Berhutang setitis susu ibu, maaf kan umi Qi | Julia Johari
Booking.com

Berhutang setitis susu ibu, maaf kan umi Qi

Entry ini bukan dimuat naik utk cerita mengenai perit jerih seorang ibu yg bernama Umi Qi yg mmg pada awal sebelum kelahiran bercita2 seperti ibu diluar sana untuk menyusukan anaknya sehingga 2 thn....daku ada impian itu sebelum kahwin lagi...seronok melihat ibu2 yg direct feeding baby di mall2 dan shopping centre mungkin...daku dah niat lama....lamaaaaa sudah! Allah sahaja yang tahu niat seorang bakal ibu bukan?

Selepas melahirkan Qi....daku bersungguh2 utk keluarkan 1st susu iaitu Kolostrum....sesetengah ibu mudah bukan...ada yg susah sikit bukan...1st day selepas deliver daku pelik....seperti tiada susu lagi meleleh...oh ya mungkin kerana daku ibu muda...so byk kena belajar teknik serbanya melalui doktor dan nurse...daku belajar cara hendak menyusukan baby Qi dari mereka iaitu nurse...daku seronok bila pertama kali Qi pandai mencari susu ibunya yg belum ada lagi...ye belum ada lg...perlu rangsangan dari baby Qi untuk terus ada....

Hari pertama.... zero susu ibu tiada
Hari kedua....mula nampak ada kolostrum keluar sikit setelah dipicit oleh doktor pakar...
Daku gembira bukan kepalang!!!!

Hari ketiga...mulalah pelayaran seorang ibu dan walid di rumah mertua...setiap jam Umi Qi tempekkan Qi pada umi utk buat rangsangan bykkan susu ibu........
Ada sikit...x byk...
Kemudian mulai byk sikit demi sedikit...gembira...sgt gembira...boleh berkhidmat sebagai seorang ibu pada seorang anak yg diamanahkan oleh Tuhan :)

Tetapiiiiiiiiiiiiiiii beberapa bulan kemudian...
Kegembiraan itu hanya sekejap sahaja Allah beri........bkn mengeluh.....bukan menagih simpati...daku sujud syukur...daku sujud solat hajat...pinta pada Allah ampunkan dosaku ya Allah...mungkin kekhilafan dan kejahilan daku dahulu kemungkinan Allah hendak menguji daku dgn sebegini  rupa....tp daku tidak berputus asa...

Jumpa doktor pakar kanak2...doktor bg ubat tambah susu...sudahhhh makan
Jumpa tukang urut....akak tuh dah urut urat susu ....jem katanya....sudahhh urut 3x
Makan mcm2 yg kawna kata untuk tambah susu badan....sudah ikhtiarnya...
Makan susu anmum....sudah berkotak2...

Hasilnya....makin hari makin pam...pam...pam susu...
Tapi ANGIN hasilnya....
Air mata mengalir x henti2....masa tgh bz pum susu pun harapkan susu mencurahkan2 mcm air sungai...senantiasa happy....mmg happy bila pum susu badan sendiri wpun yg keluar hanya isinya angin....lihat Qi lapar..........laparrrrrrrrrr....baby kan 2 jam sekali mmg menyusu...daku lekapkan Qi pada ku utk menyusu bdn...
Harap suction ajaib darinya...

Kecewa Qi....
Gigit sampai berdarah...lapar sgt mungkin.....daku selalu menyusu anak dlm bilik berseorangan...hanya air mata gembira bercampur baur.....smpai sekarang tgh tulis pun ingat!

Walid Qi mmg byk bg sokongan dan galakan...utk twist kepada susu formula...
Tapi umi Qi degil nak bg gak susu badan yg ada angin jek....angin....sampai daku jadi orang yg sgttttttttt pendiam...dulunya daku periang, happening....sepatutnya jadi ibu adalah sgt lebih dari itu perlu daku rasa...
Ini baru ujian pertama...tp rasanya mcm penuh ranjau onak duri pertama daku lalui...

