Kenangan zaman mengaji Al-Quran | Julia Johari
Booking.com

Kenangan zaman mengaji Al-Quran

Korang semua pasti ada kenangan mengaji kan? Ada yang mengaji Al-Quran di sekolah agama mau pun di masjid atau di surau. Waktu zaman 90 an...masa tahun 1991 (masa Umi Qi darjah 1) mama dan abah Umi Qi hantarlah kami semua adik beradik 4 orang pi mengaji muqaddam dekat seorang nenek tua dah...sgt2 berumur kira leh ingat taraf moyang dah...tp mmg dia kuat mengaji...pastu sgt2 garang...ada rotan halusssss kt sebelah kanan...

Kami adik beradik mmg takut giler arrrr...yelah masing2 kan kecik lagi...adik bongsu pun time tuh baru 4-5 thn kot...daku je anak sulung yg lambat sikit masuk belajar alif, ba, ta...yang selalu kena rotan tuh adik lelaki Umi Qi...hahahha yelah degil sikit tp x bermakna dia x pi mengaji...cuma malas nk buat ulangkaji...so keesokkan hari nya nak ulang balik muqaddam yg dh puas dihafal kalau salah satu...satu arrrrrrrr rotan hinggap kt pehaaaaaaa...tragis tolll....tp kan tp kan Umi Qi suka cara nenek tuh ajar ngaji sbb dia bersungguh2...

Aku yang dah besar nih baru nak rasa hargai nenek tuh...yelah masa kecik2 siap nangis2 xmo dah pi ngaji ngan nenek garanggg tuh...dgr suara dia pun dah serammmm...nak ngaji dpn2 mmg gigil pale lutut...hahahhahha umi Qi dulu masa ngaji kan pesen ikat tudung ke belakang...ingat x dulu2 yer pesen ikat tudung belakang mcm nyonya juai ikan tuh...kalu aku buat gaya tuh sekarang mau yerrrrrrr kena sergah ngan tok laki bahahhahahha :p (time tuh aurat kt leher mcm xd sapa pun bg tau itu aurat hahahha kami ikut cara org zaman 90 an pakai tudung gitu)

Pastu bila kami adik badik dah khatam muqaddam...nenek tuh suh bg tahu mama kami duh buat pulut kuning...waaaaa best tau...mcm dah khatam Al-Quran jek tp ini baru muqaddam hahahah...and then ingat nak teruskan je ngaji naik Al-Quran(zaman dulu2 guna ayat dah naik al-quran betul x?) dengan nenek tuh tp sekerat jalan jek sbb nenek tuh mcm sakit2 selalu...ingat lagi nenek tuh ckp dia lelah...semput...selalu dgr dia batuk kuat2...wpun garanggg yg hamat tp ku sgt kesian kt dia...dia baik tau sebenarnya...

Bila dah selalu sakit...mama abah htr kami naik mengaji Quran kt surau belakang umah inilah...jauhhh sebenarnya kena jalan kaki...dekat 15 minit baru sampai...

Ini gambar sepanjang perjalanan kami adik badik nk pi ngaji...
Dulu kalu korang nak tau kiri dan kanan jalan kecik ini adalah sawah padi....ye sawah padi tau kt Gombak kt Kg Changkat...ku ingat lagi time tuh ada patung orang buat kt tgh sawah...angin sepoi2 bahasa...ada rumah lamaaaa kt tepi sawah nih...sekarang dah jadi rumah batu tau kawasan sawah...Allah!!!!

