Dilema Kerjaya vs Housewife | Julia Johari
Booking.com

Dilema Kerjaya vs Housewife

Tetiba kan...entry serius plak kan hahhaha

Mmg dalam dilema dari sejak hari pertama tahu diri ini preggy smpai dah anak masuk 10 bulan masih hati tertanya2....
Antara Kerjaya vs Housewife........ 
:) senyummmm mula....pastu :( sedih plak haiiii

Kerjaya
Positif
1. Boleh dapat $$$ duit poket sendiri
2. Boleh beli soping sakan utk anak dan diri sendiri
3. Boleh menabung untuk hari tua dan kecemasan utk anak
4. Boleh pakai santek2 pi keje
5. Boleh tingkat ilmu soft skill dan experience job


Negatif
1. Kerja lewat malam jika ada urusan URGENT
2. Tiada $ OT
3. Batasan waktu dgn anak kecil :(
4. Sukar nak dpt MC / EL jika ada urgent job
5. Selalu fikir...........ibu daku jadi housewife bila dia terus kahwin....daku membesar sehingga sekarang pun mama ku still jadi housewife...best yerrrrrr
6. Kena bangun awal seawal jam 4.45am utk bersiap pi keje dan htr anak
7. Hanya daku seorang menantu yg bekerja...ipar duai semua housewife hokehhhh

Housewife
1. Masih boleh bekerja through online bussiness (Kerjaya baru) :)
2. Masa 24 jam dgn anak :)
3. Boleh plan jadual kerjaya online bussiness bila anak sudah tidur :)
4. Boleh masak utk hubby balik kerja...air tgn isteri dan air tgn ibu :)
5. Boleh lihat perkembangan anak setiap hari....suka dan duka :)
6. Boleh ajar homeschool utk anak, jadi cikgu pertama mereka :)
7. Boleh ikut husband outstation kerja bila2 masa :)
8. Boleh holiday on the spot tanpa perlu kebenaran bos.... :)
9. Boleh kemas rumah setiap hari....deco rumah setiap hari :)
10. Boleh htr dan ambil anak pi sekolah tadika hingga sekolah menengah setiap hari :)
11. Boleh kawal disiplin anak cara kita sendiri...bukan dari orang lain wpun atok dan nenek :)
12. Boleh rapatkan jurang kasih sayang umi dengan Qi setiap hari dari sentuhan dan belaian yg tidak terperi.....

Negatif
1. Daku menangis kerana masih di office terkenangkan anak cinta hati....apakah dia menangis kerana rindu uminya...kerana uminya penting diri sendiri kerana penting kerjayanya sahaja....tidak pedulikan masa bersama anak adalah segalanya....

Kesimpulannya....
Housewife lebih menang dari Kerjaya duduk senang lenang di office!
Daku dalam dilema.............ya Allah! 
Terikat dgn wang ringgit!!!
Sangat dilema..................
Lihat mata anak anda......ada jawapannya mommy!
:(

Teringin nak jadi HOUSEWIFE soon....bila?
Akan tiba masa yg sesuai nanti...Ya Allah permudahkanlah jalan daku utk menjadi HOUSEWIFE yang BERKERJAYA....aminnnnnnnnnnn :)

<<< Sebak..............sangat bangga lihat wanita secantik HOUSEWIFE>>>

31 comments:

  1. sama la..ayu pun teringin sangat nak jadi housewife..tp husband kata,tu baru nk dpt degree oktober nnt,degree tu nak buat apa??gantung je???waaa,sentap ai dia kata gitu...arwah mama ayu dulu pun housewife.......

    ReplyDelete
  2. insya Allah nanti ada la rezeki tu.. :)

    ReplyDelete
  3. sama la kite ju...teringin nk jd housewife..nk spend time dgn anak..nk masak utk husband..senang citer nk tumpukan sepenuhnye pada keluarga..yg paling penting..nk besarkan sndri anak dgn cara kite sndri...tp...keadaan xdapat mengizinkan aeen utk jd housewife...semuanya pasal $$$$...kalau buat bisnes sndri pun..kene jalankan bisnes tu dlu..baru leh benti..kalau berhenti keje lps tu baru nk plan..mmg husband aeen xbg..huhuh...

