Simpanan tetap korang sebulan berapa? | Julia Johari
Booking.com

Simpanan tetap korang sebulan berapa?

Isu nih mungkin sesitif bagi sesetengah individu...tetapi bukan Umi Qi...sebab bila bicara soal simpanan...walaupun bergaji sederhana...Umi Qi masih lagi boleh menyimpan wang RM500-RM1000 sebulan bersih di ASB...gaji xd ar sampai besar mana...tetapi boleh cukup pakai untuk beli barang keperluan anak, keperluan brg rumah dan shopping...termasuk sekali holidayyyy! See....

If dah baca baguslah...mmg panjang lebar adik sorang nih bercakap mengenai bajet dia...Gaji dia pun lebih kurang jek mcm Umi Qi...tetapi yang menjadi persoalannya...mcm mana Umi Qi leh simpan banyak...(Mention simpan banyak semasa alam bujang dan alam kahwin until now) haaa jgn cakap, ' Oh! Umi Qi dah kahwin x perlu tanggungan banyak sangat bayar itu dan ini'. Itu silap weh silap...tggu dulu Umi Qi nak jelaskan fenomena yang melanda kebanyakkan graduate yang baru dapat kerja...dapat gaji tetapi kurang cerdik dalam pengurusan duit perbelanjaan dari segi pembayaran PTPTN dan segala2 keperluan yang perlu dibayar....

Cuba perhatikan contoh nih....ini contoh adik nih lah cakap...(Mohon copy ye)

'Beban atas kenaikan minyak amat dirasai pada golongan kami.'
  • Gaji kasar : RM2300 (fresh graduate)
  • Gaji bersih : RM2032 (masih tidak layak menerima BR1M)
  • Kereta : RM 400 (Kawasan yang sukar mendapatkan public transport seperti di kawasan Damansara, maka kami memerlukan kereta)
  • Tol: RM1.60 x 2 kali sehari : RM 3.20 x 23 hari = RM73.60 (melalui LDP, masih tidak menerima 20% rebate touch n go)
  • Parking : 23 hari x RM5 = RM115
  • Minyak : RM 12 x 23 hari = RM230 (dari Taman Melati ke Damansara dan untuk ke kerja sahaja)
  • Sewa : RM 200 (paling murah di Kuala Lumpur untuk satu bilik)
  • PTPTN : RM150 (minimum)
  • Makan untuk sebulan = RM 450 (sehari RM15)
  • Ibu Ayah = RM200
  • Baki : RM2032 – RM400 – RM73.60 – RM115 – RM230 – RM200 – RM150 – RM450 – RM200
  • TOTAL BAKI : RM213.40
Sudah jelaskan...saje Umi Qi ambil contoh dari adik nih...so Umi Qi nampak ada sesuatu yang boleh Umi Qi tolong tunjuk ajarkan utk korang apa pembetulan yang boleh kita buat adik nih leh simpan banyak wang dalam tabungan....

Okey gaji dia dikira besar jugak...dulu Umi Qi kerja lama gaji pun x sampai 2k pun...tp boleh menyimpan RM500 sebulan...ye RM500 secara sistematik di ASB...bagaimana caranya...

Contoh kira2 gaji kerjaya lama Umi Qi masa bujang (bukan gaji sekarang):
Gaji kasar: RM1,800 (fresh graduate)
Gaji bersih: RM1,600 (selepas ditolak KWSP) (Time tuh belum wujud istilah BR1M)
Kereta: Beli kereta kancil secondhand bayaran bulanan RM150 
Tol: Tiada tol...(cuba cari inisiatif cari bilik rumah tinggal berdekatan dengan tempat kerja...kurangkan tol selagi boleh)
Minyak kereta: RM100 sebulan RON95 (jimat minyak guna kancil)
Parking: Tiada caj parking (cuba cari inisiatif jalan kaki jauh sikit dari tempat kerja dengan parking yang jauh lebih murah sebulan mcm parking DBKL atau cari parking yang langsung tidak kenakan wang...jalan jauh pagi2 sikit kan exercise...jgn malas ar fresh graduate)
Sewa: RM250...cuba cari bilik sewa yang berpatutan dan tidak membebankan...
PTPTN: Hasil bayaran lumpsump setelah kerja 3 tahun tempat lama (diblacklist sebab bayar PTPTN tidak tetap setiap bulan, so lepas 3 tahun terus bayar lumpsump RM24k lebih) matikkk jap hehhehe tp berbaloi wpun penat menyimpan.
Makan untuk sebulan: RM500
Ibu Ayah: RM200
Baki: RM1,600 - RM150 - RM100 - RM250 - RM500 - RM200 
Total lebihan wang: RM400

Korang tahu jika itu gaji pertama lebihan Umi Qi yang tinggal RM400 sahaja apa Umi Qi nak shopping kalu simpan bulat2 di ASB? Tunggu dulu kawannnn....haaaaa Umi Qi amalkan konsep "Peram Duit RM400 atau RM500" dalam akaun simpanan biasa bagi 1 bulan....

