Julia Johari: March 2014
Booking.com

Pengumuman Pemenang Wish Birthday Umi Qi

Selamat Isnin semua blogger disayangiiii Umi Qi :*
Korangggg, serius Umi Qi rindu korangg...nak baca komen korang yang setia ngan Umi Qi selalu...nanti Umi Qi blog walking blog korang sorang2 tau...mmuahhhhh :*

Umi Qi dah balik dari bercuti...sonokkk tau surprise holiday walid Qi...weeeee nanti Umi Qi cerita eh percutian Umi Qi di Bukit Merah Lake Town Resort...Umi Qi baru first time menjejakkan kaki di sana...pernah baca blogger2 lain cerita pasal Bukit Merah ini...ada yg ok ada yang tak okey...syukur alhamdulilah, bagi Umi QI sekeluarga rasa kan ia adalah percutian yang menyeronokkan...aah sungguh x tipu...kami enjoy sgt2...hehehhe nanti la esok lusa Umi Qi update eh kemana Umi Qi jenjalan dalam Bukit Merah tu tau...

Haaaaaaa!...ingat x...Umi Qi pernah berjanji di link click SINI, pasal nak bagi hadiah siapa blogger yang bai wish Happy Birthday Umi Qi yang paling best, nasihat yang best, pengalaman berjumpa atau belum pernah berjumpa dgn Umi Qi paling best, pujian yang best (aminn), teori yang dijumpai best, dan doa korang yang bestt...haaaaaaa ingat x? Ingat kan...so Umi Qi dah pilih 9 orang pemenang nak bagi hadiah cenderamata dari Bukit Merah Lake Town Resort....weeeeeeee....

Meh scrolll laju2 kt bawahhh sapa menangggg...yeyyyy tahniah ye blogger di sayangi...kepada yang tak tercalon tuh, jgn nangisss plak...Umi Qi ucapkan JUTAAN terima kasih sbb korang wish besday Umi Qi tempoh hari....kakakkkk rasa mcm diawang-awangan plak ramai wish besday...mmmuahhhh syggg koranggg tau takkkkk!

9 Hadiah nak pos kt korang! :)



Siapakah yang menang? Meh baca 9 orang yang menang tu...tahniahhhhhhhhhh!

BUNDA a.k.a KN said...
Assalamualaikum dan salam sayang anakandaku Umi Qi...

Jauh disudut hati nurani seorang yang bergelar ibu...
Tiada ungkapan yang paling indah untuk bunda luahkan sempena ULANG TAHUN KELAHIRAN MU...

.. selain dari doa restu dari jauh agar anakanda dipanjangkan umur dan dimurahkan rezki...

Semoga dilimpahi rahmat, bahagia dunia akhirat di samping keluarga tercinta...

Jagalah keperibadian mu juga maruah mu sebagai seorang anak, isteri dan ibu...

Jadilah seorang isteri dan permaisuri hati suami mu yang taat dan solehah...

Jadilah seorang ibu yang pengasih dan penyayang kepada zuriat mu...

Meski pun kita tidak pernah bersua muka, namun oleh kerana keramahan mu anakanda...
...buat bunda terasa dekat denganmu dan seakan sudah bertahun mengenali mu...

Akhir kalam bunda ucapkan selamat bercuti dan berhati-hati dalam perjalanan nanti...

Salam sayang dari ...

Bunda mu...



mrs kayrul said...
happy birthday umi qi...dah masuk 3 series...hahaha boleh laga montot ngan kita..tapi kita over sikit 33..hahhaa...

first time jumpa kat perjumpaan gojes di rumah aty..dah tertarik nak berkenalan lagi ngan umi qi..trade mark taik lalat kat tepi dagu tue memang senang nak kenal mana satu umi qi...sangat2 peramah dan jujur dalam berkawan..suka semangat dan kata2 motivasi umi qi....

harap persahabatan di alam maya ke alam realiti akan terus berpanjangan sehingga ke akhir hayat...

moga umi qi terus ceria selalu....



Zila Mahadi said...
Happy 30th birthday Umi Qi.. Pakar kat London kata "Wanita berusia akhir 20-an dan awal 30-an berada di garis puncak kesempurnaan dan lebih menawan berbanding gadis berusia 18 atau 19 tahun". Ha gitu.. Suka tak? Suka tak? hehehe. 

Stay Gorgeous tau Umi Qi.. 
May Allah Always bless you and your family.. aamiinn..



Amanda Suria said...
Happy Birthday to you.....jeng..jeng..jeng...happy vbirthday to you...happy birthday to ummi qi...happy birthday to you...( i nyanyi ni tau)semoga panjang umur dan diberikan kesihatan yang baik, murah rezeki...dan bahagia selalu...


aznor ibrahim said...
happy birthday umi qi gebu gebas.ehh umi qi dah 3 series la.
senyum meleret tu buat dia nampak muda, nasihat bermakna tu buat dia nampak matang, gelak ketawa tu boleh hilangkan duka..heh.ni bukan komen mengampu ye.jujur, umi qi sorang kawan yang terbaek walaupun baru 2 kali jumpa
You are not 30. You are just a 20 year old lady with 10 years of experience. keh3



Love Razila said...
Selamat ulang tahun Umi Qi, doa ku titipkan tanda persahabatan yang tiada batasannya. Semoga usia yang semangkin meningkat ini lebih mematangkan dan mendewasakan kita. Be a good girl, be a good mother, be a good blogger ye. Kami mendoakan semoga Umi Qi terus sukses dalam ape bidang yang diceburi dunia dan akhirat. 

