Vitaman untuk Kulit dan Dalaman | Julia Johari
Booking.com

Vitaman untuk Kulit dan Dalaman

Apakah teman baik sejati terkini vitamin untuk kulit dan dalaman anda ye? Mesti macam-macam produk yang korang amalkan betul tak, yang penting apa jua jenis produk yang anda amalkan pasti memberikan sifat timbal balas yang positif. Begitu juga dengan julia sendiri, dahulunya banyak menggunakan produk-produk berunsurkan chemical, contohnya pernah menggunakan produk garnier...tp sampai satu tahap tertentu kulit julia reject dan alami masalah kulit yang agak serius, ambil masa 3 bulan nak pulih, oh my tak salah kan pun produk tu ye kawan-kawan, tapi ketahuilah bila kulit kita reject produk berkenaan apakah solusi terbaik untuk menangani masalah ruam dan jerawat yang tiba-tiba naik macam tiada surutnya. 

Betul kata orang faktor perubahan hormon dan umur penyebab utama kulit wanita dan dalaman berubah secara tiba-tiba...anda tahu bila? Tak tahu kan...tapi hati-hati ye semasa buat pemilihan produk, takut jangka masa panjang kita terpaksa melupakannya untuk mencari solusi yang lebih mesra alam. (Natural remedy)

Inilah teman baik pelembab kulit muka dan kulit Julia


Bio‑Oil is a specialist skincare oil that helps improve the appearance of scars, stretch marks and uneven skin tone. It is also effective for ageing and dehydrated skin. Bio‑Oil has won 194 skincare awards and has become the No.1 selling scar and stretch mark product in 18 countries since its global launch in 2002. (Sumber: Bio Oil)


Sungguh tak sangka, sebenarnya bio oil ni suami julia belikan sewaktu julia preggykan Qaiser Ilman didalam perut lagi tau, tujuan beli sebab nak kurangkan strecth mark diperut, mmg mujarab la ilangkan kedeutan tu tp kena rajin apply hari2.

1 tahun lebih, lebihan bio oil tu tersimpan rapi dalam almari makeup julia, ada satu ketika naik ruam halus di muka, kulit jadi kering, berminyak di zon T, kulit muka mula reject sikit2 produk yang julia sejak azali pakai....kesian tau tak, nak pi keje ke, nak pi mana2 pun kena cover ngan makeup tebal yang amat, tempek bedak seinci tebal...semata nak sorok masalah kulit yg mula alami perubahan hormon teruk.

Cuba produk ini tak kena, cuba yang itu tak kena, cuba minyak jerslin sangat okey tau tak...pastu pakai lama gak la cuma parut jerawat kt pipi tu susah nak ilang sikit, pastu ternampak botol bio oil ni la masa mengemas, haaaaaaaa lepas mandi terus julia pakai kt muka, saje je pun suka2 nak test kan, mana pernah org letak kt muka kan...selalunya org beli letak kt kulit lain.

Dah tu lepas 3-4 bulan julia amalkan setiap pagi lepas subuh pakai dan lepas solat isyak pakai lg sekali minyak ni ternyata ia sahabat baik julia yang terkini, subhanaAllah, pengurangan parut jerawat dah kurang, masalah kulit kering dah kurang, masalah kulit ruam dah kurang, masalah-masalah yang julia hadapi dulu sikit2 byk bg input positif....huwaaaaaaaaaa happpy yerrrrrrrrrrrrr....boleh dijadikan makeup remover juga tau...so 2 in 1 la, arghhhh jimat...1 botol leh tahan berbulan :) 
Selesai masalah saya. :D

Vitamin C - 1000mg (Pagi)
 Julia sekarang sekali sekala amalkan makan Vitamin C ini tau, produk 21st Century ni murah sangat berbanding jenama2 yang terkenal dipasaran tu la...dalam 20 ke 30 ringgit lebih je rasa utk 2 bulan mkn...lama dh beli tak ingat, so dalam seminggu julia takdelah mkn hari-hari (sebenarnya kena mkn hari2).

Sebab taknak manjakan badan makan dengan vitamin mudah, so kena rajin makan buah dan sayur setiap hari kan, tp ats faktor kekangan masa kerja dan penat balik rumah tak sempat nak sajikan makanan yang berkhasiat, maka kena ambil vitamin 1000mg sehari (1 tablet) cukup untuk bagi kita persediaan kulit yang cantik dan dalaman yang kuat. 
(Sumber: 21st century)

Evening Primrose Oil plus Omega 3 Fish Oil (malam)
Combination of Evening Primrose Oil and Fish Oil promotes good skin health, heart health and joint health (anti - inflammatory properties). (Sumber: Naturalle)

