Semakin Rindu Tahun-Tahun Lepas. | Julia Johari
Booking.com

Semakin Rindu Tahun-Tahun Lepas.

Qaiser ilman - Tiga Tahun Empat Bulan. Besar dah dia, sebenarnya datang moment nak flash back tika dia berada di umur 2 tahun. Suami pernah cakap, time dia baby umi nya hari-hari cakap bila nak besar, macam mana Qaiser ilman cakap nanti bla-bla-bla setempek kat muka. Hmmm bila dah besar, dok lah hari-hari cakap suruh Qaiser ilman jadi baby balik sekejap 1 hari pun jadilah, hahahhaha pulak dah. Aku rasa aku yang sakit jadi mak ni, sekejap nak macam tu, sekejap nak macam ini. 

Tak payah nak suruh aku menambah, dah kalau Allah cakap belum sampai rezeki lagi usaha macam mana pun Allah cakap belum lagi, belum la, hahhaha cuma aku pelik orang dok sibuk la tanya bila nak tambah2 ni ish ish nampak nauuu ko jeles aku enjoy berdua dengan anak aku, hahahhaha alhamdulilah seronok!

Tapi kalau ditakdirkan Allah anak aku cuma seorang inilah, aku tetap happy, at least ada pewaris dari suami aku kan. So jom tengok sesi throwback kesayangan umi ni, macam-macam pesen perangai keluaq.

Sifat dia lebih kepada 'suka bertanya dan discover benda baru' dan umi suka melayan pertanyaan. Malam tadi nak story kat korang, julia kan suka ajak Qaiser ilman gosok gigi, tiap2 bulan mesti beli berus gigi dan ubat gigi baru tujuannya nak latih my son berseronok berus gigi. Hasilnya memang dia SUKA SANGAT.

Caranya, julia suka ajar style direct arahan.
Berus gigi, sedia mula!!!!!!!
Bukak gigi, berus...berusss lagi dalam atasss...bawah, kiri, kanannnnnn....tiru umi...(sambil tu umi pun nyanyilah yang boleh menghiburkan hati sang anak untuk terus minat berus gigi)

Pastu kan lepas berus gigi, julia lap mulut dia, julia tanya mana gigi cantik tu tunjukkkkk pada semua senyummm...haaaaaa cantiknya gigi Qaiser ilman, putih dari umi...

Jom tengok cermin jomm....berlarilah kami ke cermin meja makeup...haaaa sekarang jom tunjukkan gigi, gigi siapa paling lawa....Qaiser ilman ketawa, terus senyum depan cermin, dia tunjukkan gigi susu dia luas-luas...umi pun sama tunjuk gigi luas-luas....waaaaaahhh gigi Qaiser ilman tetap putih dari umi...

Umi buat-buat nangis...konon lah umi tak pandai berus gigi...hahhahah Qi ketawa...

Lepas tu hari-harilah Qi minta nak gosok gigi...dan ulang semula adegan diatas...happy kan buat moment ni bersama...umi ingat sampai bila-bila tau hehehhe.


Dan dia selalu buat umi tersentuh, kadang kala umi pernah menangis sebab tengok cerita drama hindustan je pun, dia pun mai dekat2 buat muka sebak dan terus menangis lagi teruk dari umi menangis hahahhahaahhahaha

Aku tak jadi menangis, sebab ketawa tengok gelagat anak aku yang nak kongsi kesedihan alahaiii kamuuuu nakk oiii


Throwback umurnya 2 tahun.......
Qaiser ilman memang rajin menolong, di rumah tokwan dan neneknya, kalau tokwan dia ke belakang rumah mesti ikut sama. Dia suka menyapu, meniru tokwan dia menyapu tapi tak bersih pun, janji lepas nak main penyapu...lagak menyapu paling laju tau tak...vromm...vrommmmmmm hahahhahha

Kecik cinonet je dia...dulu senang dukung, sekarang Allah patah tulang mak ko nak hahaha


Umi yang suka melayan kerenah dia, siang malam kecuali bekerja, dia start pandai sebut umi masa umurnya tak silap 2 tahun kot...dia sebut walid dulu...hehhe


Dulu umi dan Qaiser ilman ni memang suka pakai sedondon, sekarang pun sama, tapi susah sikit nak cari warna yang seakan sama sebab dah besar kan...alahaiiiiiiiiii umi rindu awak lah Qaiser ilman, awak dah pandai sembang dengan umi...rajin sembang dalam kereta, walaupun ada kala bait-bait kata tu umi tak berapa nak faham tapi umi tetap cakap baik! hahahhahahahhahhhaaha

Nanti Qaiser ilman baca blog umi tau, umi sayang Qaiser ilman lebih dari diri umi...tu je nak cakap. Bye.

Pssttt: Malam tadi tengok wajah anak tengah dia lena dibuai mimpi indah sambil mulut terkumat kamit menyanyikan lagu puji puji nama Allah, suami kerja lewat malam hari-hari mencari rezeki berniaga sendiri, tengok muka anak, doa dalam hati ......

'Ya Allah, biarkanlah daku pergi dulu sebelum anak ku Ya Allah, daku jujur tak kuat hadapi ujian jika anak ku pergi dulu, doa ku agar biar daku dapat berbakti kepada anakku sehingga dia sudah berkahwin, jadi pemimpin, sudah pandai berdikari dan bawa diri, kerana selepas itu nak ambil nyawaku, ku berserah ya Allah".

Sampai macam tu sekali aku cakap, ya aku tak kuat hadapi kalau orang tersayang hilang depan mata...itu sebab aku berdoa, pohon perkenankanlah amal ibadah ku untuk anak.

7 comments:

  1. juju...bila tgk gmbr ank ms kecik sure rindu kn...kdg2 nangis gk sbb kdg2 kita tkleh nk kawal emosi marah2 ank...skarang anak akak dh sekolah die pn dh pandai bc blog..die tgk gmbr die kecik2 dlm blog..sengih2...hehe

    ReplyDelete
  2. juju...tisya die tnye juga bila tgk gmbr die kecik dlu ada yg tembam ada yg kurus...lps tu yg klakar die tgk gmbr kawin, die tnye mana die hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha pandai tisya, tanya mana dia masa mama dia kahwin hehehhehe comel tau, anak2 dah besar pandai baca blog mama tu sweet betul. Tu sebab biar kita tulis yang elok2 kan...doa utk dia juga

      Delete
  3. alaaa apa sedih2 ni kak ju. Insya Allah QI akan jadi anak soleh akan jadi anak terbaik!

    ReplyDelete
  4. Sama la kita ju..cik nad pun rinduuuu sgt moment bersama anak masa diaorg kecik2..tp tu laa yg dah lepas tak mungkin dapat kita ulang semula..kena positif pandang ke depan..dugaan untuk kita sebagai ibu semakin hari semakin mencabar..

    ReplyDelete
  5. Sama la kita ju..cik nad pun rinduuuu sgt moment bersama anak masa diaorg kecik2..tp tu laa yg dah lepas tak mungkin dapat kita ulang semula..kena positif pandang ke depan..dugaan untuk kita sebagai ibu semakin hari semakin mencabar..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com