Pekasam Daging dan Pekasam Telur Sotong Resepi Ibu Azrieyta Menjelang Ramadan | Julia Johari
Booking.com

Pekasam Daging dan Pekasam Telur Sotong Resepi Ibu Azrieyta Menjelang Ramadan

Ramadan tak lama lagi akan tiba, tengah mencari resepi mudah untuk santapan keluarga tersayang? Bila sebut PEKASAM, automatik kita akan ingat oh pekasam ikan lah kan, itu dulu. Sekarang pekasam telah dipelbagainya menunya. Siapa sangka bagi peminat daging dan peminat telur sotong sekarang anda boleh nikmatinya pada bila-bila masa tanpa perlu tunggu musim. Sesuai untuk mereka yang duduk jauh dari Malaysia rindu masakan Malaysia mahupun masyarakat berbilang bangsa dalam Malaysia sendiri boleh merasai keenakan pekasam tradisi yang dipelbagaikan. Kalau orang bujang, petik jari je anda sendiri boleh masak, inilah kelebihan dari produk ini.

Perkenalkan Pekasam Daging dan Pekasam Telur Sotong Resepi Ibu Azrieyta. Resepi ini pasti mengamit setiap suapan anda. Bagi Julia yang pertama kali mencuba, julia sendiri dah masak, satu rumah tak tahan dengan baunya semerbak. Tengah menaip ni pun dok teringat-ingat pekasam daging dan telur sotong yang ranggup. 

Pembuka selera sungguh sampaikan nasi tambah pun anda kena standby hehe.

Pek Segera!
Anda tak perlu buat pekasam. Sekarang dah mudah, semua di jual dalam bentuk pek segera yang sangat padat dengan isinya dan harganya pun sangat berbaloi. Di depan setiap pek ini ada dinyatakan cara-cara nak masak pekasam, yang penting JANGAN BASUH

Buka dan terus sediakan bahan-bahan yang anda sukai nak masukkan dan goreng dalam kuali. Semudah itu!

Kualiti Pembungkusan
Bila anda beli produk ini, bungkusan diluar langsung TAK berbau, kalau anda nak bawa balik kampung pun tak perlu risau sebab dalam bungkusan ini memang dibungkus dengan baik sekali (kedap udara). Ini pun boleh dijadikan salah satu buah tangan untuk ibu dan ayah serta nenek, atok di kampung tau, mana tahu anda nak balik berbuka puasa dengan mereka atau selepas habis bulan Ramadan pun anda nak repeat beli buat stok di dapur pun sangat digalakkan sebab nak sedia pun mudah.

Pekasam Daging

Tekstur Pekasam Daging
  • Lembut dan daging sangat empuk;
  • Bila dimakan tak liat, mudah di makan;
  • Tidak gatal gusi;
  • Tak perlu dimasak lama atas kuali sebab daging sudah lembut;
  • Tak masam;
  • Tak berbau keterlaluan;
  • Adunan pekasam sangat ranggup;
  • Bau wangi satu rumah!

Memang sedap betul pekasam daging, berebut makan dengan suami, suami siap tanya berapa harga, beli lah lagi, nanti abang bagi duit, dia makan tak toleh kiri kanan dah, sebat sorang-sorang hahahhaha. Lauk utama semalam di pandang sepi hahaha.


Pekasam Telur Sotong

Cara nak masak Pekasam Telur Sotong ini sama seperti Pekasam Daging.

Tekstur Pekasam Telur Sotong
  • Isi sotong tidak berbau hanyir;
  • Telur sotong lembut dan kekal rasa macam sotong fresh;
  • Ramuan pekasam sangat ranggup;
  • Bau wangi;
  • Tak masam;
  • Tak berbau keterlaluan;
  • Adunan pekasam sangat ranggup;
  • Tahan lama, simpan di peti ais.
Julia paling suka pekasam telur sotong, bila makan dengan nasi panas-panas lembut je sotongnya, macam makan sotong fresh, padahal pekasam. Hebat ramuan resepi tersembunyi dari produk makanan pekasam ini.


