Homemade Iftar: Ikan Senangin Kukus dan Ikan Cencaru Bakar Cicah Air Asam! | Julia Johari
Booking.com

Homemade Iftar: Ikan Senangin Kukus dan Ikan Cencaru Bakar Cicah Air Asam!

Tudiaaaaa tudiaaaa tudiaaa....
Hamboiiii kemain Umi Qi up status tuh...kaloh Ketuk-ketuk Ramadhan hahahah
Selama nih dok masak berbuka pun mmg pemalas Umi Qi nih nk amik pic segala hendaknya...disebabkan sibuk mengurus di dapur sambil tuh gak mata dok tgk Qi dan walid kt depan hall...yelah kena awasi keselamatan si budak tecit Qi tuh wpun umi Qi dah sehabis mungkin amalkan sifat Safety 1st indoor & outdoor...

Semalam Umi Qi dan sekeluarga berbuka resepi simple...Qi pun leh buat tau pejam mata jek katanya hahhaha....

 Ikan Senangin Kukus  dan Ikan Cencaru Bakar Cicah Air Asam! 

Sebelum cerita menu utama...nih umi Qi nak ajar kalian acaner nak buat ayaq asam marvelos yg cicah gan ikan bakar ke, pari bakar dan seangkatan dgnnya...

Air Asam Ikan Bakar
2 biji bawang besar dihiris bulat dan nipis
6 biji cili padi dihiris halus
Sedikit belacan bakar
Air asam di bancuh pekat2
Secubit garam
Secubit gula

Gaul semuanya dan jadilah seperti ini....tadaaaaaaa siap dah...
Umi Qi buat semalam jam 3 petang...air asam nih kalu buat awal lg bgus sbb dia leh mesra dan meresap gitu bila nk berbuka nanti...walawehhhhhhh terliur teman :)

Ikan Senangin Kukus
1 ekor/ sebahagian ikan senangin/ siakap/jenahak
2 biji bawang besar dihiris halus
2 biji tomato di potong 4
1 biji cili merah dihiris memanjang dan halus
1 biji limau nipis
1 bahagian halia muda dipotong halus dan memanjang
2 batang serai dititikkan
Sedikit air masak
Secubit garam dan gula

Ini dia bahan2nya

Masukkan kesemua bahan tadi dlm periuk kukus...tggu setengah jam...

Tadaaaaaaaa siap sudah...Ikan Senangin Kukus versi Umi Qi...aummmmmmm

Ikan Cencaru Bakar
2 Ekor ikan
Secubit garam

Kali ini umi Qi nak gunakan peralatan mengancam jiwa dan sanubari...
'Pemanggang Ajaib'
Hehehheh lama dah Walid Qi hadiahkan set nih pada umi...tp biasalah umi Qi nih kena ada mood terajin tahap gaban baru nak guna...sayang kata kooo kan hahahha padahal nk guna dia semudah ABC....xperlu guna minyak langsunggggggg....napa lah umi Qi x guna dari dulu....aduyaiiiiii

Terbukti bestttt set nih...senang jek nak guna dia...asap kurang sgt...so rumah mcm umi Qi dok apartment sesuai sgt kan...cepat betul dia panas...weeeee

Haaa nengok ikan cencaru...

Yeyyyy dah selamat siap dibakar....bau yeee mengancam...kali ini Walid Qi nk umi Qi bakor ikan without any pes atau lumuran pada ikan...nak ratah ikan bakar yg kosong hehehhe sedap gak tau...original...

Alhamdulilahhh...menu ini disiapkan hanya 20 min...sgt cepat hahahah x yah menumis apa pun...campak pun dah siap...walid Qi terkejut cpt betul umi Qi masak hahahhaha...

Apa yg best semalam...dialog walid
Walid: Sedappp...sedappppp
Umi: Apa yg sedap walid?
Walid: Sedappp...sedap...xyah pi seafood dah...mama buat sedappp sgt...(sambil menambah 3x nasi di pinggan)
Umi: ????? Aper? Boleh bukak kedai mkn x walid hahahhaha
Qi: Uwaaaaa...uwaaaaaaaa (Meraung sebab hanya dpt berbuka dgn bau yang harum sahaja hahhahahha)

Ini budu....Walid Qi yg buat tau...hahhahah mmg pandai lah walid Qi...marvelossss tau...walid Qi yg buat sendiri...bestttttttt

Bos Besaqqqqqqq....temani umi dan walid masa berbuka....hehehhe

Bismillahhirahmanirrahim....Doa Berbuka Puasa....Aminnnnn
Kurma 1st!

<<<Suka masak menu simple dan berkhasiat, kurangkan minyak, garam dan manis....tp maniskan dalam senyuman anda sebagai isteri kepada suami tercinta di rumah dan anak...mmuahhhhh, nak repeat buat ayaq asam boleyyy gojes muahahhaha :p>>>

Renungan...

"Air tangan seorang isteri menyediakan juadah berbuka puasa buat suami tercinta begitu besar sekali, digandakan 70 kali pahala amalan di bulan Ramadan...Jom rebut wahai para isteri yg dikasihi...masak sambil berzikir,bertasbih memuji ALLAH dan berselawat memuji Rasulullah SAW....masakan bukan saja jadi sedap bahkan berkat..." 
- Ustazah Fatimah

16 comments:

  1. masak sendiri dan makan kat umah lg sedap dan best
    hehehehe

    ReplyDelete
  2. nyum2.....cedapnye.....bakar kosong mcm 2 pun sedapkan ..xyh lumur ape2...:)

    ReplyDelete
  3. mmg marvellous lah menu2 Umi QI..
    teringin nak mencuba nnt cedok recipe Umi hehe

    Aritu masa pi Langkawi ada jg mintak Nizam belanja pemanggang ajaib tu, tapi pkir2 balik nnt susah nak bw naik flight.. barang banyak huhu =(

    ReplyDelete
  4. fuh...sedap.terbaek la umi Qi...menu sihat.ikan stim ngan ikan bakar....nyum2..

    ReplyDelete
  5. ya Allah sedapnya ummi Qi.

    #2kali buka puasa buffet, rasanya buka puasa kat umah lebih ohsem... wpun lauk 2-3 jenis jer.

    ReplyDelete
  6. weekend ni baru cadang nak buat ikan bakar.. ;)

    ReplyDelete
  7. tq resepi air asam...nak buat la pastu lawan ikan kembung bakar nyumss..tp kena ada kuah sbb husben suka berkuah

    ReplyDelete
  8. mengugat iman betul la tgk makanan tu.tetiba lapar ni T_____T

    ReplyDelete
  9. wahhhh hebattt akak masak,walaupon simple, tapi hiasan tu yang buat meleleh air liur..hehehe

    ReplyDelete
  10. pergh. menarik lah. nampak menyelerakan tu.. pos sikit boleh? hahaha

    ReplyDelete
  11. budu oh budu...slurpppp! terliur betol

    ReplyDelete
  12. problem pilih belacan sbb tak tau belacan tu ok ker tak ...

    ReplyDelete
  13. heee~ same lah kite nye air asam! hehehhehe

    ReplyDelete
  14. simple tu yang sedap ju huhuhu..memang terangkat kalau makan ngan budu slurpppp

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com