Publika: Hyderabad World Famous Briyani | Julia Johari
Booking.com

Publika: Hyderabad World Famous Briyani

Eating Out Channel versi Umi Qi
Oh hello!...how are you? Fine? Gojes and hensem always? Oh yes of course u are! Hehehehe...now wanna story our food channel at HYDERABAD: Briyani.....aummmmm...its looks so yummy and delicious...so u all know where is it actually Briyani come from? Dont know or dont want to know briyani history?

Actually, Briyani originately come from Lucknow, Hyderabad located at India....tengok dari zaman pemerintahan Mughal India lagi diorang dah reka cipta makanan super lazat bg golongan di raja...so jgn ingat ia asal dari makanan melayu ye...Briyani asal yer dari India...so kebanyakkan Malay food sebenarnya sudah bercampur dgn pelbagai bangsa dari India, Arab, Indonesia dan lain-lain....

So JJCM Umi Qi sekeluarga hari Isnin 14 Okt lepas, walid Qi belanja makan di Hyderabad di Publika....ermmm so nice decorating and others...here there are! 

 Boleh baca di belakang buku order...byk butiran terperinci asal usul Briyani....

Simple dish...Umi Qi order Briyani ayam....sedapppp sgt! Nasi ye menyenyangkan.

Ini walid Qi punya....Briyani Kambing....aummmm sedap juga....ish kenyang kami makan.

Ini set Qi punya eehehheeh roti nan...terbaik...its like more crispy krup krup krup mkn...so cicah gan kuah dal sikit bg Qi makan...dah boleh geng pak aji lah Qi oiii leh makan roti nan hahahahha

Ice lemon tea terbaikkkk...gelas besor...sedappp!

See! King Qi tgh santap Roti nan...super lazat sampai Qi bising napa lambat sgt Umi Qi nak suap masuk mulut bahahahhahahha...tgk mulut Qi bukan men besorrrrrrrrrr.... :P

Buat muka duck face bila walid Qi amik picture hehehhe...nampak sgt protes nak makan roti nan lagi hahahhaha

Dah selesai santap makanan ala2 di raja...sebelum balik mcm biasa Walid Qi yg beria2 nk kami pose depan kedai nih hahahhahhaha....tgk Walid Qi nih sgt2 penyayang, sudah tahu peel sang isteri suka bergambar x kira dimana jua kami berada....see! Qi tuh siap mengomel napa x suap Qi nasi briyani hahahhahahhahahhaha....

Suka tgk plak outfit Umi QI pakai...seluar Palazo itam with blouse electric blue and bawal Adijuma...simple sun dress hehehhe so musim panas jgn pakai tebal2...nanti berpeluh2...so lebih suka pakai material jenis loose like this...so Umi Qi nak borong palazo byk2 ar nanti...ngeeeeeeee

Pastu kami pi masuk Publika Mall...tgk pasaraya ala2 omputih...yup....best kot pasaraya nih...penuh gan herbs gitu...penuh gan fresh2 vegetable gitu....termasuk fresh flower pun hado.........walid Qi suh kami pose kt sini...penuh munge2 ngeeee

Kalaulah, kalaulah, jikalaulah dapur Umi Qi hado set rak mcm nih...dah lama umi Qi buat display sayur dan buah2 cm nih....hahahhahhahaahaha suka tgk sayur fresh2 kt sini...xd ar mahal sgt dan xd ar murah sgt......just nice price!...

Qi suka sgt tgk kubis purple tuh...nanti Umi Qi beli kita buat coleslaw purple cabage ye Qi...nanti kita makan sama2 gan Walid Qi....yummyyyyyyyy

Pastu terjumpa lobster hidup2 dalam akuarium........Qi ye mata dan mulut siap muncung sedepa nak suh walid Qi angkat nk tgk lobster....hahahhahahaha...mahal ok harga yer...1kg Rm100++...pejam mata blahhhh hahahha

Mata Qi x kelip2 tgk kawan baru....nama dia abg lobs....abg lobs nih action bebenor...Qi panggil dia euuu euuuuu euuuuuuu hahahhaha lembut je Qi panggil....Umi Qi marah abg lobs sbb lari jauh dari Qi...sombong bebenor, patut ar ko mahai....puiiii hehhehe

