti terukir. Melihat sang haiwan yang rata-ratanya sangat jinak, seakan sudah lama menanti kita untuk meraikan mereka. Seronokkkkkkkkk!

SET WAZE atau GOOGLE MAPS
Nak ke sini tipsnya anda kena SET WAZE atau GOOGLE MAPS di HP. Sebabnya bukan senang juga nak cari tempat kawasan taman hidupan liar ini. Itu sebabnya julia galakkan bukan setakat ada alamat tapi handphone ada biarlah senantiasa full bar untuk memudahkan pencarian kawasan. 

Mujur waktu weekdays tak ramai orang langsung, yang hanya sepasang geng pak arab je masa kami memasuki taman hidupan liar langkawi. Wahhhhhhhh terasa sangat istimewa sebab layanan dari setiap staff disitu sangat mesra. 

Tiket Masuk 
Survey julia di internet tak tepat langsung, sebab harga itu harga tahun lepas, harga tahun 2015 seperti yang tercatat dibawah ye kawan-kawan. Kalau rancang nak pi tahun depan sekali pun rasanya ini yang paling latest. Sebab julia baca review dari blogger lain rege tu murah sikit, mungkin semua benda dah naik GST bagai so tiket ini pun naik tapi masih boleh dikira murah lagi lah.

Qaiser ilman - FREE! 
Tu sebab masa anak kecik2 ambil peluang bawa, sebab mereka dapat hak keistimewaan yang kita hanya perlu senyum je hehhehe.

Terpancar muka gembira tak terkira, lama julia sekeluarga duduk di kawasan kurungan burung serindit, serius memang banyakkkkkkkkkk burung kat sini, masa nak jalan tu awasi langkah anda, kerana burung-burung disini tersangatlah jinak dan mereka sukakan perhatian. Julia seronok sembang dengan burung-burung ni semua tau, lawa sangat semua!

Terpaling best, cuba lihat kawan julia si Serindit Kuning Emas tu berselfie dengan julia tau, so cleverrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Qaiser ilman keep asking Burung ke Ayam?
Hahahhahha, inilah masanya dia belajar nama species burung, ayam pun sebenarnya dari kumpulan species burung tau cuma tak boleh terbang, ini lah bangau atau dalam englishnya flamingo tau Qi. Ooooo angauuu, angauuu nah makan kata QI hahaha.

Bangau kepelikan, terus lihat Qi sambil terkebil2 hahhahaha

Geli sebenarnya nak bagi bangau makan, kat sini ambil peluang bagi mereka makan tau, seronok!

Lepak sini sambil berselfie, cantik sangat macam dalam gambar, its realiti!

Dengan adik yang ramah tamah dengan kak julia, aku bukan leh jumpa orang peramah sebab aku pun naik sama hahaha, adik ni lah ajak Qi dan julia bagi palet makanan pada bangau baik dia.

Mari mengenal Burung Kakak Tua, mujur Qi tak tanya Abang Tua tak ada ke umi hahahhaahha 


Tasik ni cantikkan, Qaiser ilman suka tengok itik-itik tengah berenang comel.



Arnab pun ada tau, alahaiiiiiiiiiiiiiiiii semua gebus-gebus dan sangat jinak, best boleh bagi makan gak macam Farm in the city yeyyyyy

Jom tengok Video Qi bagi makan arnab.

Biawak

Buaya
  
Kawasan tertutup 
Ada pelbagai jenis batu unik dan kristal.
Dalam ni beraircond so apa lagi takes time lah rehat sambil tengok2 hehehe.



Rusa ni jinak tapi aku yang takut hahhahah

Reban ayam paling terbesar pernah lihat, memang banyak species ayam, turki dan lain



Unik kan burung kasawari ni, dia adalah kacukan dari 2 haiwan tau, nak tahu pi baca atas.

Anak itik tok wi mandi dalam kolam hahahha alahaiiiiiiiii cute overload...rasa nak gigit cium sorang2...

Anak itik dok perati tengok budak Qi tu lah, pesal ek hahahha 

Landak!

Raccoon!
Nama: Jacob
Umur: 6 bulan
Suka makan: Buah/sayur
Kata penjaga: Maybe betina hahhaha maybe
Rating jinak: Sangat jinak 5 bintang!

Dok teringat kat anak buah sorang ni jauh dimata tapi dekat dihati, harap Jacob sihat hendaknya, jinak macam kucing gerammmm sedap pelukkkkkkk, time ni nangis nak berpisah, sebab awak layan saya macam ibu awak sendiri.... ‪#‎nangissssssss‬ miss u! Jacob say Hye kat kawan-kawan umi dia hehehhe


Lihat, Jacob ni sangat lah peramah, dia makan atas tangan pun sopan santun, tak gigit langsung, memula julia memang takutlah kan, rupa macam musang pun ada, tanya adik yang dok jaga ni jacob ni sangat penyayang, dia tak pernah gigit orang, sebab dah latih sejak baby. Mana ibunya ye, saya jadi ibu awak nak tak jacob? hehhe

Julia siap dukung tau si jacob ni, alahaiii baby baru 6 bulan dah besar cam ni weh hahahha, jinak macam kucingggggggggg! Rasa nak bawak balik KL hahhaa now how i miss u like crazy jacob...mmmuahhh!