Pilihan walid Qi ialah susu formula...Ducth Baby :)
Penyelamat nyawa umi, walid dan Qi....berbangga inilah alternatif yg kami berikan...sebaik mungkin...ia bukan tergolong dalam golongan susu yang mahal...bukan x mampu tp kami rasa susu ducth baby juga setanding dgn susu2 di luar sana....mahal atau murah bergantung pada kesesuaian baby Qi...kami tidak pernah bersoal ttg itu...so walid try beli susu Dutch baby...

Syukur...Qi serasi dgn susu Ducth baby sehingga ke hari ini umi Qi karang cerita ini....syukur....biarlah agar berpanjangan...sbb umi jenis x suka tukar2 jenama susu...biarlah apa org ckp itu ini...susu ini itu...yg umi dan walid lihat ialah kesesuaian dan keserasian Qi menikmati setitis susu formula bernama Dutch Baby...TQ sgt sebab selamatkan kami bertiga terutama Qi...
Entry nih bukan ditulis utk tujuan promosi atau perlu dibangga-banggakan...hanya sekadar luahan perasaan syukur alternatif yg diberikan.

Jgn salah kan Umi Qi...Umi Qi sanggup berkorban wang ringgit dan masa utk beli pelbagai peralatan dan produk sebelum dan selepas melahirkan Qi....tetapi rezeki susu ibu Umi Qi hanya umi dapat rasai sekejap sahaja, hanya beberapa bulan sahaja....
Peralatan pum susu, pelapik bra susu, bra penyusuan, brg2 simpanan susu utk ke pejabat, sekarang jadi peneman setia didalam stor :( mmg sedih x terkata...tp daku kuat semangat...hubby kata, rezeki Allah ada...cuma kita perlu byk berdoa dan sabar... :) senyum kembali...mengharap! 

Ya sgt berharap....

Jika daku diberi rezeki anak kedua nanti...murahkanlah susu ku ya Allah....ampunkan dosa2 ku... tetapi jika daku tiada rezeki untuk ke arah itu...daku redha ya Allah...cuma daku hanya tidak mahu berhutang setitis susu pada sang anak yang dicintai.... :(

Wajah dari sedikit tuaian susu ibu Umi Qi...selebihnya membesar dgn sihat kerana Allah hasil dari susu Ducth Baby....
Maafkan umi kerana nilai setitis susu umi tidak dapat berikan kepada kamu wahai Qaiser ilman...maafkan umiiiiiiii sayanggg :( sedihhh

<<<<Pleaseeeeeee mommy2 di luar sana yg boleh bagi susu ibu sebanyak mungkin berilah ya sebaik mungkin...itu rezeki anda....saya amat berbangga Allah memilih anda, but tolong jgn terlampau berbangga-bangga, berckp besar dan takabur dgn sedikit kemurahan rezeki Allah beri kepada anda...kerana ada segelintir ibu2 diluar sna yg terasa dgn anda... :(

Saya doakan yang terbaik buat kalian yg masih setia menyusukan dgn susu anda sendiri...jika mengalami masalah seperti umi Qi jgn bersedih...susu formula jua penyelamat dan terbaik tetapi AWAS ia adalah langkah terakhir setelah berhempas pulas utk bykkan susu badan, tp akhirnya kita perlu twist kepada susu formula....ingat ya, tawakal pada Allah :)>>>>

34 comments:

  1. sabar julia.. takpe kalau dah macam tu Allah tetapkan.. sedikit tips macam yg saya buat dulu.. masa mengandung niatkan nak susukan anak.. pastu dekat2 nak bersalin, rendam daun sireh dalam air dengan beras.. nak mandi sapu di tetek.. yg penting niat.. sebab memang masa ngandung reza dulu hati ni niat nak susukan sampai umo 6 bulan.. memang cukup reza 6 bulan dia stop.. masa ranea pulak saya niat nak susukan selagi dia nak.. memang sampai sekarang pun nak menetek lagi even dah2 tahun 5 bulan dh.. :)

    ReplyDelete
  2. its ok umi qi...sama mcm ayu,dapat fully bf Nia dalam pantang je,sebab...bila pum2 yg kuar hanya zsampai 1oz..everytime 1 pum,byk tu je yg keluar...cuma ayu syukur walau xdpt fully bf Nia,Nia stil dpt bf lagi sampai skrg,nak setahun dah walau cmpur dengan formula milk....

