Part 12: Popularnya Terubuk Ikan Masin Kering Sabah | Julia Johari
Booking.com

Part 12: Popularnya Terubuk Ikan Masin Kering Sabah

Bersua kembali, kali ini Julia nak bawa anda semua jelajahi satu pasar yang sangat havoc dan sangat meriah dengan pelbagai jenis barangan kering yang terkenal di Sabah, apalagi jikalau bukan 'Ikan Terubuk Masin Kering Sabah'


Woahhh seronok tau husband ku datang kt sebelah Pasar Sinsuran Sabah ini, ada deretan kedai panjang jual bermacam jenis-jenis barangan kering, ini adalah kedai Hamid heheh tauke kedai ada disebalik ikan terubuk masin tu tau...yg ini pembantu jual kedai Hamid...friendly sangat2...sampai kita orang dok sakan borak2 mcm dah kenai lama haaa gitu...suami pun sonok la tawar menawar sebab kedai Hamid ni sorang je leh jual murah kt aku, kedai lain haram hahahha...ko nak tau kak julia ko tawar maut cm ne? Baca lagi.

Haaaaaaa, hari ketiga di Sabah baru kami pi pasar kering ni tau, saje beli lambat sikit, kang beli awal2 bau busuk plak hotel kihkihkih....di Sabah memang terkenal ngan ikan terubuk masin jenis kering cm ni...nak jumpa ikan terubuk masin yang basah dan fresh macam di Sarawak susah sikit kt sini, kalo ada pun mahal sangat...yang jenis terubuk masin kering ni ada jenis kecil dan besar, kalau kecil x sedap sgt diorang cakap...yang besar baru best sikit rasa isinya...selambur je aku snap gambar sana sini...mmg aku jenis x malu amik gambar...hahahha

Lai-lai-lai ikan talang ada, Ikan putih ada, udang kering diaorang jual sini cantik...tp kalau tgk ikan bilis mata biru disini tak secantik di Pulau Pangkor julia beli...kt sini nampak rata2 penjual jual yg kurang menepati standard ku amboiiiiiiiiii ada cop standard konon hahahha mestilah duit aku...suka hati lah nak pilih murah dan berkualiti...korang pun nak gitu gakkan...haaa sila tawar harga maut...kalo tak korang sendiri pengsan nak bayar hehhe

Awal-awal lagi julia dah pernah tayang gambar ini kan...sebelah je Pasar Malam Sinsuran, haa ada kedai jual pelbagai barangan kering, bagus tau sistem jualan disana. Sistematik!

Cepat betul suami ku berjalan, opss tunggu dulu, ambil gambar dulu yep hehhehe automatik suami aku pose cm ni hahahahhahhahahah ko hado? aku kalau jerit suh bergambar mmg x malu ar...mmg org sekeliling cakap aku gila gambar...ye saya! 

Itulah pasar kering di Sabah belakang diorang ni...meriahhhhh oiiii...rasa mcm aku pun nak jual sama...tp kan bila masuk satu kedai ke satu kedai, aku mmg cerewet tahap gaban, harga diorang ni mahal2 belaka...nak tawar pun kemain susah, sampai aku tawar nak gado2 pun ada...haaaaa ko julia kalo x cari pasal tak sah...heheh moh ke dalam.

Sebelah kedai barangan laut kering, ada pasar jual pelbagai jenis buah...weeeee meriah gak...tp pasar ni aku tak masuk...just usya luar2 je...dah penat kan...tu malas tuh hehehe

Copppp! Dalam pasar sinsuran sabah suami ku pun rajin tawar menawar beli ole2 makanan utk dibawa pulang...bermacam2 jenis kerepek dan keropok...paling femes kuih cincin, kedai Hajah Mia ni yg paling sedap nak mampus...ye sedap...kuih cincin dia marvelos...pastu kan asben ku borong dah 3x trip kt kedai dia...memula beli nak test je, pastu kali kedua beli nak beli sikit je...kali ketiga beli borong pastu Hajah Mia kasi free banyak keropok...huwaaaaaaaaa nak cium pipi hajah boleh hehehhe...tp aku time ni duk dlm kereta je...asben ku yg pi borong hahhaha so xd gambar aku...padan muka...

I told you...ko pi Kedai Hajah Mia ni...sure ko mmg sayang aku...dia suka org beli borong (eh pandai suami aku amik gambar bukti, tak suruh dah, dan dan automatik dia snap wpun aku takde bagusssssss)...sure ada free gift...hehhehehe auntie2 nak buat giveaway blog julia boleh tak nanti auntie kasi free gift? Pangggggggggggggggggggggggggggg!
hahhahahha

Balik ke pangkal jalan....haaaaaaa kedai ni jual mahai...aku tanya kedai sebelah murah sikit, tp ikan kurang elok sikit...kedai dia ikan cantik...tp nak tawar harga kurang sikit kemain ko sombong...mentang2 aku org semenanjung...hahhaha....takpe lah...hamid kan ada...

Takpelah tauke...mahal sgt...kami pi kedai Hamid je la...Hamid best...friendly...leh buat kawan2...ngan ikan masin pun dia kasi diskaun gila2...kadang2 aku tawar pun tak masuk akal...tp dia bagus..suh aku beli belacan sabah kalo nak tawar hahahha aku terima!

Puas hati borong barangan makanan kering kt Sabah....kalo pi Sabah, jangan lupa nak beli kerepek ke keropok cari slot kedai Hajah Mia....kalau nak beli ikan terubuk masin kering atau lain2 pi kedai Hamid....aku dah tolong tawar harga mati kt korang...korang just pi je tau...hehehhe...sekian wartawan lokasi melaporkan...harap anda suka celoteh ikan terubuk masin kering ku hahahhahah bye!

Eh nak pi mana...tunggu tau last episod Part 13: Penerbangan balik ke KL hari keempat....alaaa nak habis dah ke citer Sabah..........huwaaaaaaaaaaa :p

12 comments:

  1. hahaha.. seyes memang susah nak tawar ngan peniaga kat pasar tu ju.. dengan org sabah sndri pun bukan main berkira lagi.. org luar lagi arrr cekik darah.. hehe

    ReplyDelete
  2. Kemahen ganas adik akk tawar memawar ek..syiok ni klu bwk ju g tmn akk g sopink

    ReplyDelete
  3. wah best jalan2 Julia,,seafood kat sana fresh..

    ReplyDelete
  4. owh! kat Sarawak pun popular juga dengan terubuk masin macam ni..

    ReplyDelete
  5. amboiii ju...sakannye memborong..
    detail lagik tu bercerita..byk sgt info utk entry2 sabah ni..kli ila gi sn lg nk refer cni je la..sonangg..

    ReplyDelete
  6. Hari tue pegi tak memborong pn kt sini.. huhuhu...

    ReplyDelete
  7. bila datang sabah mmg geram tengok ikan2 masin sabah kan Ju.. rasa nak gigit je hehehe..

    ReplyDelete
  8. betul julia.. ikan masin.. kalau orang tak kenal memang kaw kaw die bantai.. sedangkan kalau tawar boleh dapat half price.. fifi pon ade 1 je kedai feberet.. beli banyak2 minta die bungkus dalam kotak.. senang bawak balik terus..

    ReplyDelete
  9. betul julia.. ikan masin.. kalau orang tak kenal memang kaw kaw die bantai.. sedangkan kalau tawar boleh dapat half price.. fifi pon ade 1 je kedai feberet.. beli banyak2 minta die bungkus dalam kotak.. senang bawak balik terus..

    ReplyDelete
  10. Akk suka ikan masin. Tapi x suka terubuk masin.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com