Lepas solat maghrib...kami terjah dataran merdeka (kereta walid Qi isuszu itam)...sunyi sepi...seronok tgk malam hari bersama keluarga kecik kami bermain2 di padang dataran merdeka...Qi bebas berlari2 anak....oh seronok betul perasaan jadi mama, jadi umi, jadi ibu, jadi wanita.....syukur alhamdulilah...biarlah ia berpanjangan sehingga perasaan itu :)

<<<Walaupun bercuti dalam KL setiap minggu, kami senantiasa seronok, ternyata tempat sendiri lagi menarik utk diterokai dan dirasai setiap detik bersama2 keluarga tersayang>>>

20 comments:

  1. alahai..comelnya muka duck face dia..suka la tu umi dengan walid bawak p jenjalan cari mkn..hihi

    ReplyDelete
  2. Berjalan sgguh umi qi...
    Terliur tgk nasi dia... Klu kat penang nasi beriani kapitan sedap gak.. Ia dlm claypot.. Hhehehe

    ReplyDelete
  3. Puas berjalan Ju. Betul walau di mana pun kita berada kalau sentiasa dilingkungi yg tersayang kita dah rasa bahagia..

    ReplyDelete
  4. wwooooww..memang bagus julia buat entry nih..memandangkan aty ni suker sangat makan nasik beriyani..!! mesti try nih... :)

    ReplyDelete
  5. nampak tempting sangat nasi arab tuh ju...ai is suka sangat!!!nanti nak try la

    ReplyDelete
  6. Syurganya kalau dpt shopping barang dapo kt situ.

    ReplyDelete
  7. seronok every weekend dpt jalan2...sekarang ni mama Raees xleh nk bwk Raees bjlan2 sgt..xlarat..tgu adik Raees kuar..baru leh bwk Raees jalan2 lg...QI suka makan roti nan yeh..sama favourite ngn Raees..Raees suka cheese nan...hehe

    ReplyDelete
  8. Dulu masa kerja kat KL Mally & Hubby suka sgt lepak kat Dataran Merdeka sehingga awal pagi... Mmg rindu masa itu...

    ReplyDelete
  9. kak mi tak pernah jejak publika padahal dekat giler kot ngan rumah ..pastu abg megat nya padang bola kat sekolah garden tu..hehehe

    seluar beli mana syg

    ReplyDelete
  10. look nice lah biryani tu.. tak tahu plak selama ni biryani berasal dari India.. ingatkan melaysian.. sebab biryani kan ada yang biryani gam johor.
    Will try later.. thx for sharing Umi ;)

    ReplyDelete
  11. Comeynya Qi. Cemana nak sebut nama dia? 'Kwi' atau 'Chi'?

    ReplyDelete
  12. I pun dah lama tak makan beriyani sedap, selalu buat sendiri ala kadar asal ada rasa jer la. I paling suka beriyani kambing tu. Memang malay food yang authentic tak banyak sangat sebenarnya, semua pun pengaruh dari negara2 jiran dan travellers dari zaman dulu. Qi nak ummi beli lobster tu kot ;)

    ReplyDelete
  13. sedapnyeeeee ju..terliur sudah
    comel sangat lah qi wat duckface
    umi qi pun lawa dengan seluar palazo iteww..

    ReplyDelete
  14. sedapnya alahai.. rasa terliur ni kak..

    btw comel la muka duck face Qi, hehehe

    ReplyDelete
  15. pergh dapnye.. sesuai beno la kalau nk menternak lemak kat sini ni nyum3

    ReplyDelete
  16. Suka tengok sayur yang segar2 ni.. Rasa nak angkut semua bawak balik rumah.. haha...

    ReplyDelete
  17. Bleh kira boe kli sya mkn beriyani ni..kurang suka sbb nsik dia keras..prut ni sllu wat hal dgn mknnan keras2 ni

    ReplyDelete
  18. teringat masa makan kat cafe uniten . anak buah order teh arab . pastu tak minum sbb rasa cengkih ... hahahaaa

    ReplyDelete
  19. Ju jahat! xnk kawan! sbb buat entry ni.nk mkn jugak.t bawak rara k!

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com