Cikgu Belilah Cikgu! | Julia Johari
Booking.com

Cikgu Belilah Cikgu!

Lama aku tak buat entry sembang-sembang kopi live update kata kau...
malam tadi aku ke Mydin dengan suami
cam biasa lah beli barang dapur top up apa yang patut
sekarang ni kata nak beli sikit pun tetap cecah 100 lebih
aku tak fahamlah...
barang-barang aku angkut tu pun alaaaa cam roti sikit, 
ikan sikit, ayam bahagian dada je, kepak dan benda2 ringan punnn nak ratus....grrrrrr

Pas ni aku tak tau nak makan apa bila nak beli brg rumah
rasa macam nak spend bawah 100 hanya semata barang dapur pun still tak cukup
dulu zaman adanya makro, ada warta, ada kedai runcit belakang rumah kata lah nak beli parut kelapa baru 10 sen, nak beli jajan bodobodo pun 10 sen...zaman 90an memang nikmat.

Sekarang keropok lekor pun naik 20 sekeping...woahhhhhh!
Zaman anak aku ni memang mencabar, semua mahal belaka, terkadang kena pakai kad debit gak beli barang rumah ni, dah tu semua keperluan, ntah bila nak rasa kehendak tu sekali sekala nak gak beli barang dapur yang rare sikit miahahhahhaa

Kisahnya cikgu...
adalah sorang salesman ni panggil aku cikgu...cikguuu isi borang ni boleh dapat barang ni...
hmmmm aku pelik, aku tengok pakaian aku, baju kurung batik merelip relip je...name tag pun aku tinggal kt opis...dah kenapa panggil aku cikgu hmmmmm

aku senyum siput sedut je tolak troli keluar menuju ke kereta suami...aku tanya suami aku, papa muka julia ni macam cikgu ke...dia jawab apa...dah umi serius je, nampak garang tu kot dia panggil cikgu hahahhahahah kemahen aku kena bahan dalam kereta...hahahahha

bila orang sebut aku cikgu...teringat dulu masa aku habis belajar kt universiti...sambil kerja aku apply lah KPLI dan DPLI...time tu famous lah siapa dapat exam tu tau...sekarang dah tak ada dah exam tu...berpuluh kali dalam setahun aku repeat amik exam tu tau...setiap kali tu lah GAGAL...hmmmmmmmm tp aku tetap x putus asa ambik gak...

Betullah, Allah tu atur cantik dah...dia tak bagi aku jadi cikgu mungkin sebab aku ni pesen tak suka terikat...yelah kalau aku jadi cikgu maunya aku kena tumpu perhatian pada mengajar...tak boleh main-main macam sekarang...asyik berjalan je kerja hehehe.

Dulu aku pernah putus asa, semua aku masuk semua fail...exam tu fail...exam ni fail...sekarang kerja cukup Alhamdulilah....sampai aku selesa kerja tak terfikir nak apply kerja lain dah, sungguh flexible, dengan bos-bos dan rakan sekerja yang best aku terus lupa nak apply kerja lain mcm dlu2 aku buat...

Dapat jodoh plak bidang travel...asyik travellll je keje, atur trip orang, urus pengangkutan orang, supervise driver2 dari semasa ke semasa...sampai suami kata nak tak pi ikut dia ke tempat yang sama contoh macam Hatyai...sampai aku geleng kepala dah tak mau repeat pi hahahhaha...

Anak plak nampak sangat suka berjalan...yelah dari dalam rahim lagi umur 4 bulan dah ke cameron, berjalannn merata sejak dalam perut...7 bulan dalam perut ke pangkor naik motosikal keliling pulau hahahhaha...tu sebab umurnya dah nak 4 tahun setiap kali amik dia dari rumah nenek dia akan cakap umi jom pi giant...jom pi tesco kahkahkahkah...

Itu sebablah aku tak dapat jadi cikgu...sebab Allah dah atur masa depan aku yang aku tak nampak selama ni...dulu aku merungut je pasal masa depan...sekarang betul kata Allah...dah berusaha tawakallah...

Ada sebab kenapa Allah tak bagi aku jadi cikgu dulu wpun puas berusaha...ada bahagian yang aku tak nampak surprise tu Allah nak bagi...cuma sabar dan ikut flow...pasti korang rasa nak throwback cm ni kan hihi


Geng kaki jalan, kaki selfiaq, kaki makan, geng lawyer kuat berbahas, geng pakai baju sedondon, syukur sangat aku geng dgn hero ni semua...suami aku tu aku gelar dia junior blogger, sebab setiap kali aku pi mana-mana dia mesti akan ambil gambar angle yang paling dia puas hati, siap cakap nanti senang nak masuk blog gambar dah ada...amboiiiiii junior blogger ni kahkahkahkah

Yang hat blogger Qi kecik tu tau makan aiskrim je...suh posing dia feeling retis...siap say no to camera...nyampahhhh tau hahahha


7 comments:

  1. bagus la ade suami tolong amik2 kan gambar..akak dia tolong jaga anak je sementara akak pegi amik gambar..hahaa...

    ReplyDelete
  2. heheh...cikgu dipanggilnya..kalau pakai cermin mata kepit buku tu boleh jugak nak kata macam cikgu..kan??Tapi kan Ju, kalau betul jadi cikgu la memang bijak pandai la semua ank murid..sebab ju kan pernah kata Ju garang dan tegas dengan qi..hahah...silap2 ju la cikgu yang paling kerap kena calar keta..ekekekek

    ReplyDelete
  3. Tak apa lah tak jadi cikgu kat sekolah. Jadi cikgu untuk Qi kat rumah :D

    ReplyDelete
  4. Sehati sejiwa, satu kepala satu cita rasa...senang ceriter...

    ReplyDelete
  5. Kite pun minat nak jadi cikgu pernah pergi temuduga pun. Tapi tak dapat. Rezeki dapat kerja lain. Alhamdulillah dengan rezekiNya

    ReplyDelete
  6. Hihi.. perancangan Allah tu terbaik.Hehe
    Xjd cikgu sekolah jd cikgu utk anak dkt rumah. Didikan dkt rumah tu yg penting kn kak. =)

    ReplyDelete
  7. Wahhh best ada photographer upahan sepenuh masa. Hehe

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com