So katakanlah dari duit makan sebulan tuh Umi Qi leh save lagi RM100...so tambah RM400 jadi RM500 kan bulan tuh bersih...so Umi Qi masa bujang dulu simpan dulu dalam bank...jgn guna lagi...pejamkan mata2 nak bershoping bagai...pejamkan mata dari dengar hasutan kawan2 nak ajak berjalan2 tuh...

RM500 bersih itu Umi Qi leh anjakkan di bulan kedua...maksudnya bulan depan kan? Still boleh simpan RM500 bukan? So total dalam bank bulan lepas ye simpanan RM500 + RM500 bulan ini kan dah jadi RM1,000? Betul x?

RM1,000 tuh Umi Qi simpan lagi dalam akaun biasa...tunggu gaji bulan ketiga datang....Ok dapat lagi RM500 leh jimat...so bulan ketiga Umi Qi leh dapat RM1,500.............

RM1,500 Umi Qi dah dapat satu amaun bagi dikalangan fresh graduate adalah satu amaun yg besar bg pertama kali berjaya buat tabungan...so RM1,000 Umi Qi ambil buat tabungan di ASB...ye ASB ye kawan2...so balance tinggal dalam akaun semasa adalah RM500...

Balance RM500 tuh Umi Qi ambil komisyen sikit katakanlah RM200 buat pakai joly2 sakan mcm soping ke, tonton wayang ke atau apa2 lah jadi asalkan ada imbuhan diri sendiri setelah berjaya menyimpan dalam simpanan biasa dan tetap....Okey jangan pandai dah korek komisyen RM200 tp x pandai kambus balik lubang duit tuh...tggu gaji bulan depan dpt lg leh simpan RM500 so tambah bulan lepas tinggal RM300 kan jadi RM800...so RM800 tuh Umi QI pecah jadikan RM500 masukkan secara tetap didalam ASB...tanpa diusik sehingga cecah 3 tahun simpanan....Umi QI hanya main duit joly sakan hasil lebihan duit RM300 itu sahaja...jika anda cerdik lagi simpan duit RM300 tuh jgn usik...simpan dalam simpanan utk bg imbuhan diri sendiri bila anda rasa ia perlu....dah nama fresh graduate dpt kerja kena pandai menipu buat simpanan...ye dak...pandai gali...pandai kambus balik wang tuh!

So, kita nih kena belajar cerdik dan belajar tipu sikit diri sendiri....apa maksud tipu diri sendiri...tipu simpanan utk bulan ini jgn usik...tapi cerdikkan diri setelah wang itu beranak ke bulan seterusnya dan simpanlah di tabungan simpanan tetap mcm ASB...yang mcm Umi Qi buat...so mmg boleh bayar PTPTN setelah 3 tahun x sambung bayar Umi Qi leh bayar lumpsump....itupun dah kenakan blacklist bayaran denda lebihan sebanyak RM2k lebih...phewwwww habit bayaran bulan2 kt PTPTN Umi Qi x leh hadap...mmg pk nak bayar lumpsump...so tahun 2010 Umi QI dah selesai bayar dekat RM24k degree yer PTPTN...alhamdulilah...

So start dari situ ...cuba korang yang fresh2 graduate nih amalkan sikap jimat cermat...jgn keluar je dari Universiti, terus kerja nak pakai kerete besar2...kan situ dah pakai byk duit...pakai byk kudrat byr insurans bagai...nanti kerjaya dah naik pangkat, sudah byk tangga gaji naik baru lah pk nk pakai kereta besar...nak beli Umah bagai...simpan dulu yang ptg....x kisahlah korang naik public transport pun...Umi Qi dulu pun naik bas 2x tukar pi KL kerja tempat lama sebelum dpt kancil tuh pakai buat pi kerja...see!

Bukan Umi Qi ckp nih nak vangga diri...nak ego sangat, nak hipokrit sgt betul ke Umi Qi buat cm tuh...boleh ke hidup kt KL nih dengan gaji lebih rendah dari adik story kt atas tuh x boleh buat tabungan akan datang utk kahwin dan sebagainya....