Everyday is new day so everyday i wish i can read any entry from your blog =D



dalila said...
happy birthday umi Qi cygg..
semoaga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, diberkati Allah dan semoga perjalanan hidup umi qi dirahmati dan dipermudahkan segala urusan..umi qi xnampak macam 30 pun la..nmpk awet muda..btl x tipu..apa rahsia?



ZazaMyMoon said...
1stly!!! you are such of beautiful lady Umi QI.. love this picture so much :)

HAPPY BIRTHDAY TO YOU.. HAVE A BLAST!! 

Zaza doakan Umi QI juga keluarga sentiasa dirahmati Allah.. dimurahkan rejeki yang melimpah ruah. =)



Masya said...

selamat hari lahir umi qi dah 30 tahun yer, saya doakan semoga dipanjangkan umur, diberikan kesihatan yg baik .. dan dimurahkan rezeki serta bahagia dgn insan² yg disayangi ...

berseri²nya muka umi qi, ni gambar baru yer.. wahhh ada perubahanlah kat muka .. ada pakai produck barukan.. nanti share tau. tau...

*************
Suka tak suka tak?
Heheheh nanti pemenang semuanya please email nama, alamat dan telefon sesegera yang mungkin disini
juliajohari84@gmail.com

<<<Sayang semuaaaa ucapan korang tau tak....mmuahhhhhhhh :*>>>

Happy Birthday Umi Qi :)


Alhamdulilah Ya Allah...
Tanggal 26 Mac 2014, Hari Rabu yang ceria nan indah hari ini...beri Umi Qi kedamaian dan ketenangan yang tidak terhingga....syukur pada mu Ya Allah atas kurniaan sehingga umur ku sudah menjengah 30 tahun...panjangkanlah umur ku agar daku dpt berbakti kepada suami, anak-anak, family dan bangsa tercinta....permintaan ku hanya satu....dlm doa ku titipkan hari2 hanya Allah yg tahu rahsia doa permintaan ku...makbulkan lah ya Allah....aminnnn :D

Hari ini seperti biasa, pergi ke pejabat dengan gembira sekali....kerana tak lama lagi...hari Jumaat nanti sehingga hari Isnin Umi Qi akan bercuti...walid Qi seakan tak sabar nak bawak Umi Qi dan Qi nanti pi bercuti...dimana? Umi Qi dah tahu kt mana hehehe...cuma nanti bila tiba masanya baru Umi Qi uar-uarkan...dlm Malaysia je pun...poin utama hanya satu...hanya mencari suasana ketenangan dan kegembiraan seganda lebih utk dibawa pulang ke KL nanti...weeeeeeee x sabar tunggu hari Jumaat ni :p

Korang...bagi yang sudah wish happy birthday to Umi Qi...Umi Qi ucapkan jutaan dan trilion terima kasih tidak terhingga....nyata ucapan itu adalah HADIAH yang tidak ternilai hatta dari wang ringgit sekali pun...bermakna anda sentiasa ingat Umi Qi, sayang Umi Qi, tidka pernah sekali untuk menyakiti atau berdengki dengan Umi Qi, suka dengan jenaka bodoh Umi Qi, suka berkawan dan bersahabat dengan Umi Qi.....sebab Umi Qi korang mmg sukaaaa dgn korang yang suka berlapang dada dalam apa jua situasi untuk dikongsikan bersama secara baik...dan bukan paksaan dari mana-mana pihak...

Baiklah...Umi Qi minta satu je hadiah dari sahabat blogger semua...doakanlah supaya Umi Qi dipermudahkan urusan dunia dan akhirat...maafkan Umi Qi jika ada kesulitan dalam kata-kata atau sepanjang perkenalan Umi Qi ada membuatkan anda rasa terguris perasaan dan lain-lain...mohon dimaafi...kerana Umi Qi langsung tidak terlintas dihati untuk buang kawan seperti anda...ingatlah, sekali anda buang Umi Qi dari hidup anda....Allah ada...Allah ada...kerana Umi Qi langsung tidak rasa itu satu kerugian...sebab Umi Qi hargai anda sama ada anda baik atau burukk sekali pun... :D

Peaceeeeeee to Umi Qi....may Allah bless u always Umi Qi.... :D 

*********(jangan lupa wishhh birthday yang paling hebattttt kt Umi Qi pada ruangan komen, yang boleh buat umi Qi happy hahahhaha...nanti Umi Qi akan snap komen u olls utk entry akan dtg dan pemilihan wishes yang terbaikkk akan menang hadiah dari percutian Umi Qi...yeyyyyy...mmuahhh....dont ever miss it....the prize is not one...but more than that okey....mmuahhhh mmuahhh)

xoxo
#Umi Qi awek sempoi! hahahha

Menang GA kali ketiga: By Rara!

