Apa Sebab Utama Pengunjung Suka Makan Ikan Bakar di Umbai Melaka ! | Julia Johari
Booking.com

Apa Sebab Utama Pengunjung Suka Makan Ikan Bakar di Umbai Melaka !


Sebut ikan bakar pasti dalam fikiran anda terlintas menu ikan bakar kegemaran korang sendiri kan? Macam kami sudah tentulah ikan pari jadi keutamaan selain ikan-ikan lain. Kalau menyinggah ke Melaka, sah orang dok sebut pi la ke Umbai, Umbai, Umbai hihi. Dah berpuluh kali ke Melaka ini pertama kali bagi julia jejakkan kaki disini. Suami dari kecil dah biasa ke sini, cuma kali ini baru julia tergerak hati nak ke sini. Best ke Umbai? Kenapa semua nak terjah ke sana hmmmmmmm

Berapa Jauh Perjalanan?
Dari Bandar Melaka ke Merlimau makan masa lebih kurang 30 minit, jauh jugalah sebenarnya, set je waze atau google maps haa sampai dah, dari selekoh lampu isyarat terdekat menunjukkan kereta kemahen berbaris panjang menuju ke tempat yang sama UMBAI. Amboiiiii semua nak makan ikan bakar ke ni hahhaha dah agak dah sebab pi pulak hari Sabtu malam memang lah kan orang bandar ke orang dari luar Melaka akan ke sini punyalah...lihat kereta sudah berpusu-pusu.

Parking kena caj RM1 sekali masuk, parking tersangat banyak, tapi kalau kau dah sampai hari sabtu atau ahad azab sikit lah nak jumpa parking tu, kami sampai lepas solat Isyak around jam 9 kat sini, tapi haaaaaaaaaa kauuuu berpusing cari parking. Last sekali kami patah balik ke depan tggu dalam beberapa saat je ada Chinese Lady angkat tangan tinggi tau suruh ikut dia, rupanya nak keluar yeyyyyy rezeki sangat!


Patutlah ramai orang suka datang sini, julia lihat lautan gerai dan restoren ikan bakar disini, bukan 1-2 tapi BANYAKKKKKKKK. Suka weh tengok gelagat masyarakat berbilang bangsa menikmati pelbagai ikan bakar disini bersama keluarga masing-masing, time ni lah julia boleh rasa lautan kasih nan sayang keluarga ramai disini....

Suami rekemen makan gerai paling pertama jumpa No. 1 D' Muara Ikan Bakar hahahhahaha kami tak usya rege kt gerai lain pun sebab bawa anak kecik tu mata mamai nak tidoq jangan haraplah, kat sini pun FULL HOUSE ! Seat semua penuh, tapiiii kuasa Allah, kami baru je sampai, satu family yang baru habis makan kt gerai ni terus beredar, Allah rezeki parking dan rezeki tempat makan sangat mudah walaupun lihat lautan manusia....syukran!

Apa yang hado sini...haaa tengokk ikan fresh2 tu...merelip2 mata tengok, tak berani nak order lebih leher sebab nak makan 2 orang je pun hahahha

Cap Bapak dan Anak ! Sah hahahhahaha jahat aku kan, asben aku tengah order aku jadi mamarazi snap uncle ni ngan anak dok khusyuk dalam otak duit duit duit hahahahahhaha...yang anak kt belakang tu akauntan negara dok kira untung rugi, apaknya dok jaga kawasan hahhahhaa dah dah sebelum kelaut aku cerita kisah bapak ngan anak ni baik aku tunjuk apa yang ada disekitar jom!