Penat celoteh...korang nak dgr nasihat Umi Qi ke x terpulang...tp mmg Umi Qi amalkan dan berjaya sampai sekarang dah kahwin pun mmg x hutang mana2 pihak masa belanja kahwin dulu...nak kahwin pun kami berdua amalkan konsep yang Umi Qi ajar kt atas tuh kt bakal suami...until now kami bahagia tanpa seksaan hutang sana sini....

Ya, cuma rumah je kami masih belum cari...belum ke temu impian dihati nak buat belian...tunggu rezeki Allah...harap simpanan kami yang ada sekarang boleh beli rumah pada masa akan datang...sabar ye adik2 yg baru kerja ngan gaji rendah...tp ingat anda boleh buat simpanan tinggi jika anda CERDIK!

Sekian, celoteh bajet Umi Qi bersiaran....chowwwwwwww!



33 comments:

  1. Bgusnyer umi qi. Thank you so much for these good tips. ^_^
    Tp mcm mak arissa bajet simpanan mcm umi qi tuh hala kat mak ayah n adik2 kt kpg. Mcm mak arissa story kt belog kehidupan family mak arissa dulu. :))

    ReplyDelete
  2. tips yang sangat2 berguna...kayrul nie kategori pemboros la jugak...nampaknya start bulan nie nak amalkan cara macam umi qi buat la....

    ReplyDelete
  3. bagus umi qi. nice tips. yg penting kena kuat iman jgn nak overload belanja. betul, graduan sekarang bila keja je terus zasss nak pakai keta besar. nadt ni pun penah kena kutuk sebab keja lecturer tapi pakai kereta saga je. namanya pun baru nak mula hidup kan.

    ReplyDelete
  4. tips yg sgt2 bagus umi qi..thanks for sharing...:-)

    ReplyDelete
  5. Skang dok.simpan 500 dalam asb..supaya tak terguna..tp expenses makin meningkat bila.anak2 ramai tgh mmbesar ni..huhu..terasa sgt!!tp alhamdulillah..masih blh menyimpan..syukur

    ReplyDelete
  6. i pagi2 online terjah entry umi Qi ni dulu tadi...good tips! i dulu pon masa mula2 kerja gaji sgt ciputttt tp yg peliknya siap byk lebih lagi...maybe kurang komitmen kot so takde apa yg nk dibayar hahaha...cuma satu je i ingatkan dlm diri, duit ni kalau nk berkat rajin sedekah & bagi parents, bulan2 mesti cukup lah! sbb byk kita bagi, byk jugak yg kita dpt sebenrnya walaupon kita tak sedar...hehe

    ReplyDelete
  7. kalo bebetul ikut, istiqamah okey la..belanja skang pon bukan sikit..harga barang pon mahal..camner tu??
    nak kena wat tabungan jugak walaupon sikit..tips ni membantu sangat..

    ReplyDelete
  8. tips yang menarik ni kak..
    nory nak try lah gaji bulan ni...
    tapi tk mampu kot nak simpan sebulan 500..hehehe..try sikit2 dulu..hehe

    ReplyDelete
  9. mmg bagus tips ni..thanks umi qi share benda2 camni.keep it coming yea. Wlaupun kite kejap je merasa gaji 2k+..(kotrak basis)tp i get ur point..gaji besar atau kecik, yang penting ukur bju di badan sendiri..tul tak..hehe

    ReplyDelete
  10. bagusla umi qi nie..hehe..tula skrg duit mcm air..kene pandai tgk mane keperluan n kehendak..huhu

    thanks for d gud info sis..

    ReplyDelete
  11. tak mencukup lagi nih haha duit oh duit ku seru kamu

    ReplyDelete
  12. good tips dear...sampai skang ain pun xdpt nk simpan duit byk2...sikit2 boleh la..ptptn pun on of je byr..hehe...

    ReplyDelete
  13. mmg panjang & mmg bernas hijau Umi tu.. hehe
    ok, boleh kah saya mencelah tuan arif?? hahaha

    for me, zaman skrg & zaman dulu memang jauh beza.. kalau kerja kat area KL golden triangle mcm Zaza ni, mana nak dpt lagi dah parking lambak (open space parking kt tepi jln) RM5 per entry, Zaza parking per entry skrg RM9.. mana ada lagi dah parking free kat KL ni.. klu season parking pn sebulan RM225 or more sebulan.. giler kan??? pendek kata zaman skrg ni, celik je mata semua RM$ RM$ RM$$$$$$

    ini bukan saja pasal parking.. dari segi belanja makan utk sebulan jg sama mcm belanja parking, minyak sewa rumah.. semua tu mmg kalau boleh kita boleh avoid & cari yg tak melibatkan costing & kalau boleh cari yg lower price.. tp susah kita nak jangka.. kalau ikutkan mmg boleh ikut cara Umi tu.. tp susahhhhhh... skrg ni semua barang mahalllllllllllllll.. =(

