Ekspresi sayang | Julia Johari
Booking.com

Ekspresi sayang

Bagi mereka yang bergelar ibu bapa pasti korang pernah ketahui bahawa anak2 anda dan permata hati anda kadang kala akan menunjukkan ekspresi kasih sayang melimpah ruah dalam satu2 hari tuh...bukan selalu...tp dalam sebulan kot ada sehari yang anak2 kita akan tunjukkan sayangnya sgt pada kita....

Dan...
Pasti kita akan terkejut...ya terkejut sbb jarang anak2 kita akan tunjuk feeling sayang tuh kan...dari anak mata dan non verbal body language sudah cukup menunjukkan yang dia sayangggg sgt dekat kita..........

Semalam, Umi Qi balik lewat sikit dari biasa...jam 8 malam lebih baru sampai rumah....bawak kereta selalu bawak laju2...selalu sgt....terkadang walid Qi pun dah tau gerak geri umi Qi suka bawak kereta laju...dia pernah intip Umi Qi dari belakang....

Sebab apa Umi Qi berbuat demikian....???
Sebab utamanya Umi Qi cintakan anak...........Qi........
Buat kerja nampak anak, makan kt opis nampak anak, minum air nampak anak, tengah edit dan buat report nampak anak, tgk orang lain pun nampak anak.......acaner tuh....sgt2 power of love betul.....

Jangan dilayan sangat perasaan itu.......itu kata ko!
Hati orang lain2....jgn samakan hati ko dgn hati aku...........itulah ekspresi kasih sayang yg x dpt dilihat oleh pandangan mata kasar....

Lepas sampai je kt umah malam semalam....Qi seperti biasa akan tercegat dekat grill dalam rumah tok dan neneknya........aku selalu bunyikan hon kete tecik aku kt dia....pon pon....masuk je umah dia akan lambai2...padahal selalunya jam 8 malam mmg dia akan tido dah...tp kali ini dia berjaga kerana AKU....ya AKU........

Masuk ke rumah terus peluk QI.....Qi dengan mata merah mcm tahan mengantuk terussss pakukan matanya kepada Umi Qi...........macam mana ye nak ceritakan ekspresi kasih sayangnya pada seorang IBU?

Aku sangat2 tidak mengerti.....Allah kurniakan seorang manusia dari sejak bayi sudah ada perasaan apa itu sayangnya kepada ibu dan bapa..........hanya melalui anak mata....sungguh shahdu perasaan itu.........hanya mereka yang bergelar ibu dan bapa fhmmmmmmmmm.........

Walid Qi outstation...so bila outstation aku mmg suka tido umah tok nenek Qi...safe lg kata walid Qi....malam semalam terus Umi Qi ambil Qi masuk dlm bilik tido aku.....daku landing jap ngan Qi atas katil....pastu Qi masih pakukan matanya pada aku.......x fhm benar rasa perasaan budak kecik nih....apa yg dia nak sebenarnya........

Masih terfikir2...pastu Umi Qi terus dekatkan badan Umi Qi pada Qi....
Qi spontan buat aksi rapatkan kepala dia pada kepala Umi Qi... 
Adakah itu tanda dia sayang.....
Berkali2 dia buat mcm tuh semalam...........daku sebakkkkkkkkkk!
Ya Allah...budak kecil yg belum pandai berkata2 pun sudah Allah kurniakan perasaan ekspresi kasih sayang........

Kita yang tua...dimamah usia masih bongkak...ego nak tunjukkan kasih sayang pada ibu dan bapa kita semasa hidup.........aku banyak belajar apa itu KASIH SAYANG hakiki dari seorang anak........ternyata aku menyesal hari ini lebih baik dari aku menyesal di kemudian hari..........

Terima kasih Qi......kamu membuka mata Umi Qi bahawa kasih sayang itu tidak boleh dijual beli hatta dengan wang ringgit berjuta2 sekali pun....

Umi Qi janji....walau apa sekali pun....Umi QI akan jaga atok, nenek dan Qi mcm Umi jaga diri sendiri...wpun terpaksa berhenti kerja untuk menjaga mereka.........ikhlassss selagi nyawa kasih sayang ku masih dipinjamkan oleh Allah.......subhanaAllah!

