Tepung Goreng Rangup Serbaguna Cap Bestari Memang Aummm! | Julia Johari
Booking.com

Tepung Goreng Rangup Serbaguna Cap Bestari Memang Aummm!


Ketuk-ketuk JULIA MASAK!!! Ewahhh, terima kasih membaca episod hashtag #juliamasak you olls! Hahahaha...Bayangkan julia sekarang pakai apron cun sambil pegang sudip besaq dengan kuali hangat tudiaaa, dia punya dressing pi dapuq pakai baju kelawaq hahahhaha pengsannn nak masuk tv kennn...mujur aku ketuk-ketuk periuk hitam berkarat aku je, so tak sampai masuk tv lagi, kalau masuk tv naya! 

Aku ni selalu bertahun ketinggalan episod viral, dan aku bukan jenis orang suka ikut benda viral on the spot, jenis makan bulan dan tahun itu pesen aku, sebab aku ni bukan tak mau ikut, sebab aku ikut mood aku ke mana ia bertiup gitu coritanya haaa...

Aku ajaklah anak bujang aku si Abang Qaiser ilman, dia memang rajin, aku puji sebab dia memang rajin pun hahahha rajin tolong pilih barang rumah dan angkat barang rumah buh kat cashier tu, nampak dia punya tggjawab seorang abang disitu....oiiii sebelum aku melalut pasal Qi meh aku citer apa yang aku dah lama nak beli....apa lagi tepung goreng cap bestari la u ollls....

Aku ingat aku sorang je tak pernah guna tepung ni, bila up kt fb ramai bebenor yang tak guna lagi wpun dah viral berzaman tok nadok hahhahahha


Aku beli cap PEDAS RM8.79 aje kt Giant, agak mahal gak lah, aku baca kt FB diorang cakap kt kedai 99 murah lagi...Tq tolong tunjukkan jalan, sebabnya aku dah ketagih dengan tepung ala-ala kfc ni hahahha. KFC naik rege aku tak tahan lah nak repeat selalu, memang ar dia win sedap, tapi tak tahan beli 2 ketul pun aku menangis tepi bucu kfc....so aku kena ar buat kfc tipu2 sikit hahhaa

Ni ayam beli kt Giant jugak, gemuk2 huhhh ayam suntik ke apa ni, lain macam gemuk tu, aku beli peha dengan sayap je, tang isi aku tak gemor nak hadap...

Senang je, tabur tepung tu atas ayam, perap dlaam peti ais dalam sejam, aku tak perap semalaman sebab tak ada masa nak tabur haha pelupa le tu.

Keluarkan dair peti ais, haaaa molek dah perapan tu kasi kaw kaw dia meresap....aku buat 2 coating untuk resepi ni, sebab 1 coating aku leh agak mesti tak ada kulit sgt ranggup cam kfc tu.

Caranya, aku pukul 1 biji telur ayam, masukkan satu ketul ayam golek dalam telur semua elok, kemudian celup lagi sekali tepung bestari. Pastikan ia betul2 di salut, haaa kali ini memang tebal, cayalah! Tak payah letak garam bagai semua, lada hitam tak yah semua dah siap ada dalam tepung tu. Goreng dengan minyak betul-betul panas, dah panas, kecikkan sikit tak nak kulit tepung tu hangit, faham...


Tadaaaa! 
Memang rasa juicy dalam ayam tu keluar, lembut, tak macam ayam goreng biasa, macam KFC kelas kedua, tudiaaaaaaaaa, aku respect tepung ni kaw kaw sedap, perisa pedas tu tak pedas sgt pun la...aku tak berapa gemor asli...so korang selamat berjimat dan mencuba!

24 comments:

  1. Boleh cuba nie.. KFC dah mahal nie kenalah cari alternatif lain..

    ReplyDelete
  2. uihh sedapnyaa. I selalu beli brand lain. tak berapa menjadi sangat -___- nak try cara Julia la :D

    ReplyDelete
  3. Aaaaaa benciiii nyer entry nie!!! kenapa buat akak telan air liur laju-laju nie!! kejam nyerrrrrrr~

    ReplyDelete
  4. fav ayam...bole la nk cr tepung ni nanti

    ReplyDelete
  5. haah mg sedap, crispy lagi menjimatkan.....

    ReplyDelete
  6. ju....tgh lapar ni ayam goreng tu nampak sedap benar. terasa-rasa dah dalam mulut ni

    ReplyDelete
  7. haa la sama macam kfc. boleh cuba ni

    ReplyDelete
  8. Ena suka gorang sotong dengan benda ni... Sedappppp

    ReplyDelete
  9. eemm nyum nyum..ranggup..pedas..lbh baik dari ke kfc la kalau mcmm ni..

    ReplyDelete
  10. nak try cari kat mall la tepung ni.. dkna oernah beli 1 brand, tapi tak sedap hahahaaa.. akhirnya goreng ayam letak kunyit je :p

    ReplyDelete
  11. Salam berblogging... wahh feveret ni... marveles!!.. :)

    ReplyDelete
  12. boleh cuba ni! hihihi... nampak crunchy lbh kurg kehepsi jgak ni kak.. =D

    ReplyDelete
  13. Adik pun guna ni..balik kampung aritu diaorg cakap tepung ni sodapp

    ReplyDelete
  14. Nmpk rangup je ayam tuh...blh try ni...sedapnya

    ReplyDelete
  15. Kita pun guna yang ni, tapi salu beli kt nsk je.. Nsk murah dr giant rasanya. Oh pernah viiral eh? Taktahupun..
    Haha.. Lagila katak bawah tempurung sangat.

    ReplyDelete
  16. Waa dah siap ayam kepci..jom makan jomm..hehehe boleh jugak cuba tepung ni..nnt cuba cari..thanks juju

    ReplyDelete
  17. Memang terbaik....Sarawak mana nak dapat tepung no....area sibu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu kedai runcit byk dah jual...sekarang ada jual versi dalam kotak kecik tau...mudah

      Delete
  18. Replies
    1. Banyak jual di kedai runcit...saya beli di pasaraya Giant...sekarang ni dekat 99 speedmart pun dah ada...nanti try la tanya pasaraya yg besar selalu ada.

      Delete
  19. Kalai tak celup kat telur terus celup kt tepung boleh tak kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya boleh...saje celup telur nak salut tepung tu bagi banyak hehe

      Delete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com