Alhamdulilah syukur doa kalian semua termakbul...
Tau sebab apa? Sebab Umi Qi lagi sekali menang dalam segmen GA...kali ini by Rara click SINI. Hehehe syukur beb sebab menang lagi giveaway...sonok betul...x sangka doa termakbul oleh Allah dan kalian semua...Umi Qi kalo free time mmg akan join GA korang...if Umi Qi bz mmg x dpt join itu pun tgk jenis GA korang anjurkan...kalo cm leceh jek memang lambat ar nak join kadang2 sampai terlupa kehkehkeh maafkan Umi Qi ek...x sengaja tu...tp apa2 pun apa jua korang anjurkan mmg Umi Qi bg sokongan 101%... :D

Pengumuman hadiah by GA Rara yang cantik manis tuh dah lama tau dia announce click SINI...ku jek x BW sejak beberapa minggu lepas...kikikiki...nsb rara mesej kt FB kata Umi Qi menang alahaiiiii rara...mekasih byk2 jasamu dikenang...maafkan daku ye rara...lately that week mmg bz gila...maklumlah sese Dewan baru nak start...hado je koje nye...nanti len kali tag dlm FB gojes eh...leh tau cepat2...hehhehe 

Hadiah ini di sponsor oleh click laju2 kot berkenan brg2 comel kak intanzhandmade
Apa yang istimewanya tentang hadiah GA yang Umi Qi menang kali ini ialah sentuhan hasil air tangan pembuat beg ini tersendiri....sekali tengok sayang nak pakai...sebab comelll sgttttttttt :)

Ini dia parcel hari Jumaat lepas terima...besarrr tau parcel...tekejut Umi Qi...thanks a lot to adik wani teman opis tlg htrkan kt kak juju...mmuahhhh adik wani :D

Balutan hadiah sangat tebal...weeee

Sekali tengok je dah jatuh hati....cantikkk...comellll jek...x sangka Umi Qi wish nak dpt hadiah GA beg leh dpt yeyyyyy :D

Ecehhh pose ke kanan sikit heheh...see..nampak x ada key chain Eifiel Tower tu...omeyyy...terus nampak beg handmade nih nampak cute!

Pose belakang beg sikit....corak tulisan yang diketengahkan sgt menarik hati...suka la kombinasi white, black and red... :D tampak ekslusif utk dibawa bersiar2 nanti

Selain pada tuh, dlm beg ini kak intan ada sisipkan beberapa cenderahati...alaaa tp lupa nak snap kehkehkeh...cer call nanti kalo berminat nak beli cenderahati ke kan...

Belek ye belek...cer tgk rege tu...RM130...kalo dh nama handmade mana hado murah beb...sure lah mahal setanding ngan kualiti dia...puas hati dpt menang GA rara :D

Ini gambar dalam IG Umi Qi....weeeeeeeeeee love it :D

Koranggg semua...terima kasih tak terhingga tau sebab doakan Umi Qi menang segmen GA by Rara....jangan lupa tau sila LIKE page Rara kt SINI.... 

<<<Alhamdulilahhh, dapat hadiah pertama sebelum birthday Umi Qi hari Rabu ini 26 Mac....weeeeee>>>

ESOK!

ESOK!
ESOK hari Sabtu kan? So, esok nak bawak Qaiser Ilman pi suntik umur 1 tahun 6 bulan kt Hospital Pusrawi....saje delaykan suntikan untuk umur 1 tahun setengah sebab nak bagi Qi betul2 bersedia terima suntikan ini...nak bagi dia relaks dan betul2 sihat...ALhamdulilah, hari ini dia mmg betul2 sihat...so Umi dan Walid sgt confident esk nak bawak QI pi suntik...

Qi genap 1 tahun 7 bulan (Mac 2014)
Lagi 5 bulan nak genap 2 tahun!

Japppyeee lahai anak Umi Qi nih membesar...ramai dah cakap Qi besar panjang dah...dah banyak akal lucu dia buat, paling mengelikan hati Umi Qi...Qi dah pandai tunjuk emosi jelesssssss....haaaaaaa ko jgn pk anak below2 years mcm Qi nih xd sifat cemburu yang tinggi...tau budak kt bawah cemburu dengan sapa?

Jangan main-main gan Qi haaaaaaa! Cap ayam je :p kikikiki

Cemburu dengan Walid Qi


Napa ek Qi ni cemburu kalau Umi Qi dok dekat2 ngan Walid Qi mesti dia jerittt...pehtu dia dok peluk walid dia x lepas...x kasi Umi Qi peluk walid hahahhaha lucu!...ngada ni...daku pelik napa Qi ni nak cemburu ngan Umi Qi dia...hahahha


Orang kata, kalau dpt anak lelaki manja ngan ibu dia...tp nih dah sebaliknya....Qi mmg arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr manjaaaa tahap manja ngan walid dia...Umi dia? Umi dia plak jelessssssssss kt QI...eh eh eh jeles ngan anak sendiri plak sbb xmo manja ngan Umi Qi...ok ok mmg Umi QI ni garang orangnya...bukan x suka memanjakan anak...tp Umi Qi ni bg manja bertempat...dan suka tgk Qi byk berdikari sendiri...itu sebab kot Qi lebih mudah manja ngan walid dia eh...sebab walid dia melayannnn je dia...hmmmmmmmmm!

