<u>Berangan WAHM</u> | Julia Johari
Booking.com

Berangan WAHM

Fasa Berangan dan Cari ilham
Ya ini entry berangan sahaja tau, jangan fikir plak apa yang julia cerita sekarang ini akan direalisasikan dalam masa terdekat, ini matlamat jangka panjang. Ingat tak lagi julia sendiri pernah cerita, dah puas kerja makan gaji sejak melahirkan Qi lagi tau, lama dah angan-angan tu dok simpan, sampailah Qi sudah umur 2 tahun.


Napa aku masih tak realisasikan impian aku tu ya?
Jawapannya mesti korang cakap ada dalam diri aku sendiri. Ya! Suami aku cakap pagi tadi masa lepas breakfast dengannya, "Abang dah lama bagi tahu julia, selagi julia masih kerja makan gaji, selagi itulah takkan nampak apa peluang depan mata, sebenarnya banyak tau peluang ma ni leh gilap, cuma ma sekarang berada dalam zon selesa" Eh ini abang ku yang cakap, bukan cakap kt korang yang sekarang bekerja ya, tak de kena mengena ngan korang pun.

Ya, suami aku dari sejak aku belum kenal sampailah sekarang berkahwin dengan dia, dia seorang yang bussinessman, dari zero to be hero soon dalam perniagaan Bas dan Van Persiaran Tazben Travel beliau. Until now aku melihat jatuh dan naik dia, dari situ aku tengok dan belajar, belajar macam mana nak tahan hadap dunia luar. Aku? Aku masih dalam dunia aku sendiri, syok sendiri tiap2 bulan dapat duit gaji dan OT yang cukup2 makan je. Selebihnya, suami ku yang tanggung termasuk makan minum aku.

Hmm....tiap-tiap tahun orang tanya, Julia kerja sekarang dah okey, nak cari kerja lain ke lagi? Diorang tak tau apa aku rasa, berbelah bahagi sebenarnya, aku lebih utamakan matlamat nak jadi WAHM - Work at Home Mom.

Tapi bila budaya dah biasa dapat duit tiap2 bulan selonggok, mula lah liat kan nak berhenti kerja? Alaaa tipulah kalau cakap dalam diri tu kalau berhenti tak pegang duit tiap2 bulan tak sah punya. Betul tu, aku kan suka berjalan. Tapi satu je aku nak matlamat kecik dulu, paling kurang kalau aku berhenti aku leh dpt income bersih sebulan 500 - 1000 dulu kira ok dah, duit bayar atok nenek jaga Qi dh jimat, duit minyak kereta dah jimat kena hadap jem setiap pagi dan petang, duit bersih tu semua aku leh shopping, holiday dan simpan dalam ASB.

Itu je sekarang aku nak cari, WAHM yang boleh duk umah dapat duit, jika aku dapat port tu, bulan depan aku nak cabut hahhahahha berangan. Eh, kalau aku masih bekerja makan gaji sampai Qi umur 6 tahun, Qi nak masuk darjah 1 aku berhenti sukarela, ya berhenti!

Aku nak hantar Qi gi sekolah sendiri, nak buat breakfast dia sendiri, masak makan tengahari sendiri, nak ambil dia dari sekolah sendiri, nak hantar dia pi mengaji al-quran sendiri, kira semuanya aku nak buat sendiri utk anak aku. Entahlah kenapa dalam hati aku tak sampai hati tergamak nak pentingkan kerja dari anak aku, mesti anak aku nak mak dia ada kan masa hari pertama sekolah, ambil dia depan sekolah. Takkan nak suruh van sekolah angkut dia, aku ni hati tisu beb, tgk budak2 sekolah yg kecik2 tu himpit2 naik bas sekolah pun aku dah sebak dlm kereta...cm ne lah diorang mkn kan balik taska....aku tak salahkan langsung parent yang dah lama bekerja demi utk mencari sesuap nasi, kadang2 perlu suami dan isteri bekerja utk menampung kehidupan seharian yang makin hari makin naik. Runsing aku!

