Spagetti Broccoli Seafood Oglio Resepi | Julia Johari
Booking.com

Spagetti Broccoli Seafood Oglio Resepi


Sihat? Lapar? Hehehe bagi yang mengikuti instagram julia sebelum ini pasti tahu minggu lepas espeacially waktu weekend julia mmg suka memasak...ye masak....tp bukan masterchef la...janji masak...hahahha sedap ke x sedap ke itu belakang kira....dah jadi isteri (pangkat besor) kena rajin masuk ke dapur wpun kerja lewat malam sekalipun...tp untuk weekend something speacial Umi QI akan sajikan kepada Walid Qi dan Qi...tiga beranak je pun...so masak simple2 sudah :)

So, kali ini julia byk rujuk resepi dari luar negara, aah suka rujuk resepi diorg sbb mudah dan pantas nak masak pun...pastu julia derhaka lah resepi yang sedia ada....kekekkeke dah nama yer julia...buat apa pun mesti nak masukkan ingredients yg lain...so xd ar nampak naaa copy and paste!!! X syok copy paste bulat2...so korang kalu rajin pi la godek2 resepi omputih tuh ye....pastu create sendiri ikut citarasa tekak orang Melayu....

Now nak pung pang pung pang pasal western food kali ini hahahhaha....awat julia nih buat tabiat ka berwestern bagai? haaaaaaa laaa bukan selalu kot nak buat...tp dah selalu buat resepi ini, cuma x amik gambar ja nak masukkan dalam blog....kali ini ramai yg nak minta resepi...ok ini dia...

 Spagetti Broccoli Seafood Oglio with Umi Qi Style

Bahan-bahan Utama:
Spagetthi San Remo (suka guna jenama ini sebab sedap dan kenyal)
5 biji bawang putih - di tumbuk halus
1 biji bawah merah - dimayang halus
Sedikit Udang basah
Sedikit Sotong basah
Sedikit isi ayam tanpa tulang
1/2 biji tomato biji
Broccoli
Cupsicum
Parsley Flakes
Chilli Coarse
Minyak Zaitun

Inilah dia bahan-bahan utama yang telah disediakan...taraaaaa!

Yang buat extra ordinary resepi julia ialah ketiga2 botol dibawah ini....
Minyak Cesar (minyak zaitun extra virgin bagus utk kulit dan antioksida), Parsley Flakes dan Chilli Coarse adalah bukan perisa ye mommy...tp ia bertindak sebagai pencantik makanan...terutama sekali dalam penyediaan resepi spagetti...bukan sekadar sebagai daya penarik tetapi mempunyai aura keharuman yang tersembunyi...belilah baru tau...hehhehe

Okey, now kita mulakan dengan merebus udang dan tulang ayam ye...ayam yg telah dihiris dan tulangnya jgn dibuang...masukkan sekali dalam udang utk direbus...sebab apa?

Sebab nak dapatkan air rebusan udang dan ayam tadi....ini adalah stok perisa semulajadi...julia mmg pantang sgt2 kalu nak buh perisa tambahan lain...sbb x elok kan utk kesihatan...sekali sekala buat stok sendiri baru healthy sikit.

Masukkan minyak zaitun 2 sudu besar, kemudian tumis bawang merah terlebih dahulu...sampai garing baru masukkan bawang putih yg telah ditumbuk halus....gunakan api kecil ye...kemudian goreng sehingga naik bau dan bertukar keperangan.

Selepas itu masukkan stok ayam dan udang tadi beserta hirisan ayam, udang dan sotong...kacau agak2 sebati dalam 5 minit. Kemudian masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga air rebusan itu pekat sedikit.

Masukkan spagetti yang telah direbus dengan air panas, toskan, baru masuk ke dalam kuali tumisan tadi...kemudian masukkan sayur capsicum, broccoli dan tomato.
Akhir sekali masukkan sedikit serbuk Parsley Flakes dan serbuk Chili Coarse ke dalam kuali secara sekata.

Taraaaaaaaaaaa....siap sudah!!!!

