Bekal Zaman Dulu dan Bekal Zaman Sekarang | Julia Johari
Booking.com

Bekal Zaman Dulu dan Bekal Zaman Sekarang

Zaman dulu, malu kot nak bawa bekal. 
Sebab zaman dulu ada sentimen belanja kat sekolah kena ada duit, sebab kawan-kawan sekolah semua ada duit belanja paling kurang 50 sen sehari. 
Julia? Mana ada duit belanja harian tetap.
Kadang-kadang ada, kadang-kadang bawa bekal.

Kadang-kadang dapat RMT (rancangan makanan tambahan)
Itu pun cikgu sekolah persoal lagi latar belakang keluarga aku tak layak dapat pun.

Bekal dulu?
Mama julia rajin buatkan, paling biasa telur mata, nasi dan kicap
Tapi..........

Ada masa aku malu bawa bekal, semakin menebal malu tu 
Kebanyakkan kawan-kawan beli disekolah
Bukan tak ada kawan lain bawa bekal
Ada tapi segan menguasai diri
Kenapa sampai rasa begitu #hempuktangan

Pernah julia simpan bekal tu, 
Tahan makan, Balik rumah baru makan,
Tu pun sorok2 dalam bilik
Jangan bagi sapa-sapa nampak
Tragisnya aku #rasanaktampo

Kini, 
Bertahun berlalu
Kisah bekal lama dan bekal sekarang
Orang masih suka bawa bekal tupperware style dulu2
Tapi sekarang adanya bekal periuk doraemon
Lagi seronok nak masak masakan panas kadang-kadang.

Bila tengok rakan opis dan rakan blogger ramai ikut buat sama
bekal doraemon, dan semua pakat guna terms periuk doraemon dan share
macam-macam menu, tak ke ko rasa bangga sangat???

Zaman universiti aku tak merasa semua ni
Sebab masa tu tak boleh beli barang-barang2 basah pun
Jadual ketat, nak makan pun kena catu tu sebab kurus zaman tu
Sekarang tak yah cakap, sendiri masak sendiri makan tu yang comel sgt2 tu heheh

Alhamdulilah,
Makin muda makin tak malu bawa bekal
Rasa seronok bila kawan-kawan tanya 
Julia masak apa hari ini
Julia makan apa hari ini
Julia bawa bekal apa tu
Julia share resepi periuk doraemon
Julia rajin, julia pandai #ehhhhhhhhmacam-macampuji

Semangat, 
Sekali sekala je masak atau bawa bekal, 
Tak selalu pun,
Rasa nak masak, masak,
Rasa nak tapau, tapau,
Rasa tak mau makan puasa
Rasa macam malas, buat maggi sudah hahahha

Sekarang ada anak dan suami
Julia kalau boleh nak ajar my son memasak seawal mungkin
Dulu julia boleh masak gulai, telur dan masak nasi seawal darjah 6
Jikalau boleh nak ajar dia masak lagi awal dari umur itu
Belajar masak guna periuk doraemon
Lebih selamat, sedap dan mudah.
Untuk masa depan dia juga
Kot-kot umi tak ada pergi dulu
At least dia pandai bawa diri ke mana pun
Dah kahwin pandai tolong isteri memasak
Sebab orang lelaki masak lagi sedap dari perempuan masak
Itu kenyataan.
Harap Qi suka masak
Sok-sok umi dia leh goyang kaki sekali sekala layan anak punya air tangan
Haiii best yee harap impian tu jadi kenyataan

Semoga
Ada lah pewaris si periuk doraemon tu nanti

15 comments:

  1. bw bekal ni mmg jimat tp kena kerajinan nk masak...ms anak akak masuk darjah 1 dlu merajinkan diri gk bg die bw bekal sbb baru lg nk guna duit kn...lps tu hanya bertahan sebln je..dh die tgk kwn2 membeli, die pn nk jugak...bab bw bekal ke opis ni, mmg tk terbuat pn...tahniah utk julia sbb ada periuk doremon and bole la masak2 bw bekal..lebih jimat kn

    ReplyDelete
  2. Ciknad dan adik2 semua mak ajar bawak bekal ke sekolah..sekarang ciknad biasakan anak2 pulak berbekal..apa nak dimalukan? Bahagia jer rasanya anak2 mak dapat makan homemade food kat sekolah.

    ReplyDelete
  3. Ena masa sekolah dulu selalu bawa bekal. Tapi bila masuk uni ni, malas betul nak sediakan bekalan. Huaaaaa. Sedap tengok bekalan kak jujuu tuu

    ReplyDelete
  4. sama la ju..masak guna periuk doraemon pun ikut mood...klu malas sangat maggi jugak...sekarang rajin masak kat umah pastu bawa bekal dari rumah...suami pun bawa bekal gak g keja...jimat duit

    ReplyDelete
  5. dulu masa anak dara aku selalu bawak bekal weh..tapi mak yang buatkan..haahhaa..erm rindunye mak masak...

    ReplyDelete
  6. kann ju dulu tah kenapa mcm malu nk bwk bekal...padahal byk boleh jimat and makanan lebih sihat...bagus ju rajin bwk bekal smpi skrg...kita jarang giler nk bwk bekal sbb jarang sgt rajin nk memasak...hahaha

    ReplyDelete
  7. same la ju!!
    dulu ms skolah siyes malu bila bawak..tp ms tu xpikir pun prasaan mak kite yg masakkan kan?sian mak..sobsss..tp skang ni gi keje, bawak bekal, seronokkkkk..(iye la sebab masak sendiri kan..hihi) siap share2 bg kawan..bile kwn bwk kite plak share2..dh ade darwish ni ila dh jarang bwk bekal..klu ade lebihan lauk semalam je bwk opis klu nk masak pg2 mmg x laaa..

    ReplyDelete
  8. akak dari skeolah berbekal dik..dah terbiase sampai skrg ;)

    ReplyDelete
  9. Bawak bekal byk kebaikkan. Fresh from pot gitu... Periuk Doraemon lah katakann

    ReplyDelete
  10. Memula dulu rasa malu.. sebab pernah kena perli.. diet poket ke.. takde duit ke.. sebab bawak bekal..
    Tapi sekarang.. dah tak hairan dah.. lagi seronok bawak bekal.. langkah berjimat-cermat..
    Nak beli untuk menu makan tengahari pun rege boleh tahan..
    Betul kata Julia.. rasa tak nak makan puasa je..
    Part lelaki masak lagi sedap.. memang tak dinafikan sebab en. suami ai lagi pandai memasak.. kihkihkih..

    ReplyDelete
  11. comelnya periuk doremon tu. dulu zaman kecik2 g sekolah memang suka bawak bekal. sebab nak simpan duit belanja sekolah beli jajan. dah beso2 ni tak merasa keje opis so tak delah berbekal2. cuma kadang2 kalu travel suka jugak sedia bekal makanan.

    ReplyDelete
  12. Nanie suka bawa bekal juga. Tp simple2 je la. Sampai keje ada officemate tanya arini bawa apa sebab dorang nak rasa. Segan tp dlm masa masa rasa bangga dpt jamu kwn mknan sendiri. Jimat duit. Hehe

    ReplyDelete
  13. aida pun sejak keje jauh ni da bwk bekal.
    bekfes & lunch.
    sebab kat seremban makan mahal!!!
    sepinggan nasi boleh capai 12 hinggit :(

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com