Evening Primrose Oil kini semakin popular kerana menjadi suplemen pilihan utama wanita kerana kegunaannya yang dapat mengatasi masalah kesihatan termasuklah:
  • Membantu mengawal atur kitaran haid.
  • Melegakan Sindrom Sebelum Haid (PMS) – iritasi, sakit kepala, sakit payudara dan senggugut.
  • Mengurangkan simptom putus haid – panas badan, peluh sejuk kemurungan dan kekeringan faraj.
  • Menggalakkan kulit yang sihat, muda berseri – bermanfaat kepada kulit yang kering, berumur atau berminyak. Melegakan ekzema dan alergi kulit.
  • Memperbaiki rambut yang kering dan rosak serta melegakan kulit kepala yang gatal.
  • Menguatkan kuku yang mengelupas atau mudah patah.
Julia paling suka yang ini selain yang dinyatakan di atas, yang ini pun makan sekali sekala je. Bagus fish oil plus evening primrose ini banyak kebaikan, yang paling penting ia mempunyai Persijilan Halal daripada JAKIM. 

Ini dua gambar kulit muka julia setelah amalkan semua diatas selama beberapa bulan...syukur puas hati...gambar tiada langsung diedit ye, semua original gambar dari hp (solekan hanya bedak tipis sahaja)

Ruam2 halus mula hilang dah...parut jerawat mula nak beransur pulih...yeyy

Okey itu sahaja perkongsian vitamin kulit dan dalaman sihat julia, insyaAllah jika masih sesuai akan diamalkan selalu dan berkala untuk kebaikkan diri sendiri, nanti anda kongsikan pengalaman anda di ruangan kotak komen ye, tak sabar nak tahu anda amalkan apa pula. Babai! :D

13 comments:

  1. Wah...bio oil tu boleh guna pakai kat muka...SA baru tau ni....adik SA pun guna bio oil ni masa preggy Qhaira...bagus tau....vitamin pilihan plak dh semestinya shaklee...hihihi

    ReplyDelete
  2. bio oil lin tak serasi sangat ju... sbb skin berminyak. uhuhu

    ReplyDelete
  3. dulu kan beriya sgt tauu pki bio oil tuk stretchmark. tp last2 malas. hahaha. smpi skang laa ado stretchmark tu...kikiki

    ReplyDelete
  4. bab kecantikkan mmg kena rajin, kalau x rajin x blh lah muka cantikkan.. nanti dah berumur jgn nak mengeluh pulak huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. Kalau kulit brminyak OK ka sis Julia...

    ReplyDelete
  6. Kakak beli bio-oil ini utk anak dara kecik kakak yg terluka masa jatuh di padang permainan. Memang berkesan atau sebab kulit budak mudah pulih... tapi pihak pharmacy yg cadangkan masa tu.. memang oklah..

    Tapi kakak sendiri tak pernah guna.

    ReplyDelete
  7. dengan keadaan udara dan pemakanan zaman kini, memang kita diwajibkan ambik supplement tambahan :)

    ReplyDelete
  8. actually tak dinafikan.. hormon & faktor umur memain peranan kenapa kulit kita jadi sensitif. Lagi terkejut kalau tiba2 kita pakai sesuatu product baru then kulit kita jadi naik rumah jerawat bagai.. padahal selama ni pakai tak plak ada effected.. itu yang sis hadapi dalam tahun ni.. on january aritu muka penuh dengan bintik2.. gatal plak tu.. 3 kali pergi klinik siap kena cocok kat montot lagi.. pun tak baik jugak.. hahhaa.. lama2 pergi pakar makan ubat, sapu ubat then baru ok.. tapi sampai bila kita nak bergantung pada ubat je kann??

    So doc suggest sis pakai sabun yg gentle je mcm johnson's or dove.. tak boleh ambik yg ada bau2an.. sadis sangat kan sensitif sis ni.so now I dah jadi mcm baby lah.. semua tak boleh.. takut sensitif sana sini kat kulit ni.

    Vit C + Zinc pn sis ambik jugak. Tapi dalam bentuk tablet yang dilarutkan dalam air (macam eno) then minum terus.. sedappp. Doc tak bagi makan shaklee or apa2 supplement lain.. huhu sadissss..

    faktur umur dah pertengahan 40 macam ni lah Julia oiii..

    Anyway.. semua supplement yg Ju ambik tu mmg bagus.. especially Primrose tu. :))

    ReplyDelete
  9. Dulu makan epo dan fish oil jugak.pas peknen terus stop.eh rasa macam nak beli jer...kekekeke..

    ReplyDelete
  10. apapun benda2 ni semua kena disiplin kann...ambil tiap hari atau berkala...cik nad ni selalu terlupa, sekejap apply sekejap tidak..haha..ni baru cik nad tau bio oil tu bleh apply kat muka...ehem! ini rahsia kecantikan ju ek? :)

    ReplyDelete
  11. br pakai bio oil mlm td..hikhik..
    perut dh mula rs gatal2..peknen ni mkn vit C shaklee je..dulu ms danish amik jgk minyak ikan..kali ni xstart mkn lg..ila klu xpeknen mmg payah nk mkn2 supplemen ni..xdisiplin..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com