Toddler Recepi: Broccoli Tomatoes Soup Qi | Julia Johari
Booking.com

Toddler Recepi: Broccoli Tomatoes Soup Qi

 Yeyyyy! 
Hari ini hari Isnin....so Umi Qi mmg xdok Monday Blues today...so hari ini memang gedik sikit nak up entry pasal Toddler Food Recepi....lama benor lah Umi Qi x up entry masak2 especially solid food utk toddler (1 tahun keatas). U olls...semalam Umi Qi nih rajin nak mampus...haaaa bangun pagi2 buat recepi dari mimpi....korang fhm x recepi dari mimpi? Aku x tau ar dari mana aku leh dapat recepi toddler food tanpa tgk mana2 buku recepi sekali pun...terbayang-bayang dalam ingatan jelas yang aku kena cuba recepi dalam mimpi tuh.......felik nih felik....tp aku rasa recepi nih tidak membebankan perut anak2 termasuk Qaiser Ilman (Qi) 1 tahun 2 bulan...

Selalunya Umi Qi kalu bagi Qi makan hari-hari mmg more kepada unsur ada sup-sup dan sedikit basah2 atau berair...tujuannya, untuk elak sembelit...dan lagi satu Umi Qi suka masukkan sayur-sayuran dalam makanan QI sbb nak ajar dia mudah makan sayur dari kecil...so bila besar nanti xd lah dia terkejut tgk Umi dia masak sayur byk2...sbb umi Qi mmg suka makan sayur satu periuk...xmkn nasi pun x per...

Dulu masa mula2 kahwin gan Walid Qi...Walidnya jenis x suka makan sayur...sampai satu masa umi Qi kena ubah resepi sayur biasa kepada luar biasa...contohnya masakkan sayur dengan pelbagai warna dan mcm2 rasa...masukkan cendawan, ayam ke, daging ke...udang kering ke...asalkan ada rampai masakan sayuran...so until now...Walid Qi berjaya makan sayur hari2...yeyyyy alhamdulilah...

So nak cemerlangkan anak2 kita makan sayur sejak seawal 6 bulan ke atas sehingga dewasa....ibu-ibu luar sana kena pandai tackle warna sayur dan rasa...pelbagaikan...jgn terlalu menghukum itu x boleh makan...ini x boleh cuba takut alergik...cuba dulu...tgk hasilnya...jika alergik sila berhenti cuba masak makanan tersebut...ikut peringkat umur dan bulan...tgk tahap keupayaan dan selera anak2 kita makan masakan air tgn kita sendiri...jelas disitu? So apa lagi...jom tiru resepi dari mimpi Umi Qi...

Toddler Recepi: Broccoli Tomatoes Soup Qi
Saje letak nama resepi toddler nih nama hjgnya Qi...sbb Qi pertama kali makan ala2 western food dari alam mimpi Umi Qi hahahha...

Bahan-bahannya:
1/2 biji bawang besar dipotong halus
1/2  isi ayam tanpa tulang
1 batang isi ketam di potong kecil
1 inci carrot di potong tiga segi
1 biji tomato di racik halus2
Sedikit sayur Broccoli 
Sedikit sayur baby corn
Garam/gula/ serbuk lada putih (guna sedikit utk rasa sahaja, jgn berlebihan)

Penyediaan:
Tumiskan bawang besar sikit dengan sedikit minyak sehingga garing.

Kemudian, masukkan hirisan ayam tanpa tulang dan tomato yang di racik halus (tomato adalah nutrient terbaik kerana byk vitamin C, guna sebijik besar ye utk dapatkan kuah sup yg over sedapsss)...renehkan dalam 5 minit sampai betul2 empuk...

Masukkan isi ketam, carrot dan baby corn, selepas seminit masukkan terakhir sayur broccoli... masukkan sedikit garam, gula dan lada...sikit je ye bg penyedap rasa...dalam 5 minit tutup api....

Siap!
Senang je kan nak buat makanan solid food khas utk toddler right!...Cubalah.