    ReplyDelete
  3. sabarlah..kita dah berusaha sebaik mungkin cuma rezeki belum memihak..mana tau rzeki dtg mencurah2 utk adik2 Qi nanti..Allah kan suka menguji kesabaran hambaNya..
    yaya pun addicted to Ducth baby..dh try mcm2 susu tp dia nak yg ducth baby ni jgk..hehehe

    ReplyDelete
  4. jue, nasib kita sama. shaheem pun x dpt nak minum susu amal sbb confuse nipple. silap amal juga sbb awal sgt bg dia minum botol. n ada reason juga kenapa. bila igt2 balik mmg stress, sedih. dalam pantang dok bersedih, mmg rs down je. sikit lg nak depressed tau huhu.. sampai skrg mmg terkilan. ermm tp amal cuba utk redha.. cuba fikir positif. ada sebab kenapa Allah uji macam ni. insyaallah kalau ada rezeki dpt anak lagi, amal akan usaha supaya dpt susukan anak dgn susu amal sendiri. kita bg anak fm bukan sebab kita x syg anak. bukan sebab kita x berusaha. org boleh kt apa saja sebab dorang x berada di tempat kita.. jgn sedih ya jue. pasti ada hikmahnya.. yg penting anak kita sihat, syukur alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  5. jgn sedih2 yer...umi qi dah usaha setakat yg termampu...takpe, insyaAllah anak2 lepas ni ada rezekinya utk breastfeed...syukur & redha je dgn segala yg Allah dah aturkan :)

    ReplyDelete
  6. Jgn sedih kak...mungkin ade hikmahnya...xsemestinya xdpt menyusu tu xbgus... :) hehheh

    ReplyDelete
  7. Umi Q.I jgn sedeh2..kalah yg ni xbrmkna akn kalah selamanya. .
    Xper nti ank no.2 masih bole lg..bkn nya umi saje nak menidakkan rzki Q.I tp da mmg rzki Q.I utk dpt susu ibu xlm.
    Jgn tlalu tertekan lau oeg sekeliling yg fully bf umi xfully pastu mula ase down dn sbgainya..
    Kita mak msti nak yg terbaik tuk ank..bkn kita xberusaha kan jd umi jgn sedeh or ase down eh..
    Insyallah nti ada rzki baby no.2 umi try lg bf sb salu kita xkn selamanya kecewa lau usaha pasti jaya..

    ReplyDelete
  8. sedih n sebak baca ;'(
    satu hari nanti saya harap saya juga berpeluang merasai susukan anak.

    ReplyDelete
  9. takmo sedih2 ye ju..rezeki kan datang dari Allah. mungkin rezeki qi Allah bagi tang lain..insyaAllah anak kedua pulak ye..susu fm pun rezeki kan..sebab ade orang susah area rumah mak anis, anaknye minum air teh saje..kesian kan..
    kadang2 bile kite rase kite ni susah, ingatlah ade orang lebih susah lagi dari kita..

    jangan salahkan diri sendiri ye..ju dah usaha, yang selebihnye serah pada Allah kan..

    meh nak huggggg...

    ReplyDelete
  10. Jangan tllu bersedih ye. Telah Allah tetapkan begitu dan semestinya ada hikmah disebalik semuanya. :) Allah Maha Mengetahui.

    ReplyDelete
  11. sedih pula baca..tak pe ju, asalkan Qi sihat..itu dah mampu buat kita tersenyum..doa moga yg akan datang Allah murahkan rezeki susu utk anak anak ju ok..tak mo sedih2 tau

    ReplyDelete
  12. Takpelah Jue..yang penting dah sedaya upaya Jue try. :) Rezeki anak 2nd maybe? Jue da buat yg semampu...QI pun membesar ngan sihat.

