Destinasi Makan Sedap Ana Ikan Bakar Petai Tg. Lumpur Kuantan | Julia Johari
Booking.com

Destinasi Makan Sedap Ana Ikan Bakar Petai Tg. Lumpur Kuantan

Tudiaa, mana pula destinasi makan sedap kita kali ini julia nak bawa? Kali ini julia nak bawa ramai-ramai pi pekena Ana Ikan Bakar Petai yang terletak di deretan jalan besar Tg. Lumpur Kuantan Pahang. Sinonim, julia kan pengikut setia suami outstation ke sana ke sini time free la ikut merata satu Semenanjung dapat lah try makan di sini pula. Nak ke sini senang je, korang set waze nak ke Tg Lumpur Kuantan, berderet2 kedai makan ikan bakar. (Kemain boxing glove tu kan hahahhaha edit semata tu jaga2 kena boxing baru tau, muka kelaparan hahaha)

Kali ini puas pusing, hati rasa nak try makan kat sini. Setiap tempat ada keistimewaanya kan, julia perhati kat sini kedainya konsep luas, open air gitu, besar dan boleh ajak big family makan sini sebab table memanjang banyak. Bila sebut petai, kecur air liur hoiiii, bagi peminat petai macam kami harus lah realisasikan anak tekak dan perut dulu.

Jom pi tengok apa yang ada.
Suami dok perati kat board tu, nak makan apa la tu ek...kebetulan my son tengah tidur, ohhh heaven leh makan puas2 tanpa gangguan rengekan budak tecik tu hahahhahaha


Tudiaaaaaaa, macam-macam resepi depa leh masak, kat sini nak makan pilih lah lauk mentah dulu sotong ke, ikan ke, ikan sungai ke, kerang ke, ketam ke, ish semua ada lah. Pastu pi timbang berapa kilo nak...jaga2 sikit kalau ambil lobster ke yang hat mahai2 tu...kang menangis nak bayorrrrrrr....tourist depan kami ni makan lobster hebat wehhhhh...menangis tengok...bape nak bayar tu weiii 

Fresh sungguh barang mentah dia, pening nak pilih, tanya suami dia nak ikan pari...okey ambil Ikan Pari Bakar (Petai) satu! Pastu ambil kerang sikit setengah kilo...buat rebus...fuhhhh kami yer lauk simple je...tak meriah mana sebab nak ratah lauk je sebenornya.

Ikan Pari Bakar (Petai) 
Amboiiiiii bersepah haaaaa petai, sambal dia sedap, cukup masak dan tak rasa sambal tu hidup (pecah minyak lah orang kata) nikmat makan panas2....arghhhhhhh tidak tak sanggup tengok lama2 gini...

Nampak ikan pari tu, lembut dan fresh...berebut laki bini makan...dah tak ingat orang ke hulu ke hilir depan meja...soru dulu heheh

Sotong celup tepung, telur dadar dan kangkung goreng belacan
Fuhhhhhhhhh tak puas makan sotong celup tepung tu ranggup...krup krap krup krap...nangis kena citer kt korang adoiiiiiiii....tapi kangkung goreng belacan  tu napa cikit sangat dik nonnnn...ahkak tak puas makan...hmmmm nanti up lagi sikit sayurnya...xmo kedekut ek...pesanan nasihat dari gengmakansedap hihi

Kerang Rebus Serai
Setengah kilo haaaaaaa meriah makan, pilih yang murah2 aje....poket pun tak nangis hehehhe.

Makan nasi sikit, laukkkk kena banyak, huhhhhh tarik nafas...okey sekarang julia lapar...ohhhhhh dammmmmmm!

Rekemen kat korang kalau bercuti ke Kuantan atau anda sendiri memang dok kat Kuantan, restoren ini ada banyak cawangan, kalau kt tepi pantai tu penuh, leh makan kat gerai lain berhampiran dengan jalan besar ye....esok julia up destinasi makan sedap review yang kali ketiga dah kot di Pantai Teluk Cempedak Kuantan. Kalau dah masuk ketiga kali maksudnya situ memang sungguh2 sodapppppppp.

Tungguuuuuu sok update. Muahh ciket!

17 comments:

  1. Sedapnya sis.akk dh lama xmkn ikan bako.

    ReplyDelete
  2. perghh...sedap plak tengoknye....

    ReplyDelete
  3. last makan ikan bakar kat melaka 3 tahun lepas.. fuh.. juju up gambar ikan bakar pulak.. ngencesss dah ni

    ReplyDelete
  4. Selalu pergi Kuantan tapi tak pernah singgah sini. Nampak macam sedap je :)

    ReplyDelete
  5. Saya mmg teringin nak try..sebab Insya Allah akan ke area Kuantan-Cherating bulan 6 ni...yg kedai awak pergi ni mmg di tepi jalan lah ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada tepi jalan besar dan ada yang tepi pantai...better try di tepi Pantai Tg Lumpur tu meriah dengan suasana angin pantai lagi best...kt sini cawangan berdekatan...saya nak try makan tepi pantai tu tp full house kena pi awal

      Delete
  6. Ikan Bakar Petai.. tiga2 tu kegemaran saya. Puas makan tengok ni.. mmg akan singgah klu ada ke area sana. Rugi klu tak singgah.. thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  7. kangkung tu dia bajet masak sepokok je kok..heheheh

    ReplyDelete
  8. Ikan pari petai tuuu...huwaaaa...tak menahan nengoknya!

    ReplyDelete
  9. tiba2 teringin pulak nak makan seafood mcm kat topspot Kuching.. hehehe

    ReplyDelete
  10. sana kalau x book habis laaa....especially weekend....teringin lah pula nk p mkn sana julia.....huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  11. yy ni femes..ada kwn dok sebut2 tempat ni

    ReplyDelete
  12. wahhh..makan je ni..tutup mata xnk tgk..lapar rase..hahaha
    ila penah mkn ana ikan bakar petai ni tp cawangan yg kt bangi..sedap kan..
    lame dah xpegi ni..payday mcm kene terjah sn je..yummy

    ReplyDelete
  13. Assalam julia,
    melampau
    meletop2 iols nengok petai2 itu bertaburan ateh ikan
    sob3
    naaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  14. ni paliiiiiiiing terliur.. petai tu.. adoi julia.. sedapnye.. balik ni kene cari petai!~

    ReplyDelete
  15. Masa makan dgn lauk mcm tu berapa harga pada masa tu.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com