Impian pertama aku.
Aku ada sebijik buaian cradle cm ni kt rumah, aku beli ngan kakak yang jual cradle baru tu terus, mmg dia pembuat cradle, jauh murah dan baru, lepas aqiqah Qi aku simpan je dlm stor, niat mmg nak buat bisnes job ni, biarlah org ckp ala bersepah dah perniagaan ni, ada aku kisah? Rezeki masing2kan...kot nanti aku berhenti mesti tgn aku rajin nak hias cradle ni nanti buat contoh kt pelanggan, aku dh beli set-set bunga utk cradle ni, nak mencari carpet rumput hehehe sesi nak kumpul bajet sekarang...aku niat taknak ambil mahal...setakat RM200-RM250 permulaan cukupla kan...janji kena ada usaha giat promosi.

Impian kedua aku.
Buat butik jual shawl & jubah dlm ig, aku tengok sekarang kemain rancak ig ngan jual tudung dan shawl jenama sendiri plak tu, aku kena cari tukang tailor yang mmg bidang dia pernah amik borong, aku tengok banyak oiii tailor dlm website, mmg kerjanya ambil upah jahit shawl design terbaru, tp penjual jual brand itu sebab harga cecah puluh2 malahan ratus satu shawl...tp yang ini masih dlm angan2...dok usya cari idea brand sendiri...suka brand unsur nama bunga.
So semua nama shawl ku nama bunga...lily, rose, sunflower...hmmmm kan best kalau tengah2 name kad tu letak nama Julia Johari hahhahahah berangan! en aku suka biz kad ni, menampakkan ciri-ciri feminin butik online aku hahahhaha berangan hoi!
Sumber: Google 

Impian ketiga aku.
Handle perniagaan sedia ada suami aku, sekarang aku tlg utk suami aku handle semua invois dan quotation syarikat, dapat upah la upah setiap bulan, korang tau tak, betapa gembira aku dapat upah tlg suami aku kerja urus hal ehwal kewangan syarikat dari aku kerja makan gaji, tak terkata rasa itu, ntahlah mungkin dah tiba masanya aku kena kuatkan semangat utk bina empayar aku sendiri sebelum Qi masuk darjah 1. 
Kalau nak tempah utk rombongan atau nak booking tahun depan 2015 
call nombor ni 013-6070333 
Sekarang suami aku bz, bulan 11 ni dia dpt kontrak besar nak operasi di PD...job Sime Darby punya...hmmmmmmmm asben aku nak aku jd orang kanan dia, mungkin kena pinadh ke sana jikalau perlu...dah aku kerja ni cm ne...aku peninggggggg!

Hati kecik aku cakap
Arghhhhhhhhhhhhh tak sampai hati nak berhenti, tapi kalau aku tak berhenti cm ne ko nak laksana impian ko ju...mmg takkanlah.

Hati besar aku cakap
Juliaaaaaaaaaaaaa, ko dah senaraikan byk impian kau...wakeup la beb wakeup...sekarang kena buat dan realisasikan...sebelum hjg thun 2015 ko berhenti ye julia....berhentiii!

Nanti awal tahun 2015 ju bagi jawapan ye...harap aku jujur dengan diri sendiri :)
Korang doakanlah.

Tolong menabung 2 link Nuff sini, terima kasih.

29 comments:

  1. julia.. bergenang air mate tau ai bace entry yu kali ni.. tu impian fifi.. fifi pon nak WAHM.. semalam suami baru cadangkan cuti tanpe gaji.. try dulu.. try bisnes kecik2 dari rumah dan sambil tu jage anak.. julia.. kalau la kite dekat.. nak je kite peluk awak.. kongsi jatuh bangun.. same2 bagi motivasi.. keluar dari zon selese untuk jadi WAHM.. best kan.. fifi target.. klu dapat jadi WAHM ni.. dapat bayar loan pon da cukup bagus.. yu touch my heart tau dengan entry ni!~

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan sis julia,,, seronok baca entry sis.. WAHM juga cita2 eija.. tengah berusaha kearah tu, insyaAllah Allah mendegar kata2 kita :) cepat dan lambat pasti akan berlaku jua

    ReplyDelete
  3. akak pun ada impian besar cam ju. Insyaallah sblm rayyan masuk darjah 1. skrg keje 2 thn lagi.

