Qi terokai dunia Sains di Pusat Sains Negara | Julia Johari
Booking.com

Qi terokai dunia Sains di Pusat Sains Negara

As Salam Blogger dan Pembaca Setia :)

Pada 30 November 2013 yang lepas, Umi Qi dan Walid Qi bercadang untuk bawa si cilik kami Qaiser Ilman (Qi) ke Pusat Sains Negara. Mengapa? Bukan masih terlalu awal ke nak perkenalkan dunia sains kepada si cilik kami? Oh! Jgn pandang enteng mengenai umur....umur itu hanya sekadar nombor, walaupun umur baru mencecah 1 tahun 4 bulan, kami berdua sangat suka mendedahkan Qi pada dunia pembelajaran yang menarik terutama sekali melihat sesuatu yang baru.

Bukan setakat Qi, tapi Umi Qi dan Walid Qi adalah merupakan pelawat pertama kali yang hadir ke Pusat Sains Negara (PSN). Yang bestttt ye, kami masuk di sana adalah PERCUMA! Ya! Percuma korang.....Ya Allah! Betul2 rezeki Qi time tuh, sbb kebetulan ada Science Festival sedang berlangsung pada hari pertama kami datang....

Syukur, Alhamdulilahhh!...Bila niat kita baik, Allah tambah lg rezeki tak disangka2....jikalau tak mmg kena bayar cuba click SINI

Okey, jom hayati sedutan sedikit gambar yang berjaya Walid Qi ambil, mcm biasa kami dua org lah model pembelajaran sains kali ini...walid Qi lebih senang ambil beberapa garapan gambar aksi Umi dengan Qi yg dok sibuk tgk elemen2 didalam PSN....jom!

Yeyyyyy! 
Masa nak masuk PSN ini byk betul banner2 uar-uarkan FREE Entry!!!! Sukaaaa tau makkk Qi! hahahaha pestime kata ko! Macam budak2 umi Qi nih hahahha

Tak percaya?
Ini banner dia....dah berlangsung seminggu minggu lepas....heavenn sgt2 masuk situ, sbb byk rombongan sekolah rendah dan menengah turut serta, time tuh Umi Qi rasa mcm join rombongan sekolah....bestttt!

Masuk-masuk je kena wajib ambil kad masuk percuma. Itu Wajib...hahha tp time tuh redah jek masuk kata free kan...ruper2 ye kena pi kaunter PSN ambil tiket free yeyyy! Nsb x ramai org beratur pagi tu.

Tengoklah Qi sgt2 teruja...terujanya mengalahkan Umi Qi...Qi mmg fanatik tgk ikan....suka ikan...sampai Ikan pari2 tgk dia pun kita x takut....mulut Qi x habis2 ckp ish...ishhhh....hahaha fishhh Qi fishhhh...not ishhh ishhh :p

Walid Qi gan Qi....candid! Qi dok tanya walid....shyhhshhshsysjshghsysjshs....haaaaa apa Walid Qi jawab? Fishhhhhhhhh fishhhhhhh joss hahhahahha....ikan jerung!...susah jugak ye nak terangkan pada si cilik...sorang ckp bahasa Jerman, sorang ckp omputih campur melayu....mmg rojak! :)

Here we are Qi....lets go inside!

Haaaaaaa tudiaaa....aksi Umi Qi di dalam PSN...sonok bila tgk satu2 medium dan elemen sains didalamnya...teruja Umi Qi....rasa mcm nak pi sekolah balik....nsb masa SPM dpt Sains A tau....haaaaa mmg Umi Qi suka subjek Sains...sgt2 seronok!...Qi pun nampak dah minat dia suka dgn environment didalam PSN....hebat!

Bila free entry...mmg betul2 ramai org...auntie2 dan uncle2 pun ada datang tau...Umi Qi suka bila org2 yg berumur pun suka pembelajaran dan terokaan sains.....

Ombakkkk! cantik kan...

Lampu! bermacam2 jenis kaler....Umi Qi suka ajar Qi skrg kaedah warna....biru, merah, kuning, hijau....bila ada medium kaler mcm nih kt dinding buat Qi rasa puasssssss hati tgk....mata dia mmg x kelip2....tgk lah Qi nak suh walid amik gambar dia...sbb Qi mmg suka warnaaaa! hehhe

Ini adalah sejenis pemacu berpilin....giant size...boleh cuba utk tgk macam masa sebiji bola melalui laluan2 rod besi yang direka khas bila kita pusing sesuatu roda....Qi takut sebenarnya time nih bila tgk mesin nih bergerak...tp matanya bertumpu pada setiap bola yang berjalan sampai ke pusingan terakhir....see! Hanya dengan melihat, mendengar dan merasai pengalaman todler sebesar Qi pun boleh belajar secara tak langsung

Enjin! The real enjin pun dipamerkan.

 Bila pusing replika planet ini, kita boleh tengok alunan air berpusar didalamnya....so ia mmg sebijik bila di angkasa...Allah!

Ini planet apa Qi?
Zuhal tau Qi....
Cantik zuhal ni tau....inilah planet kegemaran umi Qi masa sekolah rendah dulu...suka tgk sbb ia planet yg sgt unik lain dari yg lain

Antara planet2 lain....
tgk Qi suka planet ini berbanding planet lain...
agaknya Qi suka planet yg simple dan mudah dilihat....

Cantikkan planet Jupiter...besarrrrrrrrr!