    ReplyDelete
  13. aeen pun sedih ju..dapat bf Raees sampai 2 bulan je..lps tu susu xkeluar..Raees dari umur 2 hari dah bg susu FM..sbb hari ke 6 berpantang baru susu keluar..Alhamdulilah..banyak..tapi nth mcm mane..makin lama makin merundum..bkn x pam..tiap 3 jam pam..makan pn da mcm2 mkn..tp tetap makin lama makin kurang..for 2nd baby ni..aeen nk cuba @harus cuba utk bf baby selama yg mungkin..InsyaAllah..:)
    dont be sad yeh ummi QI...mungkin tiada rezeki nk susukan QI..tapi Alhamdulilah..tengok je lah QI sekarnag pn membesar dgn baik...:D

    ReplyDelete
  14. ju..rezeki anak2 ni dtg mcm2 cara..insyaallah kalau ade rezeki next baby nnt trylah sehabis boleh..ni semua rezeki terlindung Allah bg..

    ReplyDelete
  15. Alaaa.baca entri ni ms tgh pump. terus menitik air mata. sabar ya ju. rezeki masing2. Janji dah usaha sehabis baik utk anak kan..

    ReplyDelete
  16. Alaaa.baca entri ni ms tgh pump. terus menitik air mata. sabar ya ju. rezeki masing2. Janji dah usaha sehabis baik utk anak kan..

    ReplyDelete
  17. sedih ciknaa bace entry ni umi QI. mmg ada kan org yg btl2 takde susu walau mcm2 cara dibuat.mungkin rezeki QI setakat tu je.. ciknaa doakan 2nd baby ALlah mudahkan urusan kamu yer..

    ReplyDelete
  18. meleleh sikit air mata ni baca entry u.Alhamdulillah, Allah masih beri peluang kat i utk susukan alisha lg. i pernah rasa apa yg u rasa bila susu drop..maybe ada hikmah di sebalik semua ni Umi Qi. at least u dah berusaha n jgn sedih2 tau. mungkin susu tu rezeki tuk 2nd baby. perancangan Allah itu maha adil n hebat dear =)

    ReplyDelete
  19. samalah kita ju..ila pun xlama nyusu hannani ngan susu badan..4bulan tu kalau xsilap..dah campur2ngan susu formula... sabar yer..kita dah cuba..asalkan anak kita kenyang dan sihat...rezeki masing2...

    ReplyDelete
  20. nasib Qi x dehydrated eh..mcm biras ai pn dia mmg dh set mind nk fully bf..ni ms dpt ank 1st la nih...punya la konfiden dia ada susu...rupanya angin yg ank dia sedut..smpi la pi sepital ank dia dehydrated kena msk air bagai..kesian dgr..tp Alhamdulillah, skrg umo ank dia dh 2 thn lebih..membesar dgn bijak dan cerdas! wpn minum susu tepung...seorang ibu mesti akn buat yg terbaik utk ank kan...yg penting kita dh usaha...

    mungkin ank ke-2, dan seterusnya ada rezeki susu utk u and sume mommies..insyaAllah :)

    ReplyDelete
  21. Tu salah satu ujian allah pd kita sebagai ummi. Lihat, sejauh mana kita kuat untuk hadapi... yang penting usaha perlu ada dan tawakal... saya juga mcm sis dulu... sedaya upaya bf kan anak... tp anak sulung takat 1 tahun 2 bulan n anak no 2 takat 6 bulan. Sedih jgn cakap tp sy kene kuat untuk anak2 kita. Kalau kita lemah, bagaimana dgn anak2. Yang penting skrg itu dah berlau dan jdkan pengajaran dan persedian utk second bb nanti in shaa allah yer sis.

    ReplyDelete
  22. Sis julia.akk dah anak 4.sedih yg amat sbb anak2 yg lain semua campur susu..sbb kurang pengetahuan pun ye dulu..mak pun asik suruh campur sbb sng nak keje..skang bila.ada aish alhamdulliah..snggp.akk pam susu even bz kt sek..sbb jadual.waktu tak menentu..tp.aish masih lg fully bf..n berharap sgt until 2yrs old...doa bbyk sis..utk nx child..sis cuba lg k..jgn sedih..bkn rezki qi..ada hikmah tu sis.