    ReplyDelete
  4. Cik Nad dah berenti kerja sejak lahir anak sulong.Puncanya anak saya kuat meragam, takut nak kasik org jaga. Mula2 tu memang suffer la...pendapatan suami pon cukup makan jer. Honestly masa tu duit poket Cik Nad pon takder. Tapi DEMI ANAK kannn, bertabah jer la!Sekarang Alhamdulillah,rasa berbaloi-baloi...bahagia sangat siang malam dapat menghadap anak2.income husband pon semakin ok,rezeki tu urusan Allah kan! Akak doakan yg terbaik utk u julia...All the best!

    ReplyDelete
  5. bestkan kan x pe impian akan ajdi kenyataan

    ReplyDelete
  6. jue, nnti ekin nak sewa buaian cradle tue boleh?
    sewa buaian je

    ReplyDelete
  7. ju...sebak baca entry ju ni...sememangnye ni jugak impian ain..nak jadi WAHM..rasa nak berhenti je sekarang...tapi..keadaan ekonomi belum begitu stabil..sebab sekarang ni tengah setel kan hal pembelian rumah...so ..tengok lah..mungkin lepas dah setel semuanya..dah kembali stabil..anak2 nak masuk sekolah..baru lah resign..insyaAllah..harap2 angan2 ni menjadi...

    ReplyDelete
  8. in sha Allah ju..ila pun ade impian mcm tu..teringin nk jaga ank sendiri, nmpk ank membsr depan mata, nk antar skolah, masak utk ank2 n suami..impian tu dh ada tp masih takut2 lagi..tp buat apa takut utk kebahagiaan family sendiri kan?in sha Allah..ade rezeki sebelum danish darjah 1 nk cuba capaikan impian tu..ju bole ju..mula2 ni tlg husband bisnes..bisnes cradle tu ok..mmg la byk saingan tp rezeki org lain2 kan..kene jgk ada cara..klu org buat mahal, kite buat murah sket..ila klu bisnes yg ade kait mengait dgn kreativiti ni payah sket..sbb xkreatif langsung..hikhik..bisnes shawl tu pun ok..wat jenama sendiri kan..best3..ila doakan impian ju tercapai yer..

    ReplyDelete
  9. alhamdulilah..flow tu dah ade adik jue..dah boleh sangat dah pun.

    ReplyDelete
  10. Melihat rentetan yg mungkin planning pada kakak tapi Ju asyik kata berangan pada kakak itu bukan anganan. Sebelah kaki Ju sebenarnya dah pun masuk secara tak langsung tanpa Ju sedar sebab org kuat dlm kehidupan Ju adalah org business. Kakak percaya impian akan jadi kenyataan pada 2015 insya-Allah...

    ReplyDelete
  11. Ju akk pun nak jadi WAHM. Tp husben suruh keje mcm skrg. Sbb tu la akk masih di sini demi mencari sesuap nasi. Hu hu hu. Sedih.

    ReplyDelete
  12. Ju akk pun nak jadi WAHM. Tp husben suruh keje mcm skrg. Sbb tu la akk masih di sini demi mencari sesuap nasi. Hu hu hu. Sedih.

    ReplyDelete
  13. owhhhh ini memang cita2 ku jua... sobs..

    InsyaAllah 1 fine dayyyyy... !

    ReplyDelete
  14. saya pun teringin nak ada bisnes sendiri..dalam perancangan nih..tunggu masa yang esuai je..heheh

    ReplyDelete
  15. nangis baca entry ni.. rasanya every working mom ada impian yg sama.. tpi kos hidup sekarang ni belum memungkinkan untuk pilihan tu.. maybe one fine day masa tu akan tiba.. sy doakan kejayaan ju..

    ReplyDelete
  16. Alahai ju..tu semua impian ibu kan ju..
    Ahkak ni kira bernasib baik sgt sbb akk ni seorang cikgu..tiap2 hari hanta ank gi sekolah..ambik sekolah..smpi mengajar anak sendiri kt dlm kelas..(terpksa even dah tolak)..so akk takdela rasa sgt terkilan jika akk trs bekerja..akk kena trs keje sb dh terikat dgn loan beli rumah..dan umur suami akk pun dh berapa..so nak taknak kena move on jgk jadi wanita yg bekerjaya..sobs..sobs

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah.. Moga impian menjadi kenyataan..

