Masak Sendiri di Pejabat Guna Mini Multifuntional Cooking Lunch Box | Julia Johari
Booking.com

Masak Sendiri di Pejabat Guna Mini Multifuntional Cooking Lunch Box

Eh tetiba terajin plak si julia tu nak masak-masak kt opis sekarang, kemain ko hahahha, ala kalo mood rajin leh je masak kt ofis, bukan susah pun, yang susahnya ada sifat M besor tu dalam badan haa yang tu sendiri settle la beb. Sebenarnya lama dah julia beli benda ni click Lazada Malaysia. Selalu guna kt rumah je, masak portion kecil untuk Qaiser ilman, dia kan hantu sup, nak makan biskut pun mintak sup, nak minum air pun minta sup dah tu mak dia selalu buat sup acaner dia tak suka...kehkehkehkeh umi dia pun suka sup, kalo hari2 makan sup pun takpe, sup ayam ke, sup tomyam ke, sup sayur ke, sup cendawan ke, eh best plak kan. 

Tapi kali ini kerja pun tak menentu tak sempat nak masak kt rumah pun, suami balik keje pun dah siap2 mkn kt luar ngan kawan2 sekerja dia, so idea datang why not kita ubah sekali sekala memasak di ofis weeeeeee
Bekas masak doraemon purple tu jadi hak milik duk opis je, jangan balik rumah lagi tau hahahaha
Perasan tak julia bawa bekas-bekas kecil tu, haaa itu leh dikira sebagai mini kicthen dalam drawer tak lama lagi kehkehkehkeh. Cukup 3 benda tu ada senang next time kerajinan nak masak ada brg dh ada dlm stok laci. Sayur sawi tu sebagai vitamin tambahan, senang je nak urus. Nanti ju cerita.

Pastu julia ni hantu rempah ratus, harus ada bawa sekali sikit kulit kayu manis, stok tomyam + ayam dan cengkih. Ini sgt penting boleh buat tak sabar nak makan sebab bau dia aummmm

  Garam, lada hitam, serbuk pati ayam. Bahan utama.

Nasi Putih dan Sup Ayam
Barang dari rumah:
Beras - bawa sikit je cukup untuk seminggu, lagi pun nak masak bekas ni kecik je cukup satu ke 2 orang makan

Ayam + bawang merah + bawang putih + sayur siap dah siap2 potong dan basuh dari rumah masukkan dalam tupperware utk 5 hari...jika korang rajin buat pengkhususan utk 5 hari hidangan tengahari dalam tupperware siap2 lepas tu letak dalam chiller je.

Kemudian sampai opis simpan stok bekal tu dalam peti ais opis, by waktu lunch nak dekat kita masukkan je semua dalam mini cooking ni, tak perlu bawa minyaklah, less calori adalah terbaik. 

Half and hour
Tadaaaa, siap dah sup kepak ayam seketul, sayur tu letak last sekali okey baru dia fresh gitu...see minyak dari kepak ayam tu sendiri akan keluar, baru original taste :)

Konsep mini cooking ni mcm periuk kukus, tp jenis kecil dan sgt cute, sekali tengok org ingat bekal tupperware eh tp ada wayar hahahhahahahha mcm periuk doraemon ju cakap ni...so semua kaedah mengukus guna air di luar periuk aluminium ni tau.

Nasi nampak moist sikit, ju suka, tak suka nasi keras sgt, suka lembik sikit aummmm.
Periuk mini cooking ni ada 2 layer, atas masak nasi, bawah masak lauk pun boleh. Kalau nak jadikan periuk ni sebagai pemanas makanan pun boleh.

Waktu lunch hour jom makan homemade dishes dibuat khas di ofis sambil blogwalking...yeahhhhhhh love it. Bila rajin semua jadi mudah, bila malas melanda faham2 udah ler menapau je le kt opis hehehhe.

Jemput makan semua, ni masak semalam punya cerita, hari ini nak masak sup tomyam ayam je, tak nak makan nasi sebab pagi2 dah melantak nasi lemak...berlemakkkk dah hahahha so kasi cut tengahari makan sup tomyam, aummmmmmmm tak sabar nak buat kehkehkehkehkeh :)

Nak Tahu Julia Beli Lubuk Murah di Mana?
CLICK →  Lazada Malaysia

Ehh siapa kata kt mana2 sekarang tak leh masak, leh je, tak payah nak tggu dapur kt rumah tu berasap, kt opis pun boleh, kalau julia boleh, korang pun boleh, selamat mencuba. 

39 comments:

  1. wah lengkap pakej seme bwk dri umh...dh jimat byk ni

    ReplyDelete
  2. nak beli!!!hentak kaki dah ni!! hahaha..

    ReplyDelete
  3. Wahh ni sudah bagus. Senang je nak masak kat memana. Ni rasa nak beli satu. Nak masak dalam bilik hostel. Hehehehd

    ReplyDelete
  4. memang comel JU..seksi lak tu hehe..btw boleh masak kat mana ja kan..asalkn rajin..

