Launching New Domain | juliajohari.com | Julia Johari
Booking.com

Launching New Domain | juliajohari.com

 Dengan lafaz Bismillahi Rahmani Rahiim, saya merasmikan Blog www.juliajohari.com
pada 8 May 2014, Khamis.

Syukur alhamdulilah, berkat usaha join macam-macam aktiviti dengan blogger, belajar tentang apa itu blog, belajar tentang apa itu branding blog, apa itu sebenar domain dot com....nanti Julia cerita di lain entry ye...sekarang Julia nak bagi tahu Julia dah bertukar dari domain blogspot ke domain terbaru dot.com
dan
Julia sudah buat keputusan buat tempahan new header, new template dan new watermark blog dari seseorang blogger yang korang kenali hihihi bagus dia nih, mmg boleh layan kerenah cerewet customer macam Julia kikiki....nanti Julia akan cerita dan promote lebih lanjut di episod akan datang ye...

Tadaaaaa....amacam korang suka tak warna cerah cm ni....hihihi ceria kan

Sekarang Julia dah beralih ke fasa baru, buka buku baru untuk blog yang dahulunya dikenali sebagai UMI QI....sekarang nama itu sejak semalam sudah tiada...banyak kenangan bersama nama tersebut...akan tinggal dalam kenangan...sekarang hanya Qi sahaja akan panggil Umi Qi ye...
Korang, sekarang panggil Julia je tau...no more Umi Qi...fasa baru harus lebih tonjolkan diri sendiri, branding blog untuk lebih serius di masa akan datang....

Nak tau apa kelebihan domain dot.com ni...meh sini baca...Julia dapat pun dari hasil carian google...

# 1: Dikatakan bahawa sekiranya anda bertukar dari blogspot.com kepada dot com...URL lebih senang dan mudah diingati kerana lebih pendek... 

# 2: Blogspot adalah percuma dan boleh dimusnahkan oleh pihak admin serta merta tanpa notis manakala dot com berbayar dan tak boleh sebab kita mempunyai hak penuh ke atas domain tersebut. Untuk jangka panjang if satu hari nanti dah tak mo blogging lagi, kita boleh jual nama dot com kita dengan harga yang dikatakan agak masyukkk!!! and nama dot com tu haruslah practical dan unik. 

# 3: Dot com berbayar lebih mesra SEO compared to free dot com, contohnya if kita type something dan search, mostly article dari dot com berbayar lebih cepat dapat menjana traffic dengan lebih lancar. Dot com berbayar menunjukkan kita serious dalam dunia blog dan ini dapat menambah keyakinan pihak pengiklanan.

# 4: Lebih selamat. Sebab ada ID protection.

# 5: If kat office block the access to blogspot, any blog yang gunakan blogspot.com memang takkan dapat pegi...kalau pakai dot com... boleh access kat mana-mana jer... 

Tunggu ya, fasa renovation blog Julia belum habis di deco....belum siap lagi ni...saje nak rasmi awal2 hihihi....tata!!!

64 comments:

  1. Cayalah..... hope lepas nie lebih semangat nak blogging dengan gaya lebih gempak... hihihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap bro hazman tunjuk ajar ku sifu hihi thanks bro :)

      Delete
  2. terbaiklahhh! header pun comel!. Step by steps. aaauuummmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainaa...terima kasih byk sgt tunjuk ajar sis pasal reka letak blog....byk tau bg petunjuk...hebat ainaa

      Delete
  3. nak tukar jugakkk.... ameris.com sesuai ke ju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameris.com sedap tau sis....glamerrr

      Delete
  4. harga? hahaha.. yg tu je nak tau..

    ReplyDelete
  5. wow..tahniah ek ju..keep on blogging...
    happy for u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu terima kasih byk bg komen yg sgt membina....mmuahh

      Delete
  6. wah hebat

    kagum
    mmg terpikir gak tp macam sapa la daku. blog pon x ramai pengikut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah....suatu hari nanti anda pula

      Delete
  7. wahhh~! nak tanya harga juga macam ciknaa. muahahaha.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Kak mimah syg....tq byk2 sis bg motivasi mmuahh

      Delete
  9. huwagghhhh aiy is jeles sangat.. masuk2 je www.juliajohari.com punya website berpinar bijik mata kaler kuning terang benderang menyuluh mata hehehe

    Btw congrats Julia.. selangkah lagi maju kehadapan dlm dunia blogging.. wa salute sama lu lah Julia!! (no more panggil Umi QI skrg)..
    lepas2 ni boleh lah Zaza belajar dari Julia pulak yer.. ada gak niat nak tukar domain.. tapi belum khatam belajar dari blogger yang pandai dlm bab2 domain ni.. al maklumlah Zaza ni kan orang hulu kampung.. semua pun tak tau.. hehehehe

    Ok now im waiting for your fully upgraded of www.juliajohari.com yer.. pasti meletop!! kebabowwww.. mwahhhh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zazaaaa....hugsss!!!
      Suka baca komen you yg bernafsu cm ni hahahahaah hebat siap leh buat satu entry weeeeeeeee.....zaza thanks a lott mmuahh

      Delete
  10. Tetiba aku bersemangat waja..lol..btw,thniah.welcome to the world juliajohari.com.

