Jom Julia Masak | Julia Johari
Booking.com

Jom Julia Masak

Walaupun musim kesibukan tengah melanda kt ofis mahupun di rumah, cuba curi masa sekali sekala masak untuk family. Simple je janji dalam masa sejam siap segala menu dan air. Suka masak sebenarnya, itulah kalau makan kt kedai hari-hari pun leh naik pitam tau, memang tekak julia ni jenis suka masak banding makan kt luar, tapi kalau masa tak mengizinkan terpaksa la gak hari biasa tu menapau, kalau weekend memang waktu tu ju tak lepaskan mesti masak sebelum keluar pi jalan2 waktu tengahari, bagi suami dan anak kenyang dulu baru keluar, happy tau masak dengan air tangan kita sendiri.

Menu malam tadi julia bawa pi opis panaskan semula di rumah, fuh wpun hanya simple cm ni masak tapi nikmatnya tak terkata, puji diri sendiri hahahhaha ye kot cuba korang masak bawa bekal sekali sekala pi opis, mmg jimat, kalau ju tak sempat masak mmg menapau la gerai murah, itu pun memilih cari kedai murah dan sedap, kalau murah tapi tak sedap memang tak pi dah hahahha (anak tekak jenis makan sedap ginilah particular sungguh) ;p

BBQ Lamb, Chicken Wings, Potato Chips with Thousand Island
Adakala suami membantu di dapur, haa ini air tangan suami fuh sedap tak terkira, julia dan Qaiser ilman goyang kaki depan tv kehkehkeh...sekali sekala dok jenguk dia membakar guna pemanggang ajaib...sedap, jimat, murah...sukaaaaaaa! yum!

 Nasi Goreng Cili Padi Telor Mata
 Bekal lagi, hehehhe satu untuk suami, satu untuk isteri, ish simple yang amat, julia suka masak malam, so waktu pagi bangun tu panaskan aje, telor goreng waktu pagi, fuh!

Banjo Daging Burger
 Anak tidoq, umi yer bosan dok umah sorang, suami busy kerja, so masak simple, banjo daging burger, hehehheheh kenyang beb, rasa nak buat lagi aummmm

Cempedak Goreng Garing
Musim buah cempedak kt dusun atok Qi, apa lagi mengorengla kita, habis satu rumah bau, arghhhhh sedap garing ranggup...ish geram!

 Nasi Tomato Gulai Ayam
 Pertama kali buat, menjadi plak tu, memang resepi atok Qi ni ambil, tak pakai tomato biji besar tu kurang sedap, tak pakai tomato puri nanti termasam lebih, baik kita guna tomato ceri sedap manis yang amat, fuh cubaan pertama menjadi Qaiser ilman makan suka hati, aummmmmmm.

Ikan Kerapu Stim
Kemain meriah deco hahahha julia memang suka deco kalau masa terlebih2 kt dapur tu hahahha mai la idea merapu raban nak bg surprise kt suami, suka bagi suami jamu mata dulu baru makan, baru suami bertambah sayang dak? hahhahaha

Daging Masak Kicap Pedas
 Bekal ke opis lagi, malam tu masak banyak la daging sebab saudara mara ada bertandang kt rumah, so ada lebihan bawa pi opis panaskan aje, siapa cakap si julia tu masak pagi2 buta? tak laa weh, keje i bangun pagi panaskan aje masuk lunch box i tu hehhehee, jimat. Eh ada ayam seketui ngan telur mata...kemainnnnnnnn menu!

Nasi Beriani Ayam
Cubaan kali pertama gak ni buat nasi beriani berpandukan dalam sumber internet, hahhahahah malas nak call atok Qi tanya resepi pepagi buta, julia kan jenis suka masak waktu pagi, waktu tengahari dah relaks layan tv atau berjalan, ish sedap weh, walaupun warna nasi beriani tu takde tp rasanya aummmmmmmmm!

Roti Bakar Telur Berinti Ayam
 Menu yang mudah dibuat, waktu bila2 pun leh makan, time ni waktu malam, suami bz lagi kerja, so tak yah masak berat2, buat simple menu utk anak dan uminya...weeeee Qaiser ilman suka, korang buatla, tengok gambar pun dah tau nak buat cm ne hehehhe

Sardin Cili Padi
 Hahahahhahahha sardin pun tersenarai dalam entry ni weh, eh ni sardin bukan sebarang sardin, ini sardin telah di modified tau...campur sikit cili tumbuk dan cili padi...makan nasi panas2 ngan ikan masin atau ikan bilis, bertambah2 ko...sory i tak diet hahhahah

Sotong Basah Masak Kam Heong
Amboi nama cam makan kt kedai makan mewah hahahha, tiru nama je tapi ini homemade tau, cili kering tu korang tumbuk kasar2 pastu masa menumis dah masak campur sikit kicap pekat Jalen, susah semestinya Jalen, kicap ni waa kasi tau itu petua i masak sedap2, kicap lain kurang kick katanya hehhehe

Mee Kuah Penang
Homemade khas dari raya haji dari my beloved mama, dia memang pandai masak, tu sebab aku menurun dia kot termasuk abah aku, kehkehkeh, angkat bakul masuk lori maa, nanti nak ajar Qi masak2, baru syok anak teruna pandai masak, nanti calon isteri dia suka hehhehe

 Sotong Masak Tomato Cili Kering
Aku kalau masak suka tumbuk cili dari kisar cili kering guna blender, sedap yer lain macam, kalau pakai mesin time malas melanda yang amat hehhehe musim hujan layan sedap.

