Penyebab utama 'Baby Qi Demam Panas' mendadak? | Julia Johari
Booking.com

Penyebab utama 'Baby Qi Demam Panas' mendadak?

 Ya Allah!
Tarikh 29 Julai - 31 Julai 2013 adalah 3 hari tarikh yang Umi Qi akan catatkan dalam blog utk diingati sampai bila2...

Ini kerana 29 Julai (Isnin) lepas umi Qi balik dari kerja nak ambil Qi pulang ke rumah my mum di Gombak sebab nak jemput Qi pulang ke rumah di Selayang....badannnya menunjukkan dedar panas sedang melanda....mood rengekan dan melepek di atas tilam sahaja petang tuh sampai ke malam...minum susu dan makan pun x mahu...hanya minum 3 oz dan air masak sahaja....(Terlintas didalam hati, oh ini mesti lepas suntikan pneumococol baru nak aktif menunjukkan kekebalan mungkin... tp bukan itu penyebabnya...tunggu cerita dibawah)

Ini dia rupa Qi yg lemah longlai dek kerana panas melampau...petang 29 Julai tuh terus berdesup bawak Qi gi checkup kt Klinik Seri Indah di Taman Samudra Gombak...situ mmg 24 hours senang nk buat rujukan masalah kecik2 mcm demam atau sewaktu dengannya...doktor cek suhu Qi mencanak naik 38.7c....(Seriau dah nih sbb nih pertama kali suhu naik begitu tinggi)
Pastu doktor x syak apa2 melainkan menjustify bahawa Qi demam panas sahaja....so ubat dimasukkan dalam punggung Qi...lepas tuh dpt ubat demam dan ubat antibiotik...itu sahaja...balik umah terus umi Qi bg makan ubat...settle...

Jam 1.00 pagi 30 Julai (Selasa)....
Haaaaaaaaaa Qi bangun menjerit2....mcm orang mengamuk sakan marah kt sapa x tau...padahal dah tido nyenyak jam 8.30mlm tuh...tgk cek suhu badan makin teruk...panas menjadi2...Ya Allah...tgk drypers Qi membuang air besar....lepas tuh bunyi angin2 dlm perut Qi memulas mcm orang kena semput turun naik...ya Allah air mata umi Qi mengalir deras....nasib baik walid Qi ada time umi panik dah tahap x tau nak buat apa melainkan menangis.... :(

-Bila baca doa mcm2 pun..... x menjadi 
-Tuam tuala di badan........x menjadi
-Basahkan badan..........x menjadi
-Tempek cool fever merata satu badan.....x menjadi...

Pelik tau semua apa yg u olls nasihat tuh sekejap jek menjadi...pastu ulang suara jerit tinggi2 mcm orang kena rasuk...pelik...dan2 jam 2 pagi berdesup lagi kereta walid Qi pi rujuk semula ke Klinik Sri Indah....

Doktor cek suhu badan naik lagi 38.9c.....dari petang tadi cek naik 38.7....doktor mula risau muka serius....umi Qi bg tahu Qi ada buang air besar sekali....( X tahu lagi itu petunjuk pertama kepada terjadinya cirit birit)

Doktor sekali lagi buh ubat di punggung Qi sbb suhu naik lg...
Ubat dibekalkan lagi....ubat sakit perut, ubat cirit birit dan air garam untuk tambah tenaga....
Inilah dia gambar Qi 30 julai (Selasa)....Umi Qi sms bos terpaksa (EL) 2 hari sbb Qi demam panas dan cirit berlarutan...Ubat 2 bungkus....badan Qi dah lah kecik lg tp ubatnya mengalahkan mcm orang dewasa...masa nk bagi ubat rasa sgt2 sedih...s
Semuanya 2.5 ml setiap satu botol ubat demam, ubat antibiotik, ubat sakit perut, ubat cirit birit....bayangkan 4 jenis ubat dimasukkan sekali gus pada masa yg sama dengan jumlah dos 10ml????????? Bayangkan....ibarat sebotol ubat tuh kan....perghhhhhhhh!