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. mommy lin...biasa2 je la....no speacial pun...cuma tranform to new look hehhe

      Delete
  12. Kak ju caya lah semoga terus suksess

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik mila...tanpa adik mila...siapalah akak...akak biasa2 je dik

      Delete
  13. Replies
    1. TQ so much dear....what ever i do...u always by my side support me :) mmuuuahh

      Delete
  14. WAHHHH BERTUKAR JUGAK .... TAHNIAH .. TAHNIAH.. MAKIN MAJU UMI QI NI OPSSS.. JULIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masya....sampai satu masa kena belajar lg dan lagi utk jauh ke depan...tq masya...mmuuahh

      Delete
  15. Congrats kak jue...wink wink x sabar nk tgk dh siap nnt....kite ni jugak asik malas je nk update blog....hehehheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ so much dik aifa....cpt2 update blog...xmo malas tau heheh

      Delete
  16. Congrats kak jue...wink wink x sabar nk tgk dh siap nnt....kite ni jugak asik malas je nk update blog....hehehheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. siap 2x tuh komen...hehhe mekasih dik aifa...mmuahh

      Delete
  17. tahniah ju... cantik blog..suka2..nak buat transformasi blog gak sebab header lama x sesuai dah.. :)

    ReplyDelete
  18. Menarik ni Julia...boleh la rekomen kat SA nanti kan....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA....soon i cerita ye...siapa sifu yg tlg buat transformasi hehehhe...julia just bayarkan aje

      Delete
  19. Huwaaa..kt opis td sempat bukak n bace..tp xsempat nk cmmnt pape..terbaekkk la umi qi..opss..julia..hahah..pggl ju je blh?lbh mesra..hikhik..cantik la header tu..meleleh airmata i tgk tauuu..tulisan die tuu..pergghh..menarikk..kuning plak tu..ju suke kuning ye?siyes cantikkk..blh bg 5*..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama dalila....yeee....mood baru2 ni julia suka baby yellowwwwwww....x tahu kenapa sgt suwwwwwettttt baby yelllow....dah la julia ni manja nak mampus plak pangai baru...apa nak jadi hahahha....yeke menarik...thanks dear...mmuahhh

      Delete
  20. dah agak dah sebab food review . julia pun suka jalan - jalan cari makan kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe...kadang2 je sis....kadang2 malas nk buat JJCM heheh

      Delete
  21. bsemangat tgk bile org lain semangat itu ini.... btw.. suke header kaler yellow tu... sgguh mmncar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih umi shahidah...julia suka baby yellow sekarang ni...hehhehe itu yg sampai blog pun ken transformasi baru

      Delete
  22. Wahh best nya da ada domain sendri..satu hari nnt akk pn nak buat jgk la..nnt awak ajar ye..tqvm

    Jom singgah blog saya http://hanipahghazali.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy kembar....baru berjinak2 ni sis...byk lg kena belajar....nanti akak pm saya ye kalo berminat di email

      Delete
  23. waaaah tahniah kak tahniah :D
    new stepping stone.. tingin nak join aktiviti dgn blogger lain tp xtau cara..
    T.T slalu blog syok sendiri.. huhuhu..

    ReplyDelete
  24. terima kasih dik ct humairah....1st step is from join blogger club dlm Fb dulu....itu lah akak dari sana sebenarnya...so kenal sikit2 kawan...baru jd ramai kawan....cubalah ye cari

    ReplyDelete
  25. selamat datang julia johari.. bye umi qi.. alhamdulillah.. tahniah..

    ReplyDelete
  26. Ooo ptt la masa baca previous entri tadi bahasa kan diri Ju..rupanya dah tukaq domain la.. wah tahniah ju!!! Keep it up k.. nk ushar jugak la pasal domain nie.. mcm best jer. .=D

    ReplyDelete
  27. Cewah. Pastu entry dlm blog lama cam mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu lala...sebenarnya ini adalah blog yg sama...Umi QI dan Julia Johari.com adalah blog yang sama...entry2 yg lama2 masih ada...dont worry semua masih ada...cuma transform muka buku, wajah baru, nama sebenar hehhehe....

      Delete
  28. Tumpang gembira tgk blogger2 berjaya dr sehari ke sehari... Keep it up semua.... Hehehe

    Salam kenal julia...

    Saye yg masih blogspot T_T http://cenetos.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. Moga akan terus maju kehadapan :D - New face always make a thousand smile to:D

    http://timetravelafif.blogspot.com/2014/05/kembara-england-part-8-buckingham.html

    ReplyDelete
  30. hai julia johari..tak sempat nak sembang2 aritu...i is pemalu...hehehehe...

    tahniah dah bertukar domain...semoga makin berjaya kelak... :)

    http://www.lyzafisol.com/

    ReplyDelete
  31. Caya la Ju.. Satu kemajuan tu... Akak masih setia dengan yang free tu.. Jangan la dorang pergi tutup blog akak tu.. Nangis akak nanti.. hehehe..

    ReplyDelete
  32. Tahniah... semoga lebih maju di masa akan datang ye Julia =)
    Alah, agak janggal di situ tapi xper, sedang membiasakan diri from Umi Qi Ke Julia (^_~)

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com