Rapuh | Julia Johari
Booking.com

Rapuh

Eh! Lama tak sembang-sembang kosong dengan korang kan, lately julia dah mula bz dengan kerja-kerja review dan iklan didalam blog mahupun FB, adalah sedikit rezeki dari peniaga-peniaga luar sana nak julia perkenalkan produk mereka dan cerita pengalaman menggunakan produk mereka. Yup mmg seronok job itu, tapi dengan kekangan kerja di pejabat mana satu nak capai dulu kan...dengan meetingnya, dengan agenda harian sampai ke malam di pejabatnya, mana satu nak cekau dulu. *Fenin*

Julia buat jadual, hidup ni kalau kita nak letakkan semua dalam kepala memang serabut, so julia keluarkan dari dalam otak kemudian rencanakan kerja ofis, kerja review, kerja menaip blog suka2 dan kerja rumah tangga.

Banyak yer kerja? Rasanya korang lagi banyak kerja dari Julia kan...itu kira sikit lah tu julia mention. Kerja PMS tak mo masuk ke? *Flip tudung* hahahhaha

Haa ini mainan PMS sekarang, julia ada apps di hp "LOVE CYCLE" so setiap bulan ju just tekan je hari apa ju dtg period kemudian automatik dia buat kiraan bila ju PMS dan bila waktu period dan lain-lain. So sekarang musim PMS.



Ermm bila cerita PMS ni kalau di layan memang ar touching sokmo, tadi pagi dalam kereta tengok muka Qi, monyok dari malam tadi, yelah julia balik jarang sekali waktu malam kalau tak kerana duty, if tak duty malam memang awal2 balik dah rindu nak jumpa Qi...tapi malam tadi jam 10 malam sampai rumah Qi monyok...minta perhatian la tu.

Julia faham bukan ju sorang berperasaan begitu, semua ibu mesti rasa cm ju rasa bila anak mula tunjuk emosi perhatian, pernah ju cerita nak jadi WAHM kan...tp ju hold dulu nak kumpul modal dulu katanya, nak stable dari segi kewangan yang boleh survive ju bulan2 utk 2 tahun ju resign, bukan apa tak nak lah bergantung modal dengan suami, dia dah menanggung segala2nya...kalau boleh part WAHM ni biar ju realisasikan sendiri.

Dah la cerita pasal WAHM, korang bosan plak nanti.

Bila masuk musim PMS ni, julia seboleh-bolehnya nak bz kan diri lagi...tak nak duduk sorang2 tanpa buat apa2, nanti dok opis layan air mata tingat anak dan suami, pakai minum diorang pun sendiri je berdikari...ju ni sekarang jadi homesick...dulu tak cm ni pun...sejak anak dah mula tunjuk emosi, menangis tiap2 hari tak bg umi pi kerja...daku ni hati keras pun leh cair dalam kereta...eh korang tak macam aku kan...aku je lebih2...ntahlah.


Tadi pagi dalam kereta terdengar lagu 'Rapuh' dari Opick....lihat wajah Qi di sebelah, dia tak tidur pun tapi menatap rapat mata ku...tak terkeluar kata-kata aku, kelu, tak tahu nak jelaskan dekat Qi macam mana. Aku ni teman sejati dia, tapi lelahnya jwa dan resah bercampur air mata nak cakap dekat Qi "Umi bekerja kerana Allah, dan kerana Allah la umi nak bagi kebahagiaan untuk Qi dan walid"

Dia diam, rasanya dia tak faham, yang dia faham aku tinggalkan diri dia hari2 (masa taip ni hati aku berkeping2 rapuh) umi setia Qi umi setia...tapi beri masa pada umi.... :( :( (simptom pms kuat) masa drive tu berair mata, menahan dari jatuh, tapi jatuh jua akhirnya, lenjan jap dalam kereta, nak drive pun nampak kabur, bergetar tangan, lutut, bahu...minta Qi jangan nangis sama.

Qi tak nangis, tapi umi yang nangis tu pun cover ngan tudung.