Takpe....ESOK lepas suntik QI....
Umi Qi nak belanja 2 hero hencemmm ni pi suatu tempat...voucher dah beli lama dah...x tau nak pi bila...dekat2 ja...dlm KL je pun...janjiiiiiii kami HAPPYYYY!

<<<Qi ESOK jaga hangg jagaaa Umi Qi nak bawak pi suntik...ngada sgt kan nak cemburu ngan Umi Qi....hahhahahhhahahhahhahaah jagaaa! >>>

Prof Muhaya: 10 Tip Jadi Parent

Dari Prof Muhaya 
Salam semua...
Jom amalkan 10 tip utk yg nak jadi parent....dah jadi parent.... Yang baru jadi parent semula.... Sama2 kite amalkan.... Terutama tip yg no 6 tu....

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati kita. Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu. via : Prof. Dr. Muhaya


#silakan share untuk manfaat kita bersama.. Inshaa Allah

Untuk Mu Anak Soleh - Qaiser Ilman bin Habibullah Radzali
Umi Qi dan Walid Qi dah baca tips ini...kami akan cuba pelan-pelan amalkan tips diatas...aminnnn
(Qi masa 6 bulan.....gerammmmmmmmmmmmmmmmm nak cium laju lajuuuuu nangissssssssss hahahha)

Our hope tag Pray for MH370

Ahad lepas
Umi Qi dan Walid Qi bercadang nak pi jenjalan kt Gardens Mid Vally baru-baru ini...yelah baru hujan turun..jerebu pun nampak kurang dah...syukur, leh bawa anak kesayangan hati bawak pi jenjalan puas2...sampai je kt sana...kami terlihat satu board besar kt tengah2 ground floor The Garden Pray for MH370....sayu je hati umi Qi bila sampai dekat2 papan ni...sayuuuuuuu x terkira...if Umi Qi ada family yg terlibat dalam nahas ini...pastinya sampai sekarang daku menangis...daku tahu bagaimana perasaan keluarga mangsa dalam tragedi yang tidak tahu keputusannya lagi...

Justeru...kami betulkan niat...utk sama-sama menulis satu tag dan gantung di tiraian besi yang disediakan...byk ucapan2 dari masyarakat Malaysia...sempat Umi Qi baca beberapa tag...kesemuanya niat yang satu....Pray For MH370...aminnnnnnn

Ini dia board tu....

Wajah Qi sayu...seakan tahu...seakan memahami Umi Qi bisik padanya...tentang MH370...Qi sama2 kita doa ye

Umi Qi percaya dengan kuasa Allah...pastiiii suatu hari nanti Allah makbulkan semua doa hamba-hambanya....Umi Qi berharap...Allah kabulkan...yakin! (wajah x makeup langsung....)

Walid Qi x ketinggalan nak bergambar di tag besar ini...tanda menyokong doa untuk MH370

Qi siap bersila ats lantai...hehhe mcm2 dia...belakang Umi Qi nilah ke semuaaaaaaa tanda tag kata2 ucapan dan doa utk pesawat MH370...banyakkan....Umi Qi pun ada tinggalkan nota ringkas...


Inilah nama kami bertiga...sisipan ucapan hanya satu mewakili semua niat yang sama.... #Pray for MH370....kembalilah...kembalilah...kami semua menanti mu...Ya Allah, perkenankanlah doa hamba mu yang jahil ini....aminnnnnnn

<<<SEBAK>>>

IBU MAMPUS! IBU MAMPUS! IBU MAMPUS!

Isnin :)
Umi Qi ada terbaca sebuah kisah dalam FB dan mahu dikongsikan dengan semua blogger. Mari baca, semoga timbul insaf dalam diri ini. 

Pernah, saya menyertai satu operasi di Muar, dan kami bertolak dari Johor Bahru kira-kira jam 10 malam dan operasi selesai jam 6 pagi. Kami terus pulang ke Johor Bahru. Sepanjang perjalanan, saya yang memandu sendiri berhenti hampir tujuh kali kerana terlalu mengantuk. 

Pulang ke Johor Bahru, biar bantal memanggil, terpaksa diketepikan. Perlu disiapkan berita yang operasi itu untuk siaran berita tengahari. Bukan mudah. Selesai segalanya, jam sudah hampir 11 pagi. Jam dua pula ada satu lagi tugasan. Begitulah kehidupan. Kais pagi makan petang, jika tak dikais, memang tak makanlah.

Saya lebih cenderung kepada kisah human interest seperti satu operasi yang saya ikuti bersama sahabat sahabat baik di Cawangan Trafik Johor Bahru Selatan yang bersengkang mata tanpa mengira masa membanteras kegiatan lumba haram.

Antaranya termasuk kisah seorang budak lelaki berusia 13 tahun yang pada mulanya begitu yakin memberi jawapan kepada pegawai serta anggota polis trafik, dia dibenarkan menunggang motosikal oleh bapanya, yang juga pemilik kenderaan itu.

Sebagaimana lazim, pegawai polis bertugas menghubungi ibubapa pelajar itu dan selepas menanti hampir dua jam, akhirnya muncul ibubapanya di tepi jalan Danga Bay.

Dari jauh, tampak si ibu bagai meluru tak sabar sabar untuk tiba ke tempat anak lelakinya berdiri.Si ayah pula berjalan lesu. Waktu tika itu hampir jam empat pagi.

