Day 18: Kisah warded terkini

by - Sunday, January 13, 2019


Day 18 (13 Jan 18) : Masih menuju proses kesembuhan. Sebelum ni pakar selalu cakap, it takes normally 1 month. Tapi aku selalu ulang cakap dekat diorg, harap bukan tempoh itu, aku cuba sekuat hati untuk tidak capai tempoh itu, lama sangat, aku tak nak percayaπŸ˜”. Seriusly, mula-mula pakar cakap macam tu kau tak rasa nak teriak ke? Gila kau nak duduk sebulan kat wad...huhhhhh! Tarik la nafas tu sebanyak mana kau nak juju, please accept the truth. Mereka lebih tahu...

Aku? Masih berusaha, ikut semua arahan pakar. Setiap hari jam 10 pagi, pakar akan datang bersama-sama dgn doktor-doktor lain.

Plan bertukar ikut period time, semua aku ikut dari plan A ke plan C. Pakar datang setiap hari cek juju. Mereka nak tengok proses tu berjalan, bertukar dan nampak impak. 

Hari ini rupa mcm ini, esok pakar nak tgk ia berubah kepada lebih baik. Uiii situlah aku punya pum tekanan berlaku, bila kita buat apa semua disuruh, tak capai matlamat pakar, mereka push next plan. 

Masa tu kau memang kena kuat nak hadap, jgn give up! πŸ’ͺ
------------------
Semua doktor mmg concern, wad juju mmg semua buat patient mereka rawat mcm baby. Every single things mereka ambil tahu. Semua doktor sangat bagus, best dan mereka sangat aktif tanya soalan. Masa tu kau kena pap pap pap jawapan padat dan ringkas. Aku? Jenis suka celoteh memang tak ada masalah, kdg2 menyembang lama dgn doktor lg adalah πŸ˜„



Semua HKL punya sajian makanan julia terima. Pagi, tengahari, petang, malam. Sedap!!

Seronok menginap di HKL, wpun ada bosannya yelah terperuk dari dunia luar disini juju belajar banyak benda bukan setakat ilmu ubatan, aku belajar kisah-kisah patient lain punya masalah kesihatan, bagaimana mereka boleh pum kekuatan utk hadapi cabaran baru untuk sama2 ke arah kesembuhan. 

Jangan ingat juju disini selalu fikir untuk aku, aku dan aku ye. Kenapa aku dan ini ye, aku sebenarnya sedang belajar. 

Belajar untuk berperang diri dari down keterlaluan.

Belajar untuk redha - masa tu sendiri yang akan ajar kau redha...uihh memang susah part ni. Nanti one day aku kupas tajuk besar kat blog "Sedari! Tekanan Emosi Keterlaluan Pembunuh No. 1 Wanita Dalam Diam"

Nanti aku kupas...sakit memang sakit, yang paling sgt sakit, paling bahaya adalah cara pengurusan tekanan...one day fine, pengalaman aku sendiri dari so depress kepada slowly keyakinan diri meningkat.
------------------
Julia, lama lagi kau warded? Nah baca...
1) How long does skin take to heal? 
(Berapa lama masa diambil bagi kulit terkena jangkitan bakteria untuk pulih selepas minor scrapes wound dilakukan?)

πŸ“Minor scrapes may be uncomfortable, but they usually heal within 3 to 7 days. The larger and deeper the scrape, the longer it will take to heal. A large, deep scrape may take up to 1 to 2 weeks or longer to heal.
------------------
2) How can I speed up healing? 
(Macam mana nak cepatkan proses kesembuhan)

πŸ“Get moving. (Ya jgn ingat juju warded tak berjalan, i move around mcm biasa, berjalan ke sana sini tau dalam hospital, ni cara nak cepatkan proses sembuh, jgn baring je, darah clog masalah lain, jom jalan dalam hospital 🀣)

πŸ“Eat a healthy diet. (Ya, byk kwn2 bagi buah dan lain2, contoh gambar kat bawah semua makanan hospital julia makan, so healthy, top up air mcm biasa, ubat antibiotik masih on the go, dengar cakap doktor! Jangan force doktor lg asyik nak discaj ye jujuπŸ˜„, mereka lebih pakar, dia tahu kondisi aku termasuk risiko dan lain-lain.)

Nak sembuh pun aku Google, memang ada info terperinci. Now apa aku kena buat, keep moving mcm biasa. Smile mcm biasa, tak lama dah aku rasa tapi tu la tiada lagi exact date hahaha. 

♥️Second wound care dressing♥️
Bandage pink dah bertukar kepada white bandage. So tunggu je lah progress! Hip hip hooreyy πŸ’ͺπŸ˜ŠπŸ˜πŸ€—

BarakaAllah!
Julia Keep Fighthing ❤
www.juliajohari.com
#juliajoharidotcom #juliawardedstory #kbba9

You May Also Like

4 Komen Sini [Click]

  1. Bandage pink comel dah takdak hehe. Stay strong Juju 😊

    ReplyDelete
  2. terus kuat dan tabah juju..moga cpt smbuh..always think positif. Kalau dekat mmg dah g melawat juju..tp apakan daya juju jauh dikl..huhu

    ReplyDelete
  3. Moga diberikan kekuatan kesabaran dan terus kuat jalani ujian dari Allah ye Juju..
    Moga cepat sembuh dan ceria selalu jalani aktiviti seperti biasa..

    ReplyDelete
  4. Aida few times lepas spital sebab anak2 sakit dolu. Byk kisah patient lain yg buat kita rasa sedih dan terus bersyukur...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

FOLLOWER

adsense