2nd Vaksin Pneumococol Qi: Prevenar 13 | Julia Johari
Booking.com

2nd Vaksin Pneumococol Qi: Prevenar 13

 Syukur, Alhamdulilah....
Sudah tiba masanya baby Qi bersiap siaga untuk ambil second dose vaccine pneumococol... :)
15 Jun 2013 (Saturday) about 11.00am
Kami bertiga sudah bersiap siaga utk ke Hospital Pusrawi (hospital ini juga suntik imunisasi lain)
Tapi...pagi hari tersebut....Qi sukar untuk senyum...macam tahu dirinya nk disuntik nanti...ermmm cengginilah mimik muka seriusnya...sabar ye Qi...everything will goes well :)

Tiba di hopsital pusrawi....pertama kali kami berdua terkejut...all parking is already full !  
Perghhhh....dekat 2x la si walid Qi memusing area hotel putra dan perpustakaan negara...all full house....oh my god!

Ermmm first time umi Qi beranikan diri untuk pergi checkup seorang diri bersama gan Qi...walid serba salah...sbb x dpt temankan umi...but umi kena kuat utk handle it aloneeeeeeee....(x pernah sebelum nih dari pertama kali preggy sampailah Qi disuntik walid x pernah miss saksikan dan temani umi dan Qi buat checkup....(walid a little bit sad :(

Dont worry dear...i'll be fine...Qi is behave baby...dont worry ye dear lalink, i said that to my husband....hehhe nk bagi dia kuat semangat!
Ini dia pintu masuk....bismilahirrahmanirahim :) 
(Permudahkanlah Ya Allah urusan umi dan Qi, amin)

 Sudah buat appoinment lama dah...so senang lepas registration x sampai 5 min nombor dh panggil utk timbang berat dan ukut ketinggian Qi...

Baby Qi
9 bulan 15 hari
Berat: 8.1 kg
Tinggi: 70 cm
Syukur...normal weight mengikut umurnya...doc said....(cuma umi Qi refuse sikit...bukan main berat nk dukung si budak tecit nih....ingat berat kt 10kg....rupernya 8 kg jek hahahha...nampak naa mcm bukan Qi yg berat...tp umi Qi ye lelemak mokk mokk yg berat kot hahahha)

Tiba sudah nombor giliran utk jumpa Doktor Pakar Kanak-kanak Dr. Hj Kamaruddin....alhamdulilahhhhh....wpun berdua gan Qi...Allah sgt permudahkan sbb tunggu nombor giliran x lama tau dear....semuanya mudah....cepat...itulah bagusnya buat appointment with one call only....weeeee syukur (Org yg terdahulu tunggu depan pintu doc tuh pun x dpt masuk lg...mesti tunggu lama kan tp Umi Qi dpt masuk dulu....rezeki2 temujanji awal wpun dtg lambat hehhe)

Sampai jek nih dia doc ada kasi mainan...lekaaaa je Qi...hahhaha

Last month, Umi Qi dan walid Qi mmg decide nak kasi dose vaccine pneumococol SYNFLORIX (contains extracts from 10 of the most common types of Streptococcus pneumoniae bacteria) 
....Sbb nak tgk condition Qi boleh terima ke x hadap vaksin baru nih...alhamdulilah sebulan sudah berlalu....maka umi dan walid bersepakat nk ambil suntikan seterusnya... 
PREVENAR (contains extracts from 13 of the most common types of Streptococcus pneumoniae bacteria) 

Ini dia vaksin PREVENAR 13 yg Qi akan ambil sekejap lagi...amik dari jauh :)

Doktor Hj Kamaruddin kata tiada masalah last month suntik synflorix....bulan kedua nk suntik prevenar sbb ia contain ubt yg sama cuma lebihan 3 jenis extracts sahaja....umi Qi zoom se zoomnya dari jauh...ini dia rupanyer prevenar 13....doc tggu about 5 min selepas vaksin tuh diisi dlm picagari...dont know why...
Moga kali ini Qi kuat semangat utk hadapi vaksin yg kuat sedikit dari bulan lepas....aminnn

