1st Vaksin Pneumococol : Qi already taken! | Julia Johari
Booking.com

1st Vaksin Pneumococol : Qi already taken!

Isnin 13 Mei 2013 jam 11.00 am 
Hopsital Pusrawi, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur
(Temujanji telah dibuat melalui call online pada hari jumaat 10 Mei yg lepas) 

Masih blur dan masih ragu2 apa dia vaksin yg umi maksudkan?
Sila click entry umi Qi yg lepas sini:
 Apa itu Vaksin Pneumococol

"Apa sebab umi tiba2 ambil tindakan segera? Sbb umi terleka...umi dulu tidak ambil kisah penyakit semasa...suka ptg diri sndiri...sebab itu umi amik dgr dan hayati dari pengalaman kisah perit mommy gojes yg lain...baca sini Doa untuk arwah Aqil Ramai yg tanya umi Qi...entry pasal mommy erina anaknya Aqil Hamzah...ramai tanya bagaimana keadaannya...umi x sanggup nk up entry berkenaan beliau kerana Aqil sudah kembali pada yg Esa...lepas umi up entry pasal Aqil, petang tuh gak mommy lain wassup umi yg Aqil sudah tiada........mengalir air mata umi........umi x sanggup cerita lg pasal arwah Aqil...doakan moga anak syurga itu senantiasa bahagia di sana. Aminnn"

Syukur alhamdulilah sudah sampai...sudah tiba masanya Qaiser ilman perlu hadapi vaksin extra nih
Inilah dia Hospital Pusrawi...setiap bulan ambil suntikan imunisasi disinilah...sampai umi dan walid diberi seru utk ambil suntikan vaksin pula semalam....gagah kan jua diri demi anak kesayangan.

Semasa ligat ambil no giliran kelihatan tidak ramai di kaunter menunggu...alhamdulilah...benarlah kata Allah SWT...keluar pagi melangkah selepas subuh, ada rezeki yg menanti...ya, rezeki masa kami jimat...syukur!

Bila nombor giliran di panggil terus nurse check berat dan tinggi QI
Umur terkini: 8 bulan 13 hari
Berat: 8.3 kg
Tinggi: 70.3 cm

Nurse ada tegur Qi " Hamboiiiii ketawa sakan ye diaa, sampai nk ukur tinggi guna penimbang baby pun x sampai, kaki panjang bebenor...lepas nih dtg kena pakai pengukur org dewasa ye baby hehhe"

Umi Qi, " Hahahahha", ketawa jelah keja umi dan walid hehhe

Si Qi masih dibuai mimpi indah...mata stimm je...masih x mengetahui apa motif sebenar umi dan walid dok sibuk bawak Qi pi hospital pusrawi...tempat Qi dilahirkan masa merdeka tahun lepas...masih suka peluk bebear purple...gigit idung bebear purple smpai lencun...bucukkkkkkkkkk umi bau lariiiiiiiiii hahhaha

PAEDIATRICIAN & PAEDIATRIC CARDIOLOGIST

NAMA : DR HJ KAMARUDDIN AHMAD
KELULUSAN : MBBS ( Mal ), MRCP ( UK ), FRCP (Glasgow)

Inilah dia doktor pakar kanak2 yg tiap2 bulan Qi jumpa...dah kenal, sudah arif dgn doktor yg setia dan sgt caring pada baby dan kanak2...hihi...
Senyuman doktor mmg x pernah lekang dibibir...suka tgk..apa rahsianya ye bila kami as parents tgk doktor yg berwajah tenang dan ceria seperti tidak ada apa2 masalah?
Wudhuk!!!!!
Alhamdulilahhhh....


Sebelum si QI di beri suntikan vaksin Pneumococol....
Umi dah sediakan satu kertas yang penuh dgn soalan2 utk ditanyakan kepada doktor...hamboiiiiiiii mcm nak interview doktor pun hado hehhe siaplah ko gan fees consultation yer yg berjela ye umi...xper umi x kisah...janji umi puas hati balik umah...xd lah tertanya2 pada sumber2 yg belum pasti...

Soalan Umi 1: Assalamualaikum doktor, saya umi kepada Qaiser ilman dan perkenalkan ini walid Qaiser :) (Sambil kendong si Qi, duduk elok2 di sebelah kerusi doktor) Doktor kami berdua berhajat besar hadir utk berjumpa dgn doktor untuk berikan vaksin Pneumococol...boleh doktor jelaskan lebih lanjut ttg vaksin tersebut?

