Part 1: Kerjaya pertamaku | Julia Johari
Booking.com

Part 1: Kerjaya pertamaku

Kenali kerjaya lamaku...tanpa kerjaya pertamaku tidak mungkin daku berdiri ditempat kerjaya sekarang....Julia....ye sebuah nama pendek...hanya panggilan ju, lia, juju dan Umi Qi yg plg latest...hihi...semalam sambil termenung dimalam hari...tetiba terlintas diingatan daku yang dahulu...2007-2010 (hampir 3 thn lamanya menjawat jawatan)
di Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN)

Pernah dengar kan? Sebuah jabatan yang mengelolakan sebuah Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) dulunya beribu pejabat di TH Selborn KL...kemudian dipindahkan di Bangunan Zetro Wangsa Maju...disana byk mencatatkan suka dan duka daku sebagai seorang penjawat awam...

Selepas graduate seminggu selepas praktikal terus dipanggil utk ditempatkan diBahagian Pembangunan Latihan...melibatkan banyak kerja luar pejabat (outstation)
-Handle kursus sana sini di seluruh Malaysia...
Alhamdulilah...daku banyak jadi penyelaras program khas bagi bakal2 jurulatih dikebanyakkan PLKN seluruh Malaysia...termasuk sabah dan sarawak. :)

Daku....tahun penghujung 2007...ligat membantu bos ku dalam menyelaraskan program2 anjuran jabatan di Cherating, Holiday Villa....gambar nih disnap secara spontan oleh jurufotografer JLKN...tuh yg minta nk simpan satu heheheh :p beza kan julia 7 tahun yang lepas? kikiki

Skuad urusetia program...

Jangan x tahu ye gojes...inilah pertama kalinya Umi Qi dilantik menjadi emcee bagi acara gilang gemilang....bayangkanlah pertama kali tiada skrip...terpaksa jadi emcee bidan terjun sebab emcee sebenar ada emergency....see! Dari situ berputik bakat minat mendalam dlm dunia emcee...alhamdulilah terima kasih kepada bos ku yang byk bagi semangat dan kata2 penghargaan...

Perhimpunan Bulanan...semua orang yang bekerja di sektor kerajaan pasti ada kan assembly department? So dengan penuh kepercayaan boss sekali lagi lantik daku menjadi emcee...alhamdulilah...minat dan terus minat sehingga hari ini sedang menulis....membuak2 perasaan itu...tapi.....

Our beloved Ketua Pengarah...potong pulut kuning...alhamdulilah.

Umi Qi ada mention dari awal kan...bidang kerjaya umi banyak melibatkan kerja luar kawasan...banyak handle urusan program kejurulatihan selama 2 minggu di sana sini...penat mmg penat...tp bila ada usaha kerjasama dari tenaga fasilitator seramai 10 orang mmg menjadi satu semangat yg luar biasa...mereka sgt bermotivasi...with Cikgu Nadia...mmg pakar dalam bidang senamrobik dan senam seni malaysia...hebat! 

Bannner yang disediakan oleh pihak kem...terima kasih

Sibu, Sarawak (out station)
Umi Qi dulunya mmg handle 100% Modul Fizikal...see segala jenis outdoor mmg terlibat...setakat panas hujan mmg redah...tuh dulu hitam sikit heheheh mmg xd makna nak jaga kulit...tggjwb dlm kerjaya lebih penting...nih gambar bakal2 jurulatih...daku sebagai penyelaras program mmg kerjanya byk memantau...byk buat semakan dari segi keperluan barang2...so mmg tugas ku tugas menyibuk sana sini heheh but its fun!

Brainstorming bakal jurulatih PLKN Sarawak

Lets repealling now hehehhe


Flying Fox 
Jangan terkejut ye gojes...Umi Qi 7 thn yg lepas mmg lasak dan mmg so adventures...so sekarang kalu tgk umi Qi lembut tuh hanyalah lakonan semata2...hahahhaha opss...kikiki bergambar dengan my 1 of 10 fasilitator...masa nih Umi Qi dh bersiap nk pakai harnest dan topi keselamatan...nak buat demo flying fox pada bakal cikgu2 PLKN...so mesti tunjuk penyelaras program yer skill dulu kan...kikikiki
Sebelum itu jika free mari baca nostalgia Umi Qi semasa kecil disini
Imbas Kembali Kenangan itu...

<<<Bila bercerita tentang sejarah kerjaya pertama Umi Qi selama 3 tahun rasa mcm diri ini comeback to 7 years back...oh my!....tunggu episod part 2 ye gojes esok...part kerjaya juga...kikikiki>>>

23 comments:

  1. hahahahaha ada episode2 umi qi ni... best2

    ReplyDelete
  2. bagus betul umi QI ni...ade buat part by part..heeheh..taun 2007 start keje ek..ain still study lg time tu..ehehe

    ReplyDelete
  3. Best la ju ek abeh grad trus jd penjawat awam..rezki..kite same mulekan kerjaya 2007..hihi

    ReplyDelete
  4. Wow!!... sungguh kakak tak sangka Ju seorang yg lasak. Kakak suka perempuan macam ini sebenarnya. Punya ketahanan diri yg kuat. Salutelah Ju:)

    ReplyDelete
  5. wah hebat! kita ni lebih kurang jer ju..akak dl pon mmg lasak..panjat gunung sana sini..flying fox tu penah sekali dua terlibat..masa tu akak join pasukan simpanan tentera darat (PSTD)...

    tp tu dulu..semangat rasa nak share cerita gak..hehhehe

    ReplyDelete
  6. beza muka akak ngan sekarang..
    ni kira boleh tahan jugak lasak ni..

    ReplyDelete
  7. cun giler umi Qi dulu sampai skrg... mcm model woo...

    ReplyDelete
  8. wah...kerjaya pertama...hehehehe...first job mmg will remain dlm ingatan kan...br nk start belajar itu ini:)

    ReplyDelete
  9. terbaek... 2007 tu masih study lagii kut...

    ReplyDelete
  10. Hebat la ju. Akk x suka keje keje lasak. Penat.

    ReplyDelete
  11. Wah.. dahsyat la umi qi.. sy teringin nak wat aktiviti lasak cam tu.. tp bila dah beranak pinak ni, xde peluang kot nak merasa mcm tu lagi.. hehe

    ReplyDelete
  12. Wahh..hebak adik akk ni rupanya..hehe..semoga terus sukses ye ju

    ReplyDelete
  13. makin lama makin cantik, gojes, nampak matang dari gambar dulu2 hehehe
    aktif jg Umi dulu2 eh..ikutkan mmg best kerja outstation ni bleh kesana kemari ke tempat org.. sambil menyelam minum air hehehe

    ReplyDelete
  14. hoi laa kurusnyee umi qi ni!!
    sila kembali ke badan asal..kekekee

    ReplyDelete
  15. JUuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~ KURUS CANTIK~ skrg pon cantik.tp dulu terserlah kecantikkannya~ hehe

    ReplyDelete
  16. kerja luar tu lbh seronok sbb blh tgk n buat mcm2 . tapi mmg letih ...

    ReplyDelete
  17. wah ju dulu cantik...sekarang makin meletops

    ReplyDelete
  18. bukak je blog umi qi terus nampak watermark .. cantik gila!!!!

    ReplyDelete
  19. Wah mencabar kerjaya Umi Qi...=D
    Mcm Farah pulak mmg tak suka lasak2..hehehe

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com