Ketuk-ketuk Dapur Umi Qi: Ayam Masak Cili Kering Halia Ala-ala Chinese Style | Julia Johari
Booking.com

Ketuk-ketuk Dapur Umi Qi: Ayam Masak Cili Kering Halia Ala-ala Chinese Style

Salam 1Malaysia... :)
Apa khabar warga bloggers? Mommy gojes blogger sihat? 
Silent reader dan stalker sihat? Hehehe
Terima kasih kerana masih setia bersama Umi Qi blogers...
(Terasa mcm formal sesangat lah pulokkkkkkkk haishhhhhh, dah2 ko buat je cara ko umi Qi oiiii hahahha)

Lama kan dah x bersua dalam segmen ketuk2 dapur bersama Umi Qi kan? 
Haaaaaaa so apa lagi mari kita sama2 pakai apron dan pegang sudip masing2 ye..
Sambil buat cara Sheila Rosly ye gaya ketuk periuk msg2...

"Ketuk2 Dapur Bersama Umi Qi"

Hahahhaha mcm ler ko pandai msk kan umi Qi?
Ko ingat mommy2 and daddy2 kt luar sana tuh x pandai masak ke? Of course ler terer dari umi (haippp tup mulut ngan muka maluuuuu hehhe)

Pernah x korang asa tercabar bila sang suami u olls suka sesangat mkn benda yg sama je kt luar? Bila keluar je nk mkn itulah dia order...siap nak belanja mkn lain pun kurang je jamah yer...tang menu tuh gak dia nk kekah sampai habis hehehhe...sorry walid...contoh je tuh hahahha

Inilah dia menu yg walid Qi suka bebenor....
Little Wok : Ayam Masak Cili Kering...nengok pun dah terliur plak pepagi nih haishhhh perut dok diam2 xmo munyik2....lempang nak gemuk nanti mkn nasi pepagi hahahha
Suka naaa lah walid order mkn dlm periuk kecik nih ahhaha sampai umi Qi pun terjebak sama...

Itu sebab Umi Qi tercabar wehhhhh
Mana xnya...mesti si walid duga umi x tau nk masak resepi tuh....
(Aiseygirlll jgn pandang sebelah mataaaaaaaaa kang lebam hahahhahah sory2 jokes je tuh hahahha)
So Sabtu lepas umi tung tang tung tang kt dapur kecik umi....
Suka masak bila si Qi dibuai mimpi lagi....

Jom sahut cabaran diri sendiri masak kesukaan suami...Langsung x tiru mana2 resepi ye mommy...original made of by Umi Qi, reka sendiri tauuu....rasa je dah tau apa bahan dia gunakan...hamboiiiiiii mengalahkan chef hahhaha

Ayam Masak Cili Kering & Halia Ala-ala Chinese Style

Bahan A:
1) 1 biji bawang besar - mayang halus dan nipis
2) 1 biji tomato - potong dadu
3) Halia - ikut sedap rasa (suka buh lebih kasi sedappp)
4) 1 biji cili merah - potong memanjang halus.
5) 5 biji cili padi - potong kasar2
6) 5 biji cili kering - potong kasar2

Bahan B:
1) Ayam - Amik tang isi dan tulang sikit dan potong kecik
2) 1 sudu besar sos tiram 
3) 1 sudu besar Kicap Manis
4) 1 sudu besar Kicap pekat
5) Garam secukup rasa.
(Langsung x gunakan sebarang bentuk perasa, utk kekalkan rasa original resepi)

Ayam nih umi dah potong kecik2 dan dibersihkan dgn air basuhan beras....

 Ini dia rupa bahan yg telah di sediakan...

Ini adalah jenama yg umi Qi suka gunakan...teman baikkk di dapur umi hehhe

Goreng ayam tersebut setengah masak ye puan2 dan tuan2 hehhe jgn terlampau garing sbb kita nak kan juicy ayam itu sendiri keluar dlm masakan nanti....

Setelah ayam digoreng setengah masak, masukkan ke semua bahan A tadi dalam minyak sikit...jgn buh minyak byk ye...jaga kesihatan sekarang penentu kesihatan abadi tua2 nanti haaaaa ok kacau sehingga naik bau...jgn garing sgt ye

Kemudian, masukkan kicap manis, kicap pekat dan sos tiram...tambah air masak satu cawan kecil ye utk elak ia hangit...gaul sehingga mendidih.