Jawapan doktor pakar: Waalaikumsalam, (Sambil anggukkan kepala tanda setuju tindakan umi dan walid dtg) Bagus kerana anda peka dan cepat ambil tindakan utk beri vaksin yg sgt2 ptg nih selain suntikan imunisasi biasa....bukan saya kata tidak bagus...tp teramat baik suntikan extra nih diberikan kepada kanak2 dan baby seawal yg mungkin....mungkin kerana kos satu suntikan mahallll, sebab itulah kurang sgt2 kesedaran some parents utk ambil vaksin ini pada anak2...

Pneumococol adalah suntikan khas menjaga membran selaput otak bayi dan kanak serta melindungi paru2 dan sistem lain dari dijangkiti dgn virus pneumococus....jika penyakit pneumococus menular ia secara tidak langsung sistem pertahanan badan anak puan sudah sedia ada vaksin utk melindungi dari peringkat serius...sehingga yg boleh membawa maut...sebagai pencegah!

Soalan Umi 2: Vaksin penumococol tuh ada effect ke doktor? Maksud saya demam ke?

Jawapan doktor pakar: Vaksin ni adalah terdiri dari kuman2 yg telah dimatikan...ia akan aktif bila penyakit nih dtg utk cuba build sistem pertahanan anak anda...Biasa jika demam...tidak mengapa saya berikan bekalan ubat demam jika terjadi yer demam ye.

Soalan Umi 3: Berapa kali suntikan vaksin pneumococol ye doktor dan berapa gaps antara bulan ini dgn bulan akan dtg?

Jawapan doktor pakar: 3x ke 4x suntikan...jika lihat umur baby puan 9 bulan dah so 3 suntikan sahaja...boleh ambil sehingga 4x suntikan...terpulang pada puan. Lepas bulan nih ambil vaksin, bulan depan 13 Jun jumpa saya semula utk berikan vaksin kedua ye...dan seterusnya...gaps tiada...3x suntikan direct utk 3 bulan berturut2.

Soalan Umi 4: Kawan opis saya ada kirim satu soalan, apa terjadi jika dlm masa sebulan baby demam 2x dlm sebulan?

Jawapan doktor pakar: Rujuk doktor segera...selalunya kalu 2x tidak ada apa2 masalah...itu kebiasaan pernah terjadi.

Soalan Umi 5: Alright, buat masa ini itu sahaja soalan saya....terima kasih doktor....boleh ke doktor saya letak baby di ats meja baby?

Jawapan doktor pakar: Ya, silakan.

Sebelum umi kendong si Qi ke meja baby...sempat plak si Qi buat lawak...
Tepuk meja doktor 3 ke 4x tepuknya sambil memandang tepat ke wajah doktor kamaruddin....hahhaha adoiilahhh ketawa kami semua termasuk doktor dan nurse...

Doktor ckp," Owwwwwww bukan main ye baby, action ye, dah tau ke jap lg nak kena cucuk? Kenal lg x saya yg selalu cucuk baby?" sambil senyummm meleret doktor tgk keletah si Qi yg mmg habitnya suka tepuk meja hahhaha

Umi dan nurse sibuk pegang Qi...boleh lak Qi ketawa kuat2 time nih...apa yg lucunya nakkk oiiii hahahha

Lepas je doktor bg 1st injection kt peha kanan si Qi, x nangis...ambil masa sikit baru nangis sikit itu pun jap sgt....aduyaiiii nurse kata doktor boleh suntik lagi baby nih, good boy! x nangis sgt pun...ehek...ehekkk jek hehehhe...nampak sgt si Qi nk tjuk machoooooooo hahhaha gagah lah sgt kan Qi...apa2 lah nakkk janji kamu dah ambil suntikan vaksin pertama...umi dan walid rasa bahagia sgt....!

