Pernah Tanya Kabar Kawan Tak ? | Julia Johari
Booking.com

Pernah Tanya Kabar Kawan Tak ?

Mula menulis di tahun baru 2016
hi korang sihat tak? harap semua keperluan dan kehendak berjalan macam biasa.
dari awal pagi sampai jam 11 pagi, 
aku buka blog tutup blog
buka dan buka blog tutup balik...
aku tengok gambar-gambar
banyak!

Tapi nak cerita ke arah moment gembira tu tersekat buat sementara waktu
aku tak ada masalah, 
tapi persekitaran aku...rasa sesuatu
bukan di pejabat, bukan dirumah, tidak melibatkan aku langsung dalam masalah tersebut

tapi aku dapat rasa tempias...
tempias tu pun dah cukup buat aku terasa sangat.
berkenaan dengan soal hidup ni.
kadang-kadang kita ni gembira sorang-sorang...
ketawa sorang-sorang...
rupanya ada sahabat yang menangis sorang-sorang

Pernah tanya tak...
pernah usik hati dia tak...
pernah kabarkan pada dia kita ambil berat tak
terkadang aku nak menegur kawan ni paling payah nak susun kata

Terkadang kalau pm pun takut kacau daun je
padahal niat ikhlas nak tanya kabar.
tapi ingatlah, once kita pm kawan tu, almost kebanyakkanya mereka sangat gembira !
Serius ni cakap...hati kita berkata dialir kepada keyboard untuk diterjemahkan...
Melalui percakapan tak mungkin terluah lebih jauh

Tapi dengan hanya tanya kabar...
Seakan lebih dekatttttt di hati...rasa sayang tu sangat2 dirasai...
aku dah rasa macam mana rasa di tinggalkan...
macam mana rasa di fitnah
macam mana rasa dipulaukan
macam mana rasa gembira sorang-sorang
macam mana aku bawa diri supaya stay humble selalu

Itu pun terkadang orang salah mengerti
kawan-kawan kita ni kalau senyap bukan sombong
mungkin dia nak seseorang pm dia tanya kabar...dia tak pasti siapa yang hadir untuk at least bagi self motivate, kadang2 dengan LIKE di FB pun kita dapat rasa kawan kita tu sayang kt kita, ambil berat hal suka duka kita...itu baru namanya kawan.

Kalau senyap dari TAHUN Ke TAHUN?
Nak simpan lagi ke kawan cm tu
ntahhhhhhhhh....mana tau lepas entry ni ramai yang muncul balik say Hi Julia.... (senyum aku balik, ingat gak dia kat aku, tak adalah asyik aku je kena tegur, balik2 akuuu je kena mula, tahun dah beb makan tahun dah...terkadang aku rasa ko ada masalah ni cer citer)

bukan kawan masa senang...time susah time senyap...ko biar je...aku tak suka cara tu
walaupun kawan aku jual macam-macam, walaupun hakikatnya aku x beli langsung dia jual...at least aku ambil tau pasal dia...terkadang rasa macam sesuatu aku pm dia tanya at least kabar...motivate dia aku suka gitu, cara aku.

Bukan mengapi-apikan...
jauh sekali api-apikan...tapi aku suka kejujuran...
sebab dari raut wajah seseorang kita boleh nilai sejauh mana dia ikhlas berkawan, itu sebab aku mudah sensitif bila berjumpa dengan orang tetiba masam...memang tak lah aku nak dekat pastu...

aku seronok kalau kawan perempuan aku datang peluk aku dari jauh lagi
aku rasa nak nangisss....tegur aku pun aku rasa rezeki sangat...(satu hari buat aku ceria)

kawan-kawan, 
satu je nasihat yang julia rasa ini yang terbaik...ada sebab...

Lega dah, aku cerita apa hati aku cakap...lepas ni aku nak cerita yang ceria2 plak...apa lagi gambar makan dan jalan-jalan hahahha tu lah stok aku pun kan hehehe

12 comments:

  1. Old Friends are Gold !
    New Friends are Diamonds !
    If you get Diamonds..
    Don't Forget Gold Because,
    Only Gold can hol a Diamond.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed!
      Suka dengan motivasi ni yati...terima kasih

      Delete
  2. pernah..mlm tadi sebab rase mcm dah lama dia berdiam diri dan sepertyi yg disangka memang dia sdg bersedih :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn kak izwa...kita dapat rasa...naluri perempuan ni kuat...tapi kan kak sampai bila kita nak kena tanya kabar...sampai bila kena jadi pemula...penatttt...nak jugak rasa disayangi...

      Delete
  3. tak perlu.. macam stalker pulak. paling kurang, tinggalkan LIKE kat fb atau komen.. lg afdal tinggak jejak kat blog hahahaa.. naik gak uv pv

    ReplyDelete
  4. Alahai sis..sedih akk baca..
    Akk suka personaliti sis.
    Peramah masa.jmpa kt rumah ameris
    Masa ju jmput akk g mcd beday qaiser..
    Bilala dpt jmpa lagi nih...kan?

    ReplyDelete
  5. kt media social especially fb rmi kwn tp kdg2 tkde bertegur sape ...so kena tapis2 gk kdg2 ada yg nk jd stalker ke...kdg2 terlampau rmi kwn yg kdg2 tk kenal pn susah juga...akak pn certain friends dh unfriend...

    ReplyDelete
  6. saya takut la Ju..takut nak ramah mesra sangat dengan kawan2 macam dulu.Apa yang saya alami dalam beberapa tahun ni buat saya jadi takut nak tunjuk sikap ambil berat pada kawan2 saudara mara atau siapa je.saya rasa lebih selamat bila saya buat hal saya sendiri.Pengalaman dianiaya, difitnah,disakiti fizikal dan mental buat saya lebih selesa hanya ada anak2,suami dan mak saya je.Saya rasa kalau orang tahu apa yang saya alami mesti tak de siapa yang mampu tahan airmata .Buka tak teringat langsung nak tanya khabar tapi bila fikir, 'kalau dia pun sama macam mereka, macam mana hidup saya nanti..sekarang pun dah cukup sakit apa yang saya lalui" ..bukan sekali , bukan seorang ..entah kenapa orang mudah sangat ambil kesempatan atas saya.adakah saya ni nampak terlalu bodoh bagi diorang?saya agak saya bodoh sebab sampai sekarang saya tak buat apa2 bila terkena.saya hanya mampu jauhkan diri dari orang2 yang aniaya saya je.

    ReplyDelete
  7. Hahah... kak dyh dah lama dah unfriend je "kawan" yg mcm nih.. yg ada dlm friend list fb tu memang yg ter pilih je.. hihi..

    Dah lama dah rasa "penat" tu..

    Meh kita bgtahu awak.. I FEEL U ^_^

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Julia, miss you. Ada juga tanya kabar. Tapi saya call, mengganggu kut .. whstsapp ni rasa tak puas pula. Apa kabar julia? :)) happy 2016 to you.

    ReplyDelete
  9. Sedihnya yunk...
    Apa khabar buat kamu dan anakda mu.
    Kita pernah jumpe sekali je tapi still keep and touch..
    Happy mengenali kamu, hope one day kita dpt ketemu lagi...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com