Imbas kembali kenangan itu... | Julia Johari
Booking.com

Imbas kembali kenangan itu...

Imbas kembali kenangan itu...


1990an

Semenjak kecil, kami adik beradik dibesarkan bukan dalam kemewahan seperti anak-anak sebaya kami di waktu itu....masih ingat lagi semasa umur ku (Umi Qi) 5-6 tahun, abah ku masukkan daku dan adik beradik ke sekolah Tadika Abim....ada gojes disini pernah masuk tadika itu x di Gombak? Jika ada beritahu ye, sgt rindu kenangan rakan2 kecil di waktu itu.

Ya, dari kecil daku dimasukkan ke sekolah Abim...belajar apa itu erti Alif, Ba, Ta....dan mengaji Al-Quran...sehingga berterusan mengaji Al-Quran dgn nenek2 yg berganti nenek2 di kawasan kejiranan abah ku...sungguh waktu itu kami adik beradik perempuan pakai tudung fesyen jenis ikat belakang....mcm mokcik jual2 sayur gayanyer...sambil bimbit papan rehal, muqaddam (adik2 umi Qi time tuh bca muqaddam), Al-Quran (umi Qi, dh nama kak long kena adebence sikit heheh) dgn beg besar....

Alangkah besar rasa kejiwaan kebudakkan ketika itu, kena piappppp rotan halus ngan nenek ajar mengaji toksah ckp lah....dah lali....dh xd rasa sifat malu lagi dh dikalangan geng2 mengaji ketika itu....tiap ari jumaat je mesti nenek mengaji (ustazah) surau tuh belanja kami makan aiskrim panjang tuh...dia kasi rm1....sebatang 10 sen je kan time tuh...so beli 10 batang, lepas je mengaji...terus nenek surau suh beli aiskrim bagi kepada semua geng sekufu mengaji...best yer time tuh....nenek tuh garang tp hati baik...pakai basikal tua...gerekkkk org kata...kenangan yerrrr....how time fliessss oh my menitik air mata...

1991-2003 (12 tahun persekolahan)
Masuk fasa tempuh alam persekolahan...mula beria nk pakai uniform darjah 1...semangat kan...tp daku nih punya masalah kemanjaan melampau...if mama aku xd depan mata x pun depan kelas mula ar air mata nak menitik...nk nangis....(napa ar daku sungguh manja  eh ketika itu...pelik tau...) tukang pujuk is cikgu ler...pastu akak2 senior yg dok kt kantin if mama ku lambat amik dari sekolah...huhhh dugaan masuk darjah satu kan...

12 tahun tau abdikan diri dgn uniform sekolah...dari darjah 1 hingga tingkatan 6 ats, cuba bayangkan lah betapa byk masa dihabiskan begitu sajeeeeee....

Sepanjang 12 tahun itulah, kami adik beradik sekolah seperti biasa mcm org lain, bezanya kami tiada wang saku untuk ke sekolah...apa yg ada hanyalah bekal...ye terkadang sifat malu itu wujud bila dan mula masuk darjah 4 ke ats...sbb malu nk bawak bekal lagi...tengok rakan2 sebelah semua beli makan di kantin sekolah...seronok yer tgk diorg pegang duit wpun time tuh 60 sen setiap hari wang saku diorg terima...

Tapi kami adik beradik...tidak ada konsep itu dirumah...kami di latih utk bawa bekal...nasi atau roti...ye mama ku gigih bangun setiap hari utk siapkan bekal utk kami...sampai kami bersuara ketika itu....Mama, kami nk duit 20 sen boleh? Nak minta pada abah memang garang ketika itu...x sanggup tau mintak...entahlah...tp daku punya jawapan yer...nanti daku cerita lain episod...

Pabila permintaan kami adik beradik x dpt...maka kami punya rancangan lain...kami amik duit tabungan sendiri...ye simpan dlm buluh tuh lah...kami jolok dgn lidi...keluar lah beberapa sen...puas nk menyimpan wpun seringgit tika itu....

Kumpul punya kumpul....kami adik beradik berhasrat nk jual runcit2 gula2 di sekolah masing2...umi qi sebagai kak long diorg, pi cari gula2...cari lastik kecil klip gan stapler abah...main curi2 stapler time tuh...kalo tau naya abah kena kerjakannya...

So, adalah dapat 10 ke 15 paket kecil gula2...setiap satunya kami jual 40 sen ada 6 biji...so untung 20 sen...(beli borong kan)....dpt lah kami merasa sorang sikit duit belanja...sampai ke tahap itu kami nak cari duit tau...bukan senang nak jadi senang...semuanya kami buat belakang abah dan mama...

Pastu, idea umi Qi (kak long) mula ada lagi...tgk geng sekolah jual bihun dan mee di sekolah...so umi Qi mmg dari kecik darjah 6 dh boleh masak gulai ikan dan sambal nasi lemak...dh di train dari kecik utk hadap di dapur...sbb mama ku nak anak sulungnya cpt berdikari...