Kami adik beradik keluar rumah pagi2 seawal jam 7 pagi...
menelusuri jalan kecil ini utk ke surau mengaji Al-Quran...siap bimbit breifcase lembut yang besar gedabak tuh nak buah sorang sebijik al-Quran...cer bayangkanlah hahahha bergilir2 ar adik badik Umi Qi jinjing briefcase tuh...sonokkk tau time tuh nak pi ngaji...hehhehe ini nak tunjuk dulu kawasan sebelah umah nih selalu tanam pokok buah delima....mmg kami adik badik suka tgk buah delima...hahahhaha

Inilah surau hijau yang kami adik badik ngaji al-quran tahun 90 an....
dulu surau berkayu papan nih warnanya kuning air...sekarang dah cat warna hijau muda...still sama je kedudukan dia tanpa berubah apa2....nenek yang ajar ngaji kt surau nih hari2 naik basikal tua yang roda besar gedabak tuh...hahhahahah bila nak balik je ngaji kami suka pusing loceng basikal nenek tuh pastu lari kuat2 nanti kena marah hahahhahahha
Tiap-tiap hari jumaat Umi Qi selalu ditugaskan untuk jadi ketua mengaji beramai2...
dah kira taraf senior lah sbb senior dulu2 dh ramai khatam al-quran...so Umi Qi lak jadi senior weeeeeeee tlg nenek ajarkan al-quran dan muqaddam bg junior2...dan nenek tuh just pantau yang baca al-quran sahaja...

Nenek ngaji tuh pemurah...
setiap hari jumaat sebelum balik...Umi qi jugak diberi upah dalam 1-2 ringgit untuk beli aiskrim malaysia...ala aiskrim panjang2 tuh...ada perisa milo, laici dan asam boi, pastu lepas beli je dalam 20 batang aiskrim terus bg kt nenek tuh, dia nak edarkan sorang satu sebelum balik ke rumah...tiap2 jumaat dpt upah aiskrim beratur mcm nak naik bas tuh lah hahahahha sonokkkk...............besttttttttttttttt tauuuu aummm

<<<Kenangan mengaji Umi Qi dengan adik badik x akan dilupakan sampai bila2....seronok tau...kalaulah masa ini dapat diputar...nak je Umi Qi bergambar dengan nenek2 yang ajar kami mengaji sampai pandai ke hari ini....kalaulahhhhhhh>>>

14 comments:

  1. Tok guru yg ajar hana mengaji dah meninggal Ju. Pun garang jugak tau. Kecut perut tau kalo tak lepas baca apa yg dia ajar semalam. Tapi waktu mengaji hana tiap2 petang pukul 2, lepas balik sekolah. Cuti hari jumaat dan sabtu..

    ReplyDelete
  2. dulu akk belajo ngaji kat surau..
    ada sekali exam..
    tpi memang kenangan sangatkan..
    budak skang cam takde je
    sebab derang gi sek agm jep

    ReplyDelete
  3. mcm sama je kenangan tu...yg mengajar mgaji knor tu..masih ada hingga skrg..mata pun dah rabun..

    bila balik kmpg adalh ziarah..suka nenek tu jumpa knor..siap tak kenal lagi..

    ReplyDelete
  4. eh ada sawah padi?sungguh tak ku sangka!

    ReplyDelete
  5. tok guru garang!kalo salah baca dia pukul lantai pakai rotan buluh tu..haha!rindu zaman kecik2kan

    ReplyDelete
  6. Kenangan mengaji KA dulu2 terserempak dgn hantu tingi lagi hehehe!

    ReplyDelete
  7. masa saya kecil , umah bonda jadi tpt budak2 kg belajar mengaji . kakak2 saya yg ajar ...

    ReplyDelete
  8. memang rindu zaman kecik2! sooo freedom!

    ReplyDelete
  9. kakmi ngaji area taman koperasi ni jugak..so selalu la jumpa ustazah tu kalau gi kedai

    ReplyDelete
  10. kita org dulu kalau ngaji xnak dengan abah,,,sebab abah garang...sampai nngis2 la dulu...huhuhuh..

    ReplyDelete
  11. amy dulu ngaji 2 tempat..1 tgh hari pah balik sekolah.1 lg lepas maghrib tempat lain lak.. =)

    ReplyDelete
  12. betul Umi.. rindu sangat zaman2 kita kecik2 kan.. notti2 manaja gittue.. semua kenangan masa zaman kecik2 dulu tu kalau dapat lah kita undurkan masa blk.. alangkah bestnya..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com