BSP Test. | Julia Johari
Booking.com

BSP Test.


Haaaaa...test BSP? Test apa tuh ek? Alaaa test Blood Sugar Profile (BSP)...
Hari Ahad lepas 13 Mei 2012, make appointment ngan nurse utk cek up sugar dlm darah...yelah mana tau kan kot2 ada pre diabetis ke kan...my gnae doktor pernah kata selalunya time masa mengandung lah dtg penyakit mcm2...(penyakit sementara) tp perlu penjagaan diperingkat awal2 lagi sebelum terlambat.

So, atas nasihat doktor sbb masa test ujian air gula catat sedikit tinggi so doktor suggest kena wat test BSP....tp kan tp kan..uwaaaaaaa sehari suntuk kena ulang alik pi hospital amik darah pun ketik sikit jek kt jari...x smpi berapa second je dpt result on the spot.....

Nampakkan jadual masa kan? Kalu jadual mkn ikut mcm neh sah julia leh kurus ahahahha...:P
Tp neh jadual utk amik ujian kan diorg dh siap2 kepilkan sekali senang nak ikut...
Tepat jam 7.30 pagi nak menapak kt H.Pusrawi di kawasan pusat emergency...
xd org pun takut gak kalu ada patient yg dtg kt situ kemalangan ke apa ke nak beranak ke...uwaaaaa tp alhamdulilah sepanjang ulang alik kt pusat emergency tuh x terserempak dgn kejadian yg x sepatutnya dilihat oleh ibu mengandung...takut mlm x dpt tidur ehehhe :P

Well u all nampak x angka2 nombor yg ditulis dgn tgn kt sebelah kertas jadual tuh?
Inilah result BSP....

8.00 am sebelum bfast (5.8 mmol/L) - Tahap border nurse bg tau ;(
1.00 pm (4.9 mmol/L) - Baik sikit ;)
6.00 pm (4.8 mmol/L) - Suka sbb makin turun ehehhe ;)
10.00 pm (9.8 mmol/L) - Uwaaaaaaaaa nangessss terus ;((

Angka normal sugar profile sepatutnya diparas 4 dan tidak boleh melebihi 7...tp kes akibat mkn nasi putih sikit ngan sup sayur kosong boleh menyebabkan angka 9 naik........

Muka ju cuakkkkk.....ketawa sbb angka tuh menipu....siap ckp kt nurse mesin test tuh tipu ahahhaha seyes sedihhh oooo...x sangka nasi putih sikit dari biasa ju mkn boleh menyebabkan angka sugar naikkkkk.......naikkk mencanakk lak tuh...baru je mkn nasi sikit...tengah hari pun mkn bihun sup kosong, pagi mamam ringan2...uwaaaaa menci nasikkk :P (sedih jap je neh, nanti confirm wat balik ;P )

Keesokkan paginya terus call nurse hanna dan bg detail2 angka ujian BSP utk dimaklumkan pada Dr. Fidak...and then call Dr. Fidak kata ia tidak serius sbb pada awalnya ia maintain normal...ini adalah penyebab nasi jd mcm neh...so Puan Julia disahkan tiada pre diabetis....

Me? Alhamdulilahhhhhhhhh...syukur x payah amik insulin...takuttttt ooo...so pengajaran dari ujian berkenaan barulah julia tahu nasi putih juga penyumbang besar kepada peningkatan gula dlm darah...kalu kita mkn aiskrim ke, mkn nasi goreng ke, mkn kuih manis2 ke macam mana lah kan result gula dlm darah...neh nasi putih pun buleh naikk mendadak...seriusss insafffff sekejap...

So, mulai sekarang azam baru nak amik nasi dlm portion kecil...lauk sayur banyakkkk...itu yg utama utk 4 bulan akan dtg...kesian bb dlm pewot takut jd apa2 kan...nanti kena ubah gaya hidup pemakanan...mohon dari pada Allah kuatkan semangat utk berubah...insyaAllahhh...amin

<<<Learn from the mistakes is the best medicine ;) >>>


8 comments:

  1. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    Tetaplah semangat memulai hal baru !
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    ReplyDelete
  2. wah.. nasi pon leh gula lebih dalam darah ek... kalau saya ne jenis melantak 2 pinggan sekali mkn cnfirm dh trlbih gula ek.. hehe

    ReplyDelete
  3. TAufiq: a'ah itu sebab kena jga2...kalu kerja duduk je dari pagi ke mlm mmg sugar x bakar dlm bdn...tp kalu kerja tuh byk pergerakkan xd masalah nak mkn byk mana pun...

    outbound di malang: Tq ya sbb masih sedia berkunjung di teratak WIth Julia... ;D

    ReplyDelete
  4. salam kenal...sis follow blog ni yer... ^__^

    ReplyDelete
  5. salam kenal kembali cik puan izan ;D sama2 kita keep in touch ya ;)

    ReplyDelete
  6. replica tiffany jewelry uhgzfi yihfmh tiffany outlet jmrpsx qflzpx tiffany outlet bhkwgg http://www.isabelmarantoutlet2013.net
    michael kors outlet pieqrk wdfeux michael kors handbags outlet zqsrwh ymbnmj michael kors outlet online kyqcct http://www.saclouisvuitton2013.net

    ReplyDelete
  7. Hello. And Bye. Thank you very much.

    ReplyDelete
  8. salam, saya kene wat test ni harini... baru amik 1st bacaan pagi td (4.6). jap lg kol 1. harap smuanye ok lah.

    actually, sblm ni wat test air gula biasa dah 2 kali. Tp bukan BSP.

    yg 1st OK.(sebelum dan selepas air minum air gula). Yg 2nd, specialist suh amik lg skali plak. maybe specialist tak caya kot.
    skali yg test air gula biasa yg 2nd ni, ade masalah untuk bacaan lepas minum air gula. yg masa puasa, ok je. hmm... hopefully smuanya ok.

    -------------------------------
    http://seenicecare.blogspot.com
    http://www.facebook.com/seenicecare
    http://seeniceart.blogspot.com
    http://www.facebook.com/seeniceart

    ReplyDelete

Sharing is Caring, Thank You Drop Some Comment Here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Booking.com