Qi mmg suka bola...bila tgk planet replika ni mmg Qi ye mulut ckp laaa...laaaaaaa bola la tu hehhehe Umi ckp ini planet Qi...replika...hehhehe tp laaaa laaaa jugak QI sebut kikiki

Electromagnetic Spectrum

Qi suka sebenarnya tgk box tuh...sambil dia suka tgk box Umi Qi jelas ini apa dia....nsb ada papan kenyataan...leh terangkan info betul hehhehe...Umi dh lama x pi sekolah...lupa dah sayang hehehheh

Ini best....session Light & Music...sambil dgr music ada cahaya keluar...weeeee tgk ar mata Qi tuh....mmg dia xd masa nak amik gambar bagai....dia sibuk nak ke situ kikikikiki

Aksi Umi Qi suh Qi tgk ats ada gabungan replika2 sains di atas...Qi x larat dh nk dongak atas...hehehheh

Sebelum balik...Walid Qi beli 3 toys....dinasourrrr hahhahahaha habisssssss lah warga 2 makhluk nih masuk umah Umi Qi lagi hahhaha pastu campur bola kt bawah tuh kan kan kan...xperlah ini souvenir walid utk Qi...sbb Qi sgt behave masa pi visit dalam Pusat Sains Negara...agaknya teruja cm umi Qi dia kot....
yeyyyy mission accomplished!

<<<Seronok betul bila dapat meluangkan masa berfaedah di hujung minggu dengan perkara yang berfaedah sekali sekala kan....lepas ni Umi Qi ada mission terbaru, nak pi melawat Muzium Kesenian Islam...dekat ngan opis Umi Qi je tp belum pernah menjejakkan kaki di sana...insyaAllah harap impian untuk bawa Qi dan Walid ke sana tercapai, kali ini dah dedahkan Qi dgn dunia kesenian Islam...seronokkk ye!>>>

21 comments:

  1. mula2 pikir macam x sesuai kan nak bawak anak yang kecik g pusat sains, tp bila tgk qi kemain saited die..

    ReplyDelete
  2. Masuk percuma itu yg best Ju. Qi pun bukan main dah macam budak besar dan pandai enjoy dah:)

    ReplyDelete
  3. salam umi Qi..

    betul tu umi Qi..pendedahan awal dunia sains n teknologi.. ni sedikit sebanyak dapat meningkatkan iQ anak kita..mana tau sok beso bole jadi saintis termuda hehe..in sha Allah

    ReplyDelete
  4. ALorr...dh abis ek promo free entry tue... Trlepas la Sofiyya nk gi.. Nape Qi gi x ajak Sofiyya? Hehehe.. Insyaallah ada plan nk bwk Sofiyya gak...cuma nk tnggu Sofiyya pandai brjalan sndr...br la best nk explore kn... Hehehe

    ReplyDelete
  5. Blm pnh sampai lg PSN..nti nx time ju bwk plak qaiser g petrosains..best sgt ju..

    ReplyDelete
  6. Seronok yer.. mcm2 ada rupanya dalam tu.. sha tak pernah g pun..

    Bagus kan exposed kan anak2 ngan benda-benda nih..

    ReplyDelete
  7. qi cakap jerman , walid cakap inggeris campur melayu yer ... hahahaa . mmg ayam cakap dgn itik nih ...

    ReplyDelete
  8. Pernah pergi dua kali je, tupun masa sekolah rendah. Hehee..


    Napeee lambat bagitau masuk freee ni........ aisyehhh.. kalau tak boleh terjah.. tapi takde mahal sangat pun rasanya bayran masuk tu.. kalau tak silap rm6 dewasa, rm4 kanak-kanak..




    ReplyDelete
  9. Emm xbanyak yang berubahlah, maintain sama macam dulu gak tapi kalau nak jalan2 xder hal kan...sebab tu pon ilmu. My Irfan love sains, scorer sains n math mamat sorang tu. Dinasor paling dia suka...well love ur 2 dinasor tu so will go there for that dinasor. HEHEHHE

    ReplyDelete
  10. Beshnye qi jenjalan PSN. Siap bawak balik dinasour lagu.l

    ReplyDelete
  11. Dah pergi dah..selalu pergi juga...sbb anak dgn suami mmg minat ttg sains..tgok show diorg...

    ReplyDelete
  12. teringin la g sana.. x pernah lagi masuk... tggu anak besar sikit nak jgak ke sana.. :)

    ReplyDelete
  13. kakmi plan nk gi tempat gini umur fayel 2 tahun...ada satu lagi tempat petrosains klcc...

    ReplyDelete
  14. woo masuk free ni yg best..apesal iols x tahu psl festival ni haa??sobsob oke next time mesti ada lag..kot.. T_T

    i pnh bwk zafirah pi petrosains kt klcc tu jek..tu pn msk free sbb event blogger..kehkeh :p

    ReplyDelete
  15. Bestnya free...kita pun x pernah sampai situ lg...budak2 dari kecik nie la kita semai semangat mcm tue...ok masuk list tempat nak bawa anak2 jln

    ReplyDelete
  16. Merancamg jg pegi tpt2 gini tp x bksmptn lagi. InsyaAllah. Nt leh pegi.

    ReplyDelete
  17. salam mama qi..ros nak jemput dtg kenduri..nak jemput di facebook tak perasan yg mane satu..rse senang jemput kat sini..sudi3lah dtg nnt ye..:)

    ReplyDelete
  18. wah bestnyer..tu la bila keluar p jenjalan tmpat mcm tu rase best sgt kan..terbukak sikit minda anak2 kite..hehe

    ReplyDelete
  19. amboiii pandainya QI menjelajah PSN yer.. Kakak Khairine & Abg Danish pun dah pernah ke PSN sebanyak 2 kali itu pun bukan masa baya2 QI tau.. umur Kakak Khairine & Abg Danish 6 & 7 tahun baru dapat masuk ke PSN hehe..

    Psstt Umi QI, lepas dah ke PSN tu pergi lah bawa QI mandi kat pool kat bawah PSN tu.. its free tau :))

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com