Wujudkan Tentatif Hatyai Sendiri | Julia Johari
Booking.com

Wujudkan Tentatif Hatyai Sendiri

Sumber Picture: www.tefl360.com
Wohh Julia, kemain sekarang ari-ari berangan nak pi Hatyai, wewittt awal tahun lagi kepingin nak ke sana yunk, tu sebab bila kita ada cita-cita ni, pastikan ia direalisasikan dari penulisan terlebih dahulu, kemudian bila kita tulis catitan sendiri di komputer, sedikit sebanyak ko akan rasa tak percaya, tak percaya satu hari nanti kau akan pergi ke situ...alaaa julia pi Thailand pun ko nak kecoh satu blog...lek la.
PREVIOUS STORY LINK : Teruja tiket murah Air Asia Go
Ish harus la kena plan beb, ko cakap aku kecoh? Ish tu menandakan ko baru je kenal aku beb, aku ni jenis suka berangan kemudian plan awal2 buat tentatif simple, kemudian ko kumpul duit hari-hari (menabung) bila ada FREE Flight with Hotel ko grab...faham?

Haaa yang korang nampak hanya lisan kan...tapi sebalik takbir, korang kena tiru cara aku kalau nak pi holiday secara BERHEMAH....faham BERHEMAH...maksudnya Holiday sambil Berjimat. See! Itu yang aku tekankan pi mana-mana sekalipun, aku tak nak membazir, lg pun aku bawa suami dan anak kecil baru 2 tahun lebih, itu sebab aku suka buat tentatif perjalanan aku sendiri dari ambil khidmat travel...baru laaa seronok bercuti ada ekstrim adventure, boleh rasai pengalaman susah dan senang semasa kendalikan trip kecil, nanti big family aku nak pi mana2 senang sebab aku dah ada pengalaman ye dak.

Berangan HATYAI
Tujuan pertama aku dah lama mengidam nak ke hatyai sebab aku nak nikmati suasana cara kaum Thailand punya adat dan budaya makanan. Memang hatyai kalau ditanya mana-mana orang yang pernah pi ia tempat syurga makanan...aku kan suka makan, sambil makan aku suka kelainan...aku tau Hatyai ada Big Prawn yang ko tak leh pikir betapa besar udang tu hehehhe yg penting orang Hatyai ramai Islam...Udang Galah mmg halal kan tapi kita kena cari tukang masak islam di sana yg urus udang ni, jgn beli kt orang bukan islam takut perasa digunakan tak halal...bahaya kan. Besar betul aku baca blog diorang ni...nanti sampai sana aku nak pi cari ngan suami pastu snap gambar real julia hahahahha...baru puas hati.
Udang Galah (Giant Prawn)
Sumber picture kredit: www.junainah55.blogspot.com

Ulat Sagu / Cengkerik/ Belalang Goreng
(Sumber: Google)

Aku ni suka mencuba...tapi dalam hati takut la plak nak makan serangga eksotik ni hehehhehe....tp pe salah yer kan cuba hahahhahahha adeh, tak pun aku bergambar je la depan diorang jual ni cukupla kan...tp mana tau tetiba kt sana aku berani nak makan hahahhahahha, ini pun plg popular di sana kan...syok usya blog orang tgk gambar...hehehhe

Hatyai Syurga Beli Belah

Pasar Terapung Klong Hae (Floating Market)
(Sumber: Google)
Inilah paling utama aku nak ke sana...nak pi tengok orang jual mcm2 ats perahu, unik di sana orang cakap makan aiskrim pun dalam pasu khas diorang buat, minum air pun sama dalam pasu kecik, pastu lepas makan leh bawa balik pasu kecik comey tu sebagai cenderahati, alahaiii suka mcm tu, bijak tau...beli makan sambil beli cenderamata. Pasar terapung ni julia bca dalam google ia dibuka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja jam 3-10 malam yeahhh...ini termasuk dalam hari kedua perjalanan julia dan family.

Hatyai Cable Car
Sebelum pi floating market kt atas tu...ju nak pi pagi2 kt Hatyai Cable Car, bila tgk gambar dari sumber google ni kan from school holiday guide.com ni tgk ia dekat dalam bandar hatyai hehehhe so leh terjah yg dekat2 dulu sebelum pi jauh2. Cam syiok plak kan...haishhhh tak sabar nak bergambar dekat signboard ni...penting!

