Eating Out 3: Nasi Ambeng | Julia Johari
Booking.com

Eating Out 3: Nasi Ambeng

Nasi Ambengg.....Jawaaaaa mariiiiiii heheh
Semalam cerita pasai nasi minyak Eda Yasin kt Kuantan Pahang yg sgt terkenal dgn makanan breakfast...so now hamba nk story lagi pasai makanan terkenal di kalangan Orang Jawaaaaaaaa!

Umi Qi bukan orang Jawa...Umi Qi nih rojakkk person...Maksud Umi Qi....
Umi Qi ni asalnya dari Afganistan (belah ibu) + Melayu (belah abah) = Rojak...heheh kiranya kuah rojak pun rojak lah...janji ini rojak pandai ckp orang melayu....nk suh ckp afganistan eden x tau sepatah haram hahahhaha...nenek umi Qi terer ckp belah2 afgan tuh....umi qi dongar pun tercengang patah haram x tau....dah2 masuk line lain plak dh channel...pantanggggggg kalo bg kertas kajang dok cerita melalut....terpesong habissss ngeee...

Ini nasi ambeng adalah sedekah dari rakan sekerja umi Qi di opis...semua merasa sedekahnya...kepada mereka yg berhajat sedekah tuh, umi Qi ucap berbanyak terima kasih....hanya Allah makbulkan doa anda...aminnn...

Pernah mkn nasi ambeng x gojes semua? Umi Qi wpun bukan orang Jawa tp mmg suka mkn nasi ambeng....sedap sgt x terperi....

Bungkusan Nasi Ambeng terima dgn hati terbuka....rezeki jgn ditolak... :)

Tadaaaaa :)
Nasi ambeng adalah hidangan khas Jawa berupa nasi putih yang diletakkan di atas tampah dan diberi lauk pauk di sekelilingnya...
Perkedel
Ikan Asin Goreng
Rempeyek
Sambal Goreng
Tempe Goreng
Urap
Bihun Goreng / Mee Goreng
Opor Ayam


Haaa mengiurkan x?
Sesiapa yg belum pernah makan...cuba goggle tgk mana kawasan yg berdekatan jual Nasi Ambeng nih....sekarang byk dah kedai yg jual, kalau dahulu susah sedikit nak cari nasi ambeng nih melainkan di kampung2...sekarang kt bandar Kl mudah jer didapati....tempah online pun bleh untuk buat keraian atau event kan....

Opppsss....lupa ar nk jemput korang mamam...umi Qi ingat nak suap u olss sekali heheh tp kalu dah mengadap makanan mmg senyap arrr umi Qi...yum yum yum hahahahha lupa orang belakang dah....syukur, rezeki.

Qi: Nasi Ambeng catu Umi Qi!
Umi Qi: Siappppppppppp! hahahahha

<<<Umi Qi nih sejak minggu nih asik cite pasai makanan ja kan....haishhh mcm kena mintak keje kosong extra kt JJCM gantikan host Qi kepada host terbaru merangkap kepada Baby Qi....amacam still ada Qi gak kan hahahahha....kalo verangannn mmg x sudah Umi Qi nih....esok hari sabtu kan...so esok pepagi nk bawak si Qi inject 2nd dos pneumococol...doakan dipermudahkan urusan...aminnnnnnn>>>

15 comments:

  1. ooo afganistan.patut putih.hehee

    ReplyDelete
  2. hehe rojak buah ke rojak mamak Umi Qi? hihihi
    nway skrg kalau order online pun siap ada delivery.. Mummy ZZ tahu pun tengok kt dlm tb aritu..
    nampak yummy sgt tp tak pernh cuba.. bkn tak nk cuba tapi mcm serabut sebab nasi bercampur dgn mee bagai hehehe

    ReplyDelete
  3. ayah lin jawa..so no matter what ai is like so much this nasi ambeng!!

    ReplyDelete
  4. Kakak sah-sah keturunan jawa bukan saja suka tapi utk menyediakan pun boleh - walau rasa tak sesedap org yg pro:)

    ReplyDelete
  5. pernah mkn semua tu..tapi bukan di ambengkanlah...

    ReplyDelete
  6. saya totally jawa . selalunya klu wat kenduri tahlil , nasi ambang ni letak kat tray bulat besar . keliling nasi dan di tgh tu ayam yg dikelilingi segala jenis lauk pauk lah . mkn utk 4/5 org lah . sebelum mkn , gaul sebati nasi dgn serunding tu dulu yer ...

    ReplyDelete
  7. sedaaaaapppp! sejak kawen dgn orang jawe ni la dapat merasa makan..balik johor kene cari.. blajar buat la umi QI, boleh ciknaa terjah umah nanti.. heeee...

    ReplyDelete
  8. Patut ar cun anak beranak..ade darah afgan upernyer...:-)

    Laki aty suker sgt nasi ambeng nih..

    ReplyDelete
  9. Orang jawa memg suka makan nasi ambang, nasi banyak gila dgn lauk lagi, makan pakai dulang besar mkn ramai2 tu lagi best!

    ReplyDelete
  10. pernah makan sekali nasi ni sedap...
    tekak bole terima rupanya..

    ReplyDelete
  11. saya totally jawa . nasi ambang nih selalu jadi hidangan kenduri tahlil . Ayam dikelilingi lauk pauk ditengah2 dan nasi disekelilingnya . diletakkan diatas tray bulat yg besar beralaskan daun pisang . Untuk dimakan 4/5 org . Yg ptg mesti ada serunding . Sebelum mkn kena gaul sebati serunding dgn nasi dahulu ... ishhh , panjang bebeno yer ... heeeee

    ReplyDelete
  12. ooo ada darah obersi huhu..patutlah putih gebu jer umi qi niiii...aisey baru nak minta petua..

    ReplyDelete
  13. nak nasi ni tapi susah nk dpt kt KL..pasar malam shah alam ada pulak..

    ReplyDelete
  14. Saya tak pernah try la nasi ambeng ni, slelau nampak kat tv and tenet ni, macam sedap sangat jer.

    ReplyDelete
  15. adoiii laparnye tgk nasi ambeng pepagi nih..tengok dalam gambar pun dah sedappp..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com