Harga
Pekasam Daging 
RM12
(exclude postage)

Pekasam Telur Sotong 
RM15
(exclude postage)

Julia bagi 5 bintang untuk produk Pekasam Daging dan Pekasam Telur Sotong Resepi Ibu Azrieyta. Nyata kini ia jadi stok pilihan seisi keluarga menjelang bulan Ramadan nanti. 

How To Order:
Facebook: DYatieShop
Email: dyatie86@gmail.com
WhatsApp: 019 - 460 3069

31 comments:

  1. bagus utk orang bujang macam eden ni. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuai sgt dengan orang bujang, yang dah kahwin pun menumpang kesenangan....best!

      Delete
  2. wah...macam sedap je...nti nak try beli la...buat stok bln puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik jelita, sedap sungguh nak kata macam mana tak tau, dah beli nanti goreng sendiri baru tau...mudah dan cepat...kalau mood malas haaa on je pekasam jimat

      Delete
  3. pekasam daging tu dh biasa..yg telur sotong tuuuu..perghhhh..bln pose ni mmg best la layan ms sahur..mkn ngan nasik panas2 dh cukup..sedapnyeee..nk order la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai terkejut ttg fenomena pekasam telur sotong, anehnya telur sotong tu lembut je dok menyorok dalam sotong, sedap dan ranggup, tak sampai 1 min dah siap 2 menu...alaaaa mudahnya, pi order byk2 sikit, baru berbaloi bayar postage.

      Delete
  4. Replies
    1. Puan Noriza, ada, terbaru dan terhangat di pasaran...fuhhhhhhhh kena order cpt sebab selalu je habis stok

      Delete
  5. pekasam daging yatie mmg sedap.. tapi ciknaa suka potong kecik-kecik, garing bila makan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woww boleh cuba teknik ciknaa ni, potong kecik2 ye...rajin cikna, julia ambil bulat2 dari pek tu terus goreng, mkn besar2 pun best puas.

      Delete
  6. sedapnyaaa kak. Terliur Nani tengok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun terliur sama masa mengarang hahahhaha

      Delete
  7. menci laaaaa kan dah kene beli jugak nie...sb dah tertelan telan air liuoooo....lap air liur ni!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahha sonok tgk orang benci bila julia up entry review...hahahhaha benci yg bermanafaat utk kak izwa sekeluarga.

      Delete
  8. perghhhh terliur tengok..nak order lagi nnti..tak puas!sedap sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak puas kan anez...aku gaduh gan husband dia amik lebih hahahahhahha

      Delete
  9. kalau masuk bulan ramadhan sok dapat makan pekasam daging tu rasa nya boleh menanges sampai sahur esoknya kot.. teringin nak try pekasam daging tu.. nanti nak order lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh apa kak zaza cakap...nangis kalau tak beli...baik beli...x rugi pun sis...xyah la siang2 bahan2 tu semua dah siap

      Delete
  10. Urgghhh selama ni makan ikan pekasam, ni ada daging ada sotongg.. sedapnyaaa.. nak beli lah satu.. nak masak kat rumah... terliur dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dik aina, akak pun baru je cuba pekasam telur sotong dan daging perghhhhhhhhh mmg marvelos...cuba ye dik

      Delete
  11. Apa ju review suma nmpak sedappp..haishhhhh

    ReplyDelete
  12. meleleh air liur tengok post ni..

    ReplyDelete
  13. suami saya suka pekasam..dia tengok ni mesti dia nak..hahah

    ReplyDelete
  14. nyesal tgok..lapa pulak tgok malam2 ni..hahahaa

    ReplyDelete
  15. sedapnya..nk cuba juga. boleh buat stok ;)

    ReplyDelete
  16. macam sedap jer...biasa makan ikan pekasam..pekasam daging baru first time tahu ni.

    ReplyDelete
  17. sedappnyee juju...selalu makan pekasam ikan je..ni 1st time ada pekasam daging ngan sotong.. macam nak beli je laa

    ReplyDelete
  18. Assalam julia,
    thaaaaaaaaaaannnxxx sesangat untuk info ni tau2
    iols nak order
    kena buat stock untuk bulan posa :)
    alahaiiiiiiii
    dok taip ni dok terluir :P

    ReplyDelete
  19. terliur lagi.. sedapnye.. nasi panas2..

    ReplyDelete
  20. Ada lg ke syarikat tu..ke da bungkus?

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com