 Hatyai Ice Dome
Aku memang aim nak pi sini hari kedua belah malam, lepas pi pasar terapung tu tau hahahhaha besttttttt yeeeeeeeeeee....aku tgk harga utk pelancong tak mahai RM30 utk dewasa Kanak2 RM15 je weeeeeeeeeeeeeeee...bukan kt ICT ada dah ke...alaaa kt sana dh pi tp kecik je...kt sini puas kot mcm2 replika diperbuat dari ice...mmg jadi tarikan utama la aku nak buka mata luas2 yeyyyyy harap impian plan aku jadi kenyataan.

Korang, nak share ni ngan korang, inilah titik peluh julia hari2 baca blog orang lain, tp julia bukan jenis suka copy dan paste ye nonononono!....Julia baca dan julia olah sendiri tentatif ikut kesesuaian masa julia dah sampai airpot hatyai sehingga la berlepas balik ke KLIA2....itu sebab masa pi melancong ke Sabah bulan 5 lepas julia berpandukan kepada tentatif sendiri tau, puas hati dapat plan jadual sendiri dan mudah nak set kt waze atau google maps dalam hp siap2....sampai sana sewa kereta dan on waze or goole maps dan jadual tentatif sendiri bikin harus ada dalam hbeg senantiasa supaya tak miss plan.

Oleh kerana sekarang julia dok bz nak rancang tentatif ke hatyai secara elok, dalam masa yg sama bulan depan gak nak renew passport julia dan suami, untuk Qi haruslah kena wujudkan passport baru kan...so 3 orang kena pi UTC bulan depan yeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy nanti ju update kisah kami update passport eh...

Next time ju citer lagi hasil kajian dan pembacaan  tempat mana di hatyai yg best utk di selongkar oleh kami nanti...tungggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :D Jom siapkan tentatif program jom next week kita bentang lg yeahh

15 comments:

  1. semoga dapat pergi ye julia..detail perancangannye tu

    ReplyDelete
  2. terbaik la sis ju..
    selamat berholiday in advance

    ReplyDelete
  3. ain dah penah pergi hatyai..best...nak2 lagi bab shopping..dulu boleh dikatakan 2 bulan sekali pergi hatyai..sebab ayah ain ade business kat sana..lepas business kat sana dah xde..xde lah pergi lagi...hehe..

    ReplyDelete
  4. Akk, jangan lupa beli ole ole untuk ena tau kalau pergi hatyai nanti. Ekekeke. Bestnya nak pergi holiday

    ReplyDelete
  5. saya dah pernah pegi hatyai tapi sehari ja..pegi balik...ice dorm dan cable car pegi tapi xmasuk dan xnaik pon..rugi plak.. floating market best..mcm2 makanan saya try...

    ReplyDelete
  6. Ambik gambar makanan banyak2 ye Ju..makanan yang pelik2 la..yang biasa ada kat sini tak payah .ekekekek (pandai2 ajar orang ye..)

    ReplyDelete
  7. saya pun suka buat cmni kak julia. planning siap-siap, bile nk pergi tu belakang cerita.

    hehehhe

    ReplyDelete
  8. saya plan nak g gak la. nak copy n forward tentatif tu kat email nanie boley?

    plzzzz

    ReplyDelete
  9. mmg kena buat survey camni klu plan nak melancong kan ... blh elak sesat n pembaziran waktu n rm ...

    ReplyDelete
  10. hatyai syurgaa makanann. pls refer entry ida yg ida makan somtam tu. kedai ape ntah name. ya ampunnn sedap giler !!!

    ReplyDelete
  11. Bagus jue buat tentatif awal mcmni.. udang galah mmg marbelesss jue.. murah gila! Kt floating market tue ada satu makanan dia sedap sgt tp farah lupa nama.. dIa buat dati telur tak sila cicah sambal that. . Nnti try la.. mmg umh habis.. yg cable car tue baru tahu la jue.. eh mcm kena pi balik nie.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. julia.. memang hebat.. tentatif lengkap!~ fifi kene tiru macamni ni..

    ReplyDelete
  13. wahh ju..bestnye..complete sume..nnt ila copipes je la bole?hikhikhik..xpenah pegi sn lg..aritu sepupu ade ajak pegi ramai2..tp thn dpn la..klu pegi pun naik kete je kot..

    ReplyDelete
  14. ni mmg betul² nak bercuti.. kena google siap² tempat yg menarik .. kalau x rugi pg sanakan .... selamat bercuti tau jue.. eh² lama lgkan hihihihi .. mmg ptt serve semua nak buat list yg patut.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com