Sebaik tiba di depan anaknya, tanpa lengah si ibu bagai melepas geram terus mencubit dan menampar badan anaknya. Kami terpinga pinga melihatkan situasi itu lantas beberapa anggota polis trafik meredakan keadaan.

Terkedu anaknya yang dua jam lalu, beriya-iya mendakwa ibubapanya sudah memberi keizinan untuk dia menunggang motosikal milik bapanya dan turut dibonceng rakan sekampung berusia 16 tahun.

Ketika cuba ditahan, dia melarikan diri dari sekatan jalanraya dan turut menendang motosikal anggota penguatkuasa yang mengejar mereka!

"Masuk lokap jek encik. Masuk sekolah jahat Henry Gurney. Tak apa, saya rela," tercetus akhirnya luahan hati si ibu sebaik diredakan.

"Aku tak boleh kawal kau lagi. Kat sekolah kau anak murid aku, kat luar aku tak boleh kawal kau seorang. Selama ini kau cakap tak goyang, tak goyang, tengok semua polis ni, tengok. 

"Kalau dahi ni tak sujud pada sejadah, inilah jadinya," berterusan si ibu melepaskan geram bagai sebuah drama realiti di depan hampir 50 pegawai dan anggota polis serta anggota Rela yang turut bersama-sama dalam operasi itu.

Suasana menjadi sunyi dan hanya kedengaran suara si ibu. Semua memerhati. Semua bagai menyokong tindakan si ibu. Mat mat rempit lain yang ditahan sebelum ini sibuk berbual sesama sendiri turut kaku melihat adegan itu. Mungkin timbul keinsafan dalam diri mereka?

"Dia cakap, ibu keluar, saya cakap malam minggu jangan keluar. jangan, jangan. Tak tengok kat TV (orang kena tangkap)," luah si ibu dan suaranya beriring nada kekesalan.

"Bila kita marah, dia cakap nak rompak rumah orang. Tak kurang ajar punya anak? Sampai hati kau jadi anak macam ni. Budak sekolah pukul 10 duduk rumah," kata si ibu lagi dan kali ini nada sudah berselang kesedihan. 

Tatkala itu, sudah mula mengalir airmata si ibu. Si anak hanya tunduk kaku, tak seperti tika selepas ditahan dua jam sebelum itu, ceria, beriya iya. 

Si ayah tak mampu nak berkata kata. Mungkin sudah puas dileteri anaknya itu. Mungkin sudah kering airmata si ayah memikirkan kedegilan anaknya tika dia keluar mencari rezeki buat kesemua anaknya.

Bagi meredakan keadaan, seorang pegawai polis, Inspektor (kini ASP) Mohd Lail Ab Halim mencelah.

"Kami akan charge (tuduh) dia lari dari sekatan jalan," kata Mohd Lail tegas.

Mungkin mendengar penjelasan ringkas Mohd Lail itu, tercetus luahan si ibu lagi.

"Kat rumah berapa kali dia nak tumbuk saya. Sekarang ni apa? Aku ni mak kau. Hari-hari aku doa, Ya Allah jadikanlah anak aku golongan yang baik-baik. Tapi kau apa? Ibu mampus, ibu mampus."

Ketika ini, si ibu mencucuk cucuk perut si anak. Hilang segala kehebatan si anak. Akhirnya ibubapa juga yang datang. Biar marah, kesemua yang menyaksikan bagai mengerti, dia tetap anaknya. Dia tetap darah dagingnya. Mungkin sudah kemuncak kemarahan si ibu. 

"Nanti puan datang ke balai trafik untuk jamin anak makcik," jelas Mohd Lail lagi.

Sambil menjeling marah ke arah anaknya, si ibu dengan cepat menjawab: "Jamin kau? No, no. Ibu tak akan jamin kau, tak ada tak ada," katanya bagai puas, biar malam itu menjadi pengajaran buat si anak yang degil itu. 

Si ibu berlalu pergi. 

Lantas, Mohd Lail mengarahkan anak buahnya untuk membawa pelajar itu ke balai. Tak sempat dibawa, pelajar itu meraung raung menangis mengejar ibunya. 

Sekali lagi kami kaget. Si ibu tak memperdulikan. Kami yang melihat bagai menyokong tindakan si ibu. Biarkan dia rasa. Biar dia serik. Biarkan. Itulah kata hati kami. Kami pun marah. Apatah lagi mendengar luahan hati si ibu di pagi yang bening itu.

Berterusan suara si anak merintih pada ibunya. Semakin jelas suaranya. Si ibu berhenti. Dibiarkan anaknya menangis, meraung di depannya. Direnungnya anaknya itu.

Siapa tak sayang anak. Tentu wanita itu ibu yang baik. Apatah lagi sebagai seorang guru, sifat penyayang tinggi dalam diri mereka. Tampak wajah amarah si ibu sudah bertukar menjadi simpati dan penuh kasih sayang, tatkala si anak menarik narik tangan yang sama mengendong dia ketika kecil, memimpinnya ketika melintas jalan, menepuk nepuk tika mahu tidur.

Akhirnya si ibu mengalah. Dipimpin tangan anaknya ke kenderaan polis. Berdiri kaku si ibu melihat si anaknya di bawa pergi.