Masukkan ayam...kacau...guna api kecil ye...kacau sehingga naik minyak dan pekat sikit.
Siap!!!!!!!

Tadaaaaaaaaaaa :)
Senyum sapai telinga....berjaya gak masak dish kesukaan suami...hahhaha siap deco munga cili merah seketui...hamboiiiiiiiiiiiii kalo pak mertua lalu i pun buat2 x kenai dah mkn dulu hahahhaha

Nak bgi u olls terliur hahha tuh amik pic posing memacam hahhaha

Syukurrrrr....resepi umi berjaya....yeyyyy tunggu hubby balik keje mamam...siap sms hubby cpt2 tau balik...umi ada Surpriseeeeeeeee! :D

Budak tecik Qi nih baru mangun tido....haaaaa agak yer terbau sampai kt katil dia ler tuh bangun cari mana umi Qi hilang hahhaha...siap merangkak sampai ke dapurrrrr....nak mamam le tuh ye sayang....tgk lah mukaaaaa Qi....x sabor nk ngappppppppp....sayang Qi...anda masih kecil lg...bubur nasi je umi suap ye....ciannnnnnnnnnnnn (sambil lap air mata umi sbb menahan perasaan si anak xleh mkn umi msk tuh heheh)

<<<Respon suami??? "Umi, lepas nih x nak dah makan little wok, yg umi buat lagi sedappppp dari kt luar....thank u umi...sambil senyum smpi ke telinga, tambah nasi byk2 lak tuh hahhah ingat nk simpan lauk utk mlm, tp kami dua sebat sekali harung hahhaha kalo cenggini tutup kedai makan xleh juai kt org xdak stok hahahhaha, so korang cubalah resepi umi Qi tuh senang kan....semudah ABC hehhe, esok nk update 2 jenis new toys pre loved Qi, tungguuuuuuu>>>

17 comments:

  1. wow... macam best je.. bleh gak try pasni.. :)

    ReplyDelete
  2. alahai umi napelah pagi2 tunjuk makanan,mamayaya sudah lapo~

    hurm cedapnya ayam!!!!!!*mamayaya is faveret ayam..
    umiiii,meh nak cikit leh???!!!hihihi

    ReplyDelete
  3. Sah... kalau macam ini cara mestilah abang tak mahu makan restoran dah. Di rumah sendiri laaagi sedap:)

    ReplyDelete
  4. hamboi sedapnye masak. macam kat kedai la...

    ReplyDelete
  5. pergh.. sedap..
    pastu tambah dengan kuah asam + ikan bakar.. pergh...
    memang sentap sekejap.. ;)

    ReplyDelete
  6. sedapnyaa... thanks ye resepi tu...hehe... dah la perut tengah lapor ni..almaklum lah..tengok2 jam dah tengahari..kekeke...dah memang time masuk dapur ni... :)

    ReplyDelete
  7. sedapnye..nak cuba jgk r nanti..hehe

    ReplyDelete
  8. amboiii..sedappppp..meleleh air liur tengah2hari nie..hehehe..boleh try nie...nampak pekat..menyelerakan..cewahh

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum ... mmg sedap tuh . pernah buat cuma x letak segala jenis cili lah . pas nih nak try ... thanks sharing ...

    ReplyDelete
  10. Sampai sini dia punya bau tumisan tu.. Kembang kempis dah hidung ni dok bau.. hehe..

    Puas hati kan kalau masak sendiri.. Sedap ke, kurang sedap ke, tak kisah sebab boleh improve dari masa ke semasa...

    ReplyDelete
  11. menarik, simple je bahan.. boleh try malam nii =)

    ReplyDelete
  12. Resipi baru, boleh try nanti secret rrecipe Umi Julia ;)

    ReplyDelete
  13. wahhhh siap ada cili hiasan ag.heee

    ReplyDelete
  14. suka sgt resepi campak2 cenggini. jimat masa mom gojes.

    ReplyDelete
  15. ok sangat senang tapi belum pernah cuba masak. ok semua bahan ada nak try masak hari ni

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com