Pabila Mak Buyung Masuk Dapur ;P | Julia Johari
Booking.com

Pabila Mak Buyung Masuk Dapur ;P

Tu diaaa dia, mak buyung ngan labunya2 mai dahh (si dapur bersuara) kekekeke ;P
Yelah mana x nya...bila bulan puasa tiba je menjadi2 rajinnya ke dapur...bazaar ramadhan? 
Huh jarang pi sbb x suka sgt bersesak and jimatttt masak lagi kot...if x sempat sbb jem baru pi bila terdesak or tingin nak mkn sesuatu yg x pandai dimasak...huhuhu terasa2 kena belajor neh kekkeke ;))

Orait...semalam my hubby jemput balik dari keje...lega sbb baru lima hari puasa semalam dh start tanda2 pening ngada2 menjelma...nak manja konon hikhikhik ;))
Pastu hubby mengidam nak mkn tomyam campur dan ikan kerisi goreng panas2...orait bila si suami mengidam mmg bestttt sbb tunaikan hasrat dia plak kan sekali sekali...asyik kita jek mengidam sorang2 x syokkkk...tp bila ada team wpun dua org sonok sbb leh main masak2...ahhahaha

Okey, terus pi Pasaraya Segi Fresh baru je dibuka pada 10 julai yg lalu di Batu Caves...well selesa gak nak membeli semuanya fresh2 gitu and jimat sbb murah2.
Beli punya beli...smpi je umah terus masak....mcm masterchef pun ada bila dh mula pakai apron ahahhahha (muntah hijau cepat....... ;P)

Nih diaa periuk master yg x berapa chefnya...

Tomyam Campur Ala Juju. 

Resepi? 
Bahan A:
Ayam (suka tang tulang2)
Kaki Ayam
Sotong dan Udang
Stok Ayam 1 kiub
Stok Tomyam 3 kiub
Sayur bunga kobis, kacang peas, tomato dan carrot

Bahan B:
Pes cili kering tumbuk bersama 1 bawang besar (tumbuk sendiri k bukan yg pakai cili boh tuh x sedap)
Bawang besar dimayang halus
Serai 3 batang 

Caranya:
Gorengkan pes cili kering tuh sehingga garing dan betul2 masak
Masukkan serai, garam dan gula secukup rasa
Selepas betul garing pes cili tuh sampai naik bauu terus masukkan kiub tomyam dan kiub ayam...gaul2 sehingga naik bau lagi...guna api kecil ye nanti tengik nanti.

Terus masukkan air dlm kuantiti sederhana...
Biar mendidih dulu and then masukkan ayam, kaki ayam, sotong, udang, dan bawang besar yg telah dimayang...tunggu sehingga mendidih lagi.

Last sekali masukkan sayur2 seperti tertera di bahan A.
Tunggu dlm 2 minit mendidih..jgn lama ye nanti sayur tuh hilang nutriennya...
Siap! ;D senang je kan...so simple. Masa penyediaan only 20 min :)



Ikan kerisi oh ikan kerisi...dap2 sbb fresh kan goreng terus...lain rasanya bila x simpan dalam peti ais...

Display Tomyam Campur Ala Juju yg sempoiiii ehhehe ;P



<<<Puas hati bila sang suami suka dpt berbuka dgn air tgn isteri...dia kta mkn kt kedai x dpt real cm nih..puas hati dpt mkn puas2 satu periuk sampai ke sahur ehehhe, simple dan x membazir...so masak lagi jimat dari mkn kt luar tuh...boleh mkn tp jgn selalu...sbb mutu dan kualiti makanan kita leh jaga supaya senantiasa terbaik, x gitu? :D selamat berpuasa yg keenam ye geng2>>>


10 comments:

  1. hi.. alahai sedapnya.. suami pun suka makana macam ni.. simple dan sihat.. pastu pasal pasar ramadhan ni saya dan suami mmg tak suka laa pergi... rimasssss dan sesak...

    ReplyDelete
  2. terliur lak tengok..heheeh...skg pasar raya segi tu da baru...aah brg2 kt situ semua fresh2 n murah...hehehe..lgpun dkat je ngn tmpt keje kite kt situ..hehe

    ReplyDelete
  3. ayok jujue kenapa tayang kepak ayam tu, lai mengoda selera akak nie ha...thanks share resepi, klu sempat ari nie atau esok nak cuba...

    p/s: akak rasa klu tambah daun limau purut lai sedap...nyum2

    ReplyDelete
  4. baru jer plan nak masak tomyam rini..;p tahun lepas mengandung mase pose..tak de mud langsung nak kedapur..awal2 ngandung tak suker bau nasik yang ngah nak masak tu..pastu tak suker bau minyak..heheh..dah ar memang malas..bertambah ar alasan malas tu..;p

    ReplyDelete
  5. mak buyung jom dapatkan diskaun 50% berbuka puasa di Dewan Banquet UPM serdang..syaratnya tgk kat blog mar http://lovemarnan.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. jeles....thn ni xdpt masakkn utk suami utk sahur n bbuka...teringat last year...sgup bgun awal tu utk siapkn sahur...pstu suami mkn bselera wlaupn x bp nk sedap,mmg rs ht kembang setaman la kn?heheehe...

    Alahai.tomyam tu nmpak sedap...*perut keroncong* tetibe

    ReplyDelete
  7. elok je dua ekor ikan tu... sorang sekor.. hehehe...

    ikan fresh mmg sedap.. lain rasanya.. Lagi sedap kalau dapat ikan yg baru turun dari bot.. Balik rumah terus goreng dan makan panas2.. akak dah pernah makan dah.. pergghhhh.... manis dia lain macam..

    Alhamdulillah.. Ju masih boleh memasak dgn perut memboyot tu.. ekekeke...

    ReplyDelete
  8. wah dapnyeeeee!
    bolehla nk try resipi tu nanti hehe...

    ReplyDelete
  9. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    Buatlah hari esok lebih baik dari sekarang !
    di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com