Tadaaaaaaa...handplast yg sgt comel oke...ada kartun2...hehhehe

Lepas ucap ribuan terima kasih pada doktor dan nurse, maka bersurailah kami utk tggu turn bayaran pula...
Ini gambar berdua gan Abg Danish umur 1 tahun 8 bulan...abg danish nih suka sgt tgk si Qi dari kaunter menunggu sampai lah nak bayar fees vaksin...asyikkk nak pegang sentuh kepala Qi suka dok telek2 Qi....
Ibunya danish kata danish ingat Qi nih mcm adik danish 
Hahahha patutlah pun kan heheh...
So walid berjaya snap gambar diorg hehhe lucu tgk gelagat Qi nk berkawan gan abg danish hahhaha


Komen Umi Qi pasal bayaran:

RM227 sahaja sekali suntik...sekali gan fees consultation...
x mahal sgt pun...biasa umi buat kajian mommy2 dan daddy2 lain serta kajian di klinik2 lain pun around 200 something kan...so umi bayor pakai kad debit CIMB jek...pejam mata...siapp! 
Syukur sudah selesai part pertama....tggu kedua dan ketiga ye vaksin insyaAllah!

Ada sesiapa mommy dan daddy yg teringin nak ambil Vaksin Pneumococol anak di Hospital Pusrawi angkat tgn?

Sila hubungi talian hot nih utk buat temujanji  dgn doktor pakar Qi nih ye disini 

Moga sisipan cerita mommy Erina membuka mata hati kita....arwah Aqil - Al-Fatihah...
Click: Cerita Mommy Erina - Perginya seorang permata hati indah

<<<Mommy2 gojes dan daddy diluar sana, kumpul duit ye mulai sekarang utk berikan vaksin extra kepada anak kalian masing2...doktor sendiri pun advised we all kata ia sgt2 penting dan bagusssssssss!!! Yang sudah beri suntikan tuh Umi Qi ucap syabasssssssss!!!!...Bila kita ikhtiar dan redha usaha utk anak2, insyaAllah Allah lindungi kita dan anak2 kalian...usaha, ikhtiar tanpa jemu, x kedekut dan byk selongkar rahsia ubat2 pasti anda ke temui jln benar, aminnnnnnn>>>

13 comments:

  1. Nia dah nak masuk 11 bulan ni,sempat lagi ke amik vaksin ni????macam nak amik jugak

    ReplyDelete
  2. ciknaa pun tengah ngumpul gak ni umi ju.. ohooohoi! nk beli brg bby lg, nk vaksin, nak raye, nak itu, nak ini.. alamak aih.. semoga dpermudahkan..

    syabas QI dah setel 1 hal kan?

    ReplyDelete
  3. Fayel dah jugak untuk 1st dose...Fayel xde panel pusrawi...gi klinik panel biasa je ummi qi...nasib dapat FRee hehe

    ReplyDelete
  4. amboi.siap list soalan ye.hehehe.demi anak.xpe lah kan ju.hmm rara tunggu dorg call dulu ni.

    ReplyDelete
  5. Tq yer umi Q.I wat entry nie..
    Pusrawi panel mama yaya tp besalah xcover optional vaksin nie tp ai is xkisah soh sje dorg masukkn lam bil com.nti tiap2 bln potg gji sje..hihi
    Nti nk jmp doc nie jugakla sb da umi Q.I wat detail psl soc nie jd mama yaya tnpa ragu akn amik doc nie jygak..

    ReplyDelete
  6. betul tu... kalau difikirkan harga memang gerun tgk, tp fikirkan kebaikan dari vaccine tu, ape salahnya berkorban demi anak tercinta..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah anak akk yg 3 thn plus plus tu dah ambik ms baby. ambik vaksin ni kat hospital tawakal sbb ms tu bb follow up kat sana. terpk nak ambik sbb dr yg advise suruh ambik. itupun lps abg dia kena pheumonia dulu. better ambik la. abg dgn kakak dia dah besar. so x leh ambik dah. mintak simpang la dr penyakit2 yg merbahaya ni.

    klw kat klinik biasa pun ada. tp kena buat appointment dulu sbb takut kat klinik tu x de stok vaksin tu. cajnya dalam RM300 ke RM400.

    ReplyDelete
  8. bagus info ni...thanks mommy qi

    ReplyDelete
  9. good boy QI.
    ptg ni alisha amek jab 9 bulan. so i kena tunggu another month lg tuk amek vaksin pneumococol ni

    ReplyDelete
  10. Gud info Ju,
    w/pun zaza tak ada anak kecil, tp info ni bagus untuk info kita semua ;)

    ReplyDelete
  11. wah suma org ngah citer pasal vaksin ni.

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah qi dah pergi ye..hannah belum lagi ni..mama tak dapat cuti..next week pulak insyaAllah..

    ReplyDelete
  13. tunggu daddy free nak bawak naila cocok jugak...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com