Dahaga Sebuah Motivasi... | Julia Johari
Booking.com

Dahaga Sebuah Motivasi...



Ibu bapa bekerja dan balik tak tentu masa...ketahuilah, setiap pekerjaan halal itu adalah ibadah kita kepadaNya, di catit setiap langkah itu pahala kerana jihad mencari rezeki utk anak2...duit dan rezeki yang mengalir dalam badan si anak hasil punca rezeki kita yang halal insyaAllah, anak sangat memahami kedua ibu dan bapanya dan cpt matang serta berdikari...

Sebab itu julia percaya semua ibu bapa diluar sana sebelum keluar ke pejabat, sebelum melambai dan melihat anak-anak dengan pandangan kasih sayang, telah bisik kata-kata motivasi secara halus di telinganya saban hari, sudah pasti kata-kata cinta itu senantiasa terngiang-ngiang di hatinya...cinta ibu dan ayah...itu yang lebih terbaik.


Betul juga tu, kadang-kadang kita sendiri alpa, ingat khusyuk tunaikan puasa dan solat hari-hari, rupanya adalah celah-celah dosa kita tu masih tak bersih, caranya bersusah payah dalam mencari nafkah. Wah, ini kata-kata motivasi yang julia baru gali di google tadi, rupanya dengan penat lelah bekerja mengumpul nafkah pun dikira salah satu medium penghapus dosa-dosa.


Ya, do it. Kadang-kadang orang banyak bagi penilaian pada diri kita kan, hmmm termasuk julia pun tak terlepas, kadang-kadang susah nak kawal emosi amarah, nak lepas je tanpa henti, tapi kan lagi kita marah lagi merudum perasaan yang awal-awal tadi elok je, not nice kan. Lepas ni kita DO IT je. Forget it about people yang hipokrit dan amik kesempatan, serah je pada Allah, okey-okey tang ni aku kena cuba walaupun hati sakit dengan ketidakadilan berlaku depan mata.

Yes, exactly !
Kadang-kadang kita ni terlalu mencari kesempurnaan, terkadang aku fikir, ada sebab kenapa banyak kali kita gagal. Penyudah cerita adalah usaha tanpa jemu, yes itu sahaja. Sebab itu aku kalau berjumpa dengan orang, aku tak pandang pada tingginya dia belajar, tingginya pangkat dia kerja, tingginya gaji dia, tingginya kuasa dia....

Tapi aku pandang bagaimana sapaan pertama kali orang itu kepada kita, tak perlu cerita tentang kebaikan yang kita ada, tapi dengan sapaan yang bukan hipokrit, yang jujur dan ikhlas dari hati akan terbit di wajah secara alami...serius betul ni...

Dari situlah baru kita dapat nilai baik budi pekertinya dengan apa yang dia miliki, memang berbaloi sangat kalau anda berjumpa dengan insan sebegini. Julia tak terkata dan rasa seakan tak mau balik untuk mendengar bait-bait kata yang bersifat sangat adil dan lemah lembut.

So be happy, lets get along with people yang sangat humble, dengan mereka yang senantiasa hadir beri motivasi tanpa disuruh...

Julia ada kawan-kawan macam tu, bukan teman sepejabat, tapi teman alam maya yang jarang bersua...merekalah yang senantiasa hadir beri kata-kata semangat, tanya khabar, tanya apa sahaja dengan niat untuk erat silaturrahim...alangkah indahnya persahabatan itu.



5 comments:

  1. semoga kita terus beristiqomah dalam bersahabat ye dik ;)

    ReplyDelete
  2. kdg2 kwn alam maya ni mcm dh lama kenal walhal mcm br je lg...tp kdg2 kata2 semangat tu menjadikn kita bersemangat bila ms kita tgh down ke kn

    ReplyDelete
  3. hehehe kekadang lebih rapat dengan kawan alam maya, walaupun tak pernah jumpa and jauh tapi selalu jugak berkongsi kata kata semangat .

    ReplyDelete
  4. Menitipkan motivasi ini pun sudah dpt ganjaran tanpa Julia sedari
    Setiap mata yg membaca mendpt manfaat baik.
    Ini juga ibadah..

    ReplyDelete
  5. Allahu...moga kite menjadi insan yg dekat dengan NYA...amin...

    nice sharing jue....saling ingat mengingati nie baik ....kdg2 kite lupe dan leka...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com