    ReplyDelete
  5. cam menarik bekas tu julia, kalau buat steam boleh jugak ke

    ReplyDelete
  6. comei nya bekas tu.. ishhh best ni....

    ReplyDelete
  7. comel giler.. haha.mcm nak jgak je letak kt opis..

    ReplyDelete
  8. wah..senang je kan..masak kat workplace je...jimat sangat nie...:)

    ReplyDelete
  9. Beli kat mn periuk magic tu Ju...mcm menarik la...sedap ni mkn panas2

    ReplyDelete
  10. akak kalah... ju lagi advanced siap masak kat opis...

    ReplyDelete
  11. dah lama gak usha benda ni... nak beli.... uhuhuh

    ReplyDelete
  12. Kakak memang ada rice-cooker yg kecik tu Ju di office ni. Dah bertahun dah sebab anak bongsu kakak pun dah 11 tahun bayangkanlah... kakak hari-hari masak di office. Beras memang kakak dah simpan siap utk sebulan pun. Tapi lauk/sayur kakak bawa dari rumah...

    Jadi tak macam kita ni dah tak perlu dah keluar office kan Ju masa lunch..

    ReplyDelete
  13. Ini dah banyak punya bagus ni...boleh bawak kemana2 ..boleh masak kat mana2...tak ada alasan lagi dah...

    Dapur bergerak lah ni kaedahnyer yerr..

    ReplyDelete
  14. berkenan ngan periuk tu..share la ju beli kat mana..

    ReplyDelete
  15. ju..bagus la cam ni..jimat sangat2 kan...jimat masa , tenaga n $ jugak hehe

    ReplyDelete
  16. haaaa best giler at least kit amasak sendiri sangat terjaga kualitinya and jimat giler, tapi ada some offices tak allow perkakasan macam ni. So u untung la.

    ReplyDelete
  17. Bagusnya...nak hadiahkan utk adik cik nad yg dok hostel...;)

    ReplyDelete
  18. Nampaknya Bro perlu beli benda nie. Senang nak masak depan tv he...23x (kes malas nak ke dapur)

    www.broframestone.com

    ReplyDelete
  19. huwaaa ju...rindu..rindu..rindu..
    bz kt opis skang ni..bkn bz ngan keje sendiri (sebab tgh memang xde keje skang)..ni keje tlg unit lain..
    hebatnye ju..siap bwk gi opis..tp senang la pakai mini cooking lunch box ni..sng sgt..nk beli la nnt..klu nk masak bubur baby pun sng nnt..leh bwk travel..jimat ni..nasik tu memang bole masak skali ye ngan sup tu?maksudnye masak nasik kt ats, sup kat bwh?klu betul la, mmg lg senang la keje..

    ReplyDelete
  20. Ju... Yt tergoda. sekian, terima kasih. haha.

    ReplyDelete
  21. wah.. ju.. masak dekat ofis... terbaik lah.. memang syok la.. jimat pon jimat kan..

    ReplyDelete
  22. Terbaik la jue.. kalau nak diet memang kena buat cara jue nie la..=D

    ReplyDelete
  23. ida nak beli jugakkkkkkkkkkkk.. bwk travel ni sedap niii... tapi nak beli dekat mana ye kak ??

    ReplyDelete
  24. Assalam julia,
    oohoooiii akak ketinggalan
    tergoda jugaks hokeyh :P

    ReplyDelete
  25. Ju akk pun dah beli. Nak masak steamboat nanti. Kat opis nmg ada periuk nasik yang kecik tu. Saje gatai tgn nak beli lagi

    ReplyDelete
  26. @Mila Hilas Best, seronok masak simple2 menu di opis utk sendiri makan, jimat, nanti saya kongsi resepi ye akan datang.

    ReplyDelete
  27. kat opis saya takleh masak..nanti bil tinggi pulak..hahaa

    ReplyDelete
  28. mmg bagus guna lunch box ni. zura pakai dan jual dalam group resepi makanan baby. mmg berguna sgt. boleh bawa travel, sesape yang ada anak kecik mmg sangat berguna, lepas masak.. boleh bawa terus ke rumah baby sitter. bawa sekali lunch box berkenaan. wayarnya tak perlu bawa. rumah baby sitterkan ada wayar rice cooker. nanti minta tolong baby sitter tu panaskan je balik makanan anak.

    ReplyDelete
  29. http://myputeri21.blogspot.com/2015/01/memasak-di-office-multifunction-lunch.html

    ni kita punya heheheheh...seronokkkkk

    ReplyDelete
  30. Gigih baca entry ju... Nak cuba kat rumah. Senang naj ajar somi msk kat opis bila dia keje malam hahhaa

    ReplyDelete
  31. terima kasih atas resipe nya
    looks great :D

    ReplyDelete
  32. awak..nak tnye boleh ker masak nasi guna (sardin plate tu) buh jer beras dlm atas plate tu or mcmner...?
    terima kasih

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com