Qi buat mimik muka lapor...umi Qi lambat sangat nak suap dia makan Broccolli Tomatoes Soup....nyata recepi dari mimpi pun QI suka...alhamdulilah...bertalu2 dia makan...seronok kan bila tgk anak suka makan dari air tangan kita sendiri sebagai ibu? Tidak terkata!

<<<Lepas nih Umi Qi nak reka another recepi food toddler dalam mimpi hahahahhaha tungguuu>>>

24 comments:

  1. hehehe..walid Qi sma ngan ayah aisya.. x makan syur.. tpi umi qi dah berjaya buat walid qi makan sayur kan? ayah aisya lak mmg x lalu langsung makan sayur... buat la macamana sekalipun...

    best2nya umi qi ni... aisya skang ni kurang sikit makan nasi... banyak makan sayur jep... lebih2 lagi brokoli... laju je dia makan... bila nak suap nasi siap geleng kepala bagai...

    ReplyDelete
  2. Naurah pun suka makan sup brokoli ni ju.. ;-))

    ReplyDelete
  3. wahhh...sedapnye Qi makan soup tomato yer...aunty pun terliur =)

    ReplyDelete
  4. Kalau auni kena blend kesemua,,, dah memilih :p :(

    ReplyDelete
  5. eeiii jeles tau. rayyan xsuka sayur. dh potong kecik2 dia kuis gak tolak tepi. bila rasa semacam dlm mulut dia terus kuarkan balik. caner tu umi Qi?

    ReplyDelete
  6. amboi..kenmahen resipi dari mimpi adikku ni...boleh cuba ni resipi terbahek dari ladang umi Qi...:)

    ReplyDelete
  7. wahh elok jg kalau auntie dpt mkn hasil air tgn Umi QI ni.. sbb auntie kureng mkn sayur.. hehe
    ok lah nnt nak try recipe dlm mimpi Umi ni utk diri sendiri.. hahaha

    ReplyDelete
  8. Tula ummi q..ank2 kita ni klau ajo dr kck pun..dh besar ada jgk yg xmo mkn sayur..hadoiii..ank akk camtula semua..dak Aish ni je xthu lg camne..wuwu

    ReplyDelete
  9. nampaknya boleh cuba resepi umi qi...hadif & haikal x suka sayur...selalu klu masak sayur kena potong bagi betul2 kecik supaya diorang x perasan apa diorang makan....

    ReplyDelete
  10. QI blh geng fiyya suka sayur...kyra br2 ni je blh terima sayur..

    ReplyDelete
  11. qi..mintak sket bleh..mintak umie msk byk2 ehh..bleh share dgn SB..hehe

    ReplyDelete
  12. qi..mintak sket bleh..mintak umie msk byk2 ehh..bleh share dgn SB..hehe

    ReplyDelete
  13. resepi senang nya alahai...campak aje...tapi umi qi..fayel tak suka sayur..brocoli kan sedap..suka tgk qi makan

    ReplyDelete
  14. Alaa I dah taip komen, kuar service error pulak :(

    ReplyDelete
  15. Untung Qi ada mummy yg rajin, nanti mimpi2lah sellau cipta resepi lagi.

    ReplyDelete
  16. rajin umi qi..dalam pada bekerjaya masih sempat masauk utk qi..wa suspek sama lu!! ehhh????

    ReplyDelete
  17. Rajin nyer ummi masak untuk anak...bagus2...air tangan ibu la yaling terbaik n sedap

    ReplyDelete
  18. senang dan menyelerakannnnn..ni bukan anak jer nak makan hadik ju..mak pun terliurrr..nyummm nyummm

    ReplyDelete
  19. dapnyaaa...mesti Qi suka kn sbb umi dia rajin masak sedap2

    ReplyDelete
  20. sedapnya tengok Qi makan....buat macam ni lagi anak suka makan...

    ReplyDelete
  21. umie plk yg trliur ni..nengok brocolli hijo2 tu.

    ReplyDelete
  22. Qi x mkn nasi ke Ju.vahhh boleh try nanti! hehehe

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com