Betulkan yang biasa, Biasakan yang betul | Julia Johari
Booking.com

Betulkan yang biasa, Biasakan yang betul



Rabu sudah...pagi tadi serika baju suami ingat hari ni dah Khamis...amboii sangat kan...asyik nak cuti aje si juju tu heeeee

Tak delah pagi tadi julia dengar di corong radio...Cool fm ada terbit motivasi dari sorang ustaz ni cakap satu kata yang julia ingat sampai ke laaaaaa ni... "BETULKAN YANG BIASA, BIASAKAN YANG BETUL"

Tudiaaa...dah mula start celoteh motivasi sikit. Betul pa ustaz tu habaq...biasakan yang betul...betulkan yang biasa. Faham ke idok...haaa cam ni contohnya mai sini dekat-dekat.

Betulkan yang biasa, Biasakan yang betul
Contoh 1: Pemandu santunkah?
Contoh biasa lah hangpa nampak kat jalan raya tu, pemandu-pemandu berhemah di jalanan memang ramai, memang sopan tertib santun gitu...semua jalan ikut lorong dan ikut tanda arah dituju.

Tapi banyak-banyak pemandu berhemah kat jalanan tu berapa banyak yang baik hati bagi jalan dekat pemandu lain yang puas bagi signal tapi tak dapat masuk jalan korang tu?

Haaaaa....time ni lah sorang-sorang pemandu leh nilai...leh tengok pesen kereta apa paling baik hati kasi jalan kat pemandu lain tanpa disuruh?

Tak ramai...sebab apa? Sebab rasa orang depan aku bawak kereta tak bagi jalan pasaipa aku nak kena bagi jalan kat hang...vrommmm tekan pedal minyak laju2 bila nampak si kawan lorong sebelah dengan signal dari tadi nak masuk jalan hang...ish ish ish...sian dia tau...

Tu lah maksudnya "Betulkan yang Biasa!" Kalau selalu dok cakap orang lain, orang tu tak buat, orang tu salah...tu diri tu...rugi...rugi satu sen habuk pahala tak dapat..."Paling best Biasakan yang BETUL!"

Kasi jalan, kot mak bapak tepi jalan raya sekolah nak u-turn amik anak...apa salahnya bagi depa jalan dulu...kan cantik pemandu cam gini...memang salute habisssssss kalau boleh nak angkat tangan tu 2 belah tangan tinggi2 tunjuk thumbsup ucap terima kasih bagi jalan...

Yang ni pasal pemandu...sajalah nak tekan habit pemandu Malaysia ni...kena santun lebih sikit...


Contoh 2: Solat...
Haa hat ni cek sendiri pun kantoi...solat pada waktunya...ish-ish paa nak jadi aihh...tau dah dengar azan tu...dok lah sibuk cakap sikit lagi nak habiskan kerja ni...nak buat tu ini...sampai nak masuk azan lain dah baru nak solat...ishhhhh hat ni memang den fail.

Pasaipa? Sebab dok rasa sempat lagi...ish kalau tang hang buat kerja tu tetiba tak sempat solat ka...kot lah ajal mai time tu...ishh mintak lah Allah jaga kita semua kan...

Contoh 3: Banding diri dengan kemewahan orang lain
Best tak baca contoh 3 ni...mai sini nak habaq...kalau kawan hangpa ada macam-macam kemewahan...hangpa satu sen habuk pun tak dak macam depa...jangan dok kalut pi pinjam dengan ahlong ka, guna kad kredit ka...pi hutang sana sini ka...

Pastu dok habaq suami kemain...tolong la beli...kawan tu best dapat tu ni...cek apa pun tak dak...ish-ish tak mau buat lagu ni naaaa...sian tau menyusahkan orang lain...apa salahnya kita belajar bersabar, berdoa dan usaha tanpa putus asa untuk realisasikan impian...macam julia pun sama...dok usaha simpan duit nak beli aset tetap dengan suami...

Kena sabar...tu je. Betulkan kebiasaan yang suka membandingkan diri dengan orang lain...biasakan yang betul dengan betulkan niat usaha lebih dalam diam. Biar lah kawan-kawan tu...kita ucap syukur nyawa Allah pinjamkan kat kita tu lagi nikmat....

Contoh 4: Terima kasih - Maafkan Saya
Berat mulut kaa? dak kan? haaa pasaipa susah sangat nak mula cakap tu Terima kasih...apa sahaja benda baik dapat ucap terima kasih...biar la orang cakap apa pun dekat kita...ucap terima kasih...amalkan...sebab si penerima tu tengah berbunga hati dalam tuuuuuu hehe...memang hangpa tak nampak...Allah nampak.

Maafkan saya...ni best...semalam pi saja scroll status kawan...kak izwa dok bagi tau kata susah sangat ke nak ucap Terima kasih...Minta Maaf...ambil peduli tak nak ajar anak-anak?

Siapa kena buat? Kita dulu kena biasakan...buat terus depan anak...suami...mak ayah...buat lah...tak susah...lg susah nanti nak tempuh ajal maut tak sempat buat tu semua...rugi lagi.

Contoh 5: Tegur 
Laa ni ramai sangat dok menyakat dalam teguran perli...ishhh kadang2 sian tau bergurau dalam teguran kalau orang lain dok dengar sekali kan membuka aib orang tu...nak tegur biasakan dengan direct orang tersebut...hanya ko dengan dia je...mulakan dengan perbualan biasa...lepas tu masuk sikit2 hint teguran sambil memuji...kan baru makan pancing.

Ingat tu jaa...Biasakan yang betul. Jom buat sama-sama!

9 comments:

  1. Entry bagus dik !

    Bab solat..err..err..kenapa sama? huhuuuuu..subuh zohor maghrib je je sharp..asar isyak errr..err..

    Bab terima kasih & maaf tu akak tengah praktikkan pada anak-anak. Akak biase buat kat peminjam tapi terlupa buat kat anak-anak..err..err..hmmm...

    bab mewah akak memang tak la..bab tegur tu akak biase pegi tegur personal kat mana-mana boleh..whatsapp ke pm fb ke dm ig ke..gitu ;)

    ReplyDelete
  2. Part solat tu fail. Aduh.. Dekat opis dengar azan je g ambil wudhu. Dekat rumah tu.......jap lagilah...jap lagilah...memang dah janji dengan diri lepas ni solat ikut waktunya......

    ReplyDelete
  3. terbaik lah entry ni. Godjob kakjuju!



    p/s : Datang singgah beraya, kes ni special sikit tuan rumah takyah bancuh air, kita klik nuff tuan blog :)

    ReplyDelete
  4. tang teguran tu saya biasa je jumpa...paling best post hari2 dalam FB pasal polan ni polan tu, nak bagi satu dunia baca la kununya...haila

    ReplyDelete
  5. setuju tu...banyak kena ubah..bukan ikut adat jer

    ReplyDelete
  6. peringatan yg bagus ni..jom sama2 buat :)

    ReplyDelete
  7. Nice sharing... entry yg sarat dan padat dengan peringatan bersama dan motivasi diri..

    ReplyDelete
  8. benda yg baik mmg berat nak buat,lg2 bab solat.
    kalu nmpk pahala tu jatuh macam emas berebut2 org nak buat baik.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com