Qi bertabahlah sayang....cool fever tuh sudah berganti 3-4 x ok....perghhh panas!
 Xlarat dah nk dukung Qi 9kg lebih nih...biasalah bila Demam Panas + Cirit Birit maunya nak melepek dan merengek sepanjang hari....so umi Qi buh dalam stroller kt umah....hahahhaha maka senang sesi nak bg Qi ilangkan rengekan...tolak je stroller dlm umah....tp pastikan tyre stroller kena betul2 basuh bersih sbb xnak nanti satu rumah kena samak....bahaya tau...

Bagi happy sikit bukak kartun....hilangkan mood x sihat tuh kejap ye sayang....sambil peluk tabung duit koala bear hehehhe

 31 julai 2013 (Rabu)
Demam Qi dah kebah semalam...cek pakai termometer watson jek kt rumah...syukurrr segala tips gojes dan family members kasi umi Qi dah cuba....mcm2....kebah sehari demam...yeyyyyyyy!

Tapi yang menjadi masalah adalah CIRIT BIRIT masih diperingkat kritikal...masih kuat ciritnya berbanding semalam....ya Allahhhhhhhhhhh!
Terus walid Qi amik keputusan pi check up kt Hospital Pusrawi Kl....utk jumpa dengan doktor pakar kanak.......call terus hospital tuh nk buat appoinment...tp dia ckp leh walk in...apa lg berdesup ke hospital buat kali ketiga....setelah 2x rujuk klinik

Jumpa dengan Dr. Ruzini Bt Abd Ghani...Pakar Kanak-kanak...

 Tunggu nombor giliran dipanggil...Umi Qi yang sembab...Qi yg cirit yer x selesai lg walhal demam dah kebah...ermmmmmm risauuu beb!

Walid Qi yg tersenyum mengharapkan Qi segera sembuh...Umi Qi dah xd senyuman...sebab masih pk apa masalah sebenar Qi...huh!

Sgt2 bagus doktor Ruzini nih...Umi Qi terangkan lah bla-bla pasal perihal awal Qi kena demam panas sampai cirit berlarutan 2 hari xd baiknya...so umi Qi bawak sampel ubat klinik tuh utk rujukan doktor ruzini...hanya Ubat demam dan Ubat Antibiotik je perlu terus diambil sekiranya perlu....ubat lain2 yg berlambak2 tuh diasingkan sendiri oleh doktor ruzini sebab terlampau byk...huhhhhhhhh!

Pastu Doktor Ruzini cek punggung Qi....merah menyala punggung kesan cirit....time tuh doktor sepintas lalu dah tau penyebab utama Qi demam panas adalah bukan sebab utamanya demam....tapi adalahhhhhhhh....
'Food Poisoning'
Itu sebab demam yer teruk...puncanya? Nanti Umi Qi cerita...ermmmmmmmmmm

2 Jenis Ubat dan 1 jenis susu berasaskan soya diberikan percuma....ini dia...

Susu satu tin kecil...sampel katanya doktor...baik hati betul doktor tau...but Qi xleh terima susu soya nih buat sementara waktu...agaknya rasa lain benar gan susu newborn ducth lady kan...ermmmm apa2 pun Qi kena gak usaha minum sementara waktu susu nih sehingga cirit benar2 hilang baru leh minum susu biasa Qi minum...

Agen bakteria baik dan kuat utk usus Qi
'High quality Live Cultured Probiotics & Prebiotics'
Ubat ini adalah khas utk cirit tahap teruk mcm baby Qi...mesti senantiasa disejukkan dalam peti ais...dalam nih dah siap ada coolen dia yg bg ubat sejuk...nyata ubat nih ada menunjukkan kesan sedikit positif... :)

Ubat ketiga...Zinc cream...utk disapukan selepas mencuci digest dan air kencing Qi disemua bahagian punggung yg berwarna kemerah-merahan...bagus ubat sapu nih...buat Qi rasa tenang sedikit x rasa sakit...