<<<Belajar dari anak kecil apa itu kasih sayang sangat-sangat subjektif........seakan mendapat wang berjuta ringgit! >>>

23 comments:

  1. kalau boleh kasih sayang tu biar hingga hujung nyawa..akak sllu berdoa smoga kita berjumpa semula dgn org2 yg kita sayang di jannah Allah..

    qi beruntung dpt umi yang sangat penyayang dan gojes hehehe

    ReplyDelete
  2. mcm ayu yg xde mak ayah dah,ayu tau macamane rasanya kurang kasih sayang...tp Allah tu maha pengasih,dia ganti balik kasih sayang tu dengan family in law yg sayang ayu,dengan anak dan suami yang penyayang..ayu selalu pesan kat diri,jangan lupa family...ayu syukur hujung2 usia arwah mama,ayu dapat jaga dan berikan ape yg sebagai anak patut bagi....

    ReplyDelete
  3. kasih sayang tak boleh dibeli dengan wang ringgit.. kalau kita yg dah berusia blom lagi dpt hidayah tentang kasih sayang, rasanya lebih baik kita belajar dari anak2 kecil seperti Qi.. ;)

    ReplyDelete
  4. mmg tacing kn bila ank duk lentok2 kepala kt kita..huhu rs nk kepittttt je dgn dia lama2...klu boleh nak hari2 weekend...eh! nk spend time tgk tatap muka anak...x puas wooo...huhu~

    ReplyDelete
  5. mahalnya harga kasih sayang tu...
    kena paham dgn jiwa baru leh tau cara baby express dia punya kasih sayang tu.

    ReplyDelete
  6. Ttba teringat aish..hadoiii...nangis!!

    ReplyDelete
  7. kalau boleh,nyawa pun nak bg kat anak,kan...

    ReplyDelete
  8. Itulah kasih sayang adalah kurniaan Allah Ju.. Kasih sayang ada kala tak perlu diluahkan dgn mulut tapi dari perlakuan walau Qi masih terlalu mentah pun ada rasa itu.

    ReplyDelete
  9. betul3..buat keje pun slalu bukak gmbar anak..hehe..teringat kat die jer..balik keje 5 minit sebelum kul 5 dah shutdown pc..hehe..sharp balik..bawak kete laju2 nk jupe anak semata2..hehe

    ReplyDelete
  10. olohhhh QI rindu umi la tu. bijak la dia, aish pun camtu, kdg tgh baca quran dia comolot mulut mommy dia..haaaa terus benti baca sbb gembira..hehe

    ReplyDelete
  11. uwaaaa...Hasif kalau ibu balik dia tk rindu ibu.tp dia rindu itu "susuibu" sajork...haha~~susah hoi anakku nk ekpresi syg kt ibu dia ni...suh kiss pun malas.tp utk ayah dia....kenmain.nk2 lagi skrg ni kn...sentap ahkak tau~hehe....

    ReplyDelete
  12. acik yang baca pun sebak sekali ni ha..

    ReplyDelete
  13. mestilah dia rindu sbb umi dia lambat sampai umh..hihi sy pon tgh mghitung minit jgk nie nk balik umh tgk anak time lunch hour..hehe

    ReplyDelete
  14. pesan MIL pula..byk cara kasihkan anak...tiada perlu nampak pilih kasih...
    kasih sayang yang tiada penghujungnya kan Qi...

    ReplyDelete
  15. Dulu2 masa zaman remaja memberontak kita tak pandai menilai bila bertambah umur terutama dah ada anak sendiri pas tu anak pulak cerdik macam Qi baru kita sedar...dulu tu sedar jugak tapi terkurang sikit. Pandai Qi...

    ReplyDelete
  16. setuju...kak mi selalu cakap ngan fayel..i love u ..i love u...nanti ekspressi dia kiss akak bertalu talu....perasaan....gembira tak terkata rasa nak melompat

    ReplyDelete
  17. tangkap syahdu plak baca entri umi qi nie...anak2 kayrul tunjukkan kasih sayang berbeza2...abang suka peluk klu dia rasa sayang sangat kat kita...adik plak nak cium mulut je kerjanya...lain anak lain caranya...

    ReplyDelete
  18. kasih sayang kita untuk anak2 tiada bandingan...manakan sama dengan yang lain...itulah kasih ibu...

    ReplyDelete
  19. anak buah saya , pantang nampak mamanya rilek jer , mesti nak peluk n cium wpun badan mamanya bau busuk ... mamanya rimas sbb anak lelaki dia ni dah besar ...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com