Selepas segala proses selesai, saya terserempak dengan si ibu berjalan keluar dari balai beriring dengan bapa pelajar itu. Dan di sebelahnya, anaknya tadi, tangan dipimpin erat, kuat kuat bagai tak mahu melepaskan anaknya itu.

Saya sempat bertegur. Menasihat si anak, jika tak kesian pada diri sendiri, kesianlah pada mak ayah. Kesian mereka berhempas pulas membesarkan awak. Esok awak dah kahwin, awak nak anak awak macam awak?

Tertunduk diam si pelajar itu. Saya tepuk bahunya beberapa kali dan sempat berkata padanya, awak mesti anak yang baik sebab tu awak menangis minta maaf pada mak tadi. Dan sempat saya mengucapkan terima kasih kepada si ibu dan ayah kerana tak putus asa dengan kasih sayang pada si anak yang degil ini. Tersenyum si ayah. Bagai mereda hati si ibu.

Itulah antara kisah kisah kecil yang mahu saya jadikan iktibar untuk kita semua. Kongsilah dengan sesiapa, pada anak anak, pada anak saudara atau mungkin pada diri sendiri. Jahat mana sekalipun, ibu ayah tetap bersengkang mata buat anak-anak. Biar sakit lutut, biar membuai diri dek tak lena tidur, demi anak!

Itu hanya sekelumit. Saya memang mahu berkongsi segala kisah di sini tetapi kadangkala masa tak mengizinkan. Yelah kais pagi makan petang. Kalau tak dikais, mahu tak makan petang nanti kan.

Jemput SHARE, mudah-mudahan ianya memberi pengajaran dan manfaat bersama.. xoxo Umi Qi :)

Mengandung Lagi?

Haiiiiii blogger tomeiii...
Dah makan ke belom? Dah makan alhamdulilah hikhikhikhik....Umi QI baru pas mamam roti canai sardin garing2 satu kt Bricksfield...sarapan dengan Encik Walid Qi...vrommmmmmmm vrommmmm dia bawak kereta hantar Umi Qi today...hahahha saje suh dia hantar plak...baru syokkk...daku bawak kereta hari2 pun naikk muakkk...cam xd feeling apa wehh bawak kete sendiri...tup tup dh sampai opis...tgn, kaki mata je....hati? Hati dok pk best yer kalau walid QI yg hantar Umi Qi hari2....chaitttttttt...pordahhhhh...hahahhaha xboleh2...pompuan zaman sekarang kena kuat...kena berdikariii....PANGGGGGG!....haishhh Umi QI oiii dah dah laaa manja sgt hehehhe :p

Okey2, smo lari dari topik...topik hari ini..."Mengandung Lagi"? 
Hahahhahah tajuk mau kena kerlasssssssss beb...itu orang tanya aku lah...Umi Qi bila mau mengandung lagi....Qi dh besar tu dah nk masuk 2 thn bulan merdeka nanti....Umi Qi xmo tambah lagi ka? Umi Qi merancang ka? Umi Qi dah xmo anak ka? Panggggggggggggg!

Hahahhaah soklan last tu hangin sikit...kikiki...sapa x mo tambah...sapa xmo anak kan...lg2 kalo dpt girl fuhhhhhhhh marbelassssssss....takut nanti Qi plak jeles dpt adik girl ku hias cm pokok krismas hahahhaha...

Actually cm ni...haa nak kasi tau...aku x amik apa2 perancang pun...suntik ka, pil ka...cuma sendiri2 je merancang...pastu?

Pastu, kami suami isteri kalo dpt soalan cm kt ats tu kami berpakat akan jawab "Doakanlah kami, ada rezeki adalah, doakanlah ye" gituuuuuuu...bukan nak jadi kurang ajar jwb soalan korang yg kurenggg sikit tu...cuma adab lah kan nak tanya soklan berapa nak tambah...bila? dan dimana hahahhahahhaha ko ingat buat anak tuh senang cm touch and go atau smart tag? perghhhhhhh!....kalo lah ko pandai bidang sains...acaner ovum bertemu ngan sperm dlm 24 jam...sng kata ko? Kalo Allah x izin apa pun x leh jadi kennnnnnnn....

Ermmm bila nak mengandung lagi? 
Allah yang tahu bila...waimah kami x rancang pun...if ada dlm masa terdekat kamiiiiii sgt2 alu-alukan, if not kami enjoy puas puasssss dulu sekarang hehhehe...lg pun sekarang Qi sgt2 aktif...perlukan penjagaan yg rapi...yelah anak tengah nak tau mcm2...kena inform dia berjuta kali...tp itu job aku suka...suka bg tau banyak kaliiiii...ibarat aku tgh tabur pahala kt anak percuma....kan bestt gitu...