 Ayam Goreng Tepung Kentucky bersama Sosej Cinta
 Hahahha nama bikin nak menang je kan, kahkahkah, lantok ler janji sodap didengar, sosej cinta tu sedap weh, korang leh buat, tiru je k, ayam tu gomol ngan tepung dah siap jual tu, pakai telur putih masa nak salut ngan tepung, kasi minyak panas dulu baru mengoreng...wallaaaaaaaaaa

Gulai Ayam Kentang
 Suka masak gulai kt rumah, tu sebab menunya lebih kurang sama je hahahhahha, gulai ayam takde santan, aummmmmmm

Breakfast Like A King and Queen
Telur setengah masak dengan Roti Sandwich alololololo pakai pelekap i love you...sure suami korang berbunga2 di hati...weeeeeee

Sambal Belacan

 

Penambah berapi nak makan, hehehhe julia dan suami memang suka makan pedas2, baru keluar peluh hahhahaha, cili padi burung, cili akar tak beli ye, nanti sakit perut memanjang, pilih cili yang mesra perut anda ye, ni cili padi abah julia tanam belakang rumah...so kutip je hahahha

Detox Water
Dah makan segala bagai, jom amalkan detox water with lemon plus madu, sedappppppp...so makan dh macam2 so dok kt opis layan inilah 2 liter per day, baru la flush semua yang terkumpul, jom detox!

Yeyy dah leh delete gambar2 ni semua dalam hp, hahhahaha niat nak habiskan stok gambar lama menimbun dalam hp, tunggu esok update!

23 comments:

  1. sedap...masak yg simple2 tu yg lg sedap kan..

    ReplyDelete
  2. Itu dia sekali keluar gambar makan-makan sampai tak tahu nak pilih mana satu
    Yg pasti memang betul buat sendiri puas sebab ikut selera keluarga sendiri.

    ReplyDelete
  3. terliur tengok makanan kat atas. macam-macam makanan ada. terbaik. Isteri mithali ni. hehehe

    http://www.adarain.com/

    ReplyDelete
  4. Hamboi..hamboi..dhla akk blm mkn lg nih..huhu..
    Sedapnya sis!!

    ReplyDelete
  5. fuh julia. skali update segala mkn....rajin betul. sama lah kita suka msk. but me..kalau msk xde sape mkn. lol. slalu x habis...~__________________________~

    ReplyDelete
  6. tak mampu pejam mata.. sekali julia keluarkan gambar menu masakkan.. buat terliur.. dpt jugak kitew idea nak masak hihihihi tq...

    ReplyDelete
  7. ju kalo masak mmg malatop. eehh bila nk makan2 yg tertangguh masa puasa ritu??

    ReplyDelete
  8. ju mmg terer bab masak... yg sambal belacan tu mmg super terluir dibuatnye... hadoiiii...

    ReplyDelete
  9. pandai jugak ju masak ye??kerja pun masih rajin memasak..saya yang dok umah ni pun malas nak masak2 benda gini..susah..ekekekke

    ReplyDelete
  10. tergoda dengan nasi beriani ayam dan nasi tomato gulai ayam tu...

    ReplyDelete
  11. sangat rajin! sedap2 pulak tu.. patutla walid qi sayang lebihh hehe

    ReplyDelete
  12. semua masakan jue nie memang thorbaikkk lah.. mengugat iman i yg tengah on diet nie..hehehe

    ReplyDelete
  13. walaupun menu lain tu nampak sangat menyelerakan.... tapi yang paling penting nak rasa kuetiow goreng sebab itu my feveret ... huhuhuhu

    ReplyDelete
  14. boleh tak kalo saya puji yang julia ni rajinnnn sesangat...kalo saya memang malas nak mendeko & cop2 bagai tu..

    ReplyDelete
  15. allahuakbar, sedap menyelerakan dan KE BABOMMMMM.. boleh masuk masterchef la ni :)

    ReplyDelete
  16. pandai ju masak. akk kalau buat kuetiaw sll kantoi. sll klw kuetiau ni mak yg masakkan. akk siap bahan je.

    ReplyDelete
  17. amboiiii..banyyyyaakkkknye..sumenye sedap2 plak tu..ila pun klu masak klu belebih memang bwk bekal gi opis..senang..jimat pun jimat..cafe bwh ni makanan ntah hape2..baik bwk makanan sendiri..tp xde la hari2..hihi

    ReplyDelete
  18. terus lapar tengok entry ni.. nangis laju2..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com