Haaaaa kau, ramai orang, kami tak makan kat bawah khemah ni sebab fullllll beb...semua bawa rombongan family besar2...hanya kami je yang nampak kumpulan kecik hahhaha Ya Allah kurniakanlah aku anak ramai, boleh bawa tentera ramai2 hahhahaha :p 

Si Qi baru bangun tidur, ko jangan paksa dia bergambar, dia dah pandai jawab Dah Lah Umiiiiiiiii hahahahhahahhaaaa *ratuselfiesentap*

Umpan bebudak sangat ni, banyak betul patung ultraman...aku dah agak memang asben mesti beli punya kat anak sorang dia tu haishhhhhhhhh

Haaaaaaaaaaaaa tengok tentera-tentera aku kat belakang....ramai kan? 
Semua bawak geng tentera ramai2...kami satu meja paling senyap syahdu je masuk, hahhaha tetiba segan plak orang tengokkkkkk hahhahhaaa

Amboiii asben sabaq la jangan makan lagi sat sat amik gambor dulu...tak kiraaaaaa ! Padahal ni eksyen je, asben aku yang suka amik gambar makanan, best sporting blogger baru ni hahaha

Mai lah tengok apa kami order scroll !
Sedapppppppppppp ! Pari bakar fresh sambal pun tak pedas sangat sedap gila

Ini lawannya sos cili hitam ni memang gila marvelosssssss! Sedap sangat bila diperah dengan asam limau fuhhhhhhhhhhh kecur ailio dah ni

Sangat win, dua ekor ketam fresh sedap tau dimasak macam ni.

Ranggup betul tak puas makan.

Mewah sayur campur

Sedap, tapi isi sikit tak puas makan hahahhaha dasar !

Nasi lemak dan buah kat sini memang tak order pun automatik akan sampai, kalau korang nak makan ambil, tak nak makan pun takpe....tapi kami tak ambil sebab order nasi putih dua pinggan baru best nak makan dengan seafood fresh !

Aksi hadik julia mentekedarah....memang aku tak hirau orang belakang tu semua hahahhahahahhaha


Alamat kat atas ye, harga berbaloi la sebab kami tak order yang pelik sangat, sedap semua sedap, best lah, nanti nak repeat makan sini kedai lain plak, tengok kedai belakang sekali tu Gerai Ikan Bakar Parameswara beratur panjang, full house gak, nanti nak terjah lagi.

Next entry about King Char Kuew Tiaw popular di Port Dickson...nantikan ye JJCM Julia.

13 comments:

  1. Huishhhh sedapnya kak.. Lama tak ngap ngap lala...

    ReplyDelete
  2. sedapnyeee tengokkkk...saya selalu makan kat muara sungai duyung je...tak pernah g umbai lagi..huhu~

    ReplyDelete
  3. kedai tu mmg sedap julia.. umbai ni dekat je ngan umah mak dilah, dlm 4km je.. selain umbai, kalau nak makan ikan bakar boleh makan kat crystal bay dan serkam.. kat situ pun sedap jugak tau...

    ReplyDelete
  4. akak pernh mkn kt parameswara tu time outstation dlu

    ReplyDelete
  5. Memang top kalau gi Melaka sinonim dengan Ikan Bakar Umbai.
    Alamak teringat plak makan seafood kat Top Spot Kuching.. lapaqqqqq

    ReplyDelete
  6. sini yg terbaik adalah parameswara tu.
    kami kalau ada function, semua di parameswara.
    ada gak tempat makan atas bot kat situ.
    but kena dtg awal la or booking dulu :)

    ReplyDelete
  7. best tempat nie..tp if dtg lewat sikit memang menunggu la jawap nyer..
    nk pilih2 pon beratur panajng..
    so kne dtg awal..hehe..

    ReplyDelete
  8. uishh rancak betul kedai sana.. insyaAllah bila pi Melaka nanti bolehlah nak cuba singgah..

    Jemput SInggah: Contest Review Lynk.My 2015

    ReplyDelete
  9. Ok mummy terliuq dahh... Mummy tak pernah try makan kat Umbai.. selalunya makan kat Muara Sungai Duyong ja... Takpa ada masa mummy try yg kat sini pulak na.. Ikan Pari Bakaq tu nampak begitu marvellous! yummy!

    ReplyDelete
  10. wahhhh..dapnye ju...terliur tgk ketam tu..adussssss..xpenah lg sampai umbai ni..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com