Bermula episod Buat nasi lemak diam2 kt dapur...tau pukul berapa umi Qi bangun buat? Seawal jam 3- 4 pagi....time tuh abah dan mama tidooo nyenyak kt bilik...so dapur jauh dari bilik diorg...so umi Qi bangun siap2 basuh beras, santan yg dh umi parut dgn tgn diam2 buat nasi lemak...sambal pun sama...pelik tau umi Qi leh msk diam2 tanpa diorg bangun pun....so amik daun pisang belakang umah...daun pisang liar kan xd tuan..so buat lapik bungkus nasi lemak ngan surat khabar lama...

Selebih nasi lemak buat makan pagi abah dan mama..(taktik tudung niat tuh) wpun umur 6 tahun ke 13 thn mungkin ramai x percayakan umi Qi sekecil itu boleh buat nasi lemak? Ya benar...cerita nih bukan tipu2...tp kami nak duit belanja harian kami terpaksa pilih cara itu...ternyata usaha kami tidak sia2...byk sambutan kawan sekolah nak wpun peringkat awal penjualan hanya 10 bungkus nasi lemak jek...pastu naik jadi 20 ke 30 bungkus...

Yang jual adalah adik bongsu umi QI...nama yer jastina (ina)...ina lah jual segala2 yer yg kak long buat...time tuh dia baru masuk darjah 2 atau 3...yer mesti korang dgr betapa kejam yer kak long bg adik bongsu yg jual...mana x yer...dia yg beria2 nk jual sbb kelas dia xd jual sgt makanan pagi...kak long dh penat masak, nak siap pi sekolah lagi...so mmg adik bongsu rajin jual...adik kedua dan ketiga kurang dlm bussiness...

Hari makin hari perbuatan kami di hidu oleh abah dan mama...beras kurang...cili kering kurang hari demi hari...daku xd kekuatan nk bg tahu hal sebenar...niat suci utk tlg adik beradik...pastu abah dah tau...sbb kak long cerita kt mama...terpaksa...xnak diorg pukul umi Qi...x sanggup...

Ajaibnya....abah x marah...tp tersenyummmmm...ya tersenyum...sampai ke hari ini umi QI ingat senyuman abah wpun garang...Dia kata, " Julia, abah x marah kalo bagi tahu hal sebenar, esok kita buat sambal nasi lemak speacial sikit, sambal sotong kering, abah nk pi pasar beli ok"....Daku dan mama ku pelik....dalam hati melompat gembira...adik balik sekolah je umi Qi bagi tahu abah dh tau taktik kita...hahhaha so abah pun nak join meniaga gan kami...

Hahhahahah best kan...inilah dia klimaks kenangan itu....hari demi hari hasil jualan nasi lemal oleh adik lelaki ku yg ketiga makin byk...wpun hanya naik sebuah basikal biasa jek...haaa jgn x tau basikal biasa tuh lah byk berjasa...sampai jual kt kg cina2 tau...kg cina pun pandai mkn nasilemak sotong....hehhehe terharu...setiap hari dpt ar untung bersih RM100 kalo tolak modal...nampak x situ pengajaran yg kami dapat?

3 bulan je jual nasi lemak bertungkus lumus hasil tolong adik beradik, abah dan mama...masih segar dlm ingatan....ye sgt segar wpun ia sudah bertahun berlalu...
Hasil 3 bulan tuh abah ckp stop utk jual nasi lemak sbb exam akhir thn nk hampir...so semua untung tuh abah ku yg simpan...ada sikit upah setiap hari kami dpt hasil jualan tuh, dpt lah kami wang saku ke sekolah yeyyyyy....

Simpanan untung tuh abah belikan kami 4 buah basikal mountain bike....wahhhhhhhh esaited ok...ingat lagi time tuh tingkatan 1 ada mountain bike...pi sekolah kayuh basikal mountain perghhhhh budak sekolah lain tgk tanjat hahhaha...mesti diorg pk anak orang kaya mesti ar pi sekolah naik basikal mahal...tp diorg x tau...wpun mak bapak kami yg kaya, ada rumah sewa 10 buah, tp x bermakna kami di taburkan dgn kemewahan....dont judge a book by its cover....

Terima kasih abah & mama....di sebabkan andalah...kami adik beradik tahu erti nilai duit itu bukan segalanya...dan bukan mudah nk dapat duit jika tiada kerajinan dan daya usaha yg lebih....mereka bukan menganiaya kami, jauh sekali ye gojes....bila dah besar umi Qi baru tahu erti simpan duit dan erti sayangi duit...bila susah nk dapatkan sesuatu, baru kita hargainya bersungguh2....

2004-2007
Alam pengajian di Universiti Utara Malaysia....abadikan diri 3 thn di sana...utara tanah air kedah....(nanti daku up entry lain berkenaan kisah 3 thn di sana) :)

2007-2010
Kerja pertama ku di JLKN selama 3 tahun lebih...

