DIY: Origami Birthday Card Beloved Husband! | Julia Johari
Booking.com

DIY: Origami Birthday Card Beloved Husband!

 Weeeee Umi Qi kembali bersiaran di petang hari....
Jarang benar lah nk karang cerita petang2 cenggini kecuali ada motip tersembunyi haaaaaaaa....
Apa yang diloghatkan itu wahai Umi Qi oiiii....

Esok 19 Jun 2013 - Besday Walid Qi tau.... :D
Weeeeeehappy birthday walidddddddd Qiiii....hahhahah
Bersempena esok gak umi istiharkan umi dan Qi bercuti holiday kerana besday walid...sambut besday walid di..........tunggguuuu surprise ar...mana leh kasi tau awal2...ala biasa2 jek dlm msia je pun...xpakai flight pun...hahha tunggu minggu depan umi Qi update :)

Haaa nak cerita la nih....ada project khas utk buat
Origami Birthday Card Walid Qi

Amboiiiiiiii pandai ka Umi Qi...hahhaha mesti ramai mommy gojes dan blogger luar sana dok ketawakan umi Qi kan...dah ler tgn dan kaki kayu bagai cm ner nk buat origami hehhe....kannnnnnn goggle kan hado...so belajar dari google ler...tq encik google....berjaya sudah buat pertama kali dlm hidup...ok la kan...
Ok meh sini rapat2...Umi Qi nk ajor buat kad besday husband sendiri...x pernah buat pun wpun baru nak masuk 2 thn kahwin x lama lg...hehhehe selama nih beli jek...tp thn kedua nak sambut besday walid, Umi Qi nk sgt deco sendiri...x cantik xper....janji air tgn kad itu mesti hado ....

Nih dia...bahan2 yer seperti ini....heheh

*Mula2....amik jerk dari dlm google design bulatan2 yg u olls suka lah...janji ada 8 bulatan...copy dan print cenggini...nak kaler paper putih ke warna terpulang...ikut citarasa anda...

* Pastu potong bulat...depan belakang cenggini ar rupernyer...umi suka corak flora...

*Kemudian, lipat dua bahagian...yg xd corak diluar ye gojes...

*Lipat lg sekali ruper cm bentuk segi tiga kan...

*Pastu muka separuh bulatan tuh lipat ke luar...cm nih/ kemudian balikkan kerta nih lipat cm nih gak...

*Bukak lipatan semua...akan dpt rupa cm nih 

*Pusingkan kertas...pastu buat lipatan kecil ke dlm corak...sebelah bahagian pun buat cm tuh gak ye

*Yeayyyy dh siap...dpt ar ruper satu lipatan mcm nih...pastuuuu

*Potong kertas bulatan putih....gariskan 8 bahagian sama besar...kemudian amik glue gamkan ikut garisan lipatan mcm dlm kotak tiga segi ini...




*Teruskan sehingga bulatan putih penuh ditampal ye gojes... :)

* Last lipatan....yeyyyyyyyyyyy almost siap.... :) dah jadi rupa bentuk bunga kan...hehhehe


*Ok, origami dah siap...sekarang umi Qi nk buat kad besday walid Qi...kali inilah mau byk kaler...tema warna warni...ceria gitu... 

Umi Qi pilih 3 kaler...
- Biru merujuk kepada walid
Pink merujuk kepada umi Qi
Hijau muda merujuk kepada Qi
3 warna kesukaan kami yeyyyy

*Potong ye potong buh glue keliling...

*Tampal kertas ikut besar mana nak...

* Pastu umi Qi kemaskan bahagian buat lining kecil :)

 *Weee susun atur sama ada nk lanskap atau....

*Portrait....haiii la dua2 lawa lak susun atur nih ermmm

* Umi Qi decide portrait....hahhaha...pastu guna kaler crayon...deco timeeeee....nk tgk deco apa meh sini


*Sebelum deco warna bagai...nih umi Qi tulis ucapan birthday dari Umi dan Qi kepada walid....hrp walid sukaaaa :) (tulisan masyaAllahhh buruk nk wat cm ne kan...kata nk air tgn hahahha)

* Ini diaaaa....deco2 lukisan air tgn umi dan Qi hahahha yeke Qi yg lukis....yelahhh mommy dan blogger semua...hahhaha lukis bg pihak Qi...hahhahaha ok x kawan2...ke buruk hahahha (mmg x pandai lukis hehhehe lariiii)

* Belakang kad besday...water mark gitu hahahha...