Kemudian, guna kreativiti anda untuk mendeco hidangan ini sama ada pagi, petang atau pun malam, semua event pun sesuai....inilah dia cara Spagetti Broccoli Seafood Oglio with julia Style!!!! yebaaaaaaa.....(suka pakai pinggan putih sbb tampak more hidangan memukau pandangan hahahhaha)


Siapa tuan tanah yang masak tu???
Nih haaa dia julia...gambaq itam putih masa depan la sangatttt....hahahhahah....chow bebeh!

<<<Suka resepi julia ini? Sila tinggalkan komen di ruangan yang di sediakan...nantikan kemunculan julia esok dan akan datang...ada banyak entry tertunggak...buat keje opis dulu byeeeeeeee>>>

25 comments:

  1. wah...menarik ni.boleh cuba nanti..tq share resipi yang...

    ReplyDelete
  2. wow nmpk sedap lah Ju.mcm hidangan kat hotel.boleh try nanti!

    ReplyDelete
  3. amboiii plating dah ala2 masterchef ni ju...nak try ahh camni..nampak sedap..

    ReplyDelete
  4. wah.. sedapnya..
    nanti bw masa bfday k. hihi

    ReplyDelete
  5. amboihhh..baca entri ni macam tengah tngok chef memasak real jeee..looks nyummy..nak buat gak nanti. kena beli udang ngan sotong plak ni.

    ReplyDelete
  6. rasa nak babap je umi Qi ni..mimi dh lah peminat spageti..telan airliur daku tgk resepi ni..huwaaa..
    weekend nnt nak buat jgk lah..hehe

    ReplyDelete
  7. wah sedapnya ..nti akak nak cuba..tq pada tukang masaknya ye..

    ReplyDelete
  8. menu simple dan berkhasiat. sedapnyeeee

    ReplyDelete
  9. firstly nak bgtau Umi.. bila ternampak gambar entry Umi kat sidebar Zaza, tiba2 mcm tak sabar nak tau apa masakan yg Umi masak tu hehe

    betul lah Umi, on weekend je bila dpt masak2 yg special sikit kita rasa mcm happy je tgk kalau suami & anak2 makan masakan kita kann :)

    Nampak tempting sangat Spaghttti Umi tu boleh try style Umi Qi nnt hehe.. kalau zaza, lagi ke arah kemelayuan zaza buat.. spaghetti goreng ajo.. goreng style mee goreng mamak.. boleh???!! hahahhahaha

    ReplyDelete
  10. hebattlah akak masak...
    boleh masuk Masterchef ni..
    nanti nory undi akak byk2...
    hehehe

    ReplyDelete
  11. terus lapar tengok entry ni.. ade lebih tak?

    ReplyDelete
  12. Sedap sgt ni umi Qi..blh try la kalau rajin..dh lama i x masak..hehe

    ReplyDelete
  13. feveret anak buah . mak usunya cuma dpt bau jer ... hahahaaa

    ReplyDelete
  14. Sha mmg ske olio dr bolognise tu.. Sedapp n takla berminyak sgt... Tq share.. T nak try la hehehhe

    ReplyDelete
  15. Fav K nrl jg ni... tgk Julia masak, rasa esok2 cam nak buat jgk la...hehe :)

    ReplyDelete
  16. wahh simple.. tgk pun teruja nak rasa... sy x minat oglio pun jadi minat tau.. kalau mcm ni punya resepi...

    ReplyDelete
  17. baru tau rahsia stok ayam tu..selalu pakai kiub ayam...tq ju..ni makanan fav fayel ni

    ReplyDelete
  18. bakal juara masterchef akan datang....harus copy resepi nie nanti nak cuba jugak

    ReplyDelete
  19. Baru2 ni akk buat anak2 suka..cuma akk punya tak cantik rupanya..so lps ni dah tau dah nk bubuh apa bg nmpk naik skr oglio olio..boh brokoli..tq juju..nti nk cuba resepi juju plak

    ReplyDelete
  20. Baru2 ni akk buat anak2 suka..cuma akk punya tak cantik rupanya..so lps ni dah tau dah nk bubuh apa bg nmpk naik skr oglio olio..boh brokoli..tq juju..nti nk cuba resepi juju plak

    ReplyDelete
  21. Ala sedapnya..tapi suami kita bukan tekak western..ermm

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com