Masuk Sekolah Jumpa Siapa? Jumpa Cikgu. | Julia Johari
Booking.com

Masuk Sekolah Jumpa Siapa? Jumpa Cikgu.

Nak update pasal perihal Qaiser ilman
Lately julia banyak kena berlatih bercakap dengan si Qaiser ilman (Qi)
Yelah tak lama lagi dah dia nak genap 3 tahun bulan kemerdekaan nanti

Tahun depan nak pi school...insyaAllah

Sekarang dok ajar dia bercakap sebiji-sebiji, seketul-seketul, bagi dia punya pronounciation jelas, kalau tak masih dok berkulum cakap dialek omputih sgt laju2 heheh

Nak bagi dia semangat nak pi school next year julia dok ajar...

Umi: Qaiser ilman pergi sekolah nak jumpa siapa?
Qaiser ilman: Jumpa cikgu! (nada semangat sebutan jelas)

Pandai (tepuk tangan)

Setiap kali dia pandai ikut apa kita ulang cakap tepuk tangan tandanya pujian.

Kedua, 

Pagi tadi nak pergi kerja nak masuk dalam kereta
Qi nampak bulan
Qaiser ilman: Umi...umi, bulan.
Umi: Mana, mana? (saje buat2 tak nampak nak test semangat dia)
Qaiser ilman: Tuuu...tuuu (sambil tunjuk tangan tinggi2)
Umi: Ohh bulan, nampak2...bulan bulat, bulat bulat (sambil tunjuk dengan jari arah bulatan)
Qaiser ilman: Bulan bulat....(sebut)
Umi: Bulan Putih, bulan putih
Qaiser ilman: Bulan putih...(sebutan jelas)

Alhamdulilah, julia baca tips sikit nak ajar anak cakap cepat jangan guna banyak sangat bunga dalam ayat, direct sahaja.


Ketiga,

Ajar nama anggota badan manusia.
By the way Qi memang sudah khatam ilmu nama anggota badan lama dah, tak ingat bila tapi ada video dia.

Selalu praktik masa mandikan Qi.
(session dalam bilik air)
Umi: Mata?
Qi: Ni mata (tunjuk mata dia)
Umi: Kaki?
Qi: Ni kaki (sambil keluarkan kaki tunjuk)
Mulut, jari, kepala, pipi, gigi, badan, montot hahaha semua dah pass dan tunjuk badan dia sendiri dengan betul.

Good!

Next...
Selingan lawak sikit di Taman Botani Putrajaya.
Qi: Cam ne nak sebut ni umi...Apooocyyynanceeeae.....apo ko bondo pokok ni haaa umi berbelit lidah nak nyebut tongue emoticon
Umi: Apo ko no eh jang....sebut jaaa Pokok Pulai...sempoiiii hahahhaha
Anak beranak kampung masuk taman tengok nama pokok gini lah weh hahaha tak larat nak gelak masing2 belek nama pokok. kiki
Keempat,
Percakapan lebih dari 2 suku kata...
Qi: Walid mana?
Umi: Walid pergi kerja.
Qi: Umi nak ikut.
Umi: Umi pergi kerja, balik nanti umi ambil adik, mmuah!

Ada yang dia boleh sebut 3 perkataan, tapi lebih kepada 2 perkataan jelas sahaja...selebihnya masih mumming je kt mulut...

So kena banyakkan lagi praktis bercakap seketul2 bagi dia faham

Kelima,

Sesi dalam kereta nak balik rumah sendiri setiap hari
Umi: Lampu isyarat merah, kuning, hijau. Sekarang warna apa?
Qi: Kuning....(padahal warna merah)
Umi: Merah, tandanya berhenti. Merah, me...rah...sebut me....rah
Qi: rah...rahh...me...rah
Umi: Pandai...tepuk tangan.

Qi: Motor..umi motor (ternampak motorsikal diluar tingkap kereta)

Umi: Motorsikal...motorsikal...vrommmm vrommm hehhe
Qi: Motorsikal.

Budak2 ni sebenarnya dia mendengar...dia perhati...dia sebut apa yang di teringat...kita kena cepat tangkap apa dia dengar dan perbetulkan tanpa jemu.


Baru dapat tips dari kakak julia (Intan Nazrah Johari Akil)

Katanya kalau nak bagi anak ni cepat serap belajar cepat...pertama sekali..
Bangun sahaja tidur, ambil flash kad tunjuk dia nombor dan sifir...ajar dari kecil...so bila besar dia senantiasa ingat nombor dan sifir...masa masuk sekolah daya ingatan dia kuat...sebab bila bangun tidur otak masih fresh, senang nak masuk apa sahaja yang terlintas didepan mata.


Okey, nak praktis weekend ni, hari bekerja agak terbatas. Jom kawan2 praktis utk anak2, nak pergi sekolah jumpa siapa? 
Jumpa cikgu!

Okey see u next entry...best cerita pasal anak, mak-mak kan hehehe

19 comments:

  1. yeayyy, abang qi dah nak pergi sekolah dah...adik ash ikut boleh???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh...jom adik ash sama2 masuk school...leh belajar macam2 hehehe

      Delete
  2. bagus tips kak Julia.... anak kita sebaya tau... cuma QI tua dua bulan dari dia... yang bestnya nama anak saya ada ILMAN jugak... hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi reen wan, yeke yeyy dapat Qi kawan sebaya...Ilman juga ye...ini sudah bagus...boleh jumpa ni hehehhe keep in touch ye

      Delete
  3. Budak banyak main cepat cakap, tapi bukan main gadjet lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu fendi...sokong...budak banyak main aktif biar kan je...gadjet kena kurangkan...boleh tp jgn keterlaluan...TQ fendi

      Delete
  4. Omeinyaaa QI. Putih gebus gebus. Heheheh. Ehh akak. blog dah bertukar wajah. Hikssss :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata nak sanding dengan Qi bilanya hehehehheheh cepat dating hahahhaha eh eh eh baru tau ke dik blog bertukar wajah hehehhe

      Delete
  5. Replies
    1. sikit2 je zarul...byk lg kena belajar...fuhhhh

      Delete
  6. Yeayyy...qi dah nak gi school yer? Dah besar dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun depan kira 4 tahun la umur dia...wpun kena tggu bulan 8...playschool dulu...bagi dia test2 jumpa rakan sebaya...nanti 5 tahun baru tadika betul2...hehhehe

      Delete
  7. Apa yg penting jgn sesekali kita ikut cara anak. Tapi kita kena buat cara yg betul pastinya anak-anak pun akan sebut betul. Alhamdulillah anak kakak semua tak pelat senang nak anak mengaji kalau tak pelat. Sebab kalau pelat paling payah nak sebut huruf hijaiah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noted sis zakie....huruf hijaiah tu julia masih mendalami...kalau boleh nak rujuk cikgu sesuai nanti TQ sis

      Delete
  8. wah..next year qi nak sekolah dah.. betul tu juju.. ajar anak sebutir2 perkataan dengan betul.. jangan laa ajar anak pelat pelat macam baby ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubaan nak hantar Qi ke palyschool...next year dikira 4 tahun dah...now ligat nak adapt kan dia dengan mcm2 words...TQ yoorin

      Delete
  9. alahaiii..pandainye abg qi..danish pun dulu ila ajar ikut suku kata..xde la pelat..alhamdulillah..stakat ni mulut tak telayan spi adik nk tdo pun die becaaaakaaap je..

    ReplyDelete
  10. abang qi memang bijak.. dah la bijak.. comel.. handsome.. pakej!~

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com