Kisah Potty Training Qaiser ilman | Julia Johari
Booking.com

Kisah Potty Training Qaiser ilman

Asal Jumaat je memang nak cerita kisah anak, yelah dari hari isnin sampai khamis cerita hal lain. Julia pernah bagi tau hasrat nak Potty Training (PT) kan Qaiser ilman awal tahun ritu. Dah buat, tapi diam-diam je kat rumah, Qi dah faham maksud buang air kecil dan pandai jawab nak... (kencing)...jawab tak nak (xmo kencing). 

Dah beberapa minggu cuba indoor PT
Gambar kt atas tu waktu julia cuti sabtu ahad, memang dalam rumah pakaikan spender je, hahahha lucu tengok gitu, ala budak kecik amik gambar gini takpe buat kenangan sok besar. Jangan ayahnya plak pengsan hahhaha...

Spender
Spender julia beli tak banyak, ada dalam 5 helai je, tu pun guna pakai kt rumah. Beli kt giant gombak je tapi tak ada yang menarik, tak ada gambar kartun upin ke, gambar spongebob ke, tak adaaaaa...yang ada semata gambar motor. Hmmmmm cm ne nak tarik perhatian anak ni, nak kena jahit sendiri ke hahahha. Esok nak pi cari kt jusco.

By the way Qi memang selesa pakai spender dirumah, bila saje2 duk depan tv umi dok tanya Qaiser ilman nak kencing? Nak berak? Huhh nak ajar perkataan buang air kecil dan buang air besar tu nanti kot, ni budak kecik kena shortform dan padat udah, janji dia faham antara ibu dan anak. Tapi kalau budak2 kt luar (public) jerit nak kencing, nak berak, tak annoying pun, senyum adalah sebab diorang dah faham erti nak ke tandas bila nak membuang.

Tapi yang menjadi masalahnya bila diam-diam membuang haaaaaaa tuuu naya kan, sapa2 yang pernah dan berjaya PT kan anak ada kenangan masing2...by the way Qi bagi julia walaupun dia sangat aktif di rumah dan dluar tapi bila tanya nak kencing tak? Jawab tak nakk...kuat2 plak tu. Umi tak malu, kalau korang dengar my son jerit tak nak kencing korang senyum je lah ek...tak yah buat muka jelik...kalau buat pun i tak kesah punnn.

Pampers mula reject
Pampers Qi sekarang pakai Drypers, saiz XXL...peha dia jenis besar ikut saiz mak pak dia hahahhaha hat tu mmg genetik tak leh kurus2 cm korang tu ek...gebu2 memang lahiriah gitu. So masa pakaikan pampers ada masalah selalu celah peha dia merah dan pedih sebab ruangan tepi pampers tak berapa mesra alam lagi.

Maksudnya Qi kena merdeka dari pampers...tapi yang menjadi masalah julia kena beli stok spender banyak2 untuk hantar kt rumah tok wan dia, tok wan dia jaga alhamdulilah. Tapi kesian plak nak suruh diorang PT kan Qi 100%....hmmmmmmmmmm

Tapi beberapa minggu ni julia dapat rasa, Qi memang dah layak ajar kt luar jangan pakai pampers. Esok sabtu kan...nak ajar dia pakai spender je nanti keluar jalan2. Pastu bawak seluar lebih kot2 terkucil ke, terberak ke. Hmmmmm mental umi yang kena sedia ni.

Bulan 8
Cita2 je tu nak Qi merdeka pampers before besdaynya yang ke 3 tahun.
Harap esok dan lusa cuti Qi boleh adapt dunia kedua yang baru, keluar jalan tanpa pampers. So dalam kereta kena la standby kain cadar yang buruk2 tu standby lapik atas seat kereta kan.

Qaiser ilman, gogogo!
Mudah rupanya nak ajar anak ni PT...cuma kita je yang tak yakin ngan diri sendiri. Diorang punya keyakinan huhhhhhh semangat. 

set minda....esok kena berani!

13 comments:

  1. tu ah ..ada kawan yoorin anak dia setahun 2 bulan dah diaperless!! hebat betul rasa dia didik anak dia.. tp tu fully housewife seng la kan.. kite anak org jaga.. kalau boleh xnak laa susahkan org tu kang tetibe terkencing kat karpet.. naya jer.. good luck Qi & juju

    ReplyDelete
  2. good job umi. hihi
    ibu faiq blm tabah lg nak train ank sendiri haha

    ReplyDelete
  3. Good Job... Akiff dah 4 tahun tp masih pakai pampers bile kat luar... kat rumah mmg x pakai lama dah... time tido pun tak pakai... so far baru sekali kencing tilam... cuma bilekeluar jenjalan tu tak berani lagi ambik risiko... kang sangkut dalam jem sie2 melepas dalam keter... hahaha... tp stakat kluar dekat2 mmg tak pakai pun...

    ReplyDelete
  4. well done umi! bagus bagus usaha kamu tuh..*tepukbahusendiri*

    ReplyDelete
  5. Qi dah boleh bercakap memang dah layak utk di latih. Usaha dan kena rajin bertanya especially selepas dia minum sejam-dua..

    ReplyDelete
  6. Anak pompuan sy ni ha masuk 5 thn baru pandai kencing berak sendiri, ngam2 nk msk tadika...huhu...

    ReplyDelete
  7. Salam tumpang iklan

    http://aloverraeshop.blogspot.com/

    Salam mommies mencari buku dan permainan anak2?
    boleh singgah blog saya
    timakasih

    nak beli untuk dak Qi pon boley hehe

    ReplyDelete
  8. danish pakai size xl lg..tu pun dh semput mama sebulan spi bape beg..skang ni kt umah mmg xpakai dh..gi taska je pakai..xconfident lg..mama yg xconfident sebenarnye..takut teacher marah klu danish tekencing..sian die nanti..haihhh..bile la nk kuat ni..bgs qi..nnt update ju citer qi free diaper ms kuar bejalan..

    ReplyDelete
  9. in sha Allah..memang boleh..yang penting kita rajin..3 tahun pada saya dah cukup faham..

    ReplyDelete
  10. spender baru la cara paling berkesan tambah klu ada gambar kartun peberet diorg terus rela pakai spender dari pampers...hehehe

    ReplyDelete
  11. hope dengan ada spenda baru QI bleh biasakan diri & bersemangat nak ke toilet ye.. hehe

    ReplyDelete
  12. Assalam julia,
    sob3
    my boboboy ritu adal potty training sat
    ni dah terstop pulop he3

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com