Sampai rumah pengasuh, dia hanya diam, dia dah besar, dia hanya diam sampai daku nak pergi kerja, tapi matanya tetap pandang pada ku....Qi, nanti dah pandai cakap, jangan sebut umi jangan pergi kerja, jagalah Qi, Qi belum tentu dapat tengok umi puas2....kalau dia cakap cm tu korang nak aku buat apa lagi? *kesat hingus*

Detik waktu terus berlalu....semuanya berakhir pada aku sendiri......di lema!
(Entry musim PMS, sedih je manjang, terima kasih baca ye, sekadar meluahkan hari2 berperasaan sebegini, astagfirullah) 
*menaip sambil zikir dalam hati, permudahkanlah Allah*

15 comments:

  1. Allah...sedihnya ju..sabar ye...bila teringat kt anak..mmg boleh bercucuran air mata...mmg betul..kte bekerja kerana Allah..huhu..

    ReplyDelete
  2. Aduhai...gara2 PMS ye serba-serbi boleh jadi bahan nak meleleh...be strong Jue, insyaallah...Allah akan permudahkan urusan Jue... All the best my dear... =)

    *Dear Qi, give ur Umi another day to settle up her task, insyaallah one day she will with u when ur grow up my son!

    ReplyDelete
  3. kdg2 kita kena luah, xleh simpan ja..

    xpa julia..sabaq ya.. maybe time nie kita bz susah nk bwrsama anak.. mana taw masa depan nnt kebaikan kita dpt...
    moga julia sabar dan tabah ya... jgn sedih sgt2...

    ReplyDelete
  4. perempuan ni ada sifat dalaman dan sensitiviti yg berbeza. sebab allah lahirkan insan dan jiwa wanita yg lembut.

    sabar ye kakak gojes :)

    ReplyDelete
  5. jgn emo2 ju... lin pun selalu emo.. uhuhuhu... meh baca novel.. hilng segala emo..

    ReplyDelete
  6. Bila hal anak2 ni memang kita ibu2 susah nak kawal emosi..kan?/sabar ye..ada rezeki lebih nanti boleh dok puas2 dengan Qi kat rumah..

    ReplyDelete
  7. Allah...sedih betul bc ni. serious....hati seorang ibu....terus teringt kat anak.

    ReplyDelete
  8. nape ni kak tacing semacam je.jgn la sedih2.. nt ktorg trt sedih huhu

    ReplyDelete
  9. Semoga urusan ju dipermudahkan...hati ibu, kalau bole nak selalu dengan anak...sobs...sobs

    ReplyDelete
  10. :) kuat harunginya ya Julia.
    InsyaAllah dipermudahkan

    ReplyDelete
  11. Berkorban hari ini utk masa depan ju. Mak mana yg x sedih bila terpaksa tinggalkan anak demi mencari rezeki. Keje pun dapat pahala jugak tau. Sabar ye. Tu baru anak sorang klw dua tiga lagi haru kan.

    ReplyDelete
  12. Sabar ye jue... Insyaallah Qi paham kenapa umi terpaksa sangat tinggalkan Qi hari2...

    I know u can!

    ReplyDelete
  13. julia.. fifi pon busy sekarang ni.. fifi pon sempat datang bace je blog julia.. time nak tinggal komen je.. ade kerje urgent.. ni sempat nak menaip ni.. julia.. fifi dah lame tak pms.. tapi emo jugak.. hihi..

    ReplyDelete
  14. huwaaa..touchingnye entry kali ni..
    tp btl kan..naluri ibu ni..sedih sgt bile tgk muka anak pg2 bile nk antar bs/taska..bkn xbole nk jg, tp kite pun kene cari rezeki jgk..utk bantu suami..harap 1 hari nnt ank paham..klu blh nk kumpul duit, nk benti keje..jg ank je..biar ank membsr depan mata kite..xyah nk harapkan org lain..moga kite trs kuat & ank kita dilindungi walau kt mana dia berada..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com