Anggaran Seorang Anak Bersekolah Handphone Pun Termasuk Kah? | Julia Johari
Booking.com

Anggaran Seorang Anak Bersekolah Handphone Pun Termasuk Kah?


Julia selalu letakkan diri dalam tempat orang lain, macam mana diorang handle persekolahan anak-anak bila tiba masanya nanti. Itu sebab sekarang kita tak boleh pandang sebelah mata untuk keperluan anak bila tiba masanya untuk sekolah.

Tabungan...
Ye, julia faham ibu bapa sekarang memang peka dengan tabungan. Setiap anak dah congak siap-siap segala yang dikehendaki, start dari yuran sampai ke seluar dalam anak pun dikira tau...itu sebab parents sekarang sangat ambil berat, sampaikan telefon pun diberi...

Aku bukan apa beb, tiap-tiap pagi sebelum subuh aku dah keluar kerja, solat subuh sekarang semua di opis, sebelum sampai opis, aku tengok pelajar-pelajar ni yang nak ke sekolah semua hadap telefon dah pagi2, sah lah whatsapps kawan-kawan kan...

Tapi bagi aku, bab telefon ni aku serba salah, ada sebab mereka dapat hak tu, dan ada sebab lain aku rasakan jangan terlalu berlebihan. Sebab isu telefon dan top up pun kena amik peranan, lagi pun diorang balik sekolah ni kebanyakkan parents ambil atau naik pengangkutan awam atau dibayar pakej van atau bas untuk balik ke rumah...

Aku pelik, zaman dulu tak ada pun kemewahan telefon, siap guru disiplin warning siapa bawa barang dilarang seperti telefon, tapi sekarang ni zaman sekarang ni aku terpanah, terkejut dengan budaya anak-anak sekarang siap bawa tab dan handphone barang kali lebih mahal dari baju sekolah yang dipakai...nak salahkan siapa?

Komunikasi...alasan!
Mungkin alasan sebab mudah komunikasi dengan anak jika ada hal kecemasan, takut anak diculik, takut takut ibu bapa menguasai dan beri apa sahaja asalkan mereka selamat...huhhhh aku kurang setuju....

Janji dengan anak-anak, nasihat anak-anak, tanpa telefon dalam peringkat mereka ni pun masih lagi boleh kawal keselamatan, ajar mereka macam mana nak patuh janji duduk setempat bila balik sekolah dan pergi sekolah...mak aku selalu pesan masa sekolah rendah "Julia duduk sini bila nak balik sekolah, jangan pi mana2, siapa2 bagi coklat ke apa ke suruh ikut jangan ikut, kalau perlu jerit, jerit kuat2"

Huhhh, gitu mak aku ajar, sebab tu aku rasa sangat sedih, boleh tak aku nak didik anak aku nanti mcm tu nanti...sebab aku tak mau hp penyebab krisis komunikasi akan datang...sekarang kita tak nampaklah sebab semua dok kejar kemodenan...tapi bagi aku terkadang oldschool psikologi nasihat untuk anak adakalanya perlu...flash back cara mak ayah asuh kita dulu, kalau baik, aplikasi untuk anak pula....tak rugi malah jimat.

Just my 2 cents...terkejut dengan sekarang, nasihat guru seolah2 tak dipandang nilai paling tinggi...segelintir ibu bapa pula yang konker peraturan  siap hantar surat lawyer itu dan ini penyebab anaknya buat salah pun kena ada hukuman yang dipersetujui bersama huhhh...muhasabah diri...kita nak anak cemerlang akademik sahaja pun tak cukup....akidah tak dibelai...hanyut...mintak simpang.

10 comments:

  1. Betul tu JJ, mungkin kemudahan tetapi tak tahu kesannya.. moga dipermudahkan urusan ibu ibu kan

    ReplyDelete
  2. mmg kalo tgk ank2 skarang, makbapak bg hp..zaman kita dlu2 dh tk sama ngan zaman ank2 skarang kn tp perbelanjaan tu mmg kena bli skit2 supaya tk terasa...nk2 yg br melangkah darjah 1..smua nk baru kn tp pandai2 la pilih mn yg murah..nk2 skarang ni ngan gst lg

    ReplyDelete
  3. tinggi maintenance anak2 skrang kan jue.... bab hphone tu depends laa pada penggunaan budak2...mcm akak bagi mia bawak...senang ape2 hal kalo ade koku ke, tusyen lambat abis ke senang leh bgtau....so far skrang die okey jek guna....

    ReplyDelete
  4. Sebenarnya membawa hp ke sekolah adalah dilarang sama-sekali.
    Dua-dua sekolah anak kakak cikgu mereka tak ada kompromi. Jika jumpa terus dia hempas depan budak itu
    Surat pekeliling sudah dikeluarkan atas persetujuan PIBG juga jadi siapa yg kena menangislah tapi mak/ayah memang tak boleh nak buat apa sebab sudah diinform awal. Sekolah sentiasa sediakan public phone. Kalau rosak satu segera dibaiki so tak ada alasan buat semua anak-anak.

    Anak kakak semua ada hp tapi duduk rumahlah masa hari sekolah. Bila cuti baru berpeluang guna.

    Realiti hidup hari ini begitulah Julia. Apa lagi memang kita ada kemampuan. Cuma yg tak mampu kesian juga kan...

    ReplyDelete
  5. mintak simpangla benda2 camtu..adam kecik lh, lg 6 thun cane la agaknye..

    ReplyDelete
  6. hp ipad tab tak dibenarkan kecuali hari sabtu ahad je itu pun sejam-2 jam sahaja. skrg ni hari2 tnye suruh cerita hari ni buat ape kawan dgn sapa makan ape ;)

    ReplyDelete
  7. Salam..hmm mahalnya tgk kira2 tu...tp tu lah, dah kalau family diorang mampu, mesti dibelikannya jugak budak2 tu dgn phone dan tab semua bagai...kalau tak beli kang, budaknye pulak yg merajuk mengamuk..entah lah kak~

    ReplyDelete
  8. Bagi akk bergantung pd anak2 jugak..mmg mcm anak akk yg sulong tu dia jd xkua bilik sbb hp...yg kakngah plak rilex je ada hp pun xdla kemaruk mcm kakak dia..heheheh

    Btw..sekolah mmg xblh bwk hp..kalau bwk mmg kena rampas...

    ReplyDelete
  9. Intinya, kita jangan terlalu memanjakan seorang anak. Semoga kita bisa mengambil hikmah dari postingan diatas :)

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com