    ReplyDelete
  23. umi qi menang di blog mila ahmad..tahniah umi qi :)

    ReplyDelete
  24. sama la ju. akk pun masalah yg sama dgn ju. ms anak no 1 dulu bg jugak susu ibu. tp beberapa hr je sbb fed up. susu x byk cam org lain. bb asyik x cukup susu je. last sekali bg jugak susu formula.

    time yg no 2 pulak x bagi sbb dlm kpla otak ni dok pk x de susu. bb pun x nak isap. nak susu botol je.

    yg no 3 bersemangat nk bf bb. siap beli pam bagai. ms dlm pantang dah siap pam. train gak bb isap puting botol. tp susu x byk gak. sikit je. bb dapat susu ibu selama 2 bulan je. lepas tu susu kering. bila pam pun x dpt byk. lagi pun time tu dok ulang alik tgk husben kat IJN.

    akk ni mmg x pernah rs susu meriah cam org lain. sedih betul.

    Betul ke susu yg ju beli tu Dutch Baby. Ke Dutch Lady. setahu akak dutch Lady. ke akk yg salah..

    kalau dutch lady, anak akk pun serasi dgn dutch lady tu. akk kecik2 pun minum susu dutch lady tu.

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah, buat kak Nur pula..anak-anak menyusu sehingga usia mereka 1 tahun lebih juga...
    masa mengurut minta bidan banyakkan air susu, alhamdulillah dibantu dengan pemakanan juga...

    tapi sekarang ramai yang dah kering air susu dalam masa 3 hari bersalin ada tuh tak keluar langsung..

    apa yang pasti Allah maha mengetahui...

    ReplyDelete
  26. sedihkan..tapi knapa tak cuba..
    ada juga antara kwn knor yg tak bg susu badan ni..diorg sanggup bagi susu lembu..mcm2 alasan yg diorg bg..nak kerjalah,sakitlah..bengkaklah,tak ada air susulah..

    kak macam tak boleh terima semua tu..kalau tau kebaikan susu ibu tu..Allah.

    sangat2 banyak pahala juga melimpah dgn setiap kesusahan.tak logik kalau kat air susu kering..mmglah kering kalau tak bagi ..bg dgn kerap dan sanggup tahan sakit in shaa Allah melimpah air susu.

    mungkin ada alasan sendiri kut..

    tak pe anak yg lain nanti usahalah bg boleh..ok..:)

    ReplyDelete
  27. Salam...maafkan mommycha, mmg ade post gambar susu kayla few days ago... sorry if that pic make u down. Tak berniat bermegah atau berbangga pon. Cuma berkongsi kegembiraan pada yg sudi.

    Sorry once again.
    Mommycha.

    ReplyDelete
  28. Ingatkan aku seorang saja yg ada masalah camni....dah 3 orang anak tetap sama masalah, kurang susu badan...dah cuba pelbagai cara ttp mcm tu juga...3 anak hanya sempat menyusu sebulan saja...lepas tu susu kering sendiri... :-(

    ReplyDelete
  29. Umi Qi..tak mo sedih2 k....yang penting take care ur family..smile always..*hug*

    ReplyDelete
  30. boleh jadi camtu gak yer . kakak ipar saya lepas bersalin tgglkan anak kat bawah jagaan mak dia . Bila dia ambil balik , nak susukan anak , susu dah tak keluar dah ...

    ReplyDelete
  31. akk..bnyakkn bersabar dan berdoa ye..Allah nk uji kita..tk trus2 berdoa dan berhrp pdNya..insyaAllah akn de rezeki akk nti cbe bla tu kita xtaw..kita hnya mmpu berhrp dan berusaha slbhnya Allah yg aturkn..Akk da usaha mcm2 insyaAllah Allah pasti akn bls blik kak..truskn berdoa dan kuat k..! ^_^

    ReplyDelete
  32. assalam,

    pengalaman bunda pulak..susu bunda banyak, tapi anak tak berapa kuat mnyusu..lagi pun punting luka, pedih bila baby hisap..sampaikan dada bengkak dan dapat demam susu...

    sayang susu tu membazir jer..so bunda beli pump dan simpan dlm botol...dapat gak bb menyusu susu bunda melalui botol..

    ReplyDelete
  33. huwaaa sedihnya pengalaman Umi QI
    mesti dah mcm2 cara Umi QI usaha kannn... sabar yer, Allah maha mengetahui niat baik Umi tu..
    chauokk utk anak kedua plak nnt yer hehhee :)

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com