2010-2011
Tunang...kahwin....(perkenalan gan walid Qi adah tempoh selama 5 thn...byk pasang surutnya...bila kata x suka, benci...ia menjadi sayang akhirnya wpun byk putus couple sana sini)....dah jodoh x kemana kan...(nanti story entry lain) :)

2011-2012
Jadi isteri sah kepada walid Qi....tanggal 23 Julai 2011 (anniversary x lama lagi bulan nih nk sambut) yeyyyyyyyyy
Disahkan preggy lepas genap 5 bulan kahwin....alhamdulilah...
31 Ogos 2012 ...lahirlah insan bernama Qaiser Ilman (Raja Berilmu) Alhamdulilahhhh :)

2012-2013 kini 
Seronok jadi isteri dan Umi kepada asben dan Qi....terasa masa sgt pantas berlalu....

Muka Umi Qi terkini bulan Julai 2013...amacam? Ada muka mak2 dara ke x? hahahha (nyampahhhh tgk munga2 tecik ataih pale tuh, cm budak2 hahhaha)

2014 - seterusnya...
Ya, Allah titipkanlah kepada kami sekeluarga dan keluarga gojes yang lain di murahkan rezeki, keredhaan mu di dunia dan akhirat...kurniakanlah kami anak2 yg soleh dan solehah agar mereka dapat sedekahkan al-fatihah dan amal jariah kami secara berterusan sehingga ke liang lahad kami...Aminnn

<<<Segar dan masih tetap diingatan....kenangan itu Umi Qi :) >>>

21 comments:

  1. wahhhhh...ni mesti kalau masak sambal sedap kan..tu pasal laku..tu la,,dulu2 mase nak cari duit...jual jambu ptong,,taruk asam...tapi sekejap je la jual..sbb jambu kan ikot musim..heheh...

    ReplyDelete
  2. wow umi Qi pandai wat nsi lemak eh..mama yaya smp skrg failed buat nsi lemak yg lain jd..huhu

    xsbr nie nak bc story mory umi Qi zmn cintan cintun..cepatla update tau umi Qi..

    Eh mmg cam ank dara tau muka Umi Qi..ase cam nak lempang dri sdri sb xnmpk ank dara cam umi Qi..

    ReplyDelete
  3. suka entry gini..lama tak mengimbas kenangan ku..heheh...kira ok la tu julia tadika abim ..akak tadika perpaduan je...akak pun bukan orang senang...anak polis gomen dulu apa la sgt...apa yg kita kecapi hari ni ada la masa silam kita...syukur

    ReplyDelete
  4. mesti terror ni masak nasi lemak...hehehe...

    ReplyDelete
  5. wow kagum jappp...nak rase nasik lemak umi qi!!!!..mesti sedap kecik2 dah pandai masak..

    ReplyDelete
  6. ju! sama lah tarikh tahun tunang n kawen kita.2010 tunang 2011 kawen,2012 dpt princess.hehehe.amboi,mood mengenang masa silam ye.hehe

    ReplyDelete
  7. tau tadika ABIM coz sepupu ada masuk sekolah ABIM..hehe..

    Mami Airis kecik2 pun meniaga nak tambah duit poket..

    Jual eskrem malaysia seposen dengan kerepek pisang 20 sen...hehe

    ReplyDelete
  8. wahhh...n3 pjg dr umie Qi...taip lepas sahur td ehh..heheheh..suka kan bila ingat zaman dolu2..

    ReplyDelete
  9. Semoga ju n family sentiasa dimurahkan rezeki, berbahagia selalu...n bertambah anak lagi..hehehe....:)

    ReplyDelete
  10. birthday Qie sama ngan ank dara sy tp tahun 2008.. =')

    ReplyDelete
  11. wahhh mengimbau kenangan nostalgia gittew

    apa2 pn Zaza doakan Umi kekal bahagia selamanya family okeh ;)

    ReplyDelete
  12. Waaahhh..sama lah dgn Umi Qi & Mami Airis...tunang 2010, kahwin 2011, dapat princess 2011..mcm janji pulak..hehe

    ReplyDelete
  13. salam ramadhan...

    banyaknya kenangan manis...
    bila time macam ni, semua itu kita kenang...

    ReplyDelete
  14. wahhh...6 tahun dah pandai masak nasi lemak..hehe.. ila pun xpernah wat sendiri nasi lemak sampai skang..malu tau ila ngan umi Qi.. ila tabik spring kat umi Qi tau!!

    salam ramadhan yer umi Qi

    ReplyDelete
  15. Seronok akk baca kisah umi q ni..nti smbungla ek zaman blajo u..sure sonok!

    ReplyDelete
  16. Perjalanan hidup yg dulunya perit telah Allah berikan ganjaran yg indah - syukur alhamdulillah..

    ReplyDelete
  17. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.. Bila dah senang, jangan membazir dah la..

    Selamat berpuasa Ju.. Maaf salah silap ya.. :)

    ReplyDelete
  18. susah nak cari ibu bapa yg berharta tapi latih anak dgn kesusahan . Saya selalu sebut pada anak buah ; mama dan mak usu dulu nak tu , ini , bla bla bla ... nak mereka supaya tak bazirkan duit dgn benda yg x ptg ... tu lah kehidupan . biar bermula dgn kesusahan , so bila senang kita beringat !

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com