Rumah Sepah, Mainan Sepah, Tengok Anak Rasa... | Julia Johari
Booking.com

Rumah Sepah, Mainan Sepah, Tengok Anak Rasa...



Ya, rumah julia sepah, mainan pun sepah-sepah, nak kata kemas tu hanya bila anak tidur, esok bangun pagi rutin sepah balik, kumbah balik, tengok muka anak, selami dalam-dalam, tarik nafas dalam-dalam. Aku ada anak kecik, baru 3 tahun kot, mana dia faham erti KEMAS bagai tu, tak payah nak bagi command macam style askar, kita bukan nak kerah tenaga si kecik ni jadi tentera tak berbayar, biarkan lahhhhh...

Kalau orang datang tetiba sepah acaner?
Hmmm redho je lah, bak kata pepatah diatas tu, memang rumah boleh kemas, bersih dan tak ada selerak, memang duit dalam poket selalu cukup sebab sara pun diri dan adakala belanja suami, TAPI HATI KOSONG !

Kan sure yer hati korang kosong kalau tetiba ANAK yang korang lahirkan tu tetiba katakanlah ikut nenek ke atok berjalan, sure lah korang balik rumah tetiba rasa sayuuuu je hati, tengok mainan dia atas lantai teringat dia, tengok cadar dia tidur teringat dia, tengok pampers baru dan bekas pakai dalam tong sampah pun teringat dia, pusing plak belakang dapur tengok botol susu teringat dia....arhhhhhh sudah time dia ada ko rasa nak jadi mak hantu, bila dia tak ada sekejap ko rasa dah tak boleh stay dalam rumah tu dah...lagi haruuuuuu.

Itulah anak, hati, jantung, limpa, semua lah sekecik-kecik zarah semua kt dia lah kita ingat selain suami tu, aku ni walaupun kedekut tang nak beli mainan, tapi part buku dan alat tulis aku tak berkira, aku beli tiap2 minggu walaupun kaler tu asyik nak ilang je, dok bergaduh nak simpan kaler dia buleh plak baling ikut suka hati, tu sebab kena ada depan dia kalau nak buat kerja sekolah. Sambil perati dia macam mana nak fokus mewarna satu-satu buah-buahan dan belajar sebut nama buah.

Satu lagi, aku tak suka lah orang cakap,'Buasnya dia', 'Tengok tu tak boleh duduk diam', 'Ehhh berlari-lariiii plak dia,' hmmmmmmmmmmmmm aku rasa baik kunci elok2 mulut korang tu, sebab ada kemungkinan aku tak kan nak sambung cakap dengan ko lagi, budak-budak kot, bukan robot leh letak remote suh duduk diam-diam, mental betul jumpa orang macam ni....tapi aku senang kalau kau jaga anak ko je lah...settle !

Bukan senang nak jadi senang !
Ye aku bukan jenis punya kesabaran yg tinggi, tu sebab aku garang dengan anak aku, pantang tak fokus suara tu dah macam tongkang pecah, yes ada sebab kenapa aku garang. Aku tak mau dia main-main 24 jam, ada masa setengah jam kena fokus buat aktiviti, kalau tak macam mana dia nak faham belajar dalam kelas kalau tak fokus, oiiiii bukan senang nak didik anak sendiri, banyak sabar, kalau boleh nak beli sabar tu dari cikgu sekolah hehehe. So aku kena sabar, nak hasilkan A bermula dari 0...sabar !

Jom mewarna bersama Qaiser ilman.







Baru dapat mainan keretapi teruja sangat Qaiser ilman, ni semua walid dia yang pasang, umi tumpang tengok je pastu usik Qi hahahhaha, tu sebab lah aku asyik gaduh dengan anak aku, gaduh-gaduh sayang, hehehe, bila dia ada depan mata emas juta-juta jatuh tepi pun rasa tak berharga.

22 comments:

  1. bdk2 lg kita soh kemas lg die wat tktau...hehe..maunye mak tk stress kn ...bab coloring tu bgs...tisya cenderung gk coloring and melukis

    ReplyDelete
  2. betul tu.. lepas dah berkawin without children memang kita rasa sunyi..
    kalau mcm sis kan.. bila budak2 ada kat rumah kadang boleh jadi teman bergaduh.. bila diorang tak ada terasa sangat sunyi. I love my kids ;)

    ReplyDelete
  3. cantek cara Qaiser pegang color pencil tu ju...comey je...

    ReplyDelete
  4. Suka tgk Qaiser rajin belajar...anak teruna kami kalau dapat pensel kaler nk lukis dinasour je la kerjanya....mak kena fokus n tunggu anak kaler cam julia cakap ni br dia bole fokus kaler kan....