Burung Enggang

Burung Merak.

Itik dan ikan cantik

Banyak sebenarnya haiwan disini, ada donkey, ada kuda, ada ostrich, banyakkkk, nanti korang wajib terjah sini, sini kawasannya sangat redup, pi waktu pagi haiwan masih fresh, tak stress sangat nak layan korang. Julia bagi 10 bintang untuk Langkawi Bird Paradise Wildlife Park memang best in the world! Lepas ni nak update kisah si coklat, merata-rata beli coklat sampai kena beli beg bagasi besor hahah gila!!!!!

Set Waze or Google Maps NOW

Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise

Lot 1485, Jalan Ayer Hangat, 
Kampung Belanga Pecah, 07000 Langkawi, 
Kedah, Malaysia
+60 4 - 966 5855

Jangan Terlepas Episod Travelogue Langkawi Dibawah... 
Langkawi Aku Datang | Part 1 click HERE
My Hotel Langkawi | Part 2 click HERE
Laksa Kaw Ikan Sekoq | Part 3 click HERE
Breakfast Tempat Sedap | Part 4 click HERE
Langkawi Duck Tours | Part 5 click HERE
Tempat Makan Sedap Langkawi | Part 6 click HERE
Pasar Malam Pekan Kuah Langkawi | Part 7 click HERE
Muzium 3D Art in Paradise Langkawi | Part 8 click HERE
Makan Malam di Restoren Haji Ali Nasi Kandar Asli Langkawi | Part 9 click HERE

19 comments:

  1. budak2 memang seronoklah nengok bebird

    ReplyDelete
  2. Ena rindu kat raconn tuu.. Comel sangattt

    ReplyDelete
  3. beraninyaaa ju pegang haiwan² tuuu...bg mkn bebird and bangau..oh myy kita takut tau nk buat camtu..hahaha qi pun nampak big boy sgt bg makn arnab...berani betul dia...good²...nnt boleh jaga zafirah sbb dia pun penakut cam aunty...eh eh! :p

    ReplyDelete
  4. Bestnyaaa, dah lah comel comel haiwan kat situu :D

    ReplyDelete
  5. memang rasa tenang di kelilingi unggas dan burung.
    Suka pergi bird park

    Jamu Perapat Zaman Moden

    ReplyDelete
  6. Assalam julia,
    ooohoiiiii
    asai nengok gambor si jacob tu takuit iols he3
    bulu dia kasor ka macam bulu kucing ??? he3

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum JJ,

    Wah seronok, teruja dengan burung2 tu, cantikkkk..
    Saya cadang ke Langkawi next year, hopefully dapat pegi sini juga.. Kena plan betul2 sbb first time ke Langkawi takut tak reti cari jalan... :-(

    ReplyDelete
  8. haah ju..iila gi 2013 harga rm15 je..dh naik rupenyee..kali ni pegi xmasuk dh kot sebab ktorg jenis yg penakut..hahahahaaaa..rugi kan..danish ngan cat pun takut tambah la nk bg mkn burung..ila n hubby pun xmau..hahaha..kelakar kan..aritu ktorg pegi mmg jalan saje la..rugi kann..tp tgk ju enjoy..qi pun berani dtg dekat ngan rabbit..klu danish tu mau lari xcukup tanah..haha

    ReplyDelete
  9. pergh seronok habis..lagi-lagi racon tu..

    ReplyDelete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  11. Cantik bird park ni yer..mesti QI suka kan..hehe..

    ReplyDelete
  12. wow best!
    just julia dukung jacob tu aje aida gerun tgk ha ha ha...
    aida geli haiwan berbulu!

    ReplyDelete
  13. Pernah masuk yg jat kl je.. Langkawi tak pernah jejak lagi..

    ReplyDelete
  14. macam tak sesuai jer bawak mikhail..kecil lagi..

    ReplyDelete
  15. Slm julia..nk tnya brapa jam yg sesuai duduk dlm tu dgn anak2? And elok pegi waktu pagi ke ptg? Tq😊

    ReplyDelete
  16. Slm julia..nk tnya brapa jam yg sesuai duduk dlm tu dgn anak2? And elok pegi waktu pagi ke ptg? Tq😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam...pergi waktu pagi jam 9 ke atau 10 pagi time tu mmg waktu terbaik sgt2...tak panas...selamat holiday.

      Delete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com