Tahu apa penyebab utama QI terkena Keracunan Makanan?
Umi Qi di rumah selalu amalkan konsep sebelum guna botol susu...sesudah guna botol susu dan barang2 seangkatan dengannya perlu distrelized terlebih dahulu sebelum guna...so maslah nk kena food poisoning tuh 80% dpt dihindari...
Tp Qi lately punya masalah gusi gatal yg amat teruk...sampaikan kesemua benda dia nk gigit dan jilat masukkan dalam mulut termasuk grill pintu rumah neneknya yg ada sedikit karat...segala yg hado depan mata seboleh2nya nak dirasa...

So syak disitu kuat mengatakan Qi suka 'Amalkan sikap suka mengutip'
konsep mengutip tuh sekarang Umi Qi amik perhatian sejak dulu lagi...so bila dok jaga sekali pun nak kena....kena jugakkan...tp sebenarnya ini adalah pengajaran bg Qi utk senantiasa berwaspada dikemudian hari...len kali dgr ckp Umi dan nenek tau....jgn mengutip lagi...nanti kena sakit mcm nih kan dah sakit satu badan....

Hari ini 1 Ogos 2013 (Genap sudah 11 bulan umur Qi) 
Bulan kemerdekaan x lama lagi kan...
Penghujung bulan nih 31 Ogos 2013 genap lah Qi 1 tahun....
Umi Qi dan Walid Qi berdoa agar hari ini Qi beransur kurang ciritnya....harpa sgt ya Allah makbulkan doa kami berdua...

Rindu wajah sihat Qi ini....ceria dan sgt2 berdikari... :(

<<<Qi, cepat sembuh ye sayang...nak raya dah nih lg seminggu....Umi dan Walid teringin nak tgk Qi sihat dan bergaya di Hari Raya Pertama Qi nanti....Qi kuat....Qi kuat...Qi kuat....aminnnnn>>>


30 comments:

  1. Assalamualaikum
    Salam ramadhan ke 23
    singgah sini pagi ni :)

    ReplyDelete
  2. sama mcm princess.asek mengutip je.risau gak.tp doa doa je xde pape.mmg kat rumah tu benda kecik pon xleh bia.sume kena kutip.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah qi dah sehat

    zara pon kuat mengutip
    aduhai
    risau betol
    ingtkan nak buat petua tabur halia kat lantai tue
    tp x wat2 lg

    ReplyDelete
  4. sama lah hannah..tak habis lagi tabiat masuk barang dalam mulut..
    cepat sembuh ye sayang auntie..insyaAllah sihat lah tu tak lama lagi..

    ReplyDelete
  5. Cepat sembuh Qi..hurm mmg isau bla ank2 dok rjin kutip pastu suka rasa mknan yg bkn mknan..
    Yaya pn dmm pns ni dr smlm, xnk mkn mnum susu jer rupanya ada ulser 2 lam mulot..hrp ank2 kita cepat s3mbuh.

    ReplyDelete
  6. budak2 ni memang suka mengutip kan..suka explore benda baru...betul la umi Qi..benda dh nk kena tu,mcm2 boleh jadi kn...takpela.mudah2an Qi sembuh sepenuhnya lepas ni..Qi takmo skt2 dh ye syg...:)

    ReplyDelete
  7. Allahuakbar, takutnya Baca! Hussein pon suke geget2 sume benda pastu masuk mulut. Hadoi,takut sangat ni..

    ReplyDelete
  8. get well soon qi..
    risau jugak tgk mikhail yang dah gatal gigi geraham keluar tuh asik la nak mengutip2..haishh...