    ReplyDelete
  18. kesimpulannya ju akan berhenti cuma lambat atau cepat jer kan . Bagi sis , klu sis berada di tpt ju , sis akan berada di mana suami berada ... itu lebih baik , lebih akrab , insha Allah lbh berkat ...

    ReplyDelete
  19. Semoga angan2 akan jadi realiti...InsyaAllah..

    ReplyDelete
  20. Jue angan2 kita sama..farah pun kalau boleh nak WAHM.. pernah terpikir nak bukak dobi or apa2 jer la business..janji dapat dekat dan nampak anak membesar depan mata.. tapi itu la setakat berangan boleh la..sekarang semua benda dah mahal jue...dah tak cukup kalau harapkan pendapatan sorang jer yg kerja..huhuhu...nak tak nak bertahan dulu la..kalau ada lobang baik nk gak cuba.. tapi yg pasti tak mau MLM..hehehe..btw nanti jue buat la keputusan yg tepat k..buat solat istikarah..InsyaAllah pasti dapat pertunjuk dariNya..=D

    ReplyDelete
  21. Semoga dipermudahkan dalam membuat keputusan ye Julia. Saya agreed, kite sebenarnya dah lama berada dalam "zon selesa" so rezeki lain kite pandang sipi2 je..tapi bila dah keluar tu baru terasa betapa luasnya rezeki di dunia luar, same goes with me, usahakan travel company sikit2 with partnership..mula2 sayang nak berhenti kerja office tapi bila nekad so berada di office sendiri alhamdulillah baru terasa cabaran di dunia luar...best, dari situ kita lebih belajar dan banyak pengalaman boleh ditimba..In Sha Allah, rezeki Allah ada di mana2... all the best ye Julia BUT...don't forget still blogging tau even di office sendiri.
    In Sha Allah , will support u girls.

    ReplyDelete
  22. nice one julia!....u cn do it!...u go girl!....me too nk berenti keje. tp cr keje br lah. hihihihi

    ReplyDelete
  23. antara impian su juga
    wajib dilaksanakan :-)

    sedang berusaha

    ReplyDelete
  24. ju.. yakin dgn diri sendiri. rezeki ada dimana-mana.kalau ju rasa berhenti keje adalah yg terbaik, so berhenti.. yakin! yakin! yakin! ciknaa doakan yg terbaik tuk ju sekeluarga yer..

    ReplyDelete
  25. Mcm SA x leh la nk berhenti...x tau akan dtg mcm mn ..julua pun tau status SA kan...skrg tanggingjawab di bahu SA dulu mmg bercita2 nk jd suri rumahtangga sbb dh pnt keja..tp x kesampaian..belum pape SA dh ditinggalkan..skrg sedang tercari2 peluang perniagaan sbb dh pnt mkn gaji...x tau lg la..slowly...doakan utk SA ye dear...

    ReplyDelete
  26. klu i jd ju mmg berenti je...sbb mmg dh byk backup plan utk cari income..huhu~ go ju! u can do it! 9/10 rezeki adlah dr perniagaan..bkn mkn gaji ju...all the best ju! ^_^

    ReplyDelete
  27. salah satu impian ida same ngan akak laaaa... hihihi ida pun sedang mengumpul2 barang nk setup for next year! huhuhu~ mari bergabung akak! HAHHAHHAA

    ReplyDelete
  28. Syima doakan yang terbaik untuk Jue n family. Insyaallah 1 day, angan-angan (impian tu sebenarnya) akan dimakbulkan Allah swt

    ReplyDelete
  29. ALHAMDULILLAH...SAYA DAH BUAT KEPUTUSAN TERBESAR DALAM HIDUP SAYA DAN MENJADI WAHM.PUAS HATI. LETIH MEMANG LEBIH LETIH DARI BEKERJA MAKAN GAJI, TAPI SAYA PUAS :)

    GUD LUCK!

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com