Respect First! | Julia Johari
Booking.com

Respect First!

Assalamualaikum WBT
Pagi Jumaat yang indah ini, adalah hari yang terbaik untuk terapi minda setelah bekerja setiap hari...
Rata-rata kalian yang dalam blog Umi Qi ini adalah pembaca dikalangan wanita blogger, Wanita yang bekerjaya dan wanita sebagai suri rumah yang berjaya,
Umi Qi sgt2 menghormati kalian yang membaca blog Umi Qi dimana-mana anda berada tika ini.

Kali ini, marilah kita sama-sama wanita berpegangan tangan, 
Sambil meneroka setiap hati masing-masing,
Siapakah kita sebenarnya? 
Pernah anda tanya diri anda sendiri? Siapa anda?
Pernah?
Tidak pernah atau buat-buat tidak pernah tanya?

Selongkar siapa anda sebenarnya....jangan jadi diri orang lain...
Jangan jadi seperti resmi lalang ikut mana tiupnya angin disitulah anda berada,
Begitulah sikap kita,
Sikap segelintir dalam diri kita sendiri ada sifat bongkak, hipokrit, ego, tidak jujur itu patut disisih awal-awal,
Daku banyak belajar dari pengalaman orang,
Pengalaman orang buat aku lebih berhati-hati untuk tanya siapa kah aku?
Siapakah Umi Qi?

Setelah ku tahu, 
Aku memang aku, aku x boleh jadi orang lain,
Tapi aku punya hati yang kuat sejak dulu lagi,
Bila berkawan dengan sesapa pun, dengan orang yang baru kenal pun,
Aku mahu aku hormati mereka,
Hormati zon mereka,
Hormati kata-kata mereka,
Hormati nasihat-nasihat mereka tanpa peringkat umur,
dan
aku
hormati
diri aku sendiri....

Kerana aku.........tidak boleh jadi seperti orang lain, tidak boleh ikut acuan ego orang lain.
Tapi aku punya hati kecil yang ingin selalu bermesra dan bergurau dgn orang yang ku kenal....kerana itu adalah aku.....seorang yang mudah didekati....

Tapi AWAS!
Jika salah percaturan kata-kata....salah perbuatan....berfikiran negatif selalu....
Buat orang lain menangis kerana andaaaaa....maka ingatlah....Allah ada....Allah ada...
Jika hilang budaya hormati satu sama lain kesannya....
Maka hilanglah kawan....
Hilanglah kepercayaan....
Hilanglah orang yang dipercayai....
Hilanglah rasa sayang menyayangi....

Aku tidak boleh hidup dan melihat komuniti sebegitu....
Kerana aku bukan insan yang hanya mampu melihat dan mengendahkan sahaja...
Aku mmg sangat2 suka mendengar, suka berinteraksi...suka sayang orang2 yg aku kenal wpun ia adalah pertama kali jumpa....

Hormatilah....hormatilah...hormatilah....

Kerana hormat itu Allah suka....ganjarannya rezeki yang tidak disangka-sangka.

Ku mohon nasihat diri sendiri....wlau dimana ku berada...ku hormat, ku hormat, ku hormat kerana Allah!
Tapi jangan sampai hormat itu di kasari,....ia menempah sesuatu yang tidak baik utk ku ucapi....astagfirullahallazim.

<<<Waalaikumsalam WBT>>>

26 comments:

  1. tanya sama pokok
    apa sebab goyang
    nanti angin yang jawab
    =)

    ReplyDelete
  2. Couldn't agree more :)
    Sokong 100% D

    ReplyDelete
  3. betull tu..
    pendirian kita ngan orang lain tak sama..
    tapi yang penting kite kena respect each other kan...
    =)

    ReplyDelete
  4. setuju.. jadi la diri sendiri. dengar kata hati.. slmt hari jumaat umi Qi :)

    ReplyDelete
  5. well said....i take it to be positif...i'm the one not in positif person..tq to remind my self too...

    ReplyDelete
  6. Sifat hormat tak boleh diminta atau dibeli Ju. Kalau mahu diri dihormati kita sendiri perlu tahu menghormati...

    Cantik tulisan Ju tentang hormat utk N3 kali ini. Kakak suka:)

    ReplyDelete
  7. ju! rara syg ju! rara org yg positive.kita jgn gaduh2 ya!

    ReplyDelete
  8. setuju sejuta kali dgn umi Qi.
    nice sgt n3 ni

    ReplyDelete
  9. well said. anggaplah kite respect org org respect kita..

    take care and senyum ^_______________________^

    ReplyDelete
  10. best entri neh umi qi .. setuju sangat2 ..

    ReplyDelete
  11. yup umi Qi,jadi diri sendiri itu lebih baik..
    hormatilah diri sendiri,sebelum kita menghormati insan yang lain
    i like u n3 this :)

    ReplyDelete
  12. Saya setuju yg berhormat...lain org lain hatinya

    ReplyDelete
  13. Truly true Umi QI.. terima kasih atas perkongsian yang hebat ni..

    ReplyDelete
  14. Agree sangat. Kalau nak org respect kita kita kena la respek orang lain.

    ReplyDelete
  15. Ingatan untuk diri saya juga.....tq Umi Qi

    ReplyDelete
  16. Jd dr sdri.. tp kdg2 dr sdri bercelaru.. huhuhu

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com