    ReplyDelete
  4. Kalau boleh semua ibu nak duduk rumah jaga anak dan buat kerja di rumah aje, tapi ada kalanya tidak dapat. Selain membantu tapi macam kakak ni sebab dulu mak-bapak keluarga miskin rasa sayang duit mereka keluar nak sekolahkan kakak kalau kakak berhenti kerja. Akan tiba masanya kakak akan berhenti juga kerja. Tapi tak tahulah bila...

    ReplyDelete
  5. memg teringin nak jd housewife...
    tp dok KL nie, keje sorg, manelah larat...huhuh
    terpakselah jd supermommy!
    kerja+anak+suami+bisness=everything!

    ReplyDelete
  6. impian ku juga, dulu, kini dan selamanya nak jadi housewife hehe... =)

    ReplyDelete
  7. assalam,

    samada ibu bekerjaya atau suri rumah lebih kurang sama jer...

    cume ibu bekerjaya kenelah buat lebih kerja ..kerja pejabat dan kerja rumah...

    semuanya pangkal pada niat..niat kita baik maka pahalalah ganjarannya...

    ReplyDelete
  8. saya pernah bercuti selama 6 bulan sebelum mula bekerja semula, sekarang ni saya dah mula rindu saat2 duduk di rumah tu. sebenarnya menjadi housewife pun busy jugak, or rasanya lebih busy dari keja di office kot :)

    ReplyDelete
  9. ila pun pernah terfikir camni dulu...tapi kewangan lum mengizinkan selain daripada pro n contra nyer...hehe..

    ReplyDelete
  10. kerja paling baik dan mulia bagi perempuan ialah dok umah ... waaaa

    ReplyDelete
  11. Keje housewife lg byk dr keje opis. X tentu ms. Tp housewife jugak idaman hati. Apa nk buek. Dok kl ni x mampu klw sorang je keje.

    ReplyDelete
  12. owhh dear... tu la, banyak pro and cons antara dua ni. U are doing great tho, even bekerja u still are very close to QI and ur hubby, still a very loving and happy family.

    However it is, wishing u all the best ;) Insya Allah.. u know whats the best for yourself and family, am sure QI understand it fully.

    ReplyDelete
  13. Jom la joij mommy umi.. tp kena bersedia la utk x mandi sampi tghari. Masa ank buka mata kita pn kna buka mata luas luas. Masa anak pejam kita ken abuka luas luas iugal sbb household x pernah bkesudahan... penat tpi seronok la haii..

    ReplyDelete
  14. saya pilih housewife...hihi...sama macam awak...berenti keje sbb nak jaga anak..nak tgk anak membesar dpn mata....saya dah resign tahun lps bulan 10...now im WAHM...Work Mom at Home...mmg best sangat dapat jd WAHM...duduk rumah pun stil bole cari ilmu jugak dear...buat biz dr umah je...dapat gak income...yg paling best dapat tgk my daughter membesar dpn mata....

    jom jengok blog saya wwww.ladysara84.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. housewifes bestnya...cuti sehari duk rumah dengan anak pun dah rasa best nyaaaaaaaaa....tapi apa kan daya...duit pun keutamaan untuk keluarga dan anak...selagi suami izin keje...dan kesihatan yang baik..sy akan terus bekerja

    ReplyDelete
  16. betul tu jue..mimi pun dalam dilema skang ni..ingat nak jd housewife je..hubby pun sokong tp tu r..kekangan wang mengatasi segalanya..aduhhhh..

    ReplyDelete
  17. teringin jadi housewife gak..but sumtimes bila kerja ni keep me sane hehe..boleh gitu??? still i need earn more..byk benda nak pikior..$$$ sume sekarang baru leh idup dekat KL ni..huwaaaa..tu pun hubby tanya xde terfikir ke nak buat bisnes??? oh my..

