Soalan ini soalan yang ditujukan tepat dekat juju ya semalam secara live. Bagus juga soalan ini diutarakan dekat juju dari seseorang yang tidak rapat langsung.

Tindakan juju?

Juju senyum dan bertuah diuji dengan soalan yang sangat padu dan membangkitkan kelenjar adrenalin.

Bagi seseorang blogger picisan yang baru berusia 11 tahun dalam arena penulisan blog, pertama kali jugalah soalan ini diutarakan. 

Ia ibarat soalan KBAT buat blogger seperti saya dan anda sesetengahnya dalam arena yang sama.

Mungkin dia tercari-cari apa relevannya dengan penulisan di blog, betul tak?

Zaman sekarang ramai guna media sosial seperti fb, ig dan tik tok untuk berkongsi.

Jawapan juju?

Tahukah anda, bila buat carian di Google = fb, ig dan tik tok atau twitter sekalipun jarang atau kemungkinan tidak ada cerita personal touch, perkongsian travel, penjelasan resipi dan budaya lifestyle secara menyeluruh. 

Hatta perkongsian kenangan pun banyak disimpan didalam blog.

Ia tidak pernah terpadam melainkan tuan tanah nak turunkan entry berkenaan.

Contoh : Dalam hati nak rancang buat party hari jadi anak masa PKP. Waktu dulu kita bolehlah selalu ke kedai.

Zaman sekarang semua di hujung jari kalau boleh semua nak online. Bila nak beli online, apa yang kita suka buat ialah buat perbandingan dengan duit poket sendiri, barang, lokasi, servis dan kualiti.

Betul tak?

Jadi sudah pasti, setiap orang suka dengar atau suka baca pengalaman orang terdahulu guna dan beli, baru tergerak di hati untuk buat pilihan.

Sama juga seperti perkongsian pengalaman hidup & menceritakan ekspresinya melalui medium penulisan yang boleh menyentuh si pembaca. 

Lagi lama blogger berkenaan berkarya, pasti ramai silent reader yang kenal attitude dan jiwa si blogger berkenaan.

Blog, mudah di cari dalam enjin carian di Google.

Taip apa sahaja yang terlintas di fikiran, pasti Google akan bagi jawapan similar atau tepat pada keyword pertanyaan kita dan apa yang dipaparkan?

Website?

Blog?

Kalau anda lah, jujur ya cakap.

Kalau website dan blog mana satu yang anda nak klik baca dulu?

Website of course semua cerita kaw kaw yang bagus sahaja dipaparkan.

Blog? Sudah tentu cerita pro & kontra di persembahkan dari jiwa turun ke keyboard. Ia lebih dekat dari hati manusia ke manusia yang lain.

Tengok pula gambar di blog, dia pergi ke tempat berkenaan, merasai pengalaman, menceritakan setiap bibit yang terjadi di destinasi berkenaan lagi buat kita tergerak hati nak pergi sama.

Macam juju, kalau beli gadget dapur seperti air fryer, vaccum cordless, sekurangnya 5 bulan ke atas guna baru juju kongsikan sejauh mana brand, ketahanan, kualiti, ketahanan, daya upaya jangka masa guna, resipi apa yang sesuai guna, umur berapa boleh handle gadget dan bermacam lagi yang tak diterokai oleh pengeluar.

Siapa yang rungkaikan?

BLOGGER.

Melalui medium mana?

BLOG

Jadi, adakah ia masih relevan?

Jawapan juju?

YA sangat-sangat relevan, bila-bila pun manusia suka baca apa orang lain buat dulu. 

Dari blog jugalah ramai buka hati untuk buat sesuatu atau langkah berhati-hati, ia juga jawapan dari terus berteka teki. 

Termasuk diri sendiri. 👋

Walaupun entry berkenaan menjangkau usia 10 tahun sekali pun, ia tetap dibaca, digunakan, diamalkan jika nak oleh pembaca yang nak jawapan dari manusia lain yang sudah melaluinya.

Selamat berblogging 🙋‍♀️
www.juliajohari.com

7 Comments

  1. Masih releven pada saya dalam blog perinciannya halus..boleh baca dari hati ke hati..satu lagi tak menyakitkan mata dan hati...semua yg ada dlm blog perkataannya berhemah..

    ReplyDelete
  2. salam juju! posting yg baik.. jujurnya saya pon sebelum ni ada blog,, dan dah agak sepi jugakla menulis di blog sejak fb twitter bagai ni..hehe.. lpstu terfikir untuk kembali aktif di blog semula.. :)

    baru je follow juju puny blog,, harap sudi2 la ke blog sy dan follow ye..tq juju, nice to meet you

    https://akmalishak.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Bagi akak blog umpama diari...tercatat segala suka duka kehidupan seseorang.

    ReplyDelete
  4. walaupun takde pengunjung berjuta juta..tp saya sayang blog saya...ada banyak kisah dan cerita di sana

    ReplyDelete
  5. Setuju, masih sgt2 relevan..kalau org cari sesuatu info tu di google, pastilah membawa kpd konten dln blog dan web..kitalah pencipta konten tersebut.

    ReplyDelete
  6. Bagi rabia blog masih relevan
    Sebabnya skrg byk informasi di blog kan. Org search dan baca je blog itu

    ReplyDelete
  7. Cerita-cerita di blog ni seperti heart to heart. Simple but deep. Keep writing <3

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)