* Nak surprisekan walid...amik diari dia td pagi senyap...diari keje kan...so umi amik bwk pi ofis padan muka ar kalo walid dok tercari2 muahahahha...so umi ada surprise besday kad...so umi dah tulis dlm diari nih...hehhehehhe 

Tadaaaaaaaa....hope walid Qi nangis gembira....hahhaha ke umi Qi yg lari x cukup kaki sbb kena dgr walid Qi komen? acaner tuh? hahahhaha

Hadiah?
ofkos la biasa2 jek...xmo ar mahal2...ongkos xdak nih hehhehe
Coklat dan DVD player...
Sebab walid suka mkn coklat...so cari coklat yg ala2 mahal sikit...6 ketul jadi ar kan...hahah leh umi Qi tumpang dua kaki, beli kt coklat boutique kl :)....(dasar buruk siku)

DVD dihadiahkan sbb dvd player dh berbulan lama yer rosak...walid Qi nih kaki wayang tau...setiap hujung minggu pasti beli cd tgk wayang kt umah...kesiannnn tau tgk dia, ingat nk beli jenama philips...tp philips tuh x kena lak citarasa xd usb drive dan xd lubang mic speaker..so hanya pensonic sgt menepati citarasa RM78++ (Tesco)..so umi Qi beli kan tanda hadiah utk dia... :p 

Hadiah doa untuk hari jadi suami
"Ya Allah, panjangkan lah umur suamiku, agar dapat kami bersama-sama mendidik Anugerah dari-Mu  & meniti usia tua bersama. Ya Allah, berikanlah nikmat kesihatan yang baik untuknya agar dia dapat mencari rezeki buat kami sekeluarga & melindungi kami sekeluarga.. Ya Allah,Kekalkanlah HATInya hanya buatku hingga ke Jannah & lindungilah suamiku daripada segala tipu muslihat dunia ni.
Amin"

<<<Biar murah asalkan ikhlas dari hati...x gitu gojes? Moga surprise umi dan Qi utk walid tercinta menjadi esok....weeeeeee....x sabor nk melancong wpun dlm selangor je pun hahahhahah tata....see u next week mondayyy>>>

23 comments:

  1. kreatipppppppppppppppppppppppppppppp

    ReplyDelete
  2. wahhhh siap lukis lukis ag.hebakkk lahhhh juuu! hehehe.ala hadiah biasa biasa tp dpt DVD,best sgt lah tu.heee.

    ReplyDelete
  3. Rajin sungguh la.. cknaa dh ada anak ni mandi pn ok sikit dr kebau...háha

    ReplyDelete
  4. Kreatifnya akak. kalau mila beli je siap hihihi...

    ReplyDelete
  5. Ok la tu. rajin ju. Happy besday kat walid qi.

    ReplyDelete
  6. rajin lah ummi QI nie...ade mase nk wat card2 nie...eniwey happy birthday to husband ju yeh....n have a nice celebration both of u..:)

    ReplyDelete
  7. Kreatif la jgk..yg pntg tu usaha sis tu nak DIY..
    Happy birthday to ur dear hubby ye sis

    ReplyDelete
  8. Wallaweiii kreatif sangat, rajin. Bravo u.

    Happy Birthday Walid nyer Qi, may Allah bless u and lil sweet family. Best of luck to u guys ;)

    ReplyDelete
  9. Yg penting air tangan bini sendiri yer...:-)

    ReplyDelete
  10. rajinnya....i ni tak kreatif lgsg.tgn batu

    ReplyDelete
  11. romantika diamor la umi Qi..kreatif naaa

    ReplyDelete
  12. kreatif dan inovatif...plus rajin

    ReplyDelete
  13. mmg isteri kesayangan nih . tau part mana nak gembirakan hubby ...

    ReplyDelete
  14. Hi,

    Feel free to browse Gymboree original clothes for baby girl and baby boy here http://mybabylane.blogspot.com/ ;)

    ReplyDelete
  15. Bestnyaaa..happy walid tu ye..happy birthday..

    ReplyDelete
  16. hebaknya umi ju... moon pun tengah fikir nak beli apa utk ayah aisya..lmbt lagi tapi kena plan awal sikit.. hehehe..

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com