    ReplyDelete
  18. betul la umi mama yaya nie pun teringin sangat nak dok umah 24jam leh ngn anak..

    tp apakan daya kewangan mnjadi mslh skrg nie..
    pnh gak terpikir nak ajk asben dok kg dia kurang ckit blnja sb mama yaya xmo keje tp asben lak ssa nak dpt keje sn..

    Lau kat ofis mmg pk anak sesaja..tmbah lak ase bslh lau smlm ada tmrah ke tgado ke ngn dia pastu bila pg xsmpt nk kiss dia mulala bila smp ofis hati sedeh jer airmata bergenang2 teringatkan dia..huhu

    niela dilema mak2 kan..

    ReplyDelete
  19. Betuk Kak Julia kadang2 rasa cam xcukup masa utk diluangkan bersama anak....
    Dilema kebanyakan ibu bekerja...

    ReplyDelete
  20. i pun sama nak jugak jadi hsewife tp sedar diri ni ha nafsu berbelanja kritikal... adoi
    aritu husband dah bagi greenlite tapi my both parents tak kasi sbb diorg cakap walau apa pun, wife kena ada pendapatan sendiri.huhu...

    takpelah dear... kita still dapat pahala.

    ReplyDelete
  21. Sis, perasaan kita sama. lebih2 lagi bila terpikir nak berenggang dengan anak yg masih bf. huhuhu sangat tragis. saya pernah berenti kerja setahun sebab takut nak hantar anak ke nursery. lpas tu saya keje balik tp berdrama la jugak. nangis kat opis:P alhamdulillah anak dah besar & saya ambil keputusan berenti kerja hujung tahun ni sebab saya dah mula berbisnes dirumah. pasang unifi laju2 then klik2 je mouse. alhamdulillah..bonus datang bersama izin Allah. Jom berbisnes online dengan saya. Ada bimbingan, ramai kawan n boleh bergosip jugak;)

    ReplyDelete
  22. Sis, perasaan kita sama. lebih2 lagi bila terpikir nak berenggang dengan anak yg masih bf. huhuhu sangat tragis. saya pernah berenti kerja setahun sebab takut nak hantar anak ke nursery. lpas tu saya keje balik tp berdrama la jugak. nangis kat opis:P alhamdulillah anak dah besar & saya ambil keputusan berenti kerja hujung tahun ni sebab saya dah mula berbisnes dirumah. pasang unifi laju2 then klik2 je mouse. alhamdulillah..bonus datang bersama izin Allah. Jom berbisnes online dengan saya. Ada bimbingan, ramai kawan n boleh bergosip jugak;)

    ReplyDelete
  23. Mcm akak.sis wajib kerja sebab hubs akk kerja sendiri..pendapatan tak tetap..so.akk jf backup utk family..n rasanya best kot sbb ada pendapatan sndiri..n blh sopink baju anak2 pkai duit sendiri..ngee

    ReplyDelete
  24. Zaman teknologi tanpa sempadan pendapatan tiada had walaupun hanya duduk kat rumah, ramai yang berjaya. Paling penting perancangan yang baik, kerja keras. Kalau ada kemahiran tertentu ia adalah bonus.

    ReplyDelete
  25. ju ini lah impian anis jugak sejak mengandungkan hannah..moga impian kite dimakbulkan Allah..

    ReplyDelete
  26. Hehhhe..best jd housewife ni... Ros plak tringin nak Keje..tp asben tak bagi :(

    ReplyDelete
  27. teringin jugak nak jadi housewife....huhuhu

    ReplyDelete
  28. dua 2 pandai seimbang oklah..

    ReplyDelete
  29. Memang teringinnya nak jd housewife tapi itulah kekangan kewangan terpaksa bekerja kan....

    ReplyDelete
  30. Mummy Zaza pn dlm dilemma ni Umi QI, ikutkan ati ni nak je berenti kojer w/p Khairine & Danish dah besar tp apa salahnya kan.. masih boleh utk kita jd h/wife yg hebaatt hehehe
    suka baca tajuk HOUSEWIFE kat atas tu.. dihujung ayat mesti ada sign senyum yang mcm ni :)
    hehehehe

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com