    ReplyDelete
  5. Tak payah risau Julia, kalau org ada anak kecil dorang faham...lumrah cuma kita kena train dr kecil..lepas main masukkan dalam kotak..inshaaAllah anak2 ni mudah kita nak disiplinkan berbanding org tua ;)

    ReplyDelete
  6. Satu hari nanti.. Rindu semua ni..

    ReplyDelete
  7. Rumah sepah itu lumrah sgt dah. Takde anak mmg kosong je rasa, beberapa jam anak pergi berjalan dgn atok opah pun terasa kosong ternanti2 bila anak nak balik.

    ReplyDelete
  8. comel je ha...biar je rumah sepah...baru nakpak seninyer juju...hehehe...K.Sal biasa dah

    ReplyDelete
  9. Biar sepah boleh dikemas dan dapat juga exercise Ju
    Kalau kemas sentiasa tak sedar tahu-tahu dah berhabuk kan:)
    Tengoklah bujang comel Ju tu khusyuk bukan main. Dgn mulut dia muncung tu kakak dpt tahu dia dak tak kisah dah org sibuk ambik gambar dia ke tak. Suka pulak kakak tengok:)

    Ju ada baca satu kisah mak dia marah anak dia sepah dia kejar anak lari keluar pagar. Dum! kena langgar kereta mati. Bayangkan kesal tak kesalnya mak itu. Jadi kena banyak toleransi dgn anak yg belum berakal.

    ReplyDelete
  10. Budak2 kalau tak lasak tu, something wrong la tu. Kecik2 la mereka sedang aktif belajar mengenai dunia. Org yg cakap itu ini tu, serius ena pun tak suka.

    ReplyDelete
  11. wah.. nk pinjm train qi tu.. dayyan pny train kjp je nmpk lndasan lps tu kpla train pn sush nk nmpk.. haha

    ReplyDelete
  12. rumah orang yg ade anak tak sepah TAK SAH !
    umah ida yg xde anak ni pun sepah sbb ada anak BULU
    HAHHAHHAHAHA

    ReplyDelete
  13. Dulu mak sedara malas nak jalan rumah orang sebab anak2 dia lasak katanya, bagi akak anak yg lasak ni sebenarnya kreatif tak perlu bimbang tapi anak2 yg pendiam tu patutnya kita bimbang.

    ReplyDelete
  14. kalau semua perfect confirm x best kehidupan..kan Juju?

    ReplyDelete
  15. Sama dengan saya..Rumah saya memang selagi anak tak tido selagi tu la bersepah.saya memang pesan awal2 kat siapa yang datang,sebelum datang bagi tau awal2 supaya saya boleh kemas rumah.Jangn datang mengejut lepas tu tak de tempat nak duduk, mata sakit,lepas tu balik rumah mengumpat kata rumah saya bersepah.pernah jadi sebelum ni,datang rumah saya lepas tu balik kata rumah saya bersepah dengan mainan macam tak berkemas.kaler anak,kereta anak merata-rata...Lepas saya berbunyi sikit tau pulak sentap...Datang tak diundang lepas tu nak merungut pulak..Dia lain la., ank2 dia jenis lembab je..buka tv lepas tu anak2 terbaring macam orang sakit dengan bantal sebijik.hahah...sorry ju..jadi tempat lepas geram pulak..ekekek...

    ReplyDelete
  16. Bersama anak-anak lah yang membahagiakan hidup ini....

    ReplyDelete
  17. Bersama anak-anak lah yang membahagiakan hidup ini....

    ReplyDelete
  18. Samalah dengan rumah wa..hari2 maknya jadi tarzan hihihi...rajinnya ilman :)/done follow..salam kenal Julia.

    ReplyDelete
  19. btl ju..bila ade ank ni, penat mmg penat, tp tu la yg buat kite bahagia..biar la ank tu buat mcm2 bnd..tu tanda sel2 otak die tgh berkembang..klu dh diam je, xleh nk main, tu patung namanya..1 hari nnt, bila die dh bsr, tu la yg kite rindu..

    *pandainye qi mewarna..pandai cara die pegang pansil kaler tu..

    ReplyDelete
  20. Saya pon.. balik keja tgk rmh sepah sana sini.. layan2 anak2.. sambil tgk handphone.. haha.. time kena tidor dah baru saya kemas apa yg patut.. nampakla rmh mcm rmh org sikit.. 😆 if yak tmh mcm kapal pecah hie

    ReplyDelete
  21. Saya pon.. balik keja tgk rmh sepah sana sini.. layan2 anak2.. sambil tgk handphone.. haha.. time kena tidor dah baru saya kemas apa yg patut.. nampakla rmh mcm rmh org sikit.. 😆 if yak tmh mcm kapal pecah hie

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com