    Umi tau tak?? skrg ni pemotongan (epf, tax, sokso) dah nak dekat 50% dari apa yg kita dpt.. Nizam kata dpt bonus pn mcm tak dapat apa2 sbb almost 50% kena deduct.. POTONG TAX dah tentu2.. tu blom masuk KENA BAYAR TAX plak.. adoiii mcm2 lah kerajaan skrg ni. tak cukup POTONG kena BAYAR pulak lagi... booo!!!

    hehe panjang tak hujah saya kali ni? dah bleh up 1 entry.. hihihihi =)

    ReplyDelete
  14. PEMBETULAN..
    'mmg panjang & mmg bernas hijau Umi tu.. hehe'

    BUKAN HIJAU.. tapi HUJAH

    hahaha sowwieeeeee ;P

    ReplyDelete
  15. mmg betul apa yg ditulis oleh siti hajar tu.
    RM2k lesap mcm tu jer..
    isk isk isk..
    mmg sedih life skarang.

    ReplyDelete
  16. rase terkedu baca entri ni ju..terasa diri begitu boros..sebenarnye boleh jer menyimpan janji mesti ade displin dan ade tipu2 sket pada diri sendiri mcm ju ajar ni..ekekeke..
    tq jue..terbaikk sangat tips ni..mmuaah kat qi..hehe

    ReplyDelete
  17. aah la, zaman sekarang ni memang kena byk pk. semua bnda naik, tp saving tak naik2 pon. adoiyaiii..

    good tips ya kak..

    ReplyDelete
  18. umi qi!
    ctmah memang boros umi qi..huhu!

    ReplyDelete
  19. good tips sis :-)

    hai..salam kenal, sy bdk baru..sy br follow sis :-)

    ReplyDelete
  20. detailll sgt la umi qi ni.. eh dgr kata minyak nak naik lg...kikiki :P

    ReplyDelete
  21. benda2 macam ni terpulang msg2 lah ! KA no komen . faham sgt situasi skng it's all about money, even nak buang air kat toilet pun berbayar skang ni kan hehehe

    ReplyDelete
  22. hmmm susah bila nk cite pasal simpan duet ni.tapi rara mmg ada duet simpan.mmg kena simpan takut emergency.risau~ tapi amaun nya xtentu.hehehe

    ReplyDelete
  23. Payah nak jumpa orang fikir macam umi QI ni, hope adik2 luar sana baca tulisan umi QI betul2. Nak kna kental jiwa tau untuk save duit, bukan senang maklumla pengaruh dan hasutan banyak.

    As for myself kat europe ni lagi senang nak saving sebab kat sini takder fenomena peplum durian crepes itu ini yang kita perlu ikut trend nya, orang2 sini sempoi pakai baju koyak pun tak kisah.

    ReplyDelete
  24. bagus entry ni!!!
    thank you for sharing your tips. boleh amalkan ni..takdela asik keje nak bershopping je..hehe..

    ReplyDelete
  25. terima ksih umi qi atas tips yang diberi.Insha Allah, akan cuba buat jugak...seronoknya dah free ptptn hehe:-)

    ReplyDelete
  26. wah kagun dengan umi Qi.

    Kalau fikir better duit lebih tu bt saving dari hutang dulu then bayar bulan2. penat

    tapi terlajar perahu boleh diundur terlajak berhutang kena bayar...opss! insyaAllah tgh menstruktur kan balik kewangan ke arah yang lebih baik.

    thanks for this entri. sangat membuka minda ni.

    ReplyDelete
  27. dulu kak mi awal keje gaji 700 boleh simpan 500 sebulan sebb takde kotmitmen...now masa berganti masa....gaji makin naik komitmen besar...maka saving pun kurang....honest ly to say tak kental macam umi qi...gaji kak mi serba sedikit bantu suami...suami kak mi gaji kecik

    ReplyDelete
  28. Umi qi, nak mencelah cket. Kene top up jugak insurans. Zaman skang ni,kalo xde insurans,seriau. Tambah2 bila ada family..just my 2 cents..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ada kesedaran tentang itu baguslah...tp ini soal bajet personal yang baru mula bekerja...nak insurans dipersilakan ikut kemampuan, ttg insurans ni entry lain lebih khusus ttgnya...mungkin vee boleh rangkumkan dalam satu entry nanti kongsikan disini ye

      Delete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com