Alhamdulilah...selesaiiii suntik...mcm biasa...plaster kartun2 pasti ditempek kt peha kiri Qi (last month suntik peha kanan, so doc twist peha kiri plak)..nampak cumil jerk...respon Qi? 
Mcm biasa....lepas suntik dan selepas suntik aktif memanjang...nangis sikit jek lepas doc cabut jarum...pastu keluar dari pintu doc smileeeeeeee lepas doc dan nurse main agah2 gan Qi hehhehe....cepat dan semacam x percaya Qi dh kena suntik gan prevenar hehehhe

Ruangan menunggu nombor giliran utk bayaran...bila melibatkan jumlah wang pembayaran yg besar....umi Qi pejamkan mata byr guna cash debit card....peiuwwwwwwwwwww....umi Qi mmg jarang guna kad debit...jarang sekali...tp kalooo ongkosnya besarrr harus pejamkan mata cm majic...hahhaha

Kaunter bayaran Hospital Pusrawi KL....tang nk byr nih lmbt sikit rasa...kena tggu about 15 min - 20 min kot baru leh bayorrrrrrrrrrr....hughhhh xper2...janji lepas nih korang kena upgrade sistem kasi cepat sikit...nama pun private kan...all must fasttt....hehhe

Muka umi dan Qi yg selebet lebetnya....time nih dok berasak gan Qi yg sgt2 yer aktif wpun lepas suntik....hurghhhhhhhh....xmo dok dlm stroller dh...mmg dari dulu xmo...gerammm sbb org sekeliling tgk...tp umi Qi cm biasa...muka tebal 10 inch hahaha korang fhmlah kan bila ada anak kecik yg belum dpt kaki lg cenggini dh....kalo dpt kaki? Umi Qi lari dulu hahahhaha

 Nampak x muka dah layu sikit...weeee mesti kesan Prevenar kasi tido jap g nih hehhehe...toys lori simen gan bear mmg x mo lepas....hehhe favourite Qi if dok dlm stroller :)

Susu timeeeee....lmbt cgt tggu nk bayor...Qi merengek nk susu....haaaaaaa hambikkk botol panjang kasi...5 min habisssss inum cucu...hahhaha laju kemain...lapor ler tuh :)

Jamu mata Qi disekitar kawasan...umi ajor Qi mcm2...butterflyyyyy....monkeyyyyy...siap tunjuk kt dinding cm cikgu sekolah tuh...hahhaha Qi cuma sengih....hahahha mesti dlm hati ckp Qi tecik lagi ar umi....belum asuk tadika lagi...hahahha

Dah bayorrrrrrr....guna kad gores dan lariii hehhehe
Kalo tgk jumlah....tanya pecahan jumlah mesti korang kata mahal...but selagi ianya utk anak...umi dan walid x pernah persoalkan....tidak sama sekali :)

Kos Bayaran:
PREVENAR 13        - RM244
Perundingan          - RM40
Ubat standby demam   - RM10 ++
Jumlah BESAR              - RM290 ++
Jgn berkira bila tiba soal pembayaran ye gojes...yg ptg keselesaan anda dan anak anda utk diberi suntikan yg terbaik...Allah akan gantikan rezeki kita dgn cara lain pula....aminnn :)
Ini dia resit pecahan bayaran Prevenar...

Cop mohor dan signature dari Dr. Hj Kamaruddin...

Lepas dah bayorrr....umi Qi ucap alhamdulilah....sebabnya Qi sudah ketiduran....hahahah penangan suntikan tadi ler tuh....itulah nk tahan sgt mata xmo pejam...kemain nk tunjuk hero kt umi kan Qi kuat...hahhaha kuat tido dah sekarang ehehhe...now nk amik ubt demam kt ground floor....hehhehhe umi Qi tolak stroller dgn hati gembiraaaaa :)


 Ini dia umi dan walid....
Lepas je suntik Qi....walid mintak maaf berbanyak kali....hahhaha umi lak ketawa...cian walid kena standby kt IJN...dia ingat nk lintas...tp jauh...so pasrah pusing balik tggu kt area hotel putra sebelah gan hospital pusrawi sbb parking penuh ye pasai...cian walid...xper2 umi Qi dh berani pi sensorang sekarang...ada hero tecit leh tawan hatinya hehehhe...