    ReplyDelete
  9. mujur qi cirit birit bukan ratavirus sewaktu dengannya...risau hati dengar qi tak sihat lagi baca kisah ju ni...dia merengek sbb qi budak baik jarang nangis

    ReplyDelete
  10. Ala sedihnya Qi xsihat ye sayang. mesti xaktif kan bila tak sihat.
    Cepat-cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulilah QI beransur pulih....haih..suka mengutip yeh QI..sama mcm Raees..xleh leka bile tgk dia main...xpe..QI budak kuat...next week nak raya mama Raees harap QI aktif kembali...love u :D

    ReplyDelete
  12. masa dia tak sihat, kita rindu sgt time dia melasak tu kan..at least kite tau walaupun penat nk control, tp dia sihat n ceria.. qi nak besar ni.. kan kan kan?

    ReplyDelete
  13. Bila masih baby lagi tak tahu nak tanya itu yg buat kita bingung. Semakin dia melalak semakin kita tak tahu nak buat apa kan..

    Syukurlah dah ok...

    ReplyDelete
  14. Yer qi kuat qi kuat..qi akn sembuh cepat..aminnnn

    ReplyDelete
  15. la..dah sama macam aish..suka sangat mengutip..mgkn jgk tu satu sebab yg aish demam je cirit jgk..huhu

    ReplyDelete
  16. Qi..moga cepat2 sihat..sian umi Qi dh serabut tu..ameer pnah sekali kena food poisoning..time tu mybe masak xbetul sgt ke ape..so etty get rid sume puree, frozen food yg etty buat..mybe tercampur dgn raw food dlm peti..since that xbuat dh frozen food..everyday fresh n new food..smpilah sekrg..hui..dh bertahun rupenye masak mknn anak..pnat ke x pnat asalkn fresh meal everytime..

    ReplyDelete
  17. kesiannnya baby QI, mesti pedih montot sampai merah2...

    *ooo baru nory taw yang QI ni "baby merdeka"..wahhh bestnyaaa jadi anak merdeka, semua orang cuti nak sambut besday QI..hehehe

    ReplyDelete
  18. Ya Allah..kesiannya baby Qi..semoga baby Qi sayang..sembuh sepenuhnya yer...

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah..akhirnya qi sihat seperti biasa.....

    ReplyDelete
  20. alaaa.. omey omey kite demam ke... cepat sembuh Qi. nak raye pakai baju melayu nii..

    ReplyDelete
  21. aduhai...gugur jantung auntie tgk muka qi yg comel ni. rs nak cium cium tau.

    akk suka jumpa dr ruzini ni. dr ni bagus dan friendly.

    ank akk pun pernah dpt supplemnt prolactor ni.

    ReplyDelete
  22. hai.. salam kenal,
    follower no.316
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
  23. semoga cepat sembuh ye Qi...klu anak2 kena cirit birit nie memang la susah hati mak2 nie...saya klu anak cirit nie terus jumpa pakar, diorg akan suggest makan ubat yg perlu saje...kesian kat bebudak nie, sampai merah bontot sebab asyik la membuang..pastu kompem2 la sakit bila kena air....

    ReplyDelete
  24. memang susah sikit menjaga baby usia begini..kita kene pantau selalu...bila cuaca atau badan bb panas...jangan pakaikan pakaian tebal..bersetokin bertopi bagai...basahkan sikit2 kepalanya selalu...atau lap2 kan badan bb..

    ReplyDelete
  25. insyaAllah Qi akan sihat..kalau berlarutan sila pergi hospital di bahagian emergency ye ju..jangan biarkan..kesian dia..

    ju kena kuat tau..peluk peluk..

    ReplyDelete
  26. semoga cepat sembuh ye..
    comelnya gambar last tu..hehe

    ReplyDelete
  27. habit kanak - kanak yang susah nak elak . x leh terlepas pandang ... semoga qi cepat sembuh ...

    ReplyDelete
  28. Yaa Allah. amy baru baca n3 ni. teringat kat yaya masa dia cirit, masa tu maru nk masuk 1 year. tp dia dia kena rota virus masa kitorang gi bercuti kat cherating. boleh baca dlm blog amy.

    ReplyDelete
  29. sedih bila tengok Qi bertampal2 cool fever.. lagi sedih tengok muka macam tak ada mood je.. sob sob sob

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com