Kenangan: Gambar perut ku baru dalam 3-4 bulan mengandungkan Qi masa tahun 2012...masa ni sempat snap 1 gambar yg paling terbaikkkk dlm hidup ku sebagai Umi...takde dah gambar lain tunjuk perut dekat2...ini je ada...kenangannn...sonokkk preggy wehhhhhhh :D

Okeylah...itu je nak jelaskan...so korang2 yg dh baca...harap maklum...nak tanya soklan bila nak mengandung lg bleh...tp tu je lah jawapan kami...kalu dah tau xperlu tanya lagi eh...nanti aku buat senyum simpul patpuluhpatkali nakkkk? hahhahaha

Okey, bye...ada kerja nak buat...cau cin cauuu...mmuahhh! :D 
Terima kasih kerana anda semua masih setia baca blog Umi Qi...setiap komen korang Umi Qi hargaiiiii sampai ke syurga... :D daaaaa

Four Mommy Blogger Invitation

Helluuuuuuuuu Blogger Comel semua...
Hari ini nak bagi flying kisssssss kt korang semua lah...#mmmuahhhhhhhhh...hahahhaha haaa tu diaaa...tajuk kt atas tu...kemain kan...xmo kalohhh beb...padahal Umi Qi ni simpan gambar invitation blogger korang semua elok-elok tau....saje je buat saham terkumpul...so leh publish one session in one entry right...jimat masa kawan ko nih hehehhe :p

Alright! Seperti yang dijanjikan...gambar2 invitation dari mommy blogger yang Umi Qi sendiri pi visit diorg tau...haaaaa dah nama yer invitation haruslah bawak badan, bawak hati gembira nan ikhlas pi jumpa mommy2 yg anggun itu...siapa lagi 4 org mommy blogger bertuah tu? 4 org itu adalah Nana Farhana di Kemaman Terengganu, Kak Ameris di Sri Gombak, Kak Diya dari blog Pinky Mommy di Saujana Rawang dan Yana Azfar di Bangi.

Sonok beb jumpa mommy2 blogger ni...at least kita boleh interaksi secara realiti berbanding dengan kenal mengenali dialam maya blog sahaja...so bila berjumpa, mmg mereka semua mesra2 belaka...lagi satu nak mention...mereka semua yang Umi Qi nyatakan diatas bukanlah kali pertama JUMPA....dah banyak KALI jumpa dah...bak kata orang dah KENAL sgt sebab hari2 baca blog diorang hehehhe...pastu pernah jumpa masa gathering besar2 antara mommy...so bila jumpa rasa lebih selesa...

******
Hari tu balik Kuantan jap kg Walid Qi...pastu ada masa pi Terengganu...singgah di Kemaman, jumpa click Nana Farhana mommy blogger yang suka buat resepi best2...mmg kadang kala Umi QI pernah tiru resepi dia...sonok kot sbb dia kreatif dan dalam masa yg sama suka deco2 umah...perghhh bila sampai je umah nana mmg cantikkk bangat!...mekasih nana jamu kami sekeluarga dan ipar duai Umi Qi pun turut sama hadir ziarah nana...mmuahh!... :*

1 Januari 2014
Haaaaaaa...invitation dari click Kak Ameris...dia nak jamu kami 3 org mommy blogger iaitu Ciknaa, Aeen dan Umi Qi...perghhh jamu macaroni cheese dan lasagna...pastu ada bubur chacha utk budak2 mkn...pastu jamu lg sheperd pie....perghhh perut kami semua laki bini memboyot jek...asyik melantak je keje kami...sembang2 mommy, sembang2 papa gojes, pastu tgk Umi Qi plak terjadi mama tarzan dlm umah kak ameris oppsss hahahhahaha :P
So mmg happening lah pi umah kak ameris di Sri Gombak, KL...besttt! Mekasih kak jamu kami mamam...yeyyyy!

25 Januari 2014
Balik je dari jalan di Penang dan Kuantan tempoh hari...terus pi hantar ole-ole jeruk kt umah click Kak Diya, Pinky Momma.com di Bandar Saujana Rawang Selangor....sonokkk laaa dpt jumpaa hakak kawasan Umi QI hehhehe...asyik2 ketawa jek kami...pastu pertama kali leh peluk baby kembar Qds dah lah encemmmmmmm....gerammm tau auntie nak plokkk...pastu jumpa abg long, encem hokeh abg long pastu dia mmg penyabar orgnye...sebab apa? 

Sebab Qi kan masuk umah orang asyik nak kacau mainan orang jek...habis di punggah yer...pastu mai abg long tlg kemas...sepah yer Qi lg...abg long kemas lg...punyalah sabar...hebattt tauu...auntie yg maluuu hahahha....mana abg ngah?
Abg ngah lena dibuai mimpi....ngeeeeeeeee....x sempat kita nak bermesra kan tgk telatah awak yg mama kamu cerita unik sgt tuh hehehhehe...xper2 len kali ada masa auntie dtg lagi eh...mmuahhhhhhhh! Mekasih kak diya jemput kami dtg....mmuahhhh! Big hugs!!!!!

15 Februari 2014
Jemputan dari mommy click Yana Azfar Birthday Party Zafirah yang dah genap 2 tahun....yeyyy cepat je masa berlalu kan yana...anak2 kita semua sebaya...zafirahhhh, Umi QI wish Happy Birthday to u ya!...Mmuahhhhhhhh! X sempat dukung awak tau zafirah, dah jd cm retis gambar flash sana sini...hehehhe

Cute betul kek birthday zafirah weeeeeeee

Kenai dak sapa ni?
Inilah dia Qi....Qaiser ilman tu lah...alaaa yg selalu keluar kt blog Umi Qi tu hehehhe...dah trim rambut kasi botak sikit...sbb cuaca panas kan...lega sikit nengoknya...kalo x rambut ramos tuh asyik berpeluh sakan...napa amik gambar sisi jek? hahahha ingat senang budak umur 1 tahun 7 bulan nak amik gambar? gigih maknya nak snap...jadilahhhhh heheh

Sempat jumpa click Wawa Donut...blogger mommy cantik nih tau x hehhe...Qi kemain lagi dok ats riba mama annaila...annaila pun dah besar...makin cun cm mama dia...hehhehe

Dah jumpaaaa...haruslah bergambar ye dakkk...baru afdolll nama yer...kehkehkeh...bila tgk cm adik badik kan...hahhahahhha #puiiiiiiiii....nasiblah Umi QI demukkkk sgtttt...bila digandingkan ngan wawa kuruss yg amat...bila risik2 wawa ngat preggy anak kedua...congratesssssss dia...jaga diri bebaik eh...ada masa jumpa lagi :)

LIKEEEEEEEEE! :)
Thanks a lot dear...VIP invitation lagi tau...terharuu hehehhe

<<<Best tak? Surelah bestttt beb...inilah dia hasil dari berblogging alam maya bila dipertemukan dengan alam realiti...baru lebih ohsemmmmmmm...ada sesiapa nak jemput Umi Qi? If ada nanti add lah Umi Qi kt FB...leh jemput hikhikhikhikhik #mukatakmalu! Ok daaaaaaaa!>>>

Popia Seafood

As Salam Blogger dan Follower yang disayangi
Hari ini short entry...simple resepi untuk Tea Time atau supper...resepi ini asalnya dari blogger mommy comel Kak Ameris, TQ so much kak amy!...tp Umi Qi cm biasa, akan olah sikit isinya dalam pelbagai bentuk... #nakkenaketuktangannibiasaaaa hihihi

Saje suka2 xd keje nak buat time hari sabtu petang yang lepas...so ada benda dlm peti ais tuh dok pk nak olah apa mkn petang agar lebih menarik dan simple utk di buat...semudah ABC...kikiki

So, u olls semua leh tgk kan bahan yer...dan caranya...simple je beb...Walid Qi cakap "Amboiiiiiiiiii, kemain isi dia...sekejap rasa crab stick, sekejap rasa hashbrown, sekejap rasa fish fingers hahahhahha sedap ma sedap" #montotkembang360darjah hahahha


Qi pun kemainnn wehhhhh dari dapur lagi dah jerit, "NAkkkkkkkk! Nakkkkkkkk!"
hahahha sabor Qi sabor...Umi ko baru je nak mengoreng popia pelbagai versi seafood ni dik oii hehhe

Tengok testimonial dari Qi...makan sambil mencangkung.... #adehniumixajorlani hahahha



Nakkk.........nakkkkkkk....haishh budak ni, baru 1 tahun 7 bulan, makan yer kalah mak bapak ko tau x hehhehe...suka buat simple...senangggggg!


<<<Mood masih #PrayforMH370....jom solat hajat dan doa selalu agar Allah beri petunjuk...aminn>>>

Hanez Suraya Video Sidang Akhbar


Moga isu ini segera diselesaikan dengan cara baik, yang penting aku bukan perampas suami orang hahahhahhah :p ...panasssssssss! panasssssssss!

MAMA!

6 Mac 2014
Happy Birthday to My MAMA yang ke 56 tahun....
Inilah mama Umi Qi tau...muda remaja lagi...mmuahhh sayanggggggg mama...
Balik nanti ingat nak belanja my mum...ermmmmmmmm kt mana ek...kasi idea sikit tempat best kt KL ni hehehhe


Tutti Frutti ok what??? 
Boleh mama? Dah mama xmau kek...acaner? Kita makan yogurt aiskrim lah ngan Qi balik nanti hehehhe leh kan mama...sedappppppp!

Semoga mama panjang umur, murah rezeki dan diberikan kesihatan yang baik selalu...aminnnnnnnn :D

Syanie dan Nadi Putera Glamorous Wedding







Suka betul Umi Qi tgk perkahwinan kedua buat Syanie dengan pasangan hensemnya Nadi Putera...cantik betul syanie nie wehhh...siapa ckp orang x cantik x leh dpt suami cantik? siapa cakap orang gempal x leh dpt suami encemmmmm?
Haaaaa itulah nama yer jodoh pertemuan di tangan Allah...ye dok...siapa kita nak ckp-ckp sinis kepada mereka yg berbadan comel mcm syanie x leh dpt suami encem....kan kan kan...

Umi Qi harus contohi sikap syanie ni...punya keyakinan tahap tinggi...x kisah faktor rupa badan cm ner pun...yg ptg yakin diri sendiri...sure rezeki akan dtg sendiri...mcm syanie...rezeki jodohnya datang lg...suka tauuu tgk dia...

Tahniah sangat2 utk Syanie...sebab anda sangat2 bertuah dan sangat cantik di hari bahagia anda...wedding dilangsungkan di Sandy Beach Langkawi...perghhhhhhhh mmg Glamorous Wedding of the yearlah siap sambut di pulau gitu.....

<<<Nak berangan sambut anniversary kt sana lah nanti thn ni.........ehem...ehemmmmmmmm...kikikiki leh pakai baju kembang2 ala2 pincess coti sana nanti hahahhahahah nak cantik cm syanie weeeeeee :) >>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com