Pastu walid belanjan umi Qi mamam kt Times Square...waweeeeeeeee jom cuci mata :) (pantang ajok sopink ke mamam luar ke...pasti x pernah kata NO...dasar umi Qi kaki jalan hahahha ngeeeeeee :p)



<<<Syukur...syukur...syukur alhamdulilah ya Allah :) perjuangan utk last dose Prevenar 13 next month is 20 julai (ramadhan) ....mommy gojes dan seangkatan dengannya Umi Qi doakan terbaik buat anda dan anak anda...moga kalian teruskan perjuangan utk melindungi anak selagi boleh...insyaAllah, Allah tlg u olls...mmuahhhhh>>>

Kalo nk tgk beza PREVENAR dan SYNFLORIX yer budjet click entry umi terdahulu sini 1st vaksin pneumococol Qi

15 comments:

  1. oooo Qi dh cucuk eh.pas ni tgu princess lak 2nd dose.heee.risau gak.moga sume ok.hee.

    pas ni mst Qi sihat dan kuat! yeay!

    ReplyDelete
  2. baiknya Qi..terus tido jer...ni ikut perangai saper baik sangat niiiii hehehe..

    alhamdulillah..nnt bb dah lahir boleh refer entry umi qi ni sbgai rujukan :)

    ReplyDelete
  3. Moga baby Qaiser makin sihat.. Amin...

    ReplyDelete
  4. qi dah cucuk ye?semoga sihat2 jer ye qi..oh ye,baru arini tengok header sbb sebelum ni tengok kat hp je.cantik!

    ReplyDelete
  5. oo boleh ye campur..nk tanya doc jap ar..blh tak amik prevenar...tq ye mama qi

    ReplyDelete
  6. Kalau boleh kita nak semua yg terbaik buat anak kan. Moga Qi terus sihat. Lega kan Ju bila semuanya dah dibuat..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah. Arissa dah buat her first dose. Tgh dmm skrg ni ha. Bln 8 nih dia 2nd jab

    ReplyDelete
  8. ololo comey sungguh qi ni...
    ido lepas kena cucuk yer...
    moga sihat2 selalu k...

    ReplyDelete
  9. Nak cucuk gak untuk saif ni. tunggu genap setahun sbulan ni sebab setahun hari tu baru ccuk MMR. takut badan tak menahan plak.

    ReplyDelete
  10. alalala.. 2 kali dah ni, afiq lom jgak lagi.. tapi kan, geram sungguh nengok QI ni.. tunggu aa, ciknaa geget pipi tu ahad nanti :P

    ReplyDelete
  11. semoga sihat2 je Qi yer :)
    tp qi ni tinggi la!

    ReplyDelete
  12. rm 290 tu masih dikira mampu byr lah bagi saya sbb klu kita leh pejam mata beli smart phone , tablet , laptop , takkan rm 290 tu leh jadi masalah kan ! ... mmg betul ! berapa la sgt klu utk anak -anak ...

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah everything goes well w/pun tanpa walid QI disisi seketika hehe..
    Baby QI kan gud boy.. hehhee

    ReplyDelete
  14. JJ dulu pun ambik yang ni, mmg mahal berpeluh ketiak time bayar hahaha. Tapi yang second punya buat kat sini yang all for free :D:D

    ReplyDelete
  15. Qi sebaya dgn my dotter... mmg btl la bila dukung rasa mcm berattt sgt.selalu gilir2 dgn hubs, tapi bila timbang... laaa.... baru brp je.tak smp 10kg lagi pun...hahaha..berat pahala maybe...